Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 18 
Visitors144971

Vijesti iz kulture


NOVA ŠKOLSKA GODINA, SRETNO PRVAŠI!

OSNOVNA ŠKOLA „ŽRNOVNICA“
Šk. god. 2014./2015.
Nova je nastavna godina u našoj školi počela u veselom tonu, a kako i ne bi kada smo bogatiji za 44 prvašića.
U ponedjeljak 8.rujna 2014. održao se svečani prijem prvaša.

Prigodni svečani program pripremili su bivši učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama. Pjesmom, recitacijama i igrokazom izmamili su osmijehe na usplahirena lica prvašića, ali i njihovih roditelja. Male plesačice, članice plesne skupine 2. a i b razreda, razveselile su prisutne spretnom izvedbom Kiki-plesa.

Ravnateljica škole prof. Matija Šitum, prigodnim je govorom novim učenicima i njihovim roditeljima zaželjela uspjeh u školovanju.
Nakon blagoslova svećenika, ravnateljica je predstavila učiteljice prvaša: Marija Ugrin i Mira Šetka.
U prigodno urešenim učionicama, uz osmijeh i upoznavanje, učenike su čekali pokloni, a roditelje upute o potrebama prvaša na početku školovanja.
Našim prvašima želimo da rastu u radosti i mudrosti kako bi  jednoga dana bili na čast i ponos svojim roditeljima, svom narodu i svima nama koji smo tračak na njihovom putu prema uspjehu.
Dobro nam došli i sretno!

POPIS UČENIKA ZA UPIS U PRVI RAZRED
Razred: 1. A
Učiteljica: Marija Ugrin,  19 učenika (6 Ž, 13 M)

1.      Amižić Frane
2.      Bjekić Gabrijel
3.      Cvitanić Joško
4.      Čagalj Duje
5.      Čagalj Lovre
6.      Duvnjak Ilija
7.      Hodak Irena
8.      Ibrahimović Dino
9.      Jelavić Duje
10.  Kovačević Lana
11.  Kovačić Luka
12.  Majić Petar
13.  Marin Lana
14.  Palaversa Jakov
15.  Pavić Ana
16.  Pavić Kristijan
17.  Peričić Vlatka
18.  Perišić Ante
19.  Vlajić Manuela

Razred: 1. B
Učiteljica: Mira Šetka, 18 učenika (6 Ž, 12 M)

20.  Amižić Tonći
21.  Babić Josipa
22.  Barbarić Nena
23.  Bartulović Sara
24.  Čavala Ante
25.  Ćurić Luka
26.  Ivanković Nikola
27.  Kalaš Josip
28.  Krželj Josip
29.  Ljubos Ivan
30.  Markovina Ivan
31.  Modrić Roko
32.  Piplica Antonio
33.  Reljić Mia
34.  Rodić Rina
35.  Sinovčić Marko
36.  Vuković Lara
37.  Zeljko Ante
Ravnateljica: Matija Šitum, prof.

E-DNEVNICI U ŠKOLI

U novu školsku godinu u Eko O.Š. Žrnovnica kreće i sa uvođenjem e-Dnevnika.
Tako je na splitskom području postala treća škola koja ima za cilj postići status e-škole.
Nakon O.Š. Kman i O.Š. Mejaši uvela je e-Dnevnike u odjele matične škole ali i u 3 odjela u područnim školama (Sitno Donje i Sitno Gornje).
Kompjutersku opremu škola je nabavila većinom od sredstava koje je sama uprihodila, najmom sportske dvorane.

PROMETNI POLICAJCI U PRVOM RAZREDU

Kako bi naši prvašići bili što sigurniji na putu od kuće do škole,17. rujna 2014. u posjet su im došli prometni policajci.
Kratkim, korisnim predavanjem i razgovorom učenici su upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.
Na kraju predavanja prometni policajci su im poklonili sigurnosne reflektirajuće naramenice koje bi djeca trebala svakodnevno nositi na svom putu do škole i natrag, ali i u bilo kojoj drugoj situaciji kada aktivno sudjeluju u prometu.

Tekst: Marija Ugrin i Mira Šetka
Foto: Dražen Vukičević
Izvor: os-zrnovnica-st.skole.hr


Izložba slika - Ivo Tomažin

SPLIT, 03. srpnja - 18. srpnja 2014. godine

U Splitu u galeriji «Vinko Draganja» u Dominikanskom samostanu, u četvrtak 03. srpnja 2014. godine biti će otvorena izožba slika / ulje i akrilik na platnu i lesonitu, slikara Ive Tomažina. Početak otvaranja je u 20 sati. Svečanost otvaranja pismom će uveličati klapa Žrnovnica.

Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Splita, a može se razgledati do 18. srpnja.
Ivo Tomažin pripada onom toku stvaralaštva koji ide prema definiranom stilu i liniji – gdje protagonisti imaju svoju jasno izraženu ličnost koju uvijek treba naročito podcrtati. Gledajući njegova dostignuća na polju portret karikature i slikarstva, jasno je njegovo nastojanje da odredi središte svoga «ja», iz kojeg proizlaze definicije jednog tijela, jedne duše.
Postavljeni radovi su radiklani obrat u dosadašnjem pristupu stvaranju. Ne može se kazati da je to akademski preokret, jer Ivo je lišen akademskih utjecaja, ali uočava se povratak slikarskim počecima.
Ivo Tomažin je rođen u Splitu gdje živi i radi.
Slikarstvom kao svojim «drugim» svijetom bavi se od rane mladosti.
Ova izložba je dvanaesta samostalna izložba i osma u tehnici ulja.


ŽRNOVSKA GLAZBENA PRIČAONICA

ŽRNOVNICA, 21. prosinca 2013. godine
U susret Božiću u Žrnovnici, 21. prosinca (subota) 2013. godine s početkom u 18 sati u atriju osnovne škole biti će upriličena  ŽRNOVSKA GLAZBENA PRIČAONICA
red pisme, red smija, red plesa, red iznenađenja ....

U glazbenoj pričaonici sudjeluju: muška klapa Sv. Florijan, ženska klapa Marjan, plesni studio Sirena i plesna skupina Talent.
Ali Žrnovnica ima i mnoge skrivene talente tako da će nam: priče pričati Ivica Mihanović –Šmaco, čitati aforizme Tomislav Mihanović, svirati violinu Lucija Amižić te pjevati Ela Jerković

Ulaz je slobodan.
Svi ste dobrodošli!

Podržite i akciju Crvenog križa Solidarnost na djelu.
Sa sobom možete ponijeti prehrambene artikle i higijenske potrepštine, prema Vašim mogućnostima, samo neka je od srca.


Školski vrt u Žrnovnici najljepši u Hrvatskoj, Mladen Kušec posjetio Smojin grob

ŽRNOVNICA, 29. studenog 2013. godine
Osnovna škola Žrnovnica i ove se godine natjecala za najljepše školske vrtove u Hrvatskoj. Svečanost proglašenja  upriličeno je na Hrvatskoj radioteleviziji u Zagrebu, 22.studenoga.  Istoga dana, upravo u školi, bilo je i svečano otvaranje 2. Žrnovskog sajma.

Zbog nemogućnosti preuzimanja priznanja, školu su osobno u srijedu posjetili i uručili priznanje gospoda urednici s HRT-a:  inicijatorica  projekta "Najljepši školski vrt" Lidija Komes koja je ujedno i  urednica emisije "Slušaj kako zemlja  diše" te  književnik Mladen  Kušec, urednik radijskih emisija i jedan od nepresušnih autora dječje literature.

 Iskoristili su priliku zapaliti svijeće na grobu Miljenka Smoje, a nisu propustili priliku i prikupiti materijale s mještanima Žrnovnice za svoje radijske emisije. Izuzetno smo ponosni i počašćeni njihovom posjetom kao i priznanjem koje je dobila škola u Žrnovnici.
Autor: dalmacijanews.com / Matija Šitum, Photo: V. Aljinović Veki


Promocija Smojine "Skitan i pitan" na II žrnovskom sajmu

ŽRNOVNICA, 23. studenoga 2013. godine
Slobodna Dalmacija je za 70. rođendan izdala i predstavila knjigu Miljenka Smoje „Skitan i pitan“. Smojine još uvijek svježe beside, ukoričene su u knjizi izabranih reportaža iz malih i velikih mista, kolumni i humoreski objavljivanih u "Slobodnoj" u njegovom plodnom 40 -godišnjem novinarskom razdoblju (1953. - 1993.)

Knjigu će predstaviti i na II žrnovskom sajmu, promocija će se održati u subotu 23. studenoga 2013. godine u 19 sati, u atriju osovne škole u Žrnovnici.
Knjiga "Skitan i pitan" će se moći kupiti po simboličnoj cijeni od 30 kn.
Svi ste pozvani, opustite se i zabavite u Smojinom stilu našeg malog mista ....


Tomislav Mihanović namazao u Žrnovnici "Kruva i masti"

ŽRNOVNICA, 07. veljače 2013. godine
Neki možda misle da je mast izašla iz mode, dica više ne marendaju kruva, masti i cukra, nego Nutelu, pa kuvari više ni u pašticadu ne meću mast nego ulje. Ali, varate se ako misilte da je mast izgubila svoju upotrebnu vridnost. Ajde, recite vi meni kako se nekome utirat, ako se nisi dobro namaza ili još bolje, ako nisi premazan svim mastima – kazao je burno pozdravljen Tomislav Mihanović, predstavljajući u srijedu navečer svoju četvrtu knjigu aforizama nazvanu "Kruva i masti".
Diplomirani pravnik i od 1993. do 2001. godine direktor splitskih "Parkova i nasada", već je napisao tri knjige aforizama – "Kruva i salama" (2007.), "Kruva i paštete" (2008.), te "Kruva i pršuta" (2010.) , a četvrtom, tiskanom ove, 2013. godine stavio je 65-godišnji Tomislav Mihanović, kako je to zgodno opisao Mladen Vuković, i četvrtu nogu za svoj bogati stol aforizama, "tog najbritkijeg književno-satiričkog izraza" jer je "u top formi za zabijanje strelovitih golova".
Knjigu su zajedno s autorom, pred krcatim auditorijem restorana "Rus" u Žrnovnici, predstavili novinari Mladen Vuković i Jadran Marinković, te poznati slikar Zvonimir Mihanović, koji je sve četiri knjige ilustrirao svojim crtežima. Program su vodili Damir Mihanović – Ćubi i Duško Ćurlić, koji je za ovu promociju "potegao" iz Zagreba. Na kraju je sve pjesmom oduševio Pero Panjković, koji je zapjevao zajedno sa Čubijem. Da sve bude na mistu, kako i spada, Ćubi je već na početku više nego uspješne večeri počeo odlično zabavljati brojnu publiku:
- Pozdravljam vas sve, a posebno mog suvoditelja Duška Ćurlića. Morate znati, navikao sam ja uglavnom uza sebe imat voditeljicu, a ne voditelja, ali sada su došla takva vrimena, zdravstveni odgoj i to.., pa sam se i ja prilagodio - upoznao je Ćubi sve prisutne.
Smijeha dakako, nije falilo. Ćubi i Ćurlić su, uz vlastite skečeve, čitali i duhovite i britke aforizme Tomislava Mihanovića, stalno iznova izazivajući oduševljenje nazočnih. Odlični su bili i Zvonimir Mihanović i Jadran Marinković. I – naravno – autor Tomislav Mihanović:
- Skinija sam brnjicu i namaza mašću i laži dvoličnost, i glupost i besmislenost, i životne promašaje, pa onda umiša cukra da bude manje masno, da lakše prođe. Nisam se tija maknit sa raskrižja da svima ne budem na putu. Ja činim fintu da slabo vidim, da su mi se razbile očale, da je na semaforu uvik zeleno. Pa di puklo da puklo!
Jadran Marinković ekskluzivno je otkrio publici da Tomo već sprema i petu knjigu aforizama, radnog naziva "Kruva i kruva", jer kako nam je krenulo, ostat ćemo i bez masti. Zahvalivši autoru na odličnoj knjizi aforizama, Jadran Marinković je Tomislavu Mihanoviću darovao – teglu masti, "dok je još imamo".
Uslijedilo je potom druženje u restoranu "Rus" uz glazbu, te vrhunsko iće i piče, do kasno u noć, a oduševljeni posjetitelji su na knjizi osim Tomislavu Mihanoviću, čestitali i njegovoj supruzi Anki, te sinovimaDeanu i Vici. Čestitamo i mi, uz savjet svim našim čitateljima: nastojte knjigu nabaviti, i pročitati je. Izličit će vas!
A kakvim britkim i satiričnim aforizmima Tomislav Mihanović liči svit, najbolje se za kraj uvjerite sami u nekoliko njih iz "Kruva i masti":
- Dok su neki čekali u redu za domovnicu,
neki su domovinu već napuštali.
- Što manje snage, više ulizivanja.
- Pozivanje na najširu javnost
obično je iz najužih interesa.
- Guzica je sreća, obraz i karakter.
Govno ne valja držati u sebi, a ne valja ni kraj sebe.
- Lakše je bilo trpit u braku kad je
Otac sinu bira ženu.
Barem se sam nisi zajeba.
- Pravom poltronu nije važno tko je na tronu.
- I među svinjama ima prasaca.
Autor: Joško Dadić Photo: Dražen Biljak


"Priča iz trgovačkog centra" u atriju OŠ Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 01. veljače 2013. godine
Svi željni malo smijeha i opuštanja dobrodošli na predstavu Sinjskog pučkog kazališta "Priča iz trgovačkog centra" ovog petka, 01. veljače 2013.godine, u atrij OŠ Žrnovnica s početkom u 19:30 sati. Ulaz je slobodan.
Priča je to o emotivnom susretu dvoje gastarbajtera iz istog sela koji se susreću poslije 30-tak godina i koji kroz priču otkrivaju najintimnije trenutke svog života.
"Priča iz trgovačkog centra" je drama nabijena emocijama koje i u smiješnim situacijama ne gube svoju snagu.
U predstavi nastupaju Marija Cvrlje Radović (kao puc frau Mara koja je za život zarađivala i kao plesačica u noćnim klubovima) i Željko Viculin (emigrant i bivši skojevac, a sada nacht baehtungen-noćni čuvar u velikoj robnoj kući u Njemačkoj)...
Udruga Žrvanj i Sinjsko pučko kazalište žele vam dobru zabavu!


ART & ARTIZAM Stipe Ivanišević: Sve je više umjetnika, a sve je manje - umjetnosti

SPLIT, 07: siječanj 2013. godine
Sreća je kad među slikarima naiđete na one rijetke koji imaju potrebe i nešto reći o svom djelu, ali dakako i trenutku u kojemu stvaraju. Praksa uči kako nastojanja da se likovnjacima približite obično zapinju na mudroj krilatici “moje je da slikam, a ne da govorim”. Jasno, ima iznimaka, pa i ondje gdje ih ne očekujete. Stjepan ili Stipe Ivanišević je vjerojatno najtraženiji splitski slikar, recimo tako, srednje generacije.
Povod je izložba u Galeriji Vinka Draganje u dominikanskom samostanu na Pazaru. A o samosvojnom slikaru, za uvod, uopćeno tek toliko da, mimo očekivanja, ne pripada ni sfumatu, ni kolorističkoj školi, da inklinira lirici i realizmu, no...
- Ne pripadam nikakvom likovnom krugu. Pripadam svima koji zagovaraju kreativnost, osjećaje, ljubav, humanost, dobrotu, artizam, inspiraciju, autentičnost, crtež, kompoziciju, a većina ovoga danas je potisnuta u drugi plan.
Može li se i kroz vaš primjer svjedočiti kako klasično slikarstvo nije ustuknulo pred novim medijima, da nije u krizi, da ne izumire, kako se mislilo krajem 20. stoljeća?
- Tko uopće kaže da je slikarstvo ustuknulo pred novim medijima ili da je u krizi? Slikarstvo je samo jedan od načina izražavanja. Ono je kao medij sporo, ali u potpunosti sažima neke druge mogućnosti i situacije, uzimajući u obzir današnje vrijeme. Slikarstvo, kao i muzika, ima jednu jako dobru osobinu, ono u trenu razotkriva netalentiranog čovjeka, čovjeka koji u tome mediju nema što reći, koji ne vlada materijom, koji mu se nije spreman potpuno posvetiti. Ono vas traži u potpunosti i mnogi koji osjete taj problem, a nemaju nešto od gore navedenog, pođu nekim drugim lakšim putem, gdje tragovi nisu toliko vidljivi i gdje se mnoge stvari mogu prikriti. Povijest slikarstva je jedno veliko akumulirano znanje, koje ne možete tek tako izbrisati. Još uvijek, ako se ičemu istinski radujem, to je dobra slika.
- Kad posjetite Pariz, London ili neki drugi grad, vidite da za sve ima mjesta, da slikarstvo živi svoj puni život. To što je ono ovdje u medijima gurnuto u drugi plan, a određeni krug ljudi diktira što i kako bi se trebalo raditi, jer to radi tamo netko drugi, zaista je smiješno. Danas se mladom čovjeku teško sačuvati od agresivnih teorijskih koncepcija, umjetnog usmjeravanja pulsa umjetnosti. Problem je i u ljudima koji bi trebali pisati o slikarstvu, koji ga razumiju, prepoznaju i osjećaju. Nema ih, odnosno ima ih jako malo, i tihi su kao i samo slikarstvo. Ono egzistira u tišini. Mene osobno veseli da nas još ima koji još vjerujemo u medij slikarstva. Citirat ću akademika Zlatka Kesera: “Očito u slikarstvu još tinja nešto vrlo važno”, a ja bih dodao: Gori!
Kakav ste slikar, angažiran s porukom ili slikar uspomena i lijepoga, postoje li dvije razine iščitavanja?
- Biti angažiran s porukom? Zar je to neko mjerilo da će nastati umjetničko djelo? Znam bezbroj tekstova, muzičkih brojeva, slika, instalacija angažiranih i s porukom, a koji nemaju veze s umjetnošću. Slikar uspomena?! Pa svi ih imamo, one nas dijelom određuju. I ova prethodna rečenica već je uspomena. Slikar lijepoga? Prije bih rekao slikar ljubavi prema životu. Razine iščitavanja, pak, prepuštam promatraču. Kad jednom slika iziđe iz ateljea, dolazi sudu javnosti i svakom promatraču ponaosob. Zašto ne bi svatko tražio u njoj svoju istinu i ostvarivao svoj doživljaj? I što je vrlo važno, njima ne trebaju hrpe tekstova koje bi opravdale njihovo postojanje ili objašnjavali što je slikar htio reći.
Dalmacija i zaobalje, kako im likovno najjednostavnije prići a da se na isklizne u pretjeranu opisnost?
- Dok radim, uvijek sam sam. Pokušavam maknuti svu vanjsku i čuti svoju unutrašnju buku ili tišinu, svejedno. Najčešće ne znam što ću slikati, krenem i tražim. U sukobima same magme boja, tekstura, kompozicije određuje se put često uvjetovan slučajnošću. Motiv u mojim slikama mora biti, pa ma koliko pojedini fragmenti slike bili apstraktni. Ono što mi je važno jest da slika mora imati svoju unutarnju energiju koja je održava na životu.
Kakav je likovni trenutak u sredini kojoj svjedočite, je li Ivanišević u manjini?
- Zahvaljujući onima koji pišu u i o kulturi, te njihovu neznanju, riječ umjetnik, umjetnost, se profanirala. Mislim da nikad nije bilo više umjetnika, a manje umjetnosti nego danas. To ne mislim samo na sredinu gdje živim, nego znatno šire. Postoje ljudi koji rade dobro, kvalitetno, a nema ih nigdje. Ne mislite valjda da nekolicina povjesničara, teoretičara ili selektora baš najbolje zna prepoznati djelo u trenutku nastanka i pronaći mu mjesto u budućoj povijesti koje mu pripada. Strašna je arogancija s kojom se danas nešto proglašava umjetnošću budućnosti. Možda bi o umjetnosti koja upravo nastaje najpoštenije bilo reći: da, to je ono što želim gledati. Ako sam u manjini, to mi je izniman kompliment.

Što tematizira izložbu koje se dotičemo?
Ja slikam iz unutarnje potrebe i izložba mi nikada nije bila motiv da počnem slikati. Obično izlažem tamo gdje me pozovu i ako mi taj prostor ili atmosfera odgovaraju i, naravno, ako imam što pokazati. Poziv prijatelja Ike Mateljana nisam htio odbiti, a kad sam počeo razmišljati što izložiti, odmah su mi se nametnule slike koje su tematski bliske, a koje su nastale u protekle dvije-tri godine. U galeriju sam ih donio 30-ak i tamo napravio odabir. U Splitu sam izlagao prije deset godina, tako da je ovo izložba s potrebom. U katalogu ovaj put nema predgovora, ali ima jedna pjesma, “Stablo s pticama”, koja predivno komunicira s mojim slikama, a napisala ju je pjesnikinja Božica Jelušić.
Slikar ste i pedagog, čemu učite đake, čemu vas oni uče?
Kao i svaki učitelj, učim ih osnovama, disciplini koju mora imati svatko tko se želi baviti ovim poslom sa željom da se razvija kao slikar i kao čovjek. Oni mene uče strpljivosti.
Kako se nametnuti izvan regije, ima li načina da slikar s juga probudi metropolu?
Naša mnogoljudna zemlja je ogromna, razvedena, prostrana s reljefom kakav je i teško je između svih tih brežuljaka i tog mnoštva ljudi vidjeti nekoga, prepoznati nešto. Teško je i putovati. U mnogim dijelovima zemlje još uvijek vukovi poštu nose, a dobre vijesti teško prolaze. I kad sve to nabrojim, ne znam zašto uopće nekog buditi, prekidati san i snove.
Prikovan uz Prado
Dok sam studirao u Zagrebu, imao sam sreću da su predavači bili Parać, Kulmer, Biffel, Seder, Jordan, Ružić, da je u potkrovlje svaki dan dolazio Tartaglia, te sam od svih ponešto primao. Imao sam sreću da mi je povijest umjetnosti predavao iznimno zanimljiv i elokventan čovjek Matko Peić. Koji je na umjetnost gledao očima slikara. U to vrijeme za mene je od velike važnosti bio posjet Pradu gdje sam danima, od otvaranja muzeja pa do zatvaranja, stajao pred Velasquezom, Goyom, El Grecom...
Pred kraj studija s prof. Biffelom smo posjetili Ljubljanu gdje sam se susreo s djelima Gabrijela Stupice, koji me oduševio. Poslije je došla velika retrospektivna izložba Ive Dulčića, zatim Ljube Ivančića. Izostavit ću veliki broj imena koja volim pogledati i ako mogu ponešto naučiti.
Autor: Igor Brešan / slobodnadalmacija.hr

Glasilo "Žrvanj" - broj 12

ŽRNOVNICA, prosinac 2012. godine
Od studenog 2012. godine u prodaji je 12 broj lista Žrvanj.
List Žrvanj je glasilo istoimene udruge iz Žrnovnice, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice.
Udruga je vrlo aktivna, tako je i u ovom broju objavila pregršt zanimljivih tema.

U 12 broju glasila možete čitati; o izgradnji kanalizacijske i vodovodne mreže – Žrnovnica, o problemima legalizacije objekata, Strategiji razvoja Žrnovnice, o povijesnoj baštini „Žrnovničkom reljefu“, o područnom Crvenom križu i klubu dobrovoljnih davatelja krvi, o vatrenom ljetu u Žrnovnici, o 10-to godišnjici udruge Oblica kao i o 10-to godišnjici WEB Žrnovnice, ali i o mnogo drugih interesantnih tema.
Ugodnu zabavu, do idućeg broja!


Božićni koncert "Ususret Božiću"

ŽRNOVNICA, 22. prosinca 2012. godine
Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana, puhački orkestar sa više od sto godina glazbene tradicije, poziva sve ljude dobre volje na koncert „Ususret Božiću“, koji će se održati u subotu, 22. prosinca 2012. godine u dvorani OŠ Žrnovnica. Početak koncerta je u 18 sati. Koncert je organiziran u suradnji HKGD Podstrana, Vijeća mjesnog odbora Žrnovnice, udruge Žrvanj i OŠ Žrnovnica. Uživajte u svevremenskim Božićnim hitovima obrađenim za puhački orkestar u drugom od tri božićna koncerta u nizu.
Nastupaju:
Puhački orkestar HRVATSKO KATOLIČKO GLAZBENO DRUŠTVO PODSTRANA
Ženska klapa ANKORA
Muška klapa PRASKA
Muška klapa SVETI FLORIJAN
PROGRAM IZNENAĐENJA
Radujemo se Vašem dolasku!
Izvor: web.zrnovnica


Izložba slika slikara, Stipe Ivaniševića

SPLIT, 29. studenog 2012. godine
U Splitu 29. studenog bit će otvorena izložba slika našeg mještanina, slikara, Stipe Ivaniševića. Izložba je postavljena u galeriji „Vinka Draganje“ u Dominikanskom samostanu u Splitu, a otvaranje je predviđeno za 19 sati.
Izložba će se moći razgledati do siječnja 2013. godine.

Stipe Ivanišević je rođen 19. svibnja 1960. godine u Splitu, u Hrvatskoj gdje je završio Školu primjenjenih umjetnosti 1979. godine. Iste godine upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu koji već slijedeće godine napušta. Želja za slikanjem bila je jača.
Moj život slikara obilježava samo predan rad, ustajanje uglavnom u zoru, svakodnevne sitne radosti, ništa od onakvog glamura i spektakularnosti kakvom se predstavljaju moderni gurui trendova. Spektakularan je odlazak u zoru na planinu da osjetim tišinu ili osjećaj kad se na platnu dogodi onaj trenutak lucidnosti a ja ga prepoznam, osjetim, kaže sam autor izložbe, Stipe Ivanišević.


IGRA SLOBODE, KOLOPLET SNOVA, izložba kolaža Jagode Mihanović

SPLIT, 04.rujna 2012. godine
U prostoru Gradske Knjižnice Marka Marulića u Splitu, svoju četvrtu samostalnu izložbu upriličit će naša sumještanka Jagoda Mihanović.
Izložba će biti otvorena 04. rujna s početkom u 18:30 sati.
Ovaj put će se Jagoda predstaviti sa svojim kolažima a posjetitelji će ih moći razgledati do 18. rujna.
Izložbu će otvoriti Toni Horvatić. Predgovor za katalog je napisala Barbara Gaj, a na otvaranju će sve prisutne pjesmom počastiti klapa Sv. Florijan.
„Prije više od dvadeset godina, Jagoda Mihanović je krenula na put prema mjestu iz svojih snova; na put prema samoj sebi. Njezina ljubav prema fotografiji nije se zadržala samo na klasičnom kadriranju ili „hvatanju“ trenutaka kakvi jesu već nam je rekomponirajući stare fotografije u neobične kolaže, simbolično ispričala svoju životnu priču.
Od svog prvog kolaža There`s A City In My Mind, nastalog na zakovit datum 8. ožujka 1992. od novinskih isječaka i fotografija građevina poznatih i nepoznatih mjesta pa sve do danas, svoja je djela Jagoda slagala poput bilješki, sjećanja i pjesama; njezini radovi su kao stranice dnevnika, uspomene zapisane kroz slike koje govore više od riječi.“ Barbara Gaj


III Smotra klapa - ŽRNOVNICA 2012.

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2012. godine
U srijedu, 15. kolovoza 2012. godine s početkom u 20 sati u Žrnovnici će se održati 3. po redu smotra klapa u sklopu Žrnovačkog kulturnog ljeta.
Izvođači koji će Vas zabavljati na smotri su:
Klapa Sveti Florijan - Žrnovnica,
Dubrava - Dubrava,
Znamen - Kaštela,
Ankora - Podstrana,
Stobreč - Stobreč,
Morbin – Donji Humac,
Tamarin - Vranjic,
Mriža - Split,
Kamen - Kamen,
Signum - Čapljina,
Cambi - Split,
Šufit - Split
Voditelji programa su Edita Lučić i Ivica Bebić.
Organizatori smotre su MO Žrnovnica i klapa Sv. Florijan. Ulaz je slobodan


Predstavljanje monografije slikara Stipe Ivaniševića u Zagrebu

ZAGREB, 28. ožujka 2012. godine   MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT
U srijedu, 28. ožujka 2012. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu s početkom u 19 sati biti će predstavljena MONOGRAFIJA slikara Stipe Ivaniševića.
Njegova monografija naslovljena “Strofe krajolika i uspomenski život” na dvjestotinjak stranica daje relevantan uvid u zavidan likovni opus tijekom 25 godina rada.
Storija o dalmatinskom slikaru koju je znalački i reprezentativno oblikovao dizajner Neven Marin, a tiskao splitski “Dalmacijapapir”, ispisana je perom koprivničke pjesnikinje Božice Jelušić. Promotori monografije uz samog autora su već spomenuta, Božica Jelušić, te Marino Baldini i Igor Brešan.

Modra je ipak boja kojoj je Ivanišević više posvećuje od ostalih u spektru, no uvijek negdje, u nevažnosti, paluca znamen, tinja neki znak života i radosti, svijetli komplement. More je izvor nadahnuća i veselje okrjepe, slikaru, ali i bezdan što izaziva poštovanje i respekt. Slikar je na znalački način, vjerujući u svoju osobnost i kreativnost, svojim radovima premostio bogato naslijeđe hrvatske moderne, od zemljaških konotacija, do apstraktne lirike.

Slikar Stipe Ivanišević, živi i radi u svom ateljeu u Žrnovnici, rođen je 1960. godine u Splitu, gdje je završio Školu primjenjenih umjetnosti 1979. godine. Iste godine upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu koji već slijedeće godine napušta. Želja za slikanjem bila je jača.
Slikarstvo je diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu 1985. godine. Poslije studija dok je pokušavao preživjeti i slikati, prihvaćao je različite poslove. U tom razdoblju dosta je radio na obnovi i restauraciji javnih i sakralnih objekata.

Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1988. i do danas ih je skupio dvadesetak. Od 1988. do 1992. bio je u statusu samostalnog umjetnika. Njegovi radovi se nalaze u sakralnim objektima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a izvedeni su gotovo u svim klasičnim slikarskim tehnikama (zidna slika, ulje, mozaik, vitraž). U međuvremenu, stigao je i raditi u Školi Likovnih Umjetnosti i na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1999. do 2008.
Ostalo vrijeme je proveo u svom ateljeu u Žrnovnici.
Autor: mmaar

Glazba za sve

 

 

Glazba govori ono što se ne može izraziti, smiruje um i daje mu odmora, lijeći srce, čini ga cijelim, teče s neba u dušu.

U prostorijama udruge Žrvanj (stari vrtić) u Žrnovnici
Za sve uzraste od 4 do 60 godina
Satovi violine, viole, mandoline
Satovi za početnike gitare, klavira

Informacije:
mob. 0981909961
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Antoniji Dori Pleško back vokal Ljiljana Nikolovska

studeni 2011. godine
U pripremi je izlazak albuma jazz standarda koji je Antonia snimila ovo ljeto u studiju u Hollywoodu s višestruko nagrađivanim Grammyjevcem Kevinom O'Nealom.

U pripremi je izlazak albuma jazz standarda koji je Antonia snimila ovo ljeto u studiju u Hollywoodu s višestruko nagrađivanim Grammyjevcem Kevinom O'Nealom.
Pjesme su snimane u swing maniri, vrlo ležerno ali u vrhunskoj produkciji s tim da su aranžmani posebno prilagođeni Antoniji i njenoj osobnosti koja je osvojila čitav produkcijski tim.
Na albumu su svoj dio odradili redom vrhunski glazbenici: Kevin O’Neal – piano, akustični & električni bass, govor, aranžman, Quentin Denard – bubnjevi, Henry Mejias –udaraljke i posebna gošća u izvedbi klasika Summertime gospođica Patrice Quinn. Čitav album produciran je u sklopu Rhythm Village projekta i producenata Josepha Zamberlina i Kent Stevensona. Ovo je samo najava, kratki dijelovi snimljenih pjesama koje će se ubrzo naći na albumu koji bi trebao predstaviti Antoniju široj javnosti. Njene pop pjesme koje su snimljene također u Los Angelesu uskoro bi jednako trebale ugledati svjetlo dana nakon što budu miksane u studiju u Milanu i producirane od strane talijanskog producenta Christiana De Waldena i Kennyja O’Briena koji osim Antonije radi na albumima talijanskog trojca Il Volo, Michaela Bubblea i ostalih velikih zvijezda današnjice te uz pomoć naše pjevačice u inozemstvu Ljiljane Nikolovske koja je nesebično pomogla kod snimanja back vokala.
Autor: novatv.hr


 Novi broj lista Žrvanj

ŽRNOVNICA, rujan 2011. godine
U prodaji je novi, 11 broj lista Žrvanj. List Žrvanj je glasilo istoimene udruge „Žrvanj“ iz Žrnovnice, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice.
Udruga se u posljednjih nekoliko godina iskazala vrlo aktivnim radom, tako je i za ovaj broj prikupila i objavila članke o pregršt zanimljivih tema.

S toga, u ovom 11 broju možete čitati; o poučnim stazama, božičnoj jabuci kao brand-u mjesta, o tome kako do Općine Žrnovnica – Stobreč – Šine, model Primošten kao mogući uzor, o stogodišnjici glazbe. Zatim, u listu se nalazi i podlistak o ovogodišnjoj proslavi Blagdana Velike Gospe, te zbornik sa simpozija „Perunov Žrvanj i jurjevo koplje“ i još mnogo interesantnih tema.
Zabavite se, do idućeg broja!
Autor: adm klapa

Klapa DVD-a Žrnovnica SV. FLORIJAN izdala album prvjenac

Pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records, u četvrtak 13. listopada 2011. godine, naši sumještani,  klapa DVD-a Žrnovnica SV. FLORIJAN izdala je svoj debitantski album „I dok Žrnovnica spava“.
Album sadrži deset novih pjesama među kojima je i pjesma pobjednica splitskog festivala „Kako ću joj reć da varim“ te dvije bonus pjesme. Prva je a cappella verzija pjesme „Nestalo je sve“, a druga pjesma „Osta san čovik“ je duet s Tedijem Spalatom.
Klapa je već do sada, nekoliko pjesama koje će se naći na albumu popratila i video uradcima u režiji Nina Barišića.

Promocija njihovog albuma prvjenca će se održati 22. listopada 2011. godine u klubu Emotion hotela Le Meridien Lav. Početak je predviđen za 21 sat.
Gost promocije će biti klapa Neverin, a sam program će voditi Edita Lučić Jelić i Joško Elezović.
Autor: adm klapa


Antonia Dora Pleško: "San mi je postati velika zvijezda"

- U Ameriku sam otišla na poziv Matta Lincira iz studija Alvas i Maye Bristow iz Hrvatskog kulturnog centra u Los Angelesu kako bih našim iseljenicima dočarala dašak Dalmacije - pojašnjava naša sumještanka, 12-godišnja Antonia Dora Pleško koja dvije godine nakon svog televizijskog debija živi san svakog zabavljača.
Nadarenoj djevojčici iznimno odraslog “crnačkog” glasa i finalistici prve sezone “Supertalenta” nije dugo trebalo da zapne za uho svjetski uspješnih glazbenih producenata i krene na put prema uspješnoj pjevačkoj karijeri. Na to uzbudljivo putovanje Antonia se uputila prije tri tjedna, kad je s mamom Dubravkom otišla u Los Angeles.

– Plan je bio da se susretnem s producentima dječje serije “Rhythm Village” i pokušamo dogovoriti snimanje serijala - započela je priču Antonia Dora koja se vratila s dvotjednog boravka u Americi. Da podsjetimo, Dora je prošlo ljeto u spomenutoj seriji dobila ulogu djevojčice koja dolazi iz Europe u bakinu kuću prepunu tajni, a iako su je na aerodromu u LA-u dočekali producenti Joseph Zamberlin i Kent Stevenson, njen plan i raspored neočekivano su se promijenili.
– Sljedeće jutro imala sam prvi nastup pred našim iseljenicima u crkvi Mary Star of the Sea u San Pedru, a nakon toga čekao me party Meet and Greet u Alvas studiju, gdje smo se neobvezno družili i pjevali. Ondje sam upoznala neke od najvećih svjetskih glazbenika kao što su basist Kevin O’Neal, višestruki dobitnik Grammyja, pjevačica Melanie Burke, kći pokojnog velikana Solomona Burkea, te producent i aranžer, grammyjevac Kenny O’Brien, a imala sam i čast pjevati s njima – kaže Antonia i nastavlja:
- Sutra smo se smjestili u kući Kennyja O’ Briena, a za neobveznog posjeta njegova poslovnog partnera i producenta Christiana De Waldena Kenny je organizirao malu audiciju – otkrila je 12-godišnjakinja.
Ono što je uslijedilo, nije mogla zamisliti ni u najluđoj mašti.
– Kada je čuo kako pjevam, De Walden je odlučio snimiti album sa mnom! Za mog boravka snimili smo tri predivne pop pjesme: “My Love”, “Kiss Goodnight” i “Not That Kind of Girl” s kojima će me predstaviti javnosti te dogovorili daljnju suradnju.
No, uzbuđenjima tu nije bio kraj. Priliku da napravi materijal s djevojčicom iznimnih glasovnih mogućnosti nije propustio ni Kevin O’Neal, a Antonia je dobila priliku raditi s producentom Céline Dion i Enriquea Iglesiasa. U studiju Kennyja O’ Briena snimili su tri jazz standarda te nekoliko klasika u jazz aranžmanu, poput “Wonderful World”, “Somewhere Over The Rainbow”, “Summertime”, “Fly Me to the Moon” i “Isn’t She Lovely”.

– Ni na kraj pameti mi nije bilo da će se stvari odviti takvom brzinom i da ću se iz Amerike vratiti s novim pjesmama snimljenim s vrhunskim glazbenicima - priznaje mlada pjevačica i plesačica. Uspjeh u zemlji mogućnosti naveo ju je da njezine ambicije postanu još veće.
– San mi je postati velika pop zvijezda kakve su Justin Bieber i Selena Gomez. Najveći uzor ipak mi je Lady Gaga, jednostavno je obožavam! Divim joj se jer sama piše tekstove i glazbu, a najdraža mi je “You And I”. Osim toga, i ona je počela raditi jazz glazbu.
No, Antonia o svjetskoj slavi zasad samo mašta jer još nije spremna zauvijek se preseliti u daleku Ameriku.
– Previše bi mi nedostajali obitelj i prijatelji! Ali, kad odrastem, voljela bih ondje živjeti i mislim da bih tamo bila sretna. Los Angeles je predivan, baš onakav kakvim sam ga zamišljala – zaključuje Antonia koja je dan nakon što se vratila iz sunčane Kalifornije krenula u sedmi razred. Prijatelji i profesori zasuli su je pitanjima o američkoj avanturi, a nadarena učenica uz sve lijepe priče nije im prešutjela ni jednu stvar koja ju je smetala.
– Nikako se nisam mogla naviknuti na promjenu vremenske zone pa bih se budila u tri ujutro i žalila se mami da ne mogu spavati. To je stvarno bilo koma – iskreno će Antonia Dora.
Autor: večernji.hr

2. Smotra klapa ŽRNOVNICA

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2011. godine
U Žrnovnici će se 15. kolovoza (ponedjeljak) s početkom u 20:30 sati održati 2. Smotra klapa Žrnovnica.
Smotra će biti održana u centru Žrnovnice (Bašta), a u slučaju nevremena u školskoj dvorani.
Na smotri će se predstaviti klape:
KAMEN - Kamen
KURJOŽE – Podstrana
MORBIN – Donji Humac
NEVERIN – Kaštela
PASIKA - Kostanje
PRISKA – Split
STOBREČ - Stobreč
SVETI FLORIJAN – Žrnovnica
ŠUFIT - Split
TUGARE (pučki pivači) - Tugare
ŽRNOVNICA – Žrnovnica
Voditeljica programa: Edita Lučić – Jelić

U organizaciji M.O. Žrnovnica (kulturno vijeće) i klape Sveti Florijan

Zelena zastava podignuta četvrti put

ŽRNOVNICA, 15. lipnja 2011. godine - O.Š. Žrnovnica

 

 

 

U Žrnovnici, 15. lipnja 2011. godine, u osnovnoj školi svečano je pod budnim okom ravnateljice škole Matije Šitum, po četvrti put podignuta zelena zastava EKO ŠKOLE, nakon što je u Zagrebu dobiven brončani certifikat.
Zadnji dan nastavne godine iskorišten je za zahvalu roditeljima i mještanima koji su i materijalno pomogli školi i bili dobri domaćini učenicima, gostima iz Zagreba i Italije.
Koordinatorica RETE CROAZIA tj. MREŽE HRVATSKA, ravnateljica škole, profesorica Matija Šitum dodijelila je zahvalnice i za materijalnu podršku i potporu organizaciji projekta Mir, kojoj je O.Š. Žrnovnica pristupila još 2006. godine i od tada je aktivni sudionik. Obveza škole je daljnje širenje mreže, tj. učlanjivanje svih škola, tako su O.Š. Josip Pupačić, O.Š. Čišla i O.Š. Dugi Rat posadili u znak prijateljstva žižulu, planiku i lovor, te je ovo početak zajedničkih projekata u budućnosti.

Dječji mandolinski orkestar KUD-a Žrnovnica

U prigodnom programu uz školski zbor i igrokaz pod nazivom „Bistra rijeka“, nastupili su i učenici osnovne škole koji sviraju u Dječjem mandolinskom orkestru KUD-a Žrnovnica, s dvije izvedbe pod stručnim vodstvom maestra Ivice Rabadžije.
Na samom kraju je u prostorijama škole za sve goste i uzvanike upriličen prigodni domjenak.

    

Autor: adm klapa     Photo: M. Marin

Treća samostalna izložba, Jagode Mihanović Miličić - INKOGNITO

SPLIT, 17. svibnja 2011. godine
U Splitu u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, 17. svibnja 2011. godine u 19 sati bit će uprilićeno otvaranje izložbe fotografija, naše sumještanke Jagode Mihanović Miličić.

Jagoda je rođena 1967. godine u Splitu. Živi i radi u Žrnovnici. Završila je srednju umjetničku školu, smjer fotografija. Sudjelovala je na nekoliko „zajedničkih“ izložbi. Na 20-toj općinskoj izložbi 1988. godine u galeriji foto kluba Split dobiva (nagradu) diplomu za fotografiju.
Ovo je Jagodina treća po redu samostalna izložba. Svoje prvo samostalno izlaganje je imala 2010. godine u Galeriji Doma kulture Zvonimir u Solinu, a drugo 2011. godine u Galeriji Foto – kluba Split u Splitu.
Izložbu fotografija pod nazivom „Inkognito“ otvorit će Mr. sc. Ita Praničević-Borovac, viši predavač na umjetničkoj akademiji, dok će samo otvaranje izložbe svojim nastupom s nekoliko glazbenih brojeva uveličati Zdravko Bajan.
Autor: adm klapa

18. PORIN: Hit godine - nominacije

BIOGRAD, 15. svibnja 2011. godine
U nedjelju, 15. svibnja, u Biogradu će se održati 18. po redu Porin.
Za Hit godine i ove je godine kandidirano 6 pjesama koje su se tijekom 2010. najviše sviđale publici i urednicima radijskih postaja u Hrvatskoj.

O konačnom pobjedniku ipak odlučuju samo glasovi publike. Zato je ova posebna kategorija glazbenicima i posebno draga.
Nominirane pjesme čekaju glasove publike od 18. travnja sve do posljednjih trenutaka svečane završne dodjele diskografske nagrade u Biogradu 15. svibnja.

Klapa DVD-a Žrnovnica "Sv. Florijan" na proglašenju pobjednika na 50. splitskom festivalu

Među nominiranima je i mlada žrnovska klapa, klapa DVD-a Žrnovnica „Sv. Florijan“ i Čedo Martinić sa ovogodišnjim hitom, pjesmom pobjednikom 50. splitskog festivala: „Kako ću joj reć da varin“
Za HIT Godine još su nominirani:
Sexymotherfuckers – Ajme meni nije mi dobro
Lea Dekleva feat. Mladen & Saša od TBF-a – Dogodila se ljubav . . .
Jelena Rozga – Bižuterija
Kinoklub – Za nju
Gibonni - Žeđam
Autor: adm klapa


"Samo zvijezde nikad ugasiti se neće", Njegovan Popadić

ŽRNOVNICA, 03. svibnja 2011. godine

U utorak, 03. svibnja 2011. godine s početkom u 19 sati u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žrnovnica, a u sklopu obilježavanja Dana vatrogasaca i njihova zaštitnika svetog Florijana, održati će se promocija knjige „Samo zvijezde nikad ugasiti se neće“, autora Njegovana Popadića.
Sudionici promocije uz samog autora biti će, pjesnik i književni kritičar, prof. Tomislav Najev, pjesnik, Ljubomir Šperkov Birin, dok će promociju svojom pjesmom uveličati klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan. Program će voditi Ivica Lolić Kajica. Organizatori promocije su udruga Žrvanj i sam autor knjige.
Njegovan Popadić je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Završio je srednju kemijsko-tehnološku školu. Dolaskom u Žrnovnicu gdje i stanuje, razvila se ljubav prema dalmatinskom kršu koju iskazuje kroz rad u udruzi planinara, a iza sebe ima i 31-godišnje vatrogasno iskustvo, što je i jedan od poriva koji su ga natjerali da se okuša u literarnom djelu.
Knjiga „Samo zvijezde nikad ugasiti se neće" je novela u kojoj je opisano ono, što više manje proživljava svatko tko se suoči sa opšnošću požara, unutrašnji nemir, stres, kao i neki lijepi trenutci s dozom humora i ono najbitnije, a to je prijateljstvo vatrogasaca. Da se upusti u pisanje ove novele ponukala ga je, nažalost, kornatska tragedija, pa je stoga, poginulim kolegama i posvetio ovu knjigu.

Autor: adm klapa


"Čudesni svijet ptica" Ivice Lolića

 

 

 

 

 

 

 

U prostoru Osnovne škole Žrnovnica u Žrnovnici u utorak 19. travnja , s početkom u 19 sati, bit će otvorena izložba fotografija „Čudesni svijet ptica“ autora i ornitologa Ivice Lolića.

Ivica Lolić je naš sumještanin, rođen 1967. godine. Njegova ljubav prema pticama seže daleko u njegovo djetinstvo a s vremenom je preraslo u uzgoj ptica i brigu o njima. Ivica je i suradnik Zavoda za orintologiju HAZU-a.

Na izložbi će se predstaviti kao autor sedamdeset i tri fotografije ptica snimljene na prostoru Dalmacije, od pučinskih otoka do obale, od Zadra do ušća Neretve, na Biokovu, Mosoru i Dinari. Fotografije je izložio s ciljem da dočara i približi bogatstvo i ljepotu ornitofaune dalmatinskog prostora.
Izložene fotografije popraćene su odgovarajućom knjižicom kao vodičem kroz izložbeni materijal. Uz fotografije knjižica na svojih 160 stranica sadrži i kratke popratne tekstove. Zahvaljujući džepnim dimenzijama i preglednom sadržaju, knjižica može poslužiti i kao terenski vodič idealan za upoznavanje s ne samo životnim navikama ptica već i s područjem gdje su fotografije nastale.
Organizator izložbe je Udruga Žrvanj. U zabavnom programu otvaranja izložbe sudjelovat će klapa DVD-a Žrnovnica "Sveti Florijan" i dječji plesni ansambl "Vodarice" uz voditeljicu Antoniju Doru Pleško.

Autor: adm klapa     photo: Ivica Lolić

PORIN 2011.:"Kako ću joj reć da varin" u izvedbi Klape DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan i Čede Martinića nominirana za HIT GODINE

Osamnaesta po redu dodjela nagrada za hrvatsku diskografsku nagradu Porin održat će se 15. svibnja u Biogradu.

Najveći broj nominacija, 11, osvojili su Jinx - 10 za svježi "Diksilend" i jednu za najbolje reizdanje - "Sextaszy". 10 nominacija osvojio je Gibonni s albumom "Toleranca". Visok broj nominacija prikupio je i TBF - 7 sa svojim koncertnim albumom "Perpetuum fritule" i 3 zahvaljujući suradnji s Leom Deklevom na hit singlu "Dogodila se ljubav...

Za HIT GODINE i ove je godine kandidirano 6 pjesama koje su se tijekom 2010. najviše sviđale publici i urednicima radijskih postaja u Hrvatskoj.

O konačnom pobjedniku ipak odlučuju samo glasovi publike. Zato je ova posebna kategorija glazbenicima i posebno draga.
Tko je od 6 izvođača (među kojima je iznenađujuće velik udio novih glazbenih imena!) i kojom pjesmom zaslužio ulazak u ovu glazbenu arenu?

Evo kandidata za Hit godine, abecednim redom prema imenu pjesme:
1. Sexymotherfukckers - AJME MENI NIJE MI DOBRO - Ova pjesma dolazi s albuma "Didonanu". Glazbeni producenti su članovi samog sastava, nakladnik je Menart.
 2. Jelena Rozga - BIŽUTERIJA - Pjesma dolazi s istoimenog albuma. Glazbeni producenti su Tonči i Vjekoslava Huljić, izdavačke kuće su Hit Records i Tonica.
3. Lea Dekleva feat. Mladen & Saša od TBF-a - DOGODILA SE LJUBAV - Pjesma dolazi s nosača zvuka "100% najbolje", produkciju potpisuje Lea Dekleva, a nakladnik je Aquarius Records. 
3. Klapa Sveti Florijan i Čedo Martinić - KAKO ĆU JOJ REĆ DA VARIN - Pjesma se nalazi na nosaču zvuka "50. festival zabavne glazbe Split 2010. Glazbeni producenti su Ernest Pelajić i Nikša Krpetić, a izdavačka kuća je Croatia Records.

Klapa Sv. Florijan nakon proglašenja pobjednika 50-tog Splitskog festivala

5. Kinoklub - ZA NJU - Pjesma dolazi s albuma "Ajmo klinci", produkciju potpisuju Miroslav Lesić i Faruk Buljubašić, iudavačka kuća je Aquarius Records.

6. Gibonni - ŽEĐAM - Pjesma se nalazi na albumu "Toleranca"; glabu potpisuje Gibonni, izdavačka kuća je Dallas Records.
Autor: www.porin.info


U Žrnovnici obnovljena i ženska klapa "Pricviće"

Već dva mjeseca pri Kulturno – umjetničkom društvu „Žrnovnica“ uz mušku klapu i dječji mandolinski sastav djeluje i ženska klapa.
Predsjednik KUD-a "Žrnovnica" g. Marko Marin došao je na ideju da nakon 22 godine ponovno obnovi tj. oživi i žensku klapu „Pricviće“.
Naime, žensku klapu „Pricviće“ je 1987. godine osnovao g. Marko Marin. Klapa je djelovala dvije godine i nakon toga prestaje sa radom. Za njezina djelovanja su se u radu izmjenila tri voditelja: g. Petar Cvitanović - Beda, g. Mario Antunović i g. Tomislav Veršić. Na samom početku, klapa je brojila šest članica: Sanja Reljić – I sopran, Matilda Palaversa – II sopran, Katica Jerković – I alt, Katija Markovina – I alt, Karolina Aljinović – II alt i Maja Markovina – II alt, a poslije se klapi pridružilo još nekoliko cura
( više o radu klape iz tog doba možete vidjeti na našoj web stranici u rubrici  KULTURA / ŽENSKA KLAPA „PRICVIĆE“ )
siječanj 2011. godine, probe ženske klape 
Ženska klapa „PRICVIĆE“ je obnovljena 20. siječnja 2011. godine i djeluje već dva mjeseca.
Glazbeni voditelj klape je g. Pero Klišmanić. Kroz audiciju za klapu je prošlo dvadesetak djevojaka, a ženska klapa trenutno radi u slijedećem sastavu:
Sanda Pešić, I sopran
Maja Reljić – Beara, II sopran
Maja Peričić, II sopran
Kornelija Selak – Pavić, II sopran
Nikolina Giljanović, I alt
Josipa Bosnić, I alt
Marina Sinovčić, I alt
Katica Amižić, II alt
Ana Ribičić, II alt
Tatjana Bukilica Vidović, II alt
Zahvaljujemo mjesnom župniku, don Luki Joziću što je omogučio i ženskoj klapi održavanje probi i rad u župnom prostoru!

  

  

Sve najljepše i mnogo uspjeha u daljnjem radu ženskoj klapi "Pricviće"!
Autor: mmaar      Photo: Marko Marin


Jagoda Mihanović Miličić:

Izložba fotografija SJENE MISLI ODSJAJ OSJEĆAJA

SPLIT, 11. - 25. ožujka 2011. godine
U Galeriji foto kluba Split u Marmontovoj, u petak 11. ožujka u 20 sati, naša draga sumještanka Jagoda Mihanović Miličić priredit će otvaranje izložbe fotografija pod nazivom SJENE MISLI ODSJAJ OSJEĆAJA. Na otvaranju izložbe će zapjevati klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan.

 

"Stihovi su sjene naših misli i odsjaj naših osjećaja" ovo je jedan od status moga Fb prijatelja i pjesnika Salamona Jazbeca (Matitjahu Benagram) koji mi se jako svidio i koristim ga kao naslov svoje izložbe ... fotografije su sjene mojih misli i odsjaj mojih osjećaja, pojašnjava Jagoda.


Jagoda živi i radi u Žrnovnici. Završila je srednju umjetničku školu, smjer fotografija. Sudjelovala je na nekoliko „zajedničkih“ izložbi. Na 20-toj općinskoj izložbi 1988. godine u galeriji foto kluba Split dobiva (nagradu) diplomu za fotografiju. Svoje prvo samostalno izlaganje je imala 2010. godine u Galeriji Doma kulture Zvonimir u Solinu.
Ovo će biti Jagodina druga samostalna izložba, a posjetitelji će je moći pogledati do 25. ožujka.
Autor: adm klapa


Maškare opet i u Žrnovnici

 

Žrnovnica, ovaj put u organizaciji MO službeno vrača maškare u „svoje malo misto“.
Taj veseli događaj predviđen je za 06. ožujka (nedjelja) kada će maškarana povorka u 13 sati krenuti sa Okladnica preko Korešnice do Žrnovnice.
U samom centru mjesta negdje oko 18 sati uz muziciranje limene glazbe „Stjepan Radić“ predviđen je doček povorke, koja će na kraju presuditi i spaliti uvijek i za sve okrivljenog „Krnju“.
Nakon tog „tužnog čina“ predviđena je prigodna zabava uz ples i bogatu lutriju, a naravno, veselo i maškarano društvo će ovom prigodom zabavljati „Maškare bend“, zato maškarajte se, dođite i lipo se zabavite.
Autor: admin klapa


Audicija za ŽENSKU KLAPU

Ženska klapa ŽRNOVNICA ( u osnivanju )

Kulturno – umjetničko društvo „Žrnovnica“, poziva sve zainteresirane djevojke, cure, žene, da se odazovu na audiciju koja će se održati 11. siječnja ( utorak ) i 14. siječnja ( petak ) 2011. godine u 18 sati u prostoriji župne garaže u Žrnovnici ( Hrvatskih velikana 61 ).

Audiciji će prisustvovati voditelj ženske klape u osnivanju, gospodin Pero Klišmanić i voditelj muške klape Žrnovnica, gospodin Marko Marin.

Za sve ostale upite i informacije možete se javiti tajniku KUD-a Žrnovnica, gospodinu Marinu Mihanoviću na broj 0981858182

O. Š. Žrnovnica napokon dobila sportsku dvoranu

ŽRNOVNICA, 16. prosinca 2010. godine
U četvrtak 16. prosinca 2010. godine upriličena je svečanost otvorenja sportske dvorane u sklopu O.Š. Žrnovnica, koja je 14-tog prosinca, nakon trinaest godina od izgradnje, dobila uporabnu dozvolu.
Ovaj čin najviše uveseljava naše školarce jer su se do sada kojekako snalazili u odrađivanju školskih tjelesnih aktivnosti dok su generacije i generacije djece prije njih bile zakinute za sportsku dvoranu.
Otvaranjem školske sportske dvorane, koja će nadamo se biti više funkcionalna, i škola i cijela Žrnovnica dobivaju prostor koji će podići na višu razinu i sportski ali i kulturni ( društveni ) život Žrnovnice.
Osim sportske dvorane, dovršene su i četiri učionice za razrednu nastavu.
Troškovi izgradnje cijelog projekta stajali su negdje oko sedam milijuna kuna, a financirali su ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, grad Split i Svjetska banka.
  
Dvoranu je svečano otvorila ravnateljica škole Matija Šitum zajedno sa dogradonačenicom Anđelkom Visković, a objekat je blagoslovio mjesni župnik don Luka Jozić.
    
Za sve goste i uzvanike nakon same svečanosti otvaranja, bio je upriličen i bogati domjenak uz obilje dobre spize i pića, koji se održao u samoj sportskoj dvorani, a da bi svečanost otvorenja protekla u što zabavnijem tonu pobrinuli su se učenici osnovne škole „Žrnovnica“ i klapa Ježinac iz Splita.

Čestitamo ravanteljici Matiji, svim djelatnicima škole, svim učenicima, mještanima Žrnovnice, ali i svima zaslužnima što se napokon dogodio ovaj svečani čin!

  

Autor: adm klapa        Photo: Martin Marin

Polufinalna večer "SUPERTALENT 2010."

Marin Radica i u drugom nastupu izvrstan!

ZAGREB, 03. prosinca 2010. godine
Marin Radica iz Žrnovnice je nastupio u petoj polufinalnoj večeri Supertalenta 2010., koja se emitirala uživo na programu nov@ TV, 03. prosinca 2010. godine. U polufinalnim večerima žiri izravno ne odlučuje o prolazu kandidata već se finalisti biraju isključivo pozivima publike.
Nažalost naš Marin, zbog nedovoljnog broja telefonskih glasova nije ušao u finale što nikako ne umanjuje vrijednost njegovog nastupa.
On je u svom drugom televizijskom nastupu oduševio brojnu publiku u studiu, žiri, gledatelje ispred malih ekrana, kao i nas same. Tako je i naša popularna pjevačica Nina Badrić, inače članica žirija izjavila: „ Ovo je bila najbolja večer polufinala, svi kandidati su bili izvrsni i jako je teško odlučiti, ali moj osobni favorit je bio Marin Radica“.
Marin je 21-godišnji student, plesom se bavi već sedam godina, matična plesna skupina mu je „D`N`F“. Uz Electro boogie ples, trenira i brake dance.
Nakon prvog nastupa je izjavio da se prijavio u ovo natjecanje da vidi koliko može i koje su mu granice, a svojim nastupima je pokazao da su mu granice više i dalje nego je to ova polufinalna večer potvrdila.
Marine još jednom čestitke na izvrsnim nastupima, bilo je odlično!!!!
Autor: adm klapa

Emisija Hrvatskog radija "A SADA MI ", uživo iz Žrnovnice

ŽRNOVNICA, 28. studenoga 2010. godine
U nedjelju, 28. studenoga 2010. godine, na prvom programu Hrvatskog Radija, od 20 sati, iz Žrnovnice je uživo emitirana emisija "A SADA MI".
Emisija je snimana u prostorijama DVD-a Žrnovnica, a povod gostovanju emisije je uspjeh naših sumještana, klape DVD-a Žrnovnica „Sveti Florijan“, koja je uz razgovor o klapi u toku emisije, uživo otpjevala nekoliko pjesama.
Kroz emisiju je širem slušateljstvu predstavljena Žrnovnica, kroz razna njena područja: o povjesti i budućnosti mjesta govorio je predsjednik MO Žrnovnica Jerko Aljinović, u ime DVD-a Žrnovnice sve vatrogasce je pozdravio Milan Barbarić, o proslavi 100-te godišnjice Limene glazbe u Žrnovnici koja se slavi iduće godine govorio je njen predsjednik Vjeko Jerković, Ivica Lolić je u ime Udruge „Žrvanj“ istaknuo brojne ekološke i turističke potencijale mjesta, o župi i župljanima Žrnovnice, istaknuvši kako je u protekloj godini bilo više krštenja nego sahrana, govorio je mjesni župnik don Luka Jozić, Osnovnu školu je predstavila njena ravnateljica Matija Šitum, a poseban gost emisije je bila mlada nadarena pjevačica Antonija Dora Pleško premjerno otpjevavši duet sa klapom Sveti Florijan „Kao nekad na Božić“.

Ekipa Hrvatskog radija je bila predvođena voditeljem Eduardom Gracinom, a repriza će biti emitirana na Radio Splitu 02. prosinca 2010. godine, četvrtak, od 18 sati.
Autor: adm klapa


"Moj tajni vrt" - Jagoda Mihanović - Miličić

SOLIN, 12. studenoga 2010. godine

 

 

 

 

 

 

 

U Solinu u Domu kulture Zvonimir otvorena je izložba fotografija " Moj tajni vrt" Jagode Mihanović - Miličić.

Siniša Miličić, Gabrijela Mihanović Crmarić, Jagoda Mihanović Miličić, mr.sc. Barbara Gaj

 

To je Jagodina prva samostalna izložba, a posjetitelji će je moći razgledati do 21. studenoga 2010. godine. Program otvaranja izložbe je vodila Gabrijela Mihanović Crmarić. Uzvanike je pjesmom zabavila klapa Žrnovnica, a svojom poezijom, Gabrijela ih je uvela u "Jagodin tajni vrt".

Osvrt na Jagodin rad iznjela je mr.sc. Barbara Gaj:
"Svaka Jagodina fotografija jedan je mali svemir, uvećani mikrokozmos koji nam otvara pogled u svijet kraj kojeg prođemo i najčešće ne vidimo. To nam se počinje događati onda kad izgubimo ono bezazleno i djetinje u sebi, kad nas životne okolnosti udalje od dodira sa samim sobom i kad nas liše toga da pronalazimo ljepotu u svakodnevnim stvarima."
  
Autor: adm klapa     Photo: Pavlimir Ugrin, Jagoda Mihanović Miličić 


Jagoda Mihanović - Miličić, otvaranje prve samostalne izložbe fotografija

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe fotografija naše drage sumještanke Jagode Mihanović Miličić.
Jagoda će izlagati u Solinu u galeriji Doma kulture Zvonimir, a otvaranje će biti 12. studenoga 2010. godine u 19 sati.
Izložbu će otvoriti mr.sc. Barbara Gaj.
Na otvaranju će uzvanike i sve posjetitlje zabaviti klapa Žrnovnica.

Jagoda Mihanović Miličić, je rođena 02. siječnja 1967. godine u Splitu, živi i radi u Žrnovnici.

 

Završila je Srednju umjetničku školu, smjer fotografija. Do sada je sudjelovala na nekoliko „skupnih“ izložbi. Na 20. općinskoj izložbi fotografija 1988. godine u galeriji foto – kluba Split dobiva, nagradu – diplomu za fotografiju.
Ovo je njena prva samostalna izložba fotografija.
JAGODA MIHANOVIĆ – MILIČIĆ „Moj tajni vrt“
  
Uhvaćeni trenutak, komadić ljepote pokraj koje prolazimo svaki dan i koju rijetko zapažamo, djelić je priče koje nam donose Jagodine fotografije.
Njezina priča je jedno drugačije viđenje prirode, života i ljepote ispričano sa sasvim osobnog stajališta; viđeno njezinim očima i prenešeno preko njezinog fotografskog objektiva.

Stara mudra izreka kaže da je „ljepota u oku promatrača“. Ljepotu vidimo ako je i sami nosimo u sebi.
„U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja ljepota, jer ljubav je ljepota duše“, misli su jednog od velikih teologa srednjeg vijeka, Aurelija Augustina koji je izjednačavao ljepotu s ljubavlju.
Barbara Gaj

Autor: Jagoda Mihanović - Miličić

"SUPERTALENT 2010."

Marin Radica oduševio Electro boogie plesom

 

 

 

Naš sumještanin, Marin Radica, 21-godišnji student elektrotehnike, predstavio se publici na audiciji za Supertalent 2010. nov@ TV, demonstrirajući Electro boogie stil plesa. Plesom se bavi već sedam godina, a ovo je bio njegov prvi televizijski nastup iako je već javno nastupao po brojnim festivalima.
Matična plesna skupina mu je "D`N`F" koja se također kao grupa prijavila na ovo natjecanje, a učitelji su mu prošlogodišnji finalisti, članovi skupine Unit-X.
Marin trenira i brake dance, a kaže kako će se plesom baviti dok god bude mogao. Prijavio se u ovo natjecanje, kako kaže: "Da jednostavno vidim koliko sam mogu i koje su moje granice", a po onome što smo imali priliku vidjeti granice su vrlo visoko te mu želimo puno uspjeha da ode što dalje u natjecanju.
Autor: adm klapa

Znanstveni skup PERUNOV ŽRVANJ I JURJEVO KOPLJE

ŽRNOVNICA - PODSTRANA, listopad 2010. godine

 

 

 

 

 

 

 

Udruga "Žrvanj" iz Žrnovnice u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Podstrana i Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba u okviru projekta "Sakralna interpretacija krajobraza" organizira znanstveni skup.
Planirano je da se program tog znanstvenog simpozija održi u Podstrani i Žrnovnici od 08. do 10. listopada 2010. godine.
Kao predavači pozvani su brojni eminentni domaći i strani znanstvenici, a na skupu će kao izlagači sudjelovati: akademik Radoslav Katičić, prof. emeritus dr. sc. Vitomir Belaj, akademik Mislav Ježić, dr. sc. Goran Pavel Šantek, prof. dr. sc. Vladimir Gross, dr. sc. Ante Milošević, prof. emeritus dr. sc. Nikola Jakšić, dr. sc. Suzana Marjanić, prof. dr. sc. Andrej Pleterski iz Ljubljane, dr. sc Tomo Vinšćak, dr. sc. Bozidar B. Yerkovich, Mario Katić, Ivica Kipre te Lujo Medvidović, arheolog Vedran Barbarić, Ivica Lolić, Ivan Aljinović . . .

Gora PERUN, s lijeve strane Žrnovnica s desne strane Podstrana

Žrnovnicu i Podstranu povezuje gora Perun, koja je dobila ime po staroslavenskom bogu gromovniku Perunu, a koja je bila polazna točka dosadašnjih istraživanja. Otkriveni su toponimi poput Žminjače, Tribišća, Kamene, Drognjuša, Vučipoja, Rakita ... a daljnjim multidisciplinarnim istraživanjima upotpunila bi se slika staroslavenskoh/starohrvatskog svetog prostora i omogućio bi se uvid u jedan neotkriveni dio hrvatske povijesti.

PROGRAM ZNANSTVENOG SKUPA:
Prvi dan, 08. listopada 2010.(petak) hotel Lav, dvorana Brač, PODSTRANA:

09:00 Otvorenje skupa

09:30 Vitomir Belaj: Jurjevi koraci po Žminjači

10:00 Lujo Medvidović: Mitraizam i kršćanstvo na hrvatskom tlu

10:30 Mario Katić: Mirila - moguće porijeklo i značenje

11:00 Suzana Marjanić: Mitološka i mitotovorna priča o poveznici perunika - Perun

11:30 Stanka

12:00 Ivica Kipre: Mitska topografija Župe dubrovačke

12:30 Nikola Jakšić: Još o hramovima sv. Vida i sv. Ilije kao supstitutima slavenskih svetišta

13:00 Vladimir Goss: Panončev hommage Don Anti Škobalju

13:30 Andrej Pleterski: Pojati vrv. Pomen vrvi v teritorializaciji staroslavenske župe

14:00 Rasprava i zaključak

16:30 Obilazak kulturno-povijesnih mjesta Podstrane

 

Drugi dan, 09.listopada 2010.(subota) OŠ Žrnovnica, ŽRNOVNICA:

09:00 Pozdravni govori

09:15 Radoslav Katičić: Jurjevo koplje i Jurjev mač

09:45 Mislav Ježić: Krsna podiže brdo Govardhanu - pobjeđuje li to u indijskoj inačici Veles Peruna?

10:15 Vedran Barbarić: Silvanov reljef iz Barbarića

10:45 Ante Milošević: Žrnovska ploča kao vrijedan europski spomenik

11:15 Stanka

11:45 Goran Šantek: Žrnovnica u kontekstu starohrvatskih sakralnih prizorišta

12:15 Tomo Vinšćak: Perunove gore i žrnovačke vode - tragovi naše pretkršćanske starine

12:45 Bozidar Yerkovich: Tehnokratski monokulturalizam: Zmijski kamen oko Perunova vrata

13:15 Ivan Aljinović: Žrnovnica poslije simpozija - Perunov grom ili tek iskra
Ivica Lolić: Perunovim stazama prema kulturnom turizmu

13:45 Rasprava i zaključak

16:30 Obilazak Žrnovnice


Treći dan, 10. listopada 2010.(nedjelja):

10:00 Završna rasprava i smjernice za daljnja istraživanja - svečanost zatvaranja skupaORGANIZACIJSKI ODBOR:

Ivan Aljinović
Joško Belamarić
Zoran Jurišić
Tibor Komar
Ivica Lolić
Neven Marin
Ante Milošević
Maja Munivrana
Dario Radović
Tomo Vinšćak, organizator


POKROVITELJI SKUPA:

- Matica Hrvatska; Odjel za arheologiju i etnologiju
- Općina Podstrana
- Grad Split
- Županija splitsko - dalmatinska
- Vijeće mjesnog odbora Žrnovnica


SKUP POTPOMOGLI:

- Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
- Cestar d. o. o. - Split
- Turistička zajednica Podstrana
Autor: adm klapa

Klapa Sv. Florijan - "Nedamo te pismo naša" - Poljud

SPLIT, 12. rujna 2010. godine
Nakon uspješnice splitskog festivala "Kako ću joj reč da varin", naši sumještani Klapa Sveti Florijan su gosti na brojnim koncertima. Jedan kojeg bi posebno izdvojili je spektakl klapske pisme "Nedamo te pismo naša" koji se 12. rujna 2010. godine održao na poljudskoj ljepotici.

nastup klape Sv. Florijan na Poljudu

Koncert je trajao nešto manje od tri sata, a zamišljen je kao uvodno slavlje 100. rođendana splitskoh nogometnog kluba Hajduk. Nastupile su klape Grdelin, Šufit, Kampanel, Sinj, Vokalisti Salone, Maslina, Sv. Juraj, Tomislav Bralić i Intrade. Gost koncerta je bila klapa Sv. Florijan sa a cappella izvedbom pobjedničke pjesme splitskog festivala "Kako ću joj reč da varin". Između klapskih pjesama nastupio je Ante Sikirić sa nekoliko šaljivih anegdota s dalmatinskom tematikom. Ovim koncertom započela je i proslava šezdesetog rođendana KUDŽ-a Filip Dević. Njihova klapa je otpjevala dvije pjesme a folklorni ansambl otplesao završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta".
Nakon klapa publiku je već tradicionalno oduševio trogirski slavuj Vinko Coce otpjevavši nekoliko navijačkih i dalmatinskih hitova.

nastup klape Sv. Florijan u Motovunu

Prije ovog koncerta Klapa Sv. Florijan uspješno je gostovala na Koncertu Klape Intrade u Motovunu, a kao gost zabavljala je publiku za vrijeme glasovanja na 6. Festivalu klapa uz gitare i mandoline u Makarskoj
Autor: adm klapa 

Promocija 10. ŽRVNJA, glasila Udruge Žrvanj

ŽRNOVNICA, 07. rujna 2010. godine
U Žrnovnici ( utorak ) 07. rujna 2010. godine Udruga Žrvanj upriličuje promociju svog glasila, 10. broja lista ŽRVANJ. Promocija će se održati u atriju O. Š. Žrnovnica s početkom u 19 i 30 sati.
 
Udruga Žrvanj se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice i u posljednjih nekoliko godina se iskazala vrlo aktivnim radom, jedan vid aktivnosti udruge je izdavanja njenog glasila koje također nosi naziv Žrvanj a koji se tiska dva do tri puta na godinu.
Tako je na red došlo i izdavanje ovog desetog jubilarnog broja lista čije teme i inače obuhvaćaju, povjest, ekologiju, kulturu, umjetnost i mnoge druge grane.
Na promociji će se posjetiteljima obratiti članovi Udruge, govorit će se o aktualnim temama koje se ujedno i nalaze u ovom jubilarnom broju, a neke od njih su: vodovod, izbori, Velika Gospe i smotra klapa, pobjeda klape sv. Florijan na splitskom festivalu . . ., dok će gost Udruge, dr. Tomo Vinšćak sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu najavit znanstveni simpozij "Perunov žrvanj i Jurjevo koplje" koje će se 8., 9. i 10. listopada održati u Podstrani i Žrnovnici.
Promocija će imati i zabavni dio programa gdje će sve prisutne pjesmama uveseliti: zvijezda prve sezone "Supertalenta", Antonija Dora Pleško, klapa Sv. Florijan i klapa Žrnovnica, a također po samom završetku promocije bit će upriličen i prigodni domjenak.
Autor: adm klapa 

Održana Smotra klapa u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2010. godine
 
U Žrnovnici na Blagdan Velike Gospe, zaštitnice našeg mjesta a ujedno i Dan Žrnovnice, 15. kolovoza 2010. godine, održala se Smotra klapa. Smotru su organizirali Mjesni Odbor Žrnovnica i klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan.
Prije početka smotre zasvirala je i žrnovska limena glazba "Stjepan Radić".  Uvodnu riječ i pozdravni govor su održali predsjednik V.M.O. Žrnovnice g. Jerko Aljinović i mjesni župnik don Luka Jozić.

  

Na smotri su između ostalih nastupile i dvije domaće klape: klapa Sv. Florijan i klapa Žrnovnica.
Klapa Žrnovnica
 Redosljed kojim su klape nastupale:
1. Klapa Žrnovnica

2. Klapa Mucigote

3. Klapa Stobreč

4. Klapa Kampaneli

5. Klapa Morbin

6. Klapa Sv. Florijan

7. Klapa Tragos

8. Klapa Kamen

9. Vokalisti Salone

10. Klapa Šufit

11. Klapa Cambi
Voditelji programa su bili Edita Lučić i Robert Kurbaša.
Klapska večer je potrajala do dugo u noć na radost brojnih posjetitelja, a nakraju same smotre klapa Sv. Florijan je izvela pjesmu, pobjednicu splitskog festivala, KAKO ĆU JOJ REĆ DA VARIN.
                                                               Klapa Sv. Florijan

Autor: adm klapa 

 Smotra klapa - Žrnovnica

 

 

 

 

Na  Blagdan Velike Gospe,  zaštitnice župe a ujedno i  Dan Žrnovnice, 15. kolovoza u 20:30 sati, održat će se smotra klapa. Ovaj glazbeni događaj, u organizaciji Mjesnog Odbora Žrnovnica, održat će se u centru Žrnovnice, bašta.

 

Na smotri nastupa jedanaest klapa, među kojima i nekoliko velikih imena iz svijeta klapske pisme:

 1. CAMBI - Kaštel Kambelovac

 2. KAMEN - Kamen

 3. KAMPANELI - Donja Kaštela

 4. MORBIN - Donji Humac, Brač

 5. MUCIGOTE - Split

 6. STOBREČ - Stobreč

 7. ŠUFIT - Split

 8. TRAGOS - Trogir

 9. VOKALISTI SALONE - Solin

10. ŽRNOVNICA - Žrnovnica

11. SV. FLORIJAN - Žrnovnica
Program će voditi Edita Lučić i Robert Kurbaša.
Nakon smotre bit će uprilićena fešta sa zabavnim programom.
Autor: adm klapa 

Početak karijere: Antonia Dora Pleško dobila ulogu u Hollywoodu!

Zvijezda prve sezone 'Supertalenta' naša sumještanka, Antonia Dora Pleško ostvarila svoje snove.

Antonija Dora Pleško mnogima je ostala u sjećanju kao zvijezda prošlogodišnjeg showa 'Supertalent'. Iako ima tek jedanaest godina, ova talentirana djevojčica je već dobila izvanrednu priliku – odlazi u Hollywood snimati dječju seriju.
Simpatična, Antonija Dora uskoro kreće na put za Ameriku gdje je čeka pravi izazov. Putuje na Bahame gdje će snimati dječju seriju 'Rhythm Village' producenata Josepha Zambelina i Kenta Stevensona.
Nakon što su vidjeli njene brojne snimke na YouTube-u, producenti serije su se odlučili upravo njoj ponuditi ulogu.
Antonija Dora bi trebala glumiti djevojčicu koja iz Europe stiže u bakinu kuću prepunu tajni te istražujući zajedno s mačkom dolazi do vrlo zanimljivih otkrića. „Moja djevojčica nema ime, ali zato ima perzijska mačka Meefa, s kojom se družim na setu“, Antonijin je komentar.
Veselu Antoniju Doru u Ameriku će pratiti mama Dubravka, i zajedno će odsjesti u hotelu Carlyle. Antonija se jako obradovala kada je čula da hotel ima i bazen, jer bazene jednostavno obožava. 
Antonija Dora u zagrljaju mame Dubravke
Ovih dana je snimila i televizijsku reklamu za vodu Jana u kojoj pleše, pjeva i glumi. Antonija nimalo ne žali što u showu 'Supertalent' nije osvojila prvo mjesto, tvrdi da je samo htjela svima pokazati što zna.
Čini se da je i uspjela, jer pred Antonijom Dorom je blistava karijera.
Autor: adm klapa   photo: N. Stipaničev

Gostovanje predstave GKM Split u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 09. srpnja 2010. godine

 

 
Večeras, 09. srpnja 2010. godine u 21 sat u atriju O.Š. Žrnovnica u organizaciji MO Žrnovnica i O.Š. Žrnovnica ( ravnateljica Matija Šitum ) upriličit će se predstava u izvedbi GKM Split. Ulaz BESPLATAN.
„KAZALIŠNI SAT“ Jasen Boko, u režiji Vanče Kljakovića.
Igraju: VLADIMIR DAVIDOVIĆ, FILIP RADOŠ, FRANKO STRMOTIĆ, NADA KOVAČEVIĆ, TRPIMIR JURKIĆ / VINKO MIHANOVIĆ
Kazališni sat jest dramska predstava o tome kako nastaje dramska predstava! Upoznavanje publike s funkcioniranjem kazališta i nastankom predstave od dobivanja dramskog teksta i odabira glumaca, pa sve do premijere - izvršeno je dramskim sredstvima, s izbjegavanjem naracije i predavačkog stila. Predstava ujedno ukazuje na važnost individualnog pristupa po kojem je jedan te isti tekst, zavisno od volje i viđenja redatelja, može na sceni poprimiti oblik tragedije, komedije ili pak drame. Riječ je o dinamičnoj, poučnoj i duhovitoj predstavi koja je do sada izvedena oko 500 puta.
 
Autor: adm klapa 

50. Splitski festival

GRAND PRIX 50. jubilarnog Splitskog festivala po odluci publike pripao je našim sumještanima, klapi DVD-a Žrnovnica Sveti Florijan i Čedi Martiniću koji su nastupili s pjesmom „Kako ću joj reć da varim“ za koju je glazbu napisao Ernest Pelaić, tekst Nikša Krmpetić a aranžman Vinko Didović.
Klapa Sveti Florijan i Čedo Martinić
Druga nagrada publike pripala je Mladenu Grdoviću koji je izveo pjesmu "Ako sutra ne svane mi zora“. Treću nagradu publike dobila je klapa Sol izvodeći pjesmu "Teštament", a oni su ujedno dobili i prvu nagradu stručnog žirija. Druga je pripala Zorici Kondži koja je otpjevala pjesmu "Luda đelozija", a treća nagrada stručnog žirija otišla je u ruke Gorana Karana koji je nastupio s pjesmom "Nevera".
Nagradu za najbolje stihove je dobila pjesma „Otok s blagom“ koju je otpjevao Tedi Spalato, najboljim debitantom proglašena je Ivana Kovač s pjesmom „Ulice života“, kojoj je ovo prvi nastup nakon odlaska iz grupe Magazin. Nagrada za najbolji aranžman pripala je Jošku Banovu za pjesmu "Luda đelozija" u izvođenju Zorice Kondže.
Do dugo u noć slavili su Klapa DVD-Žrnovnica Sveti Florijan i Ante Čedo Martinić koji su ispričavši šaljivu priču o škveru, pobijedili, na opće oduševljenje publike na Prokurativama koja ih je bodrila uz transparent u skladu sa stihovima pjesme na kojem je pisalo „Mi ćemo vam prat trliše“.
Jelena Rozga primila je treću godinu za redom priznanje od HDS ZAMP-a za najizvođeniju pjesmu Splitskog festivala, a najizvođenija u 2009. godini bila je pjesma „Rodit ću ti ćer i sina“. Glavno iznenađenje večeri bilo je pojavljivanje Miše Kovača koji je dobio nagradu "Zlatni Split" koju mu je dodijelio i uručio sam direktor festivala, Neno Ninčević.
 Autor: adm klapa 

 IVO TOMAŽIN / izložba slika /

SPLIT, 18. lipnja 2010. godine
U petak, 18. lipnja 2010. godine u galeriji "Vinko Draganja" pri Dominikanskom samostanu, u Hrvojevoj ulici u Splitu, održano je svečano otvaranje izložbe slika " Moje su oči na sliku sunca date ...", našeg sumještanina, slikara IVE TOMAŽINA.

     

program sa otvaranja izložbe                                               slikar, Ivo Tomažin
Na izložbi su predstavljeni radovi u kombiniranoj tehnici, ulje i akrilik na platnu i lesonitu.
"Što sam ja konačno, nego dijete zadovoljno, zvukom svog vlastitog imena, i očima na sliku sunca date . . ." Walt Whitman
Klapa i naš sumještanin, slikar, Ivo Tomažin
Samu svečanost otvaranja izložbe je svojim nastupom uveličala Klapa Žrnovnica.
Autor: adm klapa 

 I GLAZBA ZASVIRALA NA PRIVORU

Nakon dugo godina limena glazba, Glazbenog društva "Stjepan Radić", svojim nastupom, u čast blagdana sv. Ante, oživila Privor, mjesto odakle je prije 99 godina i potekla. 

  

  

 Autor: adm klapa

 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija
Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar