Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 64 
Visitors819704

GLAZBENO DRUŠTVO "STJEPAN RADIĆ"

        Pred sam početak Prvog svjetskog rata 1911. godine, na Privoru u Gornjoj Žrnovnici se osniva „Žrnovačka limena glazba“ koja djeluje do 1914. godine i nakon toga prestaje sa radom.
Pod imenom „Stjepan Radić“ se ponovno obnavlja 1937. godine a početkom Drugog svjetskog rata prestaje svako njeno djelovanje i opet se 1941. godine gasi.
Glazbari, 01. prosinca 1939. godine
1942. godine, početkom NOR-a, na dan 12. listopad po čemu je kasnije glazbi promjenjeno ime, 21 glazbar organizirano zajedno sa svojim instrumentima odlazi u vojsku kao Druga dalmatinska brigada, u čijem sastavu se bori i djeluje do kraja rata. Tako glazba ostaje bez četvorice svojih članova koji su poginuli za vrijeme rata a to su: Ivan Jerković Martinov, Slavko Jerković Antin, Kajo Palaversa Antin i Milivoj Roguljić Jerkov.
krajem 1942. godine kao glazba Druge dalmatinske brigade
Glazba se ponovno obnavlja 1955. godine pod imenom Limena glazba „12. listopad“ Žrnovnica i od tada ne prestaje sa radom.
Početkom domovinskog rata 1991. godine glazbari vračaju svoje staro ime „Stjepan Radić“ i pod njim djeluju do danas. Mnogi glazbari su učestvovali kako u antifašističkoj borbi tako i u domovinskom ratu stoga su dobili mnoga priznanja, nagrade i odlikovanja.
u prostoriji glazbe 1997.godine
Danas, unatoč teškom financijskom stanju, mala nekolicina nešto starijih glazbara entuziasta, održava glazbu na životu.
Dušni dan, 2004. godine

 Autor: adm klapa
 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar