Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 46 
Visitors833906

ŽUPNI ZBOR

Po usmenoj predaji pok. župnika Žrnovnice don Srečka Peroša i još nekih mještana davno je u župi postojao muški pjevački zbor. Osnovao ga je pok. don Bartul Ganza koji je bio župnik u Žrnovnici od 1910. do 1921. godine i uz pomoć samih pjevača kupio je harmonij za župu. Izvrsno je i pjevao i vodio zbor i to se pjevanje u jednom dijelu održalo do danas u pučkim napjevima.
        Zbor je često gostovao u susjednim mjestima na primjer za sv. Martina odlazio je u Vranjic, na «Ime Marijino» išlo se u Solin na prvu nedjelju iza Male Gospe, te bi se tamo zapjevalo i počastilo. Zbor se rasformirao početkom II svjetskog rata. Za vrijeme rata i poslije u crkvi je pjevao puk.
 Zbor od oko 20-tak pjevača obnovio je 1958. godine don Srečko Peroš, a vodio ga je franjevac o. Mijo Tomašinec, zvan Miško. Nažalost zbor se održao samo godinu dana, jer je sudskim rješenjem župniku oduzet harmonij.
Sve do 1969. u crkvi je pjevao puk, tada je ponovo kupljen harmonij i osnovan mali mješoviti pjevački zbor koji vode časne sestre Službenice Milosrđa. Po prvi put je nastupio za Uskrs 1973. godine. Od tada pa do danas bilo je uspona i padova, kako u vodstvu tako i u članstvu, pa shodno tome i u kvaliteti pjevanja. Bilo je i većih lomova pa jedno vrijeme nije bilo muških pjevača.
Zbor, 11. svibnja 2003. godine
Godine 2002. na inicijativu don Ivana Barišića, ponovno se okuplja mješoviti zbor koji u izmjenjenom sastavu djeluje i danas. Sada zbor broji oko tridesetak članova svih dobnih skupina i svih glasova, a i uvijek rado prima nove članove.
        Voditelji koji su vodili zbor tokom njegovog višegodišnjeg postojanja su: don Bartul Ganza, o. Mijo Tomašinec - Miško, č. s. Ozana, č. s. Ruža, Marko Marin, Danijela Radović, Ivan Marčić, č.s. Mara, Marijana Sinovčić i č. s. Roza.
07. listopad 2007. godine
don Luka Jozić, voditeljica - Marijana Sinovčić, nadbiskup msgr. Marin Barišić,
voditeljica - č. s. Mara i Župni zbor

 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar