Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 23 
Visitors148809

Vijesti iz kulture

Article Index
Vijesti iz kulture
Kultura 2013.
Kultura 2012.
Kultura 2011.
Kultura 2010.
All Pages


437. Milenijska fotografija Šime Strikomana
„Od A do Ž“

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
Neobično mjesto susreta - kamenolom, neobičan motiv - jegulja zbog svoje migoljivosti pretvorena u slovo Ž, čija pak kvačica predstavlja žrvanj, zatvara međusobno povezani simbolični niz asocijacija na Žrnovnicu, slikovito mjesto u blizini Splita. Svojim položajem podno Mosora s jedne strane i brda Perun s druge strane, zbog prelijepog okoliša izaziva divljenje i ponos svih stanovnika.
Da bi se priča o lijepoj Žrnoovnici, proširila i izvan granica mjesta, zadržala i još više nadahnjivala ljepotom, brinu se članovi Udruge Žrvanj iz Žrnovnice, čiji puni naziv: Prijatelji kulturne i prirodne bašitne Žrnovnice – Žrvanj, objašnjava njihove ciljeve i motive rada.
Okupljanje na platou Lavčevićevog kamenoloma na brdu Perun, pokrenuli su zbog nastojanja, da se zaustavi nastanak divljih odlagališta smeća, a da netaknuta predivna priroda, stijene koje dodiruju nebo i zelenilo koje odmara dušu ljubitelja prirode i dalje budu sačuvani kao predivni darovi prirode.

VIDEO - kako se snimala milenijska fotografija

U ovu lijepu priču uključio nas je Petar Amižić, predsjednik Udruge Žrvanj, pozvavši nas na već dobro osmišljen i pripremljen događaj. Pošto se radi o stjenovitom i nepristupačnom terenu, dogovorili smo se da nećemo angažirati dizalicu, već ću snimati s obližnje stijene. Da bi sve proteklo u potpunoj sigurnosti, obratio sam se, dobrom znancu Vinku Prizmiću iz HGSS, koji je na snimanje uputio Slobodana Bijelića iz Stanice Split, da me sigurnosnim pojasevima osigura za vrijeme snimanja.
U kamenolom iznad Žrnovnice pozvani su svi njeni stanovnici, a posebno zahvaljujem ravnateljici OŠ Žrnovnica Matiji Šitum. koja je na snimanje došla sa učenicima i nastavnicima svoje škole.

Bilo je zanimljivo razvijati ovu ekološku priču, baš zbog same slikovite lokacije, ali i poruke

437. Milenijske fotografije Šime Strikomana,
kojom stanovnici članovi Udruge Žrvanj, učenici i nastavnici škole Žrnovnica, ali i stanovnici svih uzrasta, u dobrom rasploženju zadnjeg, osunčanog, listopadskog dana, iskazuju ljubav prema svoje zavičaju, a na taj način i zajedništvo, poštovanje jednih prema drugima.
Na najljepši način ispričali su priču koja će zadržati anguju (jegulju), da spretno vrluda u čistim vodama, a svaku nepravilnost u trenu će poput žrvnja u kamenolomu, samljeti, pregaziti i ispraviti, da bi u sačuvanom okolišu, uz pjesmu i druženje, mogli zadovoljno uživati!
Šime Strikoman


Žrnovačka limena glazba pred novim zamahom

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
Limena glazba Žrnovnica, osnovana davne 1911. godine, opet je u modi. Nakon niza apstinencijskih godina, iz njihovih prostorija na Korešnici, ponovno se čuju budnice, pod paskom novog maestra Ivana Mrmića.

- Izrazito sam zadovoljan potencijalom žrnovačke Glazbe. U dva tjedna okupilo se dovoljno starih snaga za novi početak. U samo nekoliko proba već smo spremni za prvi javni nastup nakon dugo vremena, kojeg najavljujemo za subotu na žrnovačkom mjesnom groblju, povodom blagdana Svih svetih.

Početak je predviđen za 15,30 sati i zapravo predstavlja obnovu tradicije sviranja Limene glazbe u Žrnovnici na taj dan – kazuje nam novi maestro.

zadnji nastup glazbara u čast sv. Ante na Privoru 2010.godine

Bogata povijest Limene glazbe: nastupi za Svetog Duju, na Danima Radunice…

Žrnovačka glazba u svojoj bogatoj povijesti imala je niz zapaženih nastupa, od onog na otvaranju obnovljene Marmontove ulice, pa do nastupa na događajima poput otvaranja splitskog McDonaldsa. Dugo su svirali i na brojnim gradskim feštama poput proslave Svetog Duje i Dana Radunice, a u Žrnovnici su tradicionalno nastupali za Veliku Gospu, maškare... Osim na feštama, bili su uz Žrnovčane i u tužnim trenucima, kad bi svojim sviranjem dostojno ispraćali preminule mještane na posljednji počinak. Nerijetko su nastupali i u drugim krajevima Hrvatske, iz čega se izrodilo i bratimljenje sa Limenom glazbom iz Desinića.
- Za sada nas na probe dolazi dvadesetak i svi smo oduševljeni što smo se ponovno okupili.

Svakako želim istaknuti da je onu ključnu, motivacijsku ulogu, imao Petar Amižić, predsjednik Udruge Žrvanj, kao i ravnateljica osnovne škole „Žrnovnica“ Matija Šitum, koja nam je odmah ponudila suradnju, ali za sada školsku djecu, na žalost, još uvijek ne možemo pozvati na školu glazbe u naše prostorije jer nam nedostaje instrumenata na kojima bi mogli vježbati – kazuje nam Antonio (Toni) Prodan, jedan od mlađih glazbara.

Video isječak iz TV serije "Ča Smo Na Ovon Svitu"
1973. godina

Kronični problem – nedostatak novih instrumenata

Dolazimo tako i do možda najvećeg problema s kojim se Limena glazba Žrnovnica danas susreće, a to je kronični nedostatak novih instrumenata.
- Stari instrumenti s kojima raspolažemo u jako su lošem stanju, pa se nadamo da ćemo uskoro pronaći načina za nabavku novih. Svi drugi uvjeti su izvrsni, prostor je primjeren za održavanje probi i u jako dobrom stanju – zaključuju glazbari.
Predsjednik Limene glazbe Veljko Jerković kazuje nam da je rado prihvatio inicijativu nekolicine mlađih glazbara za ponovno okupljanje, te se nada da će žrnovačka Glazba ponovno zasjati u punom sjaju, što s obzirom na svoju tradiciju i značenje koje je kroz povijest imala na ovom području, svakako i zaslužuje. A o tome koliku tradicijsku vrijednost žrnovačka Glazba zapravo predstavlja, dovoljno govori i raritetni podatak da u svojim redovima ima i dva člana, Tomislava Mihanovića i Nikolu Jerkovića, koji su u ovoj Glazbi prvi puta zasvirali 14.12.1954. godine, dakle, prije skoro šezdeset godina.

Limena glazba Žrnovnica održava probe dva puta tjedno, te pozivaju sve one koji su ranije svirali u Glazbi, kao i druge potencijale svirače, da im se pridruže svakim ponedjeljkom i četvrtkom od 19 sati u njihovim prostorijama u zgradi Doma kulture na Korešnici.
Izvor: dalmacijanews.hr / Marin Mihanović


Šime Strikoman snima milenijsku fotografiju u žrnovskom kamenolomu

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
U petak 31. listopada 2014. godine u Žrnovnici (ex. kamenolom Lavčević) na brdu Perun, Šime Strikoman snima svoju 437-mu milenijsku fotografiju. Snimanje je zakazano za 13 sati.

Pozivaju se svi Žrnovčani i Žrnovčanke te svi prijatelji našeg lipog mista, da se pridruže snimanju nove 437. milenijske fotografije renomiranog snimatelja, gospodina Šime Strikomana.

Šime Strikoman je rođen 01. travnja 1957. godine u Vodicama. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Tanhofera, likovni umjetnik fotograf, član ULUPUH-a, ZUH-a, DFRH-a, DNH-a i HFS-a.
Do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu .
Dobitnik je nagrade kao fotograf i novinar "Poleta" i "Studentskog lista", te za kameru u filmu "Za prošle dane Pišta bači".
Šime Strikoman učinio je niz milenijskih fotografija, među kojima i najpoznatiju splitsku, na Poljudu za stogodišnjicu Hajduka, 2011. godine.


Jagoda Mihanović - Tišina paralelnih svjetova

SPLIT, 28. listopada 2014. godine
U utorak 28. listopada 2014. godine u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, u Splitu - Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija umjetnice Jagode Mihanović pod nazivom Tišine paralelnih svjetova.

Izložbu će otvoriti akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, a moći će se pogledati do 11. studenog 2014. godine.
„Ono što je nekoć bila dvostruka ekspozicija, danas je uglavnom digitalna obrada. Tim postupcima transparencije, gotovo paradoksalno, stvara potpuno nove motive, jednu neprirodnu čipku satkanu upravo od samih elemenata prirode. Stablo tako postaje oblak a nebo dobiva krošnje, trave rastu na nemogućim mjestima. Voda prožima sve, kao što inače kruži u ciklusima, kroz naša tijela, kroz biljke i zemlju, kroz zrak, kao nevidljiva koprena pare ili kao tvrda hladnoća leda. Ove fotografije govore i o tome kako je u prirodi sve međusobno povezano i isprepleteno, kako nema izdvojenih, kako je sve dio jednog, zajedničkog svijeta.
Priroda nam je također i utočište, zaklon od svakodnevnog frenetičnog tempa i grubosti suvremenog svijeta. Ona je mjesto gdje se odmaramo od svake buke: buke zvukova, buke misli, buke vlastitih emocija…“
Hrvoje Marko Peruzović

O autorici:
Jagoda Mihanović rođena je u Splitu 1967.
Fotografkinja koja jednako strasno fotografira i izrađuje kolaže.
Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i samostalno, fotografje i kolaže, a ovo je njena 7. samostalna izložba.
Član HDLU-a. Dobitnica više fotografskih nagrada i priznanja.
Izvor: fotogard.com


NOVA ŠKOLSKA GODINA, SRETNO PRVAŠI!

OSNOVNA ŠKOLA „ŽRNOVNICA“
Šk. god. 2014./2015.
Nova je nastavna godina u našoj školi počela u veselom tonu, a kako i ne bi kada smo bogatiji za 44 prvašića.
U ponedjeljak 8.rujna 2014. održao se svečani prijem prvaša.

Prigodni svečani program pripremili su bivši učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama. Pjesmom, recitacijama i igrokazom izmamili su osmijehe na usplahirena lica prvašića, ali i njihovih roditelja. Male plesačice, članice plesne skupine 2. a i b razreda, razveselile su prisutne spretnom izvedbom Kiki-plesa.

Ravnateljica škole prof. Matija Šitum, prigodnim je govorom novim učenicima i njihovim roditeljima zaželjela uspjeh u školovanju.
Nakon blagoslova svećenika, ravnateljica je predstavila učiteljice prvaša: Marija Ugrin i Mira Šetka.
U prigodno urešenim učionicama, uz osmijeh i upoznavanje, učenike su čekali pokloni, a roditelje upute o potrebama prvaša na početku školovanja.
Našim prvašima želimo da rastu u radosti i mudrosti kako bi  jednoga dana bili na čast i ponos svojim roditeljima, svom narodu i svima nama koji smo tračak na njihovom putu prema uspjehu.
Dobro nam došli i sretno!

POPIS UČENIKA ZA UPIS U PRVI RAZRED
Razred: 1. A
Učiteljica: Marija Ugrin,  19 učenika (6 Ž, 13 M)

1.      Amižić Frane
2.      Bjekić Gabrijel
3.      Cvitanić Joško
4.      Čagalj Duje
5.      Čagalj Lovre
6.      Duvnjak Ilija
7.      Hodak Irena
8.      Ibrahimović Dino
9.      Jelavić Duje
10.  Kovačević Lana
11.  Kovačić Luka
12.  Majić Petar
13.  Marin Lana
14.  Palaversa Jakov
15.  Pavić Ana
16.  Pavić Kristijan
17.  Peričić Vlatka
18.  Perišić Ante
19.  Vlajić Manuela

Razred: 1. B
Učiteljica: Mira Šetka, 18 učenika (6 Ž, 12 M)

20.  Amižić Tonći
21.  Babić Josipa
22.  Barbarić Nena
23.  Bartulović Sara
24.  Čavala Ante
25.  Ćurić Luka
26.  Ivanković Nikola
27.  Kalaš Josip
28.  Krželj Josip
29.  Ljubos Ivan
30.  Markovina Ivan
31.  Modrić Roko
32.  Piplica Antonio
33.  Reljić Mia
34.  Rodić Rina
35.  Sinovčić Marko
36.  Vuković Lara
37.  Zeljko Ante
Ravnateljica: Matija Šitum, prof.

E-DNEVNICI U ŠKOLI

U novu školsku godinu u Eko O.Š. Žrnovnica kreće i sa uvođenjem e-Dnevnika.
Tako je na splitskom području postala treća škola koja ima za cilj postići status e-škole.
Nakon O.Š. Kman i O.Š. Mejaši uvela je e-Dnevnike u odjele matične škole ali i u 3 odjela u područnim školama (Sitno Donje i Sitno Gornje).
Kompjutersku opremu škola je nabavila većinom od sredstava koje je sama uprihodila, najmom sportske dvorane.

PROMETNI POLICAJCI U PRVOM RAZREDU

Kako bi naši prvašići bili što sigurniji na putu od kuće do škole,17. rujna 2014. u posjet su im došli prometni policajci.
Kratkim, korisnim predavanjem i razgovorom učenici su upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.
Na kraju predavanja prometni policajci su im poklonili sigurnosne reflektirajuće naramenice koje bi djeca trebala svakodnevno nositi na svom putu do škole i natrag, ali i u bilo kojoj drugoj situaciji kada aktivno sudjeluju u prometu.

Tekst: Marija Ugrin i Mira Šetka
Foto: Dražen Vukičević
Izvor: os-zrnovnica-st.skole.hr


Izložba slika - Ivo Tomažin

SPLIT, 03. srpnja - 18. srpnja 2014. godine

U Splitu u galeriji «Vinko Draganja» u Dominikanskom samostanu, u četvrtak 03. srpnja 2014. godine biti će otvorena izožba slika / ulje i akrilik na platnu i lesonitu, slikara Ive Tomažina. Početak otvaranja je u 20 sati. Svečanost otvaranja pismom će uveličati klapa Žrnovnica.

Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Splita, a može se razgledati do 18. srpnja.
Ivo Tomažin pripada onom toku stvaralaštva koji ide prema definiranom stilu i liniji – gdje protagonisti imaju svoju jasno izraženu ličnost koju uvijek treba naročito podcrtati. Gledajući njegova dostignuća na polju portret karikature i slikarstva, jasno je njegovo nastojanje da odredi središte svoga «ja», iz kojeg proizlaze definicije jednog tijela, jedne duše.
Postavljeni radovi su radiklani obrat u dosadašnjem pristupu stvaranju. Ne može se kazati da je to akademski preokret, jer Ivo je lišen akademskih utjecaja, ali uočava se povratak slikarskim počecima.
Ivo Tomažin je rođen u Splitu gdje živi i radi.
Slikarstvom kao svojim «drugim» svijetom bavi se od rane mladosti.
Ova izložba je dvanaesta samostalna izložba i osma u tehnici ulja.


 
Kalendar nastupa

23. studenog / 18 sati

"Sv. Klimentu na čast, a puku na dar" - SITNO GORNJEAudio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija
Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar