Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 23 
Visitors787366

ŽUPA ŽRNOVNICA

Po svom geografskom položaju Župa Žrnovnica se nalazi oko 11 km istočno/sjeveroistočno od Splita. Smještena je u prolazu podno planine Mosor, s njegove južne strane i sa zapadne/sjeverne strane brda Peruna a leži na istoimenoj rijeci.
       Zapisano je, a i njeguje se u usmenoj predaji, da su naši pradjedovi bili i ostali katolički Hrvati s ikavsko štokavskim narječjem. Prema popisu stanovništva iz 1725. godine Žrnovnica je imala 33 obitelji s ukupno 236 ljudi. Za vrijeme Turaka Žrnovčani su odlazili u Split, pa su i u Splitskim crkvama osnivali svoje bratovštine. Tako su u crkvi sv. Križa u Velom Varošu 1590. godine osnovali bratovštinu sv. Martina a 1624. godine u crkvi sv. Frane na obali bratovštinu Gospe od Žrnovnice.      
                  triptih "GOSPE ŽRNOVAČKA",nalazi se u crkvi Gospe od Pojišana - Split
Do svršetka II svjetskog rata župa je bila nastanjena domaćim stanovništvom. Tada su u Žrnovnici obitavale obitelji: Aljinović, Amižić, Barbarić, Bartulić, Betin, Blažević, Bogdan, Bošković, Domljanović, Javorčić, Jerković, Kovačević, Kovačić, Lolić, Marin, Markovina, Mihanović, Miličević, Palaversa, Perčić, Peričić, Radica, Reljić, Roguljić, Sinovčić, Stipica, Ugrin . . . Nakon rata u Žrnovnicu su doselili ljudi iz raznih područja tako da pored rimokatolika ima i drugih vjeroispovijesti.     
U Žrnovnici je prema popisu stanovništva 1991. godine bilo 2274 stanovnika a sada ih je oko 3150. Prema podatcima koje nam je dao župnik don Luka Jozić u 2009. godini blagoslovljeno je 814 obitelji, obavljeno je 37 krštenja, 21 sahrana i 23 vjenčanja.   
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Žrnovnica
Današnja Župna Crkva je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, nalazi se na malom brežuljku a oko nje je groblje. Sagrađena je 1727. godine na ruševinama stare crkve od koje je sačuvana apsida.  Blagdani koji se u župi posebno časte: Uznesenje BDM (zaštitnik župe i Dan Žrnovnice) 15.kolovoza; Sv. Fabijan i Sv. Sebastijan 20.sijećnja; Sv. Blaž 3.veljaće; Sv. Antun Padovanski 13.lipnja; Sv. Roko 16.kolovoza; Sv. Mihovil 29.rujna i Sv. Spiridion 14.prosinca           
Crkvica Sv. Mihovila, Gračić - Žrnovnica
Na platou Gračića, brežuljka usred žrnovničke kotline, nalazi se najstarija građevina i vrijedni spomenik naše hrvatske kulture, crkvica sv. Mihovila. Po svom obliku i načinu gradnje, može se usporediti sa niz sličnih građevina u Dalmaciji, građenih u romaničko gotičkom stilu, prema znanstvenim procjenama datira iz 13. stoljeća
                   Crkvica Sv. Fabjana i Sebastijana, Žrnovnica
Crkvica Sv. Fabijana i Sebastijana nalazi se na Mosoru, stotinjak metara iznad Privora. Sagrađena je tijekom 17.  i 18 stoljeća, porušena u rujnu 1943. godine a njezina obnova je trajala od 1992. do 1994. godine.
                  Crkvica Sv. Ante, Privor - Žrnovnica
Crkvica Sv. Ante nalazi se u Gornjoj Žrnovnici na Privoru. Već tradicionalno stoljećima se 13. lipnja održava svečana sveta misa sa obaveznom procesijom i blagoslovom djece.
Autor: adm klapa           
 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar