Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Visitors835535

DRUŠTVA I UDRUGE

Isporuka novog vozila DVD Žrnovnica

SPLIT, 23. studenoga 2018. godine

Sa ponosom dijelimo sa Vama radosnu vijest o isporuci novog vatrogasnog vozila ˝Iveco MAGIRUS˝ našim prijateljima i partnerima DVD- u ŽRNOVNICA!

Radi se o malom navalnom vozilu na podvozju IVECO-DAILY, snage 132 kW, i HLF1 Magirus vatrogasna nadogradnja. Vozilo će služiti za prijevoz vatrogasnog odjeljenja od 6 članova. Opremljeno je vatrogasnim armaturama i opremom za gašenje požara, s ugrađenom vatrogasnom crpkom srednjeg tlaka, spremnikom za vodu od 1000 litara i opremom za tehničke intervencije.
Krajem prošle godine potpisan je ugovor o nabavci ovog vozila između Vatrogasne zajednice Grada Splita i naše tvrtke. Isporuku smo uz pomoć našeg partnera tvrtke ˝MAGIRUS Lohr˝ izvršili u dogovorenom roku, što nam je najvažnije jer smo i ovaj puta dokazali da smo pouzdan partner našim vatrogascima.

Zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i želimo članovima DVD - a Žrnovnica, da im ovo vozilo bude na usluzi dugi niz godina i da uz njega uspješno izvrše sve zadatke koji će biti postavljeni pred njih (neka ih bude čim manje).

VATROPROMET i MAGIRUS - Uvijek na usluzi hrvatskom vatrogastvu!

 


HPD "Mosor"

Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" Vas poziva da pošaljete fotografije Mosora na temu planinarenja, speleologije, alpinizma, sportskog penjanja te prirodnog i kulturnog blaga planine.

Fotografije možete poslati do 20. prosinca 2018. na e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
a najljepšima će se ukrasiti unutrašnjost planinarskog doma "Umberto Girometta" na Mosoru.

 


Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

ŽRNOVNICA, 12. listopada 2018. godine

U petak, 12. listopada 2018. godine, u Žrnovnici na adresi Krešimirova 44 (iznad vrtića u Žrnovnici) u sklopu manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje biti će upriličena „Učionica na otvorenom“.

 

U manifestaciji će sudjelovati učenici OŠ Žrnovnica i DV Tratinčica, a ovim putem pozivamo naše vrijedne Žrnovčane koji žele prezentirati i ponuditi svoje domaće proizvode i plodove zemlje da prijave svoje sudjelovanje na broj 091 524 12 12

Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje želimo doprinijeti potpunijem odgoju i obrazovanju djece o zaštiti okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Žrnovnice te podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Ciljevi su:
• upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
• približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
• upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (voće, povrće, ljekovito i začinsko bilje)
• ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.

Tom prigodom pozvali smo gosta predavača g. Gorana Mikasa, koji će u suradnji s udrugom Val kulture održati predavanje i prezentaciju na temu tradicijskih glazbala te predstaviti neka od njih: diple, slavonske gajde, lijerica, hrvatske dvojnice, makedonski tapan, armenijski duduk te bugarsku šupelku.
Goran je predstavnik udruge Val Kulture za SD Županiju, kolekcionar starih poljičkih napijeva te član ethno benda Plet.

Izvor: Žrvanj

 

 


Akcija darivanja krvi

ŽRNOVNICA, 18. kolovoza 2018. godine

 

 

 

Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Split i DDK ŽRNOVNICA organiziraju akciju darivanja krvi kojoj će se pridružiti i darivatelji sa područja Sitno Donje i Sitno Gornje, Srinjine.

Akcija će se održati u subotu, 18. kolovoza 2018. godine (od 9 – 12 sati) u prostorijama Osnovne škole Žrnovnica, na adresi Hrvatskih velikana 41.

Krv mogu darovati sve zdrave osobe od 18 – 65 godina starosti.

 


40. godina DVD-a Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 02. prosinca 2017. godine

Svim članovima DVD-a Žrnovnica čestitamo 40. godišnjicu postojanja!

U atriju OŠ Žrnovnica u subotu, 02. prosinca 2017. godine održana je svečana sjednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Žrnovnica“ povodom 40. obljetnice osnutka i djelovanja na kojoj je potpisana povelja o suradnji, promovirana monografija DVD-a te dodjeljene spomenice, plamenci, medalje ....

Čestitamo!

Fotografije: Vjekoslav Aljinović Veki

 

 

 


 

18. akcija dobrovoljnog darivanja krvi

ŽRNOVNICA, 11. studenog 2017. godine

U Žrnovnici je 11. studenog 2017. godine održana 18. Humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Hvala svima koji spašavaju ljudske živote darivanjem svoje krvi.
Hvala svim donatorima ali i svim prijateljima koji na bilo koji način potpomažu i podupiru ovu akciju i na taj način zajedno pomažu onima kojima je to potrebno i koji su ugroženi bolešću.

Želimo svima dobro zdravlje!

foto galerija: V. Aljinović Veki

 

 


 

15. akcija dobrovoljnog darivanja krvi

ŽRNOVNICA, 18. veljače 2017. godine

Obavijest dobrovoljnim davateljima krvi i svim drugima koji to žele postati, a iz mjesta su: Srinjine, Dubrava, Sitno Gornje, Sitno Donje, Žrnovnica .... zdravi su i starosne dobi od 18 do 65 godina.

15-ta po redu, redovna akcija darivanja krvi, biti će u subotu 18. veljače 2017. godine u prostoru O.Š. Žrnovnica u periodu od 9 do 12 sati.
Dobrodošli!

Info kontakt 091 78 32 444

 

 


 

Darujte život, darujte krv!

ŽRNOVNICA, 12. studenoga 2016. godine

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Split u suradnji sa Klubom dobrovoljnih darivatelja krvi Žrnovnica, organizira akciju darivanja krvi.
Akciji će se pridružiti darivatelji sa područja Sitno Gornje, Sitno Donje i Srinjine.
Akcija će se održati u subotu 12. studenoga 2016. godine u vremenu od 9 - 12 sati, u prostoru Osnovne škole (adresa: Hrvatskih velikana 41, Žrnovnica).

Pozivaju se svi ljudi dobre volje na ovu plemenitu i humanu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.
Krv mogu darivati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.

 


Akcija čišćenja rijeke Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 22. travnja 2016. godine

Povodom Dana planeta Zemlje, Eko škola Žrnovnica u suradnji s udrugom Žrvanj i Čistoćom d.o.o. iz Splita i ove godine organizira zajedničku akciju čišćenja rijeke Žrnovnice od škole do ušća.

Cilj ove akcije je uključivanje građana u čišćenje i uklanjanje otpada iz prirode kao i podizanje svijesti o očuvanju prirode kao zajedničkog dobra cijele zajednice.

U akciji će sudjelovati učenici i učitelji OŠ Žrnovnica, članovi udruge Žrvanj i PD Perun iz Podstrane, vatrogasci DVD-a Žrnovnica, Udruga Most s Kvartashima te drugi volonteri.

ovako je to izgledalo prošle godine

Ovim putem vas pozivamo da se priključite ovoj hvale vrijednoj akciji koja starta u petak 22. travnja 2016. godine, ujutro u 8 sati iz Pricvića, od mosta kod stadiona.
Sa sobom možete ponijeti zaštitne rukavice, a očekivano trajanje akcije je do 11 sati.

 


4. Žrnovski sajam - poziv na sudjelovanje

ŽRNOVNICA, studeni 2015. godine

Dragi sumještani, poštovani izlagači, prijatelji Žrnovnice.... glede održavanja 4. Žrnovskog sajma, načelno je dogovoreno da se sajam održi zadnji vikend u 11. mjesecu, odnosno 27. i 28. studenog 2015. godine, u dvorani O.Š. Žrnovnica.

Iz Udruge Žrvanj poručuju: „Pozivamo Vas sve skupa da na vrijeme iskažete vaše potrebe za izlagačkim prostorom. Isto tako da se aktivno, shodno vašim mogućnostima, uključite u kreiranje sadržaja sajma, budući da je sajam tu zbog vas, a i naš sajam nije samo sajam..

To je događaj, to je ljubav i ponos svih nas koji radimo na njemu.... Svi ste dobrodošli!“


Uspješna inicijativa uklanjanja otpada iz prirode        

Studeni 2015. godine

Na požarnom putu koji vodi put Mihanovića, 6. studenog je iz vozila Kia iskrcana veća količina otpada i bačena u prirodu.

Na inicijativu Petra Amižića, predsjednika Udruge Žrvanj koji je i pribilježio reg. oznaku vozila, a pod prijetnjom prijave policiji i komunalnom redarstvu upućen je poziv vlasniku vozila da se vrati i pokupi svoje smeće.Nakon intervencije sve bačeno smeće i otpad su pokupljeni iz prirode od strane počinitelja i biti će odvedeni na Karepovac!

Čestitka Petru i svima koji su mu pružili podršku i pokazali spremnost da pomognu u očuvanju lipota naše Žrnovnice ....Darujte krv - poklonite osmijeh

ŽRNOVNICA, 25. travnja 2015. godine

 

 

 

Područni Crveni Križ: Srinjine, Dubrava, Sitno Gornje, Sitno Donje i Žrnovnica, pozivaju sve dobrovoljne davatelje krvi ali i sve zdrave osobe od 18 do 65 godina, da se odazovu humanom pozivu.

Dobrovoljno darivanje krvi će se održati u subotu 25. travnja 2015. godine u prostorijama Osnovne škole u Žrnovnici u periodu od 9 do 12 sati, očekujemo vas...... jer dobro je činiti dobro


Pokazna vježba U Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 18. veljače 2015. godine
U Žrnovnici, srijeda 18. veljače 2015. godine s početkom u 13 sati održati će se edukativno-pokazna vježba gašenja početnih požara.
Poziva se zainteresirano pučanstvo. Pokazna vježba će se održati na otvorenom prostoru Osnovne škole „Žrnovnica“, Gradskog kotara MO Žrnovnica.
Vježba obuhvaća edukaciju korištenja hidranata i aparata za gašenje početnih požara.

Organizator je Javna vatrogasna postrojba Grada Splita i Služba za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Grada Splita.


Prva obrtnička večer u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 20. listopada 2014.godine
U Žrnovnici, 20.listopada 2014. godine u prostorijama DVD-a Žrnovnica održana je Prva obrtnička večer. Organizator je Udruga Žrvanj u suradnji sa Udruženjem obrtnika Split.

Bila je to prilika za tridesetak okupljenih obrtnika i vlasnika OPG-a da ostvare međusobne kontakte, kao i da se upoznaju sa sustavom i načinom rada Udruženja obrtnika Split.
Povodom Dana jabuka prisutnima je uvodno par rečenica o žrnovskoj jabuci kazala ravnateljica OŠ Žrnovnica Matija Šitum, nakon čega su im se kratko obratili predsjednik Udrženja Neven Kačić-Bartulović i tajnica Meri Berticioli.
U službenom dijelu večeri par pisama zapivala je klapa Sveti Florijan, a druženje je nastavljeno u neformalnom tonu, uz prigodni domjenak u kojem su dominirale delicije od jabuke, a koji je ujedno bio i prilika obrtnicima i vlasnicima OPG-a da prisutnim djelatnicima Stručne službe postave pitanja u svezi svog poslovanja.

Obrtničkoj večeri nazočili su i viša stručna savjetnica za europske i međunarodne fondove Grada Splita Ana Jerkunica te stručna savjetnica za europske i međunarodne fondove Nikolina Prce, koji su prisutnima bili na raspolaganju za davanje savjeta iz domene EU i međunarodnih fondova.

Predsjednik Udruge Žrvanj, Petar Amižić je najavio da će se obrtnici okupiti i početkom prosinca na 3. gospodarskom sajmu u Žrnovnici.
Izvor: Udruga Žrvanj


Uspješno završena 6. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 05, travnja 2014. godine
Uspješno je završena 6. akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala u prostoru O.Š. Žrnovnica. Akcija je održana u subotu, 05. travnja 2014.godine, a osim Žrnovnice u akciju su uključeni i mještani susjednih mjesta.

Prikupljeno je 28 doza krvi te za spas ljudskih života dragocjene tekućine. Odaziv darovatelja je bio dobar, odazvalo se 35 osoba. U akciju su bili uključeni i MLADI pri GDCK Split, koji su pomogli samu akciju još kvalitetnije i organiziranije privesti kraju. Slijedeća akcija darivanja krvi biti će povodom praznika i blagdana našeg mjesta Velike Gospe.
Hvala našim dobrovoljnim davateljima krvi, hvala stručnom osoblju transfuzijskog centra KBC Split, hvala O.Š. Žrnovnica, hvala MLADIMA GDCK Split, hvala našim mjesnim volonterima, svakako hvala i našim vjernim donatorima (ugostitelji, grafičari, pekarne, građani pojedinci), koji nas djelotvorno podupiru, stalno iz akcije u akciju....
Možda smo nekoga propustili spomenuti (nije zločesto), ako se dogodilo popravit ćemo.
DOBRI LJUDI hvala VAM SVIMA što ste uz nas. Bez vas mi ništa ne bi mogli, a možemo i želimo još i više i to da nam se u slijedećim akcijama priključe i NEKI drugi, koji ovoga puta nisu to mogli.... darovati krv, spasiti život, ne može biti veće, humanije dobro od toga.
Od srca hvala u ime onih kojima će darovana krvi pomoći u liječenju ili im spasiti život.
Izvor: žrnovnica.hr / Vjekoslav Aljinović


Predblagdanska "Solidarnost na djelu"

ŽRNOVNICA, 10. - 17. prosinca 2013. godine
Crveni križ Žrnovnice organizira akciju prikupljanja humanitarne pomoći za socijalno ugrožene obitelji i osobe. Molimo vas da se odazovete u što većem broju i svojim doprinosom pomognete najugroženijima.

Područno društvo Crvenog križa Žrnovnica sa svojim klubom dobrovoljnih davatelja krvi obavještava Vas o pojedinostima akcije solidarnosti:

- Akcija „Solidarnost na djelu“ provodi se na cijelom području Žrnovnice i šire, među našim sugrađanima ali i drugima koji žele pomoći osobama u potrebi.
- Sama akcija solidarnosti će trajati od 10. – 17. prosinca u 12 sati. Prikupljat će se prehrambene artikle i higijenske potrepštine (sa važečim rokom upotrebe).
- Mjesta gdje možete ostaviti/darovati Vaš prilog su:
1.- Dječji vrtići: "Trešnjica" i "Tratinčica"
2.- Osnovna škola "Žrnovnica"
3.- Prodavaonica FILL d.o.o. (kod Frane u centru mjesta). U istoj prodavaonici kupite i darujte na istom mjestu, prema vašim mogućnostima, samo neka je od srca.

Za novčane potpore u realizaciji naših ukupnih aktivnosti
DONIRAJTE CRVENOM KRIŽU I NJIHOVOM KLUBU DOBROVOLJNIH DAVATELJA KRVI
Primatelj: HCK-GDCK Split
Adresa: Ruđera Boškovića 28, Split
IBAN: HR7623300031100003749
MODEL: HR02
POZIV NA BROJ: 99064774069
Opis plaćanja: Donacija za Područno društvo Crvenog križa Žrnovnica, sa svojim Klubom dobrovoljnih davatelja krvi.

Pratite naše akcije kroz cijelu godinu, sve su besplatne i uključuju humanost naših dobrovoljnih davatelja krvi i požrtvovnost brojnih volontera.

Najavljujemo našu 5. akciju darivanja krvi, 4. siječnja 2014. godine, (subota, u osnovnoj školi).
Uključite se i Vi u naše brojne aktivnosti, ne oklijevajte ima mjesta za sve ljude dobre volje koji žele pomoći, u bilo čemu i bilo kome, naš telefon je 091 78 32 444

Imate li ideju i želite li je realizirati za BOLJU I LJEPŠU ŽRNOVNICU, javite nam se, jedva čekamo....

Vjekoslav Aljinović / Područno društvo Crvenog križa „Žrnovnica“


Darujte krv, spasite život!

ŽRNOVNICA, 20. travnja 2013. godine
Gradsko društvo Crvenog križa Split i područno društvo Crvenog križa Žrnovnica sa svojim klubom dobrovoljnih davatelja krvi organiziraju, darivanje krvi u predvorju O.Š. Žrnovnica, u subotu, 20. travnja 2013. godine u vremenu od 9 do 12 sati.
Darovati krv mogu sve zdrave osobe od 18 do 65 g života. Prije darivanja krvi nije potrebno biti natašte, može se pojesti lagani obrok,ali ne i masnu hranu i piti alkohol.
Na posljednju akciju darivanja krvi odazvale su se 34 osobe, ovaj put očekujemo, još veći broj humanih i plemenitih ljudi koji daruju krv da bi drugome spasili život.
Dođite i Vi dragi moji, novi darivatelji krvi!
Ovo je naša treća akcija darivanja krvi, druga koja se odvija u prostoru Osnovne škole Žrnovnica, da Vas podsjetimo, prva je bila u prostorijama DVD-a Žrnovnica.
Izložene fotografije naših dosadašnjih darivatelja na samoj akciji podsjetit će vas na naše heroje u darivanju dijela sebe, da bi drugome spasili život.
Osobe, koje se iz bilo kojih razloga ne mogu uključiti u ovu akciju, molimo da se jave kao volonteri Crvenog križa ili pomognu na druge načine u našim humanitarnim akcijama.
Uz mještane Žrnovnice, u subotu daruju krv i mještani susjednih: Sitna Gornjeg, Sitna Donjeg i Srinjina, pa se za pobliže eventualne informacije oni mogu obratiti predstavnicima svojih područnih društava Crvenog križa.
Svi ćemo se naći na istom mjestu sa istim humanim ciljem SPASITI ŽIVOT DAROVATI KRV
Dežurni info tel. za sve i svakoga u svako doba 091 78 32 444 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Crveni križ Žrnovnica
klub DDK


Uspješno odrađena akcija "Solidarnost na djelu"

ŽRNOVNICA, 27. ožujka 2013. godine
ZAVRŠENA JE AKCIJA PRIKUPLJANJA I PODJELE PMOĆI OBITELJIMA I OSOBAMA U POTREBI, POVODOM USKRSNIH BLAGDANA.
U akciju prikupljanja pomoći bili su uključeni: predškolska ustanova „RADOST“-Split (područni vrtići: „TREŠNJICA“ i „TRATINČICA“ Žrnovnica), O.Š. „ŽRNOVNICA“, gradsko društvo Crvenog križa Split i područno društvo Crvenog križa Žrnovnica sa svojim klubom DDK.
Vrijeme prikupljanja pomoći bilo je u pred blagdansko, Uskršnje doba i trajalo je od 18. do 27.ožujka.
Kako smo i obećali svu prikupljenu pomoć smo, koliko smo mogli, prije Uskrsa, pravedno raspodijelili u kuće, na ruke osoba i obitelji u potrebi.
Obzirom, da je za našu akciju bio povod najveći kršćanski blagdan Uskrs, dobri ljudi su pored "svega i svačega" i u hrani, donirali i sirnice, koje su bile sastavni dio uručene pomoći, što nam je i bila želja vodilja...
HVALA svim dobročiniteljima, koje mi eto ne navodimo, po želji pojedinaca donatora, što još više veliča njihovu i vašu SOLIDARNOST NA DJELU, socijalnu osjetljivost za svoje sugrađane i želju za pomaganjem siromašnijima.
Hvala Vam svima uključenim u ovu akciju na bilo na koji način,
u ime primatelja pomoći.
Bez bilo kojeg od Vas, koji ste u ovoj akciji pomogli osobama u potrebi, ova akcija ne bi bila uspješna.

Uključite se i Vi, koji iz bilo kojih razloga ovoga puta niste, činite dobra dijela, bilo koja, bilo čime i bilo kome. Otkrijte u sebi dio vaše dobrote, možda i kao volonter Crvenog križa, javite se na mob. 091 78 32 444
Sretan Uskrs svima. Mi smo se uz iskazanu plemenitost svih darovatelja, potrudili, da bude sretan Uskrs i osobama u potrebi tuđe pomoći.

HVALA u ime svih učesnika u akciji SOLIDARNOST NA DJELU.
područno društvo
Crvenog križa Žrnovnica
Autor teksta i photo: Vjekoslav Aljinović Veki


Nastavlja se "SOLIDARNOST NA DJELU"

ŽRNOVNICA, 24. ožujka 2013. godine
Povodom uskršnjih blagdana nastavlja se humanitarna akcija „SOLIDARNOST NA DJELU“, koja je počela 18. ožujka pri O.Š. Žrnovnica i Crvenom križu Žrnovnica.

U akciju se uključila i ustanova „Radost“ - Split sa svojim područnim vrtićima u Žrnovnici “Tratinčica“ i „Trešnjica“, te je uz podršku O.Š. Žrnovnica i Crvenog križa Žrnovnica akcija produžena do 27. ožujka i to, za oba vrtića od 9 do 15 sati, a za osnovnu školu od 8 do 12 sati.

Prikupljaju se sve upotrebljive namirnice sa dužim rokom trajanja: konzervirana hrana, suhomesnati proizvodi, brašno, ulje, šećer, mlijeko, tjestenina, kao i sredstva za čišćenje, sredstva za osobnu higijenu, medicinske i ostale potrepštine.

Mole se svi dobri ljudi, koji imaju mogućnosti i želju, da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji i pomognu koliko mogu.
Sve prikupljeno, a uz to i po sirnicu/dvije po primatelju, naši će volonteri podijelit potrebitima do pred sam Uskrs.

Zahvaljujući svima Vama, koji kao i mi znamo, da je i MALI DAR - PRAVA STVAR nadamo se uspješnoj akciji pomaganja.
Preporučite nam osobe ili obitelji koji su u potrebi da im se pomogne.
Ne zaboravite preporučiti i sebe, ako želite i možete pomoći drugima, ili želite
biti volonter Crvenog križa. Rad je dobrovoljan i besplatan.
Hvala Vam u ime građana primatelja povremene ili stalne pomoći.

Sretan Uskrs svima!

Područni Crveni križ Žrnovnica
Vjekoslav Aljinović, predsjednik


AKCIJA DARIVANJA KRVI

ŽRNOVNICA, 22. prosinca 2012. godine
Područni Crveni Križ: Srinjina, Sitnog Gornjeg, Sitnog Donjeg i Žrnovnice, sa klubom dobrovoljnih davatelja krvi ŽRNOVNICA, organiziraju prvi puta zajednički, darivanje krvi u Žrnovnici, 22.prosinca (subota) od 9 do 12 sati, (inače klubu DDK ŽRNOVNICA, ovo je 2. akcija darivanja).
Akcija darivanja krvi biti će u osnovnoj školi Žrnovnica i odnosi se na sve zdrave osobe od 18 do 65 g. iz navedenih mjesta. Očekuje se veliki odaziv darivatelja, pogotovo onih koji po prvi puta daruju svoju krv da bi drugome spasili život, a i sebi i svojim bližnjima osigurali dobivanje krvi kada im zbog toga bude ovisio život.
Osobe koje se ne mogu uključiti u ovu akciju molimo da se prijave kao volonteri Crvenog Križa ili nam na drugi naćin pomognu u našim humanitarnim akcijama.

Javiti se možete predstavnicima područnog Crvenog Križa, prema mjestu stanovanja:
- Srinjine, Damir Kulišić mob. 091 928 79 91
- Sitno Gornje, Matilda Radelja mob. 098 666 332098 666 332 
- Sitno Donje,Damir Milin mob. 098 1800 949
- Žrnovnica, Vjeko Aljinović mob. 091 78 32 444
Najavljivanje nije nužno, bitno je da dođete, DARUJETE KRV I SPASITE NEČIJI ŽIVOT.
Autor: web.zrnovnica (Vjeko Aljinović)


Na 5. Gabrinom maratonu i pripadnici DVD Žrnovnica

VODICE, 07. listopada 2012. godine
U Vodicama je 07. listopada održan 5. MTB Gabrin maraton kojeg organizira BBK Orlov krug u spomen na svog člana Gabrijela Skočića i njegove prijatelje vatrogasace tragično stradale u požaru na otoku Kornat.
Maratonci su mogli birati da li će voziti utrku dugu 55 ili 27 km. Vozilo se po biciklističkim stazama u vodičkom polju, po makadamu, s dosta uspona i spusteva. Na zajedničkom, nikad brojnijem, startu iz središta grada, s Obale Matice hrvatske, krenuo je 101 natjecatelj. Osim vjernih prijatelja iz bradskih klubova Fortice Šibenik, BK Primoštena, BK Kamene iz Tribunja, BK Šibenika, BK Crikvenice, BK Fausta Vrančića iz Šibenika, BK Makarske, BK Timuna iz Splita, u srazu s teškim kilometrima okušali su se i pripadnici DVD Žrnovnica, te brojni individualci iz Šibenika, Zadra, Zagreba, s otoka Krka, iz Vodica, Čiste Velike, Biograda, pa čak i Poljske i Njemačke.
U izuzetno teškoj konkurenciji, slavili su Tonko Juras, član BBK Orlov krug u maratonu dugom 55 km i David Jabuka, član BK Kamena i mladi hrvatski reprezentativac iz Tribunja u maratonu dužine 27 km. Za drugo i treće mjesto u maratonu dužine 55 km, opasno su se i do zadnjeg daha borili Armand Survilo iz Poljske i Marko Fržop BBK Orlov krug koji je posustao tek u posljednjim centimetrima pred ciljem i morao se zadovoljiti trećim mjestom. U maratonu od 27 km drugi je do cilja došao član BK Crikvenice Milan Vrban, a treći Antonio Erceg član BBK Orlov krug.
Posebno veseli što ova utrka svake godine privlaći sve veći broj natjecatelja spremnih da se okušaju u najzahtjevnijoj biciklističkoj disciplini. Ove godine bilo je prijavljen i neočekivano značajan broj žena, njih čak osam, pa se slijedeće godine već planira uvođenje nove kategorije samo za pripadnice ljepšeg, ali nikako ne i slabijeg, spola.
Za pomoć u organizaciji utrke treba zahvaliti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vodice, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Vodice, Gradu Vodicama i Turističkoj zajednici grada Vodica.
5. MTB GABRIN MARATON

R E Z U L T A T I
55 km

1 30 Tonko Juras BBK Orlov krug 1:56:56
2 1 Armand Survilo Triass, Poljska 1:58:33
3 12 Marko Fržop BBK Orlov krug 1:58:34
4 44 Luka Šopić BBK Orlov krug 2:01:10
5 32 Joško Fržop BBK Orlov krug 2:04:03
6 8 Bojan Karanović BBK Orlov krug 2:09:01
7 27 Tomislav Barešić BBK Orlov krug 2:10:13
8 2 Zibi Lazars Everest, Poljska 2:13:13
9 21 Antonio Barišić BBK Orlov krug 2:14:25
10 18 Hrvoje Vukelić BK Crikvenica 2:17:46
11 14 Nikola Knežević BK Timun, Split 2:17:55
12 7 Neno Okmažić BK Makarska 2:18:41
13 16 Joško Vrljičak BBK Orlov krug 2:20:26
14 29 Ante Saratlija BBK Orlov krug 2:21:31
15 5 Stipe Dulibić BBK Orlov krug 2:22:19
16 19 Mlivij Berač Šibenik 2:22:49
17 13 Karlo Crvarić BK Timun, Split 2:28:24
18 43 Zvonimir Benček Zadar 2:31:30
19 10 Zvonko Mateljak BK Makarska 2:33:22
20 11 Marin Šimić BK Makarska 2:34:05
21 42 Filip Sinovčić DVD Žrnovnica 2:34:48
22 24 Blaž Nižić BK Primošten 2:35:12
23 22 Ante Bogdan BK Primošten 2:42:49
24 23 Valentino Papak BK Primošten 2:42:50
25 26 Petar Petrović Split 2:43:45
26 17 Tea Mavrić BK Crikvenica 2:45:05
27 31 Đenis Čanjevac BBK Orlov krug 3:15:27
28 36 Petar Džaja DVD Žrnovnica 3:21:16
29 41 Frane Brainović DVD Žrnovnica DNF
30 35 Marin Mihanović DVD Žrnovnica DNF
31 28 Siniša Dumanić Split DNF
32 6 Zoran Arnauović Šibenik DNF


R E Z U L T A T I
27 km

Poredak Startni broj Ime i prezime Klub Vrijeme
1 160 David Jabuka BK Kamena, Tribunj 1:03:44
2 113 Milan Vrban BK Crikvenica 1:05:45
3 161 Antonio Erceg BBK Orlov krug 1:08:22
4 104 Ivan Špinjača Ind. Šibenik 1:13:20
5 106 Josip Pelajić BBK Orlov krug 1:13:21
6 164 Šime Gojanović BK Šibenik 1:13:48
7 138 Mario Ilinčić BBK Orlov krug 1:13:49
8 166 Jakov Lopatny BBK Orlov krug 1:14:28
9 147 Ivica Ivanović Ind. Biograd 1:15:40
10 103 Josip Klarić BBK Orlov krug 1:15:48
11 126 Francesco Cukrov BBK Orlov krug 1:15:57
12 107 Tonko Čičin Šain
13 110 Ivica Zenić BK Faust Vrančić, Šibenik 1:16:28
14 118 Ivan Pancirov BK Primošten 1:17:21
15 139 Damir Drakulić Otok Krk 1:17:24
16 102 Ante Antić BBK Orlov krug 1:17:37
17 120 Paško Gracin BK Primošten 1:17:40
18 165 Niko Jelić BK Fortica 1:18:32
19 109 Željko Huljev Šibenik 1:19:23
20 138 Ivan Bosotin Vodice 1:19:42
21 115 Goran Grbelja BBK Orlov krug 1:21:20
22 130 Srđan Uzelac BK Timun, Split 1:22:12
23 131 Saša Nikić BK Timun, Split 1:22:13
24 172 Danijel Tojagić Zagreb 1:22:14
25 158 Nikša Bućan BK Timun, Split 1:22:32
26 135 Domagoj Laušić Split 1:23:08
27 144 Mario Jurić BK Timun, Split 1:23:37
28 116 Joško Jurin BK Primošten 1:24:08
29 142 Ivan Marin DVD Žrnovnica 1:25:03
30 170 Toni Studeni Zagreb 1:25:15
31 125 Zoran Trklja Šibenik 1:25:19
32 146 Flip Nimac Ind. Biograd 1:27:17
33 153 Lorenzo Marenzo BK Fortica Šibenik 1:27:39
34 150 Dane Čorić BK Fortica Šibenik 1:27:40
35 149 Krunoslav Krivaj Vodice 1:28:27
36 171 Nebojša Bakula Zadar 1:28:37
37 117 Mario Jurin BK Primošten 1:29:10
38 140 Edi Pervan Vodice 1:30:09
39 127 Miranda Trklja Šibenik 1:30:10
40 157 Damir Spahija Vodice 1:30:20
41 100 Eva Lasarz Everest, Poljska 1:30:21
42 141 Marin Sinovčić RC Plavac Mali 1:33:01
43 112 Branimir Ergić Vodice 1:33:30
44 159 Danijel Zorić Čista Velika 1:34:03
45 137 Goran Vučica Split 1:34:26
46 119 Jerko Prgin BK Primošten 1:34:37
47 111 Nikola Španja BBK Orlov krug 1:37:10
48 121 Jerko Lušić BK Primošten 1:38:45
49 154 Petar Perica BK Fortica Šibenik 1:40:23
50 108 Mario Čičin Šain Vodice 1:41:07
51 169 Natko Duvnjak Šibenik 1:42:15
52 148 Tanja Barišić BBK Orlov krug 1:44:53
53 162 Tomislav Mihanović DVD Žrnovnica 1:46:36
54 136 Marko Juričev Barbin Vodice 1:48:43
55 129 Joško Maslov Split 1:49:09
56 128 Knut Momsen Njemačka 1:49:54
57 143 Antonio Pervan BBK Orlov krug 1:54:55
58 122 Minja Čulić BK Primošten 2:00:25
59 114 Željko Škugor Šibenik 2:00:55
60 134 Duško Čubrilo Kaštela 2:04:55
61 123 Slaven Kolanović BK Primošten 2:06:51
62 101 Maja Polić Split 2:07:39
63 145 Kešimir Nimac Šibenik 2:11:10
64 133 Željko Trklja Šibenik
Autor: grad-vodice.hr


Dobrovoljno darivanje krvi u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 11. kolovoza 2011. godine
Dobrovoljni davaoci krvi ŽRNOVNICA zajedno sa Gradskim društvom crvenog križa SPLIT organiziraju povodom blagdana Velike Gospe dobrovoljno darivanje krvi.


"Oblica" slavi 10. rođendan

ŽRNOVNICA, 16. lipnja 2012. godine
Jedna od najstarijih hrvatskih udruga maslinara Udruga maslinara “Oblica” iz Žrnovnice u subotu svečano obilježava 10. rođendan.
Fešta, kojom će maslinari Žrnovnice obilježiti prvu deceniju svoje udruge, inače izuzetno aktivne članice Zajednice maslinara i uljara Hrvatske, održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Manifestacija će početi u 10 sati, a uz prikazivanje filma o udruzi, bit će podijeljene i zahvalnice te priređen gastro oil show maslinara članova Udruge “Oblica”.
U zabavnom dijelu programa sudjelovat će i klapa Žrnovnica.
Autor: slobodnadalmacija.hr / M. Šilović


Vatrogasno natjecanje "Fire combat Žrnovnica"

ŽRNOVNICA, 26. svibnja 2012. godine
U subotu, 26. svibnja 2012. godine, u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žrnovnica, počinje 1. Otvoreno natjecanje vatrogasnih grupa "Fire combat Žrnovnica". Natjecanje će se održati na javnom parkiralištu iznad groblja u centru Žrnovnice, i to prema sljedećem rasporedu:

09:00  09:45  Prijava i prozivka ekipa
09:45  10:00  Demonstracija vježbe i pravila
10:00  Početak natjecanja
12:30  Zajednički ručak
14:00  Podjela nagrada i priznanja uz nastup klape DVD-a Žrnovnica „Sv. Florijan“

Fire combat je suvremeno vatrogasno natjecanje na kojem vježbu izvodi ekipa sačinjena od dva vatrogasca opremljena kompletnom osobnom zaštitnom opremom, izolacionim aparatima te spasilačkim pojasevima. Tako opremljeni moraju svladati pet zahtjevnih segmenata vježbe u fizičkom i taktičkom smislu, tj. spajanje i razvlačenje armatura, svladavanje prepreka, rad na visini, spašavanje unesrečenog, razvlačenje cijevne pruge pod tlakom i gašenje „Požara“.

Ovo natjecanje sve je popularnije među vatrogascima, a svojom atraktivnošću vježba privlači pažnju i kod ostalih građana koji se tom prilikom mogu na jednom mjestu upoznati sa svim zahtjevima koji se danas stavljaju pred suvremene vatrogasce.

Posebno naglašavamo da se radi se o prvom vatrogasnom takmičenju ovakvog tipa u Dalmaciji.

Za sve dodatne informacije, kontakt osoba je zapovjednik Društva Milan Barbarić - mob.
091 472 0932
Autor: Marin Mihanović / DVD Žrnovnica


DVD "Žrnovnica" obilježilo blagdan svog zaštitnika sv. Florijana

ŽRNOVNICA, 04. svibnja 2012. godine
Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Žrnovnica" i ove su godine blagdan zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana obilježili svečanim polaganjem cvijeća i svijeća na grobove poginulih hrvatskih branitelja koji su bili članovi Društva, i to Nenada Marina, Frane Mihanovića, Igora Roguljića, Joška Matkovića, Slavena Cigića i Denisa Jerkovića.

Cvijeće i svijeća položeni su i pred Centralni križ groblja u Žrnovnici gdje su poginulim braniteljima cvijeće i svijeću ujedno položili i predstavnici Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata.

U župnoj Crkvi održana je misa zadušnica za sve preminule vatrogasce.
Autor: Marin Mihanović / DVD Žrnovnica


ZBORNIK I TRILOGIJA

GLAS KONCILA, 17. ožujka 2012. godine
U foajeu HNK-a u Splitu predstavljen je 1. ožujka, u organizaciji Udruge »Žrvanj« i Ogranka Matice hrvatske Podstrana, a pod pokroviteljstvom Grada Splita, zbornik »Perunovo koplje« i trilogija akademika Radoslava Katičića »Božanski boj«, »Zeleni lug« i »Gazdarica na vratima«. Uz pozdravnu riječ zamjenice gradonačelnika Anđelke Visković i predsjednika općine Podstrana Mirana Tomasovića o vrijednim publikacijama govorili su Dario Radović, Andrej Pleterski, Joško Belamarić, Tomo Vinšćak, Ivan Aljinović i autor Katičić.

Prva je publikacija zbornik »Perunovo koplje«, objavljen u Institutu za arheologiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u listopadu 2010. u Žrnovnici i Podstrani pod nazivom »Perunov žrvanj i Jurjevo koplje«, koji je bio svojevrstan nastavak znanstvenog istraživanja tragova pretkršćanske stare vjere i mitologije Hrvata u slavenskom i indoeuropskom kontekstu.

U zborniku je sabrano četrnaest znanstvenih radova koji govore o ranoj hrvatskoj povijesti i mitsko-povijesnoj baštini u Žrnovnici i Podstrani kao i u cijelim Poljicima, odnosno prikazan je istočni splitski prostor, žrnovački-podstranski Perun i njegovo okružje, u svojstvu jednog od najbolje očuvanih svetišta praslavenske mitologije uopće, vjersko tumačenje mitsko-povijesne baštine, Jurjevo koplje i mač, slika »Božanskog boja« - likovni i ikonografski pogled na konjanički reljef, zmijski kamen te niz drugih zanimljivosti.

Filološka trilogija akademika Katičića bavi se tragovima »svetih pjesma naše pretkršćanske starine«, bez koje se teme izlagane na spomenutom skupu ne bi mogle ni razviti ni razumjeti. Tekst trilogije spada u rijetku vrstu štiva koje na svima shvatljiv način izlaže duboku misao, dok svjetskoj filološkoj eliti slavističke i indoeuropske provenijencije dokazuje da pretkršćanske-religijske predodžbe praslavenskih naroda nisu izgubljene.

Autor: GlasKoncila/Kultura/Knjiga (D. Zeljko Selak)


Predstavljen zbornik "Perunovo koplje" i trilogija akademika Katičića

SPLIT, 01. ožujak 2012. godine   Foaje HNK Split
U organizaciji OGRANKA MATICE HRVATSKE PODSTRANA I UDRUGE ŽRVANJ, a pod pokroviteljstvom Grada Splita, u četvrtak 01. ožujka u foajeu HNK Split splitskoj publici su predstavljene dvije publikacije.
Uz pozdravnu riječ zamjenice gradonačelnika gospođe Anđelke Visković i predsjednika općine Podstrana Mirana Tomasovića o vrijednim publikacijama govorili su Darijo Radović, Andrej Pleterski, Joško Belamarić, Tomo Vinšćak, Ivan Aljinović i autor Radoslav Katičić. Na kraju su riječ imali akademik Mislav Ježić, prof. Vitomir Belaj i u ime sunakladnika Krešimir Krnec, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Žrnovnica.

HNK Split - Klapa Žrnovnica, 2012. godine / Photo: Vjekoslav Aljinović-VEKI

 Prva publikacija je zbornik radova “PERUNOVO KOPLJE”, a druga je trilogija o tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine, akademika Radoslava Katičića: BOŽANSKI BOJ, ZELENI LUG i GAZDARICA NA VRATIMA.

 

“Perunovo koplje” naslov je zbornika radova izlaganih na simpoziju 2010., a objavio ga je Institut za arheologiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Uredništvo zbornika potpisuju slovenski arheolog dr. Andrej Pleterski te etnolog prof. dr. TomoVinšćak, voditelj projekta “Sakralna interpretacija krajobraza”. Ovitak zbornika ilustriran je likom iz kamenog reljefa s pročelja župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici. Interpretacija samog reljefa je takva, da se više ne vidi u tom liku sv. Juraj, kako je ponudio arheolog dr. Ante Milošević, već praslavenski gromovnik Perun kojemu je to jedini autentični figuralni prikaz u svijetu.
Tako je reljef postao ikona čitavog projekta i žrnovsko-podstranskog mitskog prostora.

Akademiku Katičiću je pošlo za rukom, strogo primjenjujući filološku znanstvenu metodologiju, dešifrirati fragmente unutar svetih pjesama naše pretkršćanske starine i dosljedno ih povezati u smislenu cjelinu usporedivu s drugim indoeuropskim predajama s kojima su genetski srodne.
Desetljeća predanog rada na toj problematici akademik Katičić sintetizirao je i prezentirao u trima knjigama: Božanski boj, Zeleni lug i Gazdarica na vratima. Tekst ove trilogije spada u onu rijetku vrstu štiva koje na svima shvatljiv način izlaže nevjerojatno duboku misao, te dokazuje kako pretkršćanske religijske predodžbe praslavenskih naroda nisu izgubljene i imaju znanstveno dokaziv korijen.
Photo: Vjekoslav Aljinović - VEKI

 

Predsatvljanje knjige PERUNOVO KOPLJE i trilogije akademika Radislava Katičića

SPLIT, 01. ožujak 2012. godine
Udruga Žrvanj jedan je od organizatora predstavljanja knjiga Perunovo koplje i trilogije akademika Radoslava katičića, koja će se 01. ožujka s početkom u 17 sati održati u foajeu HNK Split.


Već od negdje 2005. godine udruga Žrvanj  (Ogranak Matice hrvatske Podstrane nešto kasnije) surađuje s FF u Zagrebu, odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju na istraživanju pretkršćanskih vjerovanja. U ovom periodu ugostili smo puno puta istraživače, pružali im gostoprimstvo i bili potpora u istraživanjima na terenu. Obilazili smo terene Žrnovnice, Podstrane, Dubrave, Doca, Omiša, tražili kazivače, karte, raspitivali se, hodali... Teško se sada sjetiti svih tih obilazaka i svega što smo na tim terenima radili.
Svakako je osnovni razlog njihovog dolaska u Žrnovnicu bila planina Perun na razmeđi Žrnovnice-Splita i Podstrane. Istraživačima je prvi cilj bio utvrditi je li to ime „oduvijek“ ili je tek neka nova nominacija. Kada je utvrđeno da je ime od starine jer sjećanje i dokumenti  tako kažu, nedvojbeno je utvrđeno da je to ime staroslavenskog, pretkršćanskog vrhovnog boga Peruna. Uz taj toponim, postoji i područje Žminjače koje je sada u Podstrani, ali prije dvadesetak godina, prije izmjene granica općina bio je u tadašnjoj općini Split, tj. u Žrnovnici. I za taj lokalitet je utvrđeno da nosi ime najmanje 900 godina jer  postoji dokument koji to svjedoči, a ime dolazi od Smic kamik, Zmijin kamen. Na tom području se nalazi lokalitet čije karakteristike i ime ukazuju da je tu bilo mitsko-vjersko prebivalište ZMIJE-ZMAJA, tj. Perunova oponenta koji u nekim prilikama nosi ime Veles ili Volos. I tu i danas postoji kamen čiji se spomen nalazi u navedenom dokumentu.
Naša udruga je u jesen 2010. sredstvima Hrvatske turističke zajednice uredila taj prostor, do tada smetlište u uređeni prostor gdje još samo treba završiti stručno uređenje u skladu s planovima povijesno turističkih staza i mjesta.
Postoji još nekoliko lokaliteta koji podupiru temu ovih istraživanja: Tribišće (treba-staroslavenski žrtva), Vućipoje, Vilar, Gračić (sv. Mihovil i još neistraženo antičko nalazište) sve u Žrnovnici.
Osim ovih toponima koji svjedoče mitski svjetonazor naših starih, na pročelju mjesne crkve UBDM nalazi se reljef za koji je kazivano da predstavlja motiv sv. Jure kako ubija zmaja. Međutim, arheolog dr.  Ante Milošević iznio je tezu (a potaknut upravo ovim istraživanjima) da to nije sv. Jure, već je znanstvenom analizom došao do zaključka da je to reljef Peruna u borbi sa medvjedom (koji u nekim interpretacijama zamjenjuje zmaja-zmiju, kako je gore navedeno). Do sada još nitko nije istom znanstvenom metodologijom ovo opvrgao što na daje realne osnove da vjerujemo da je ovo JEDINI prikaz boga Peruna u kamenu na svijetu. To ovom reljefu daje europsku, pa i svjetsku vrijednost, te kao takav zaslužuje posebnu pažnju-što je jedan od zadataka koji nas očekuje. Dr. Milošević reljef smješta u osmo stoljeće, što je bitno drugačije i starije nego su prijašnji istraživači mislili. Iako u ovom kontekstu nije važna sama starost, (cijela Dioklecijanova palača je 500 godina starija), ovdje je važan suodnos staroslavenskih doseljenika, naših predaka, period njihovog pokrštavanja, te antički Split uz koji doseljenici nalaze novi dom i donose svoje stare bogove kojima ispunjavaju prostor. Ovaj reljef je svojevrsni sinkretizam pretkršćanskih vjerovanja i novog kršćanstva. Ovdje se susreću svjetovi.
Ova istraživanja su iznesena javnosti u listopadu 2010. na znanstvenom simpoziju „Perunov žrvanj i Jurjevo koplje“ Podstrana-hotel Lav i Žrnovnica-osnovna škola. Radove sa simpozija smo tiskali u Ljubljani u nakladi „Studie Mythologice Slavice“ najkvalitetnijeg i najuglednijeg slavističkog časopisa na svijetu kao suplementum. Izdanje u ovoj izdavačkoj kući pri Znanstvenoraziskovalnom centeru SAZU osigurava distribuciju zbornika na preko 200 adresa znanstvenih i sveučilišnih ustanova u svijetu, te na taj način je osiguran široki prodor u svjetski znanstveni i kulturni milje.
Na nama je da ovu priču i ovaj kulturno povijesni potencijal iskoristimo najbolje što možemo. O tome drugom prilikom.
U ovim istraživanjima spiritus movens je akademik Katičić. On već desetljećima kao vrsni filolog  ide „tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine“ i u njima nalazi poveznice koje se stapaju u sliku svijeta , davno izgubljenog, ali skrivenog u pjesmama Turopolja, ruskog seljaka, baltoslavenskog življa, ukrajinske seljanke... I pred nama se pojavljuje stara duhovnost Slavena i Hrvata. Možda ovo ne bi imalo smisla da ne svjedočimo i učimo stare bogove antike, Grčke, Rima... Naprotiv, neki kažu da Slaveni i nisu imali vjerovanja, već da su i bogove „uzimali“ od drugih. Kao da smo i onda bilo nazadniji. Ova istraživanja dokazuju suprotno, da su i naši preci bili na visokoj duhovnoj razini na kojoj su imali izgrađen cijeli panteon božanstava kojima su izražavali štovanje i objašnjavali ustroj svijeta. I zašto naša mladost ne bi učila o toj svojoj povijesti.
Akademik Katičić je ova otkrića objavljivao u raznim znanstvenim časopisima, ali je prije nekoliko godina odlučeno da se objave u integralnom obliku, te je 2008. izdana knjiga Božanski boj (cijeli jedan pasus je posvećen Žrnovnici) koja je te godine dobila nagradu Judita, zatim Zeleni lug i na kraju Gazdarica na vratima. Za ovu trilogiju znalci kažu da joj nema slične ni u europskim okvirima. Izdavač je Ibis grafika iz Zagreba,  urednik Krešimir Krnic.
Akademik Katičić je istinski genije, i da upotrijebim onu arhaičnu riječ, istinski naučenjak.
Voditelj ovih terenskih istraživanja pod nazivom „Sakralna interpretacija krajobraza“ je dr. Tomo Vinšćak, docent na odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju.
U istraživanjima su još sudjelovali indolog akademik Mislav Ježić, već navedeni arheolog Ante Milošević, dr. Vitomir Belaj, također etnolog, cijele grupe studenata i postdiplomaca. Povremeno  je uz nas bio i  g. Belamarić koji će biti promotor Katičićevih knjiga.
Urednik „Studie“  i također  terenski istraživač je arheolog  dr. Andrej Pleterski koji će biti promotor zbornika.

Ova istraživanja, trilogija Katičića, te zbornik dobra su osnova za razvoj kulturnog turizma na ovom prostoru. Udruga je već neke korake uradila u tom smjeru,  dok je općina Podstrana, u suradnji sa voditeljem projekta poučnih staza,  našim članom Ivicom Lolićem već uredila neke staze, napravila karte i vodiče Podstrane. Nas tek očekuje taj posao.
Autor: Ivan Aljinović

DVD Žrnovnica pobjednik memorijala „Riječke vatre“

RIJEKA, 24. rujna 2011. godine
Fire combat ekipa DVD-a Žrnovnica, u sastavu Milan Barbarić i Branimir Roguljić pobjednik je 4. memorijala „Riječke vatre“ u konkurenciji tandema A kategorije.
Riječ je o sve raširenijem natjecanju vatrogasnih grupa u kojem naše ekipe konstantno bilježe sve bolje rezultate, a kruna njihovog truda i zalaganja upravo je netom odnesena pobjeda u konkurenciji natjecateljskih ekipa koje sačinjavaju dva člana koji savladavaju prepreke uz uporabu osnovnih operativno-taktičkih radnji i postupaka po zadanim pravilima.
Ista ekipa sudjelovala je i prošle godine na istom takmičenju što im je zapravo bilo i prvo takmičenje takve vrste uopće tako da kada to uzmemo u obzir ovaj izvrsni rezultat u konkurenciji mnogih domaćih i inozemnih dosta iskusnijih ekipa postaje još i veći.

- Nismo se nadali ovako dobrom rezultatu zbog činjenice da nam je od povratka iz Ljubljane do natjecanja u Rijeci ostalo samo pet dana za uvježbavanje, a pravila se na ta dva natjecanja bitno ralikuju. Također i činjenica da ne posjedujemo kompletan poligon za izvođenje vježbe nije nam davala nadu za preveliki optimizam, no ponešto iskustva od prošle godine i dobra fizička priprema ipak su urodili plodom - zaključio je Milan Barbarić, zapovjednik DVD-a Žrnovnica.
Druga naša ekipa, debitanti u A kategoriji Ivica Aljinović i Mario Barbarić, ostvarili su također vrlo dobro dvanaesto mjesto.
Natjecanje je održano 24. rujna 2011.godine na riječkom Korzu, a nastupili su u različitim kategorijama dobrovoljni i profesionalni vatrogasci iz više država.
Izvor: portal DVD Žrnovnica / Marin Mihanović

Ekipa DVD "Žrnovnica" u četvrtfinalu natjecanja "FIREFIGHTER COMBAT CALLANGEA" - Slovenija 2011.

LJUBLJANA - Slovenija, 16. - 18. rujna 2011. godine
Ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Žrnovnica“ je po drugi put sudjelovala na međunarodnom vatrogasnom natjecanju Firefighter combat callange - Slovenija 2011. "najteže dvije minute u sportu". Natjecanje se održalo na parkiralištu prodajnog centra Supernova u Ljubljani, od 16. do 18 rujna 2011. godine.
Ekipa DVD „Žrnovnica“ koja je nastupila u peteročlanaom sastavu: Branimir Roguljić, Ivica Aljinović, Tomislav Bekavac, Milan i Mario Barbarić, natjecala se u konkurenciji ekipa iz još šest država: SAD, Kanada, Njemačka, Francuska, Poljska i domaćin natjecanja Slovenija.
Natjecatelji su svoje vještine, snagu i kondiciju kroz tri dana natjecanja odmjerili u sljedećim disciplinama: pojedinačno, tandem i ekipno u štafeti. Prvoga odana, šestim rezultatom kvalifikacija u konkurenciji tridesetak ekipa, izborena je osmina finala. Drugoga dana na rasporedu je bila najzahtjevnija pojedinačna disciplina, u kojoj se natjecalo pri temperaturi od 30°C, pa su mnogi imali velikih problema doći do cilja. Rezultati izboreni tog dana spadaju u prvu četvrtinu konkurencije od dvjestotinjak vatrogasaca. Trećeg, a ujedno i završnog dana natjecanja na rasporedu su bili tandemi. U konkurenciji 50 tandema DVD „Žrnovnica“ je zauzela 17. i 27. mjesto. U raspletu ekipnog tj. štafetnog djela natjecanja hrvatska ekipa je izgubila od iskusnih viceprvaka iz Poljske s razlikom od dvije sekunde. Ekipni pobjednik natjecanja je ekipa SAD-a s rezultatom 1min. 27 sek.
izvor: vatrogasni-portal

DVD ŽRNOVNICA obilježio dan svog zaštitnika, sv. Florijana

ŽRNOVNICA, 04. svibnja 2011. godine   Blagdan svetog Florijana

 

 

U srijedu, 04. svibnja 2011. godine u Žrnovnici članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Žrnovnica“ prigodno su obilježili blagdan njihovog zaštitnika, svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

 

 

Tim povodom je ispred Vatrogasnog doma održana vježba „Gašenje dvokatnog objekta i spašavanje unesrećenog iz istog“ koju su izveli članovi društva na samom domu.
Vježbi je prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća na grobove članova DVD-a Žrnovnica koji su poginuli u Domovinskom ratu: Nenada Marina, Frane Mihanovića, Igora Roguljića, Joška Matkovića, Slavena Cigića i Denisa Jerkovića. U župnoj crkvi U.B.D.Marije za sve poginule i umrle članove Društva održana je misa zadušnica koju je predvodio mjesni župnik, don Luka Jozić.
Poslije mise u prostorijama Vatrogasnog doma, kao i svake godine, upriličeno je druženje članova društva sa roditeljima i rodbinom poginulih vatrogasaca.
Ovogodišnjem druženju u Žrnovnici u čast zaštitnika vatrogasaca prisustvovali su i glavni vatrogasni zapovjednik za priobalje Tomislav Vuko, te zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Splita i ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina. Ovogodišnje obilježavanje je svojim pjesmama popratila i klapa DVD-a Žrnovnica "Sveti Florijan".


Audicija za DJEČJU VOKALNO - PLESNO - SCENSKU RADIONICU

ŽRNOVNICA, 23. siječnja 2011. godine
 Udruga „Žrvanj“
Poziva djecu na audiciju za prijem članova u
VOKALNO - PLESNO - SCENSKU RADIONICU
Organiziraju se dječje pjevačke, plesne i glumačke skupine. Prijaviti se mogu sva djeca, od predškolske dobi do šesnaest godina. Upisi će se obaviti nakon audicije.
Audicija će se održati u nedjelju, 23. siječnja u 11 sati u prostoru udruge „Žrvanj“, Krešimirova 44, stari Dječji vrtić.
Postoji mogućnost korištenja vlastite glazbene matrice ili glazbala. Prijavnice se mogu preuzeti u O. Š. Žrnovnica ili na samoj audiciji. Prijavnice se ispunjavaju uz suglasnost roditelja ili staratelja.
Sve informacije na tel. 0958576455 i na mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Autor: adm klapa

U Žrnovnici održana godišnja skupština Udruge maslinara "Oblica"

ŽRNOVNICA - Korešnica, 11. prosinca 2010. godine

 

 

 

 

 

 

U prostorijama Glazbenog društva „Stjepan Radić“ na Korešnici, 11. prosinca 2010. godine je održana godišnja skupština Udruge maslinara „Oblica“.
Nakod podnošenja izvještaja o radu same udruge, predsjednik udruge Ivo Markovina se nakon osam godina rada u udruzi maslinara zahvalio na obnašanju te funkcije.

   
Na dva čelna mjesta u udruzi su se birali novi ljudi, tako je na mjesto predsjednika izabran Milan Amižić, a umjesto prerano preminulog Ivice Amižića na mjesto tajnika udruge maslinara je izabran Milan Barbarić.
Godišnjoj skupštini i izboru predsjedništva udruge je prisustvovalo oko 100-tinjak članova i uzvanika.
    
Na otvaranju skupštine himnu i nekoliko prigodnih pjesama otpjevala je klapa Žrnovnica.
Autor: Martin Marin        Photo: Neno Mihanović

Druženje umirovljenika u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 14. prosinca 2010. godine

 

 

 

 

Sindikat umirovljenika Hrvatske – Podružnica Žrnovnica, je 14. prosinca 2010. godine u prostorijama Vatrogasnog doma upriličio druženje umirovljenika povodom skorih božićno – novogodišnjih praznika.
   
Svim  prisutnima, negdje oko 70-tak okupljenih članova i gostiju, prigodnim govorima i čestitkama obratili su se predsjednik sindikata umirovljenika Lenko Kovačić i županijska povjerenica Danica Tomić.
Uz bogatu trpezu, jića i pića sve prisutne zabavljala je klapa DVD-a Žrnovnica „Sv. Florijan“ i harmonikaš Marin Sinovčić.
Ples, ugodno druženje i razgovori potrajali su do dugo u noć.
Autor: Martin Marin

FIRE COMBOT ekipa DVD-a Žrnovnica osvojila 10. mjesto na natjecanju u Rijeci

RIJEKA, 25. rujna 2010. godine
Na 3. memorijalu "Riječke vatre", natjecanju u FIRE COMBAT, koje se održalo 25. rujna 2010. godine u Rijeci nastupila je i ekipa DVD-a Žrnovnica u sastavu Milan Barbarić i Branimir Roguljić.
Natjecanje FIRE COMBAT u potpunosti se razlikuje od postojećih natjecateljskih disciplina, a sastoji se od savladavanja osnovnih operativno-taktičkih radnji i postupaka. Natjecateljsku ekipu čine dva člana - vatrogasna grupa. Radnje i postupci članova grupe nisu detaljno definirani kao što je to slučaj kod natjecateljske vježbe 3/1/A već do izražaja dolazi taktika koju će pojedina ekipa primijeniti, što ne znači da ipak nisu moguće i određene greške. Ovo podrazumijeva da se pojedina radnja ili postupak mora obaviti ispravno. Natjecatelji su opremljeni kompletnom zaštitnom opremom. Poligon za ovu natjecateljsku vježbu dug je trideset metara te je podijeljen na segmente.
Ovo natjecanje originalno potječe iz SAD-a pod nazivom Firefighters Combat Challenge, a i Kanada ima svoju inačicu pod nazivom FireFit te se osim sitnih detalja ne razlikuju previše. Natjecanje predstavlja pravo osvježenje na hrvatskoj vatrogasnoj natjecateljskoj sceni, a preuzeto je od kolega vatrogasaca iz Slovenije, iako se slovenska inačica uvelike razlikuje od originala.
Prvo FIRE COMBAT natjecanje u Hrvatskoj održano je u svibnju 2006. godine a organizirala ga je Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.
Na ovom natjecanju sudjelovala je 31 ekipa iz Hrvatske i Slovenije. Ekipa DVD-a Žrnovnica je nastupila u A kategoriji muškaraca i između 20 ekipa zauzela je 10. mjesto. Naši vatrogasci Milan Barbarić i Branimir Roguljić su prvi put nastupili na natjecanju ovakvog tipa a moramo naglasit i da su jedina dalmatinska ekipa koja je nastupila u FIRE COMBAT-u.
Što se tiće poretka na ovom natjecanju na riječkom Korzu, prva dva mjesta su zauzele dvije slovenske ekipe a ekipa JVP Rijeka je zauzela treće mjesto.
Autor: adm klapa


 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar