Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 60 guests online
Visitors833850

ŽUPA ŽRNOVNICA

There are no translations available.

Po svom geografskom položaju Župa Žrnovnica se nalazi oko 11 km istočno/sjeveroistočno od Splita. Smještena je u prolazu podno planine Mosor, s njegove južne strane i sa zapadne/sjeverne strane brda Peruna a leži na istoimenoj rijeci.
       Zapisano je, a i njeguje se u usmenoj predaji, da su naši pradjedovi bili i ostali katolički Hrvati s ikavsko štokavskim narječjem. Prema popisu stanovništva iz 1725. godine Žrnovnica je imala 33 obitelji s ukupno 236 ljudi. Za vrijeme Turaka Žrnovčani su odlazili u Split, pa su i u Splitskim crkvama osnivali svoje bratovštine. Tako su u crkvi sv. Križa u Velom Varošu 1590. godine osnovali bratovštinu sv. Martina a 1624. godine u crkvi sv. Frane na obali bratovštinu Gospe od Žrnovnice.      
                  triptih "GOSPE ŽRNOVAČKA",nalazi se u crkvi Gospe od Pojišana - Split
Do svršetka II svjetskog rata župa je bila nastanjena domaćim stanovništvom. Tada su u Žrnovnici obitavale obitelji: Aljinović, Amižić, Barbarić, Bartulić, Betin, Blažević, Bogdan, Bošković, Domljanović, Javorčić, Jerković, Kovačević, Kovačić, Lolić, Marin, Markovina, Mihanović, Miličević, Palaversa, Perčić, Peričić, Radica, Reljić, Roguljić, Sinovčić, Stipica, Ugrin . . . Nakon rata u Žrnovnicu su doselili ljudi iz raznih područja tako da pored rimokatolika ima i drugih vjeroispovijesti.     
U Žrnovnici je prema popisu stanovništva 1991. godine bilo 2274 stanovnika a sada ih je oko 3150. Prema podatcima koje nam je dao župnik don Luka Jozić u 2009. godini blagoslovljeno je 814 obitelji, obavljeno je 37 krštenja, 21 sahrana i 23 vjenčanja.   
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Žrnovnica
Današnja Župna Crkva je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, nalazi se na malom brežuljku a oko nje je groblje. Sagrađena je 1727. godine na ruševinama stare crkve od koje je sačuvana apsida.  Blagdani koji se u župi posebno časte: Uznesenje BDM (zaštitnik župe i Dan Žrnovnice) 15.kolovoza; Sv. Fabijan i Sv. Sebastijan 20.sijećnja; Sv. Blaž 3.veljaće; Sv. Antun Padovanski 13.lipnja; Sv. Roko 16.kolovoza; Sv. Mihovil 29.rujna i Sv. Spiridion 14.prosinca           
Crkvica Sv. Mihovila, Gračić - Žrnovnica
Na platou Gračića, brežuljka usred žrnovničke kotline, nalazi se najstarija građevina i vrijedni spomenik naše hrvatske kulture, crkvica sv. Mihovila. Po svom obliku i načinu gradnje, može se usporediti sa niz sličnih građevina u Dalmaciji, građenih u romaničko gotičkom stilu, prema znanstvenim procjenama datira iz 13. stoljeća
                   Crkvica Sv. Fabjana i Sebastijana, Žrnovnica
Crkvica Sv. Fabijana i Sebastijana nalazi se na Mosoru, stotinjak metara iznad Privora. Sagrađena je tijekom 17.  i 18 stoljeća, porušena u rujnu 1943. godine a njezina obnova je trajala od 1992. do 1994. godine.
                  Crkvica Sv. Ante, Privor - Žrnovnica
Crkvica Sv. Ante nalazi se u Gornjoj Žrnovnici na Privoru. Već tradicionalno stoljećima se 13. lipnja održava svečana sveta misa sa obaveznom procesijom i blagoslovom djece.
Autor: adm klapa           
 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar