Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 51 guests online
Visitors833858

Vijesti iz kulture

Article Index
Vijesti iz kulture
Kultura 2013.
Kultura 2012.
Kultura 2011.
Kultura 2010.
All Pages
There are no translations available.

Molitvenik sv Ante

ŽRNOVNICA, 13. lipnja 2018. godine

Nakon „Monografije 17.07.2017.“ Kulturno umjetničko društvo Žrnovnica u svom izdavaštvu ima još jedno izdanje, ovaj put je to „Molitvenik sv. Ante“. Urednik je Marko Marin.
Molitvenik je tiskan u nakladi od 500 komada, a biti će besplatno podijeljen našim župljanima na blagdan svetog Ante, 13. lipnja 2018. godine, prije misnog slavlja kod crkvice sv Ante na Privoru.

 

 

 


 

List Žrvanj - novi broj

ŽRNOVNICA, travanj 2018. godine

Novi broj Žrvnja u prodaji!
15. broj Žrvnja sadrži rekordnih 76 stranica. Bogat je, sadržajan, informativan i edukativan, a obuhvaća različite poglede i stavove na pitanja koja Žrnovčane u zadnje vrijeme muče.

Novi broj dugo se pripremao, a njegovom kupnjom nećete samo dobiti odličan lokalni sadržaj, već ćete i pomoći rad udruge Žrvanj.

Od petka ujutro, 30. ožujka 2018. časopis se može kupiti u bočarskom klubu Fontana u Žrnovnici i u kiosk-pekarnici na Korešnici.

 


Podijeljena monografija

 

Ove nedjelje monografija „17.7.2017.“ je podijeljena i u Župama: Tugare, Srinjine, Sitno Donje, Sitno Gornje, Strožancu, Kučinama, Mravincima ......., a na nedavno održanoj Dječjoj alci u Brnazama našla se u i rukama gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, kojem smo zahvalni na velikoj pomoći i potpori koju nam je iskazao pri tiskanju monografije.

Brnaze, 20. kolovoza 2017. godine

 

 

 


 

U Žrnovnici podijeljena Monografija "17.7.2017."

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2017. godine

U Žrnovnici na blagdan Velike Gospe, nakon svih misnih slavlja, članovi KUD-a Žrnovnica su svojim sumještanima poklonili monografiju "17.7.2017.".
Monografija je tiskana na inicijativu samog urednika g. Marka Marina sa ciljem da bude podsjetnik na strahotu koja se više nikad ne bi smjela dogoditi.

U ostalim župama svih požarom zahvaćenih mjesta knjiga će se dijeliti tokom iduće sedmice.

 

 


 

Monografija 17.7.2017.

ŽRNOVNICA, 14. kolovoza 2017. godine

Na inicijativu g. Marka Marina, koji je ujedno i urednik, a u izdavaštvu Kulturno umjetničkog društva Žrnovnica, tiskana je monografija „17.7.2017.“.

“Kako nekome nakon mjesec dana, nakon godinu dana ili pak više vremena, predočiti sve dimenzije prirodne katastrofe, požara, strahote koja se tog kobnog 17. srpnja 2017. nadvila nad Splitom, Solinom i Podstranom.
Trebalo je dokumentirati, zabilježiti za buduća pokoljenja te događaje, kada je vatrena stihija uništavala sve pred sobom .... “, počeo je g. Marin u svom uvodniku knjige.
Svoje impresije i dojmove sa požarišta, u knjizi su iznijeli: g. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske Županije; g. Andro Krstulović, gradonačelnik Splita; g. Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina te g. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.
Fotografije je ustupila Hanza Meda d.o.o. zajedno sa svim CROPIX-ovim snimateljima koji su prije ili nakon požara ovjekovječili sva požarom zahvaćena mjesta: Tugare, Srinjine, Sitno Gornje i Donje, Žrnovnicu, Kučine, Mravince, Strožanac, Split, Kilu-Karepovac, Mejaše....., a pozivu na ustupanje fotografija za objavu su se odazvali i: Anamarija Ljubos, Andrija Vrcan, Damira Kalajžić, Duje Marin, Ivica Lolić, Jagoda Mihanović i Marin Tijardović.
Teks za knjigu je priredila Sandra Barčot, dok je knjigu dizajnirao Nino Tocigl.
Početna naklada od 1.000 komada je tiskana u SD Print d.o.o.

Želimo i ovim putem zahvaliti na podršci i financijskoj potpori, ponajviše g. Milanu Bandiću, gradinačelniku Grada Zagreba te g. Blaženku Bobanu, županu Splitsko-dalmatinske županije; g. Daliboru Ninčeviću, gradonačelniku Solina; g. Davoru Malenici, Elektra d.o.o. i g. Marku Marinu, jer bez njih sve ovo ne bismo uspjeli objediniti u jednu cjelinu, koja će svima ostati za uspomenu i sjećanje na nešto što se više ne bi smjelo dogoditi.
Na potpori i svesrdnoj pomoći zahvaljujemo i g. Ivanu Kovačeviću, zapovjedniku JVP Grada Splita; g. Andri Krstuloviću, gradonačelniku Splita; don Mario Matkoviću, Martinu Marinu, Jozi Mihanoviću, Nikši Barbariću.... Nadamo se da nismo nekoga nenamjerno izostavili.

U dogovoru sa don Mariom knjigu ćemo u Žrnovnici poklanjati nakon svih misnih slavlja na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Žrnovnice, 15. kolovoza, dok će se mještanima ostalih opožarenih Župa u dogovoru sa župnicima knjiga poklanjati tokom sedmice ili u nedjelju nakon svete misie.

 

 

 


 

Sastanak kod gradonačelnika Zagreba

ZAGREB, 10. kolovoza 2017. godine

Povodom tiskanja monografije „17.7.2017.“, u kojoj su brojnim fotografijama zabilježene sve strahote nedavnog požara koji je zahvatio Split, Solin i Podstranu, a kako je gašenju slanjem brojinih vatrogasnih postrojbi pripomogao i g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zgreba, obratili smo mu se i za pomoć pri tiskanju knjige.

G. Bandić se rado odazvalo suradnji te dogovorio sastanak sa delegacijom kako bi se mogao upoznati sa svim detaljima tiskanja monografije.
U ime izdavača monografije, sastanku u Zagrebu je prisustvovala delegacija u sastavu: Ante Mihanović – tajnik KUD-a Žrnovnica, Martin Marin – DVD Žrnovnica, Jozo Mihanović – DVD Žrnovnica i Nikša Barbarić.

G. Bandiću se svidio projekt te je izrazio želju da pomogne i ovaj put te da se knjiga tiska pod pokroviteljstvom Grada zagreba.

 

 

 


 

Knjiga - požar 17.7.2017.

Kulturno-umjetničko društvo „Žrnovnica“ izdaje knjigu / POŽAR 17. srpnja 2017.

U knjizi će biti objavljen niz fotografija iz: Tugara, Srinjina, Gornjeg i Donjeg Sitnog, Dubrave, Kučina, Mravinaca, Kamena, Šina, Mejaša, Kile ...... kao i drugih dijelova grada Splita koji su bili zahvaćeni ovim neviđenim požarom.

OBAVIJEŠTAVAMO

sve zainteresirane autore fotografija koji žele da i njihove fotografije uđu u konkurenciju za objavu u knjizi, da do petka, 04. kolovoza 2017. godine pošalju svoje fotografije, ime autora, mjesto - lokaciju požara, sve s nazanakom "za knjigu POŽAR 17.07.2017.", na mail adresu:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Planirano je da knjiga bude tiskana do Velike Gospe, 15. kolovoza, a pošto je pred nama jako kratak vremenski period za pripremu, molimo za razumijevanje zbog prekratkog vremenskog perioda koje je navedeno za slanje.
Naravno neće moći sve fotografije ući u konkurenciju za objavu ali ističemo da će selekciju izvršiti profesionalni suradnici s nastojanjem da u knjizi budu zastupljena sva opožarena mjesta.

Unaprijed zahvaljujem!
U ime KUD-a Žrnovnica,
Ante Mihanović, tajnik

Čestitamo Mihaelu!

23. veljače 2017. godine

Čestitamo Mihaelu Marčiću, učeniku 4.a razreda O.Š. Žrnovnica (učiteljica Matilda Peričić), na osvojenoj velikoj drugoj nagradi Goranovog proljeća, literarnog natječaja za mlade pjesnike u kategoriji osnovnih škola.


Muha i gušter
Jedna se muha u guštericu zaljubila
I samo što je nije poljubila.
Gušterica se naljutila i htjela muhu jesti,
A ona joj je na nos htjela sjesti.

Gušterici je to smetalo jako,
Dok je njoj bilo lako.
Na kraju joj je na nos ipak sjela,
A gušterica ju je pojela.

 

 


 

"Glazbari" na TV Jadran

Posjet ekipe Televizije Jadran članovima Limene glazbe iz Žrnovnice, snimka je emitirana u sklopu emisije „Dalmacija moga oka“ voditeljice Sandre Barčot, 30. siječnja 2017. godine.

Emisija "Dalmacija moga oka" / pogledajte

U emisiji su o svom glazbenom putu, financijskim poteškoćama društva te mukotrpnoj borbi za očuvanje tradicije i nastavku rada, govorili članovi HGD „Stjepan Radić“: Tomislav Mihanović, Zlatko Mihanović, Nikola Jerković i Vjeko Jerković.

 

 


 

Upisi 2017./18. - O.Š. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, veljača 2017. godine

Obavijest za roditelje predškolaca - Prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Prijave za upis u 1. razred vrše se preko mrežnih stranica Ureda državne uprave od 6. do 17. veljače elektronskim putem na obrascu prijave www.udu-sdz.hr

Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2010. do 31. ožujka 2011.
- djeca za koju roditelji žele prijevremeni upis
- djeca kojima je 2016./17. rješenjem Ureda odgođen upis
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa

Roditelj, odnosno staratelj obavezno se mora javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2017. radi dogovora o terminu utvrđivanja psihofizičke spremnosti za školu.

Ponedjeljak i srijeda od 8 do 17 sati, a utorak, četvrtak i petak od 8 do 14 sati / ured pedagoginje ili defektologinje/

Dokumentacija :
- preslik domovnice/bez obzira na termin izdavanja/
- preslik rodnog lista/bez obzira na termin izdavanja/
- OIB djeteta

Matija Šitum, ravnateljica škole

 

Upisno područje OŠ Žrnovnica

NASELJE ŽRNOVNICA: Put rakita, Starčevićeva ulica, Mosorska ulica, Put Vrbica, Put Gaja (parni brojevi), Put Vrbovnika, Gaminica, Brdine, Privorska ulica, Radičinka, Korešnička, Put Vrila, Ul. Hrvatskih velikana, Kamena, Ul. Don Rafaela Radice, Aljinovića, Put Sv. Ante, Put Marina, Put Jerkovića, Put Roguljića, Domljanovića, Kružina, Krešimirova ulica, Glavička ulica, Put Kovačića, Put, Sv. Mihovila, Amižića, Dvori, Put Izvora, Put Sv. Jure, Barbarića prilaz, Perunova ulica

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju Gradu Solinu) : Put Libovca, mali dio Mosorske, Put Gaja (neparni brojevi)

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju općini Podstrana): Paštrićeva ulica, Elemova ulica, Krešimirova ulica, Tješimirova ulica, Mosorska ulica

 

 


 

Knjižnica Žrnovnica - likovna radionica

ŽRNOVNICA, 25. veljače 2017. godine

Udruga Tulipan i Mjesni odbor Žrnovnica organiziraju svake druge i četvrte subote u mjesecu s početkom u 10 sati besplatnu likovnu radionicu za djecu.

Radionice su prava mogućnost da vaše dijete razvija kreativnost i maštu, da uči kroz zabavu i igru.
Cilj radionica je potaknuti dječju znatiželju i kreativnost, omogućiti im da se druže i kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Voditeljica radionice je učiteljica Petra Domljanović, a svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 021 472 074
Sljedeća radionice se održava 25. veljače 2017. godine u prostoru knjižnice u centru Žrnovnice.

 

 


 

„Svi nas zovu da sviramo, a nitko za nas nema sluha“ - HGD „Stjepan Radić“ Žrnovnica

ŽRNOVNICA,  01. veljače 2017. godine

Iako muku muće sa financiranjem, ne žele prekinuti dugogodišnju tradiciju sviranja

Žrnovski glazbari 1939.godine

Nakon što smo početkom prosinca prošle godine pisali o glazbarima Limene glazbe Žrnovnica kojima prijeti gašenje zbog nedostatka sredstava za rad, pozivi za angažmanom počeli su stizati sa svih strana. Nažalost, nijedan se nije realizirao.
-Zovu nas sa svih strana, istina, ali jednostavno smo morali svih odbiti jer nismo u mogućnosti vježbati, kao što još uvijek nemamo voditelja koji bi nas uglazbio. Situacija je apsurdna. Nismo mogli svirati ni na tradicionalnom Sajmu u Žrnovnici, odbili smo nekoliko sprovoda u našem mjestu i to kod obitelji čiji su članovi svirali svojedobno kod nas.
Sad smo morali odbiti i poziv na splitski karneval, a ko zna šta ćemo još morati preskočiti i to samo zato što nema sluha za nas – kaže nam Toni Prodan iz jedine limen glazbe na području grada Splita, kojoj gradska uprava nije osigurala niti jednu kunu koja bi nam dala vjetar u leđa i garantirala stalnog maestra jer nitko neće baš volontirati dovijeka.

Za razliku od Žrnovčana, njihove kolege iz Solina, Klisa, Podstrane, Sinja, Trilja, Omiša i drugih, imaju financijsku potporu svojih općina. Jedino im je Županija splitsko-dalmatinska lani izašla u susret s 8 tisuća kuna namjenjenih potpori mladim glazbenicima, no to su nedostatna sredstva za opstanak ove tradicionalne skupine u kojoj se generacijama izmjenjuju članovi žrnovskih obitelji ito neovisno imaju li kakvu prethodnu glazbenu izobrazbu.

Limena glazba Žrnovnica, 1997. godine

-Naša glazba stara je čak 105 godina. Imamo iza sebe toliko nastupa kojima smo uveseljavali pučanstvo, plakali s njima na sahranama, sudjelovali na proslavama raznih blagdana i događanjima od šireg interesa. Naši mještani znali bi dati svoje donacije jer nas poštuju.
Svaka im čast, ali ne možemo ovisiti o tome. Grad Split bi se trebao pobrinuti za nas. Evo, jedina nada nam je natječaj za program javnih potreba u kulturi koji će nadam se, ići krajem veljače. Ako tu ne prođemo, onda smo gotovi. Bila bi prava sramota da se posve ugasi jedna ovakva glazba – s tugom u glasu kaže naš sugovornik.

Izvor: slobodnadlamacija.hr / Merien Ilić


OSNOVNA ŠKOLA „ŽRNOVNICA“

Popis učenika po razredima u školskoj godini 2015./2016.

Razred: 1.a, 16 učenika
Učiteljica: Zorana Goreta

1. Barbarić Nina
2. Bešić Luka
3. Bučević Toma
4. Domljanović Duje
5. Đonlić Šimun
6. Jerković Duje
7. Markovina Gabrijela
8. Purar Nina
9. Radovanić Zoran
10. Roguljić Marin
11. Roso Helena
12. Strunje Greta
13. Suzić Nina Leona
14. Svaguša Ana Paola
15. Treskavica Marin
16. Turić Ivan

Razred: 1.b, 17 učenika
Učiteljica: Ankica Dobrović

1. Blažević Toni
2. Dajak Roko
3. Gulić Lovre
4. Kovačević Mia
5. Kozina Marino
6. Kuduz Mare
7. Lalić Ante
8. Lolić Mate
9. Lovrić Karlo
10. Lučić Marko
11. Marić Anđela
12. Miličević Tina
13. Muštra Daniel
14. Poljak Vinko
15. Radan Antonio
16. Ugrin Marino
17. Vlajić Kate

Razred: 2. A
Učiteljica: Marija Ugrin, 19 učenika

1. Amižić Frane, 2008.
2. Bjekić Gabrijel, 2007.
3. Cvitanić Joško, 2007.
4. Čagalj Duje, 2007.
5. Čagalj Lovre, 2007.
6. Duvnjak Ilija, 2007.
7. Hodak Irena, 2008.
8. Ibrahimović Dino, 2008.
9. Jelavić Duje, 2007.
10. Kovačević Lana, 2007.
11. Kovačić Luka, 2007.
12. Majić Petar, 2007.
13. Marin Lana, 2007.
14. Palaversa Jakov, 2008.
15. Pavić Ana, 2007.
16. Pavić Kristijan, 2007.
17. Peričić Vlatka, 2007.
18. Perišić Ante, 2007.
19. Vlajić Manuela, 2007.

Razred: 2. B
Učiteljica: Mira Šetka, 18 učenika

1. Amižić Tonći,2007.
2. Babić Josipa,2008.
3. Barbarić Nena,2007.
4. Bartulović Sara,2007.
5. Čavala Ante,2007.
6. Ćurić Luka,2007.
7. Ivanković Nikola,2007.
8. Kalaš Josip,2007.
9. Krželj Josip,2008.
10. Ljubos Ivan,2007.
11. Markovina Ivan,2007.
12. Modrić Roko,2008.
13. Piplica Antonio,2007.
14. Radić Rina,2007.
15. Reljić Mia,2007.
16. Sinovčić Marko,2007.
17. Vuković Lara,2008.
18. Zeljko Ante,2007.

Razred: 3. A
Učiteljica: Matilda Perčić , 21 učenik

1. Aljinović Megi,2006.
2. Bešlić Eni,2006.
3. Borojević Lucija,2006.
4. Čavlina Luka,2006.
5. Drinić Marino ,2005.
6. Grubišić Duje,2006.
7. Hodak Luka,2006.
8. Halilović Lana,2007.
9. Jerković Ana,2006.
10. Jovanović Lovro,2006.
11. Juričić Deniz,2006.
12. Marača Lucija,2006.
13. Marčić Mihael,2006.
14. Marić Nicole,2006.
15. Mihanović Marijeta,2006.
16. Nikolić Lena,2007.
17. Poljak Lea,2006.
18. Rubić Luna,2006.
19. Stanić Dominik,2007.
20. Šubašić Lara,2006.
21. Vuco Ana,2006.

Razred: 3. B
Učiteljica: Ružica Zrno, 24 učenika

1. Barbarić Stipe,2006.
2. Barić Marija,2006.
3. Biočić Marin,2006.
4. Blažević Karla,2006.
5. Bošković Klara,2007.
6. Bota Simona,2006.
7. Bratim Ante,2006.
8. Đonlić Lucija,2007.
9. Ereš Marija,2005.
10. Gadžić Ana,2006.
11. Grubišić Mladen,2006.
12. Gulić Katarina,2007.
13. Ibrahimović Sara,2007.
14. Juras Ivona,2006.
15. Marin Lucija,2006.
16. Marjani Duje,2006.
17. Mihanović Bruno,2006.
18. Mihanović Lara,2006.
19. Perković Laura,2006.
20. Piplica Emanuela,2007.
21. Ribičić Marta,2007.
22. Santica Toma,2006.
23. Strunje Lucija,2007.
24. Štrbac Luka,2006.

Razred: 4.a
Učiteljica: Ivana Madir, 22 učenika

1.Amižić Ante (Tomin),2005.
2.Bogdan Luka,2005.
3.Bratim Tina,2006.
4.Bulić Lucija,2005.
5.Galić Bruna,2005.
6.Jerčić Luka,2005.
7.Jerković Lara,2006.
8.Jurić Matea,2005.
9.Kalinski Ivan,2004.
10.Lučić Tina,2005.
11.Mandušić Lucia,2005.
12.Marić Ivano,2006.
13.Matijaš Lucija,2005.
14.Mihanović Ante,2005.
15.Mihanović Marin,2005.
16.Miličević Ivan,2005.
17.Nikolić Leon,2005.
18.Perić Bepo,2005.
19.Perišić Tea,2005.
20.Rubić Marija,2006.
21.Sallahaj Shkembim,2005.
22.Žurić Frane,2005.

Razred: 4.B
Učiteljica: Mila Labaš, 22 učenika

1.Amižić Ivan, 2005.
2.Amižić Petra, 2006.
3.Aljinović Blaž, 2006.
4.Bartulić Dora, 2005.
5.Blažević Maja, 2006.
6.Čelić Marko, 2005.
7.Čudina Marija, 2005.
8.Duvnjak Ivana, 2005.
9.Ivanković Filip, 2005.
10.Jerković Ivan, 2005.
11.Jerković Lana, 2005.
12.Jurenić David, 2005.
13.Kovačević Roko, 2005.
14.Lozo Luka, 2005.
15.Majić Lovre, 2005.
16.Majić Roko, 2005.
17.Markovina Ivana, 2005.
18.Mihanović Stipe, 2005.
19.Sinovčić Gabrijela, 2006.
20.Tomas Antonio, 2006.
21.Treskavica Lara, 2005.
22.Volarević Tonia, 2005.

Razred: 6.a
Razrednica: Ani Korčulanin, 26 učenika

1. Barić Marina, 2004.
2. Bartulić Toma, 2003.
3. Bratim Lovre, 2003.
4. Čotić Ivan, 2003. Dubrava
5. Domikulić Klara, 2003. Dubrava
6. Džanko Andrea, 2003
7. Illjazović Petar, 2003.
8. Javorčić Ivo, 2003.
9. Jerković Antonio, 2004.
10. Jerković Marijeta, 2003.
11. Juginović Dea, 2003. Dubrava
12. Juginović Luka, 2003. Dubrava
13. Jukić Lara, 2003
14. Juras Tea, 2003.
15. Medvidović Mirjam, 2004.
16. Mihanović Josip Duje, 2003.
17. Milić Daria, 2004.
18. Mravak Mia, 2003.
19. Nogalo Lucija, 2002.
20. Opuhač Lara, 2003.
21. Perković Gabriel, 2003.
22. Tomaš Karmen, 2003.
23. Ugrin Mina, 2003.
24. Uzinić Nikolina, 2003. Dubrava
25. Vuković Lucija, 2004.
26. Vukušić Cvita Mia, 2004.

Razred: 6.B
Razrednica: Sandra Jelavić, 24 učenika

1. Aljinović Ante, 2004.
2. Amižić Lucija, 2003.
3. Barbarić Iva, 2004.
4. Barišić Mara, 2003.
5. Bartulin Luka, 2003. Sitno Gornje
6. Sinovčić Ivan, 2003.
7. Brstilo Frane, 2003.
8. Franić Ana, 2004.
9. Jerković Jerolim, 2003.
10. Jerković Nina, 2003.
11. Krželj Ana, 2004.
12. Listeš Gabriela, 2004.
13. Markovina Viktorija, 2003.
14. Mihanović Lucia, 2003. Sitno Donje
15. Mihanović Mihaela, 2003. Sitno Donje
16. Povh Heribert,2003. Sitno Gornje
17. Ribičić Luciana, 2003.
18. Skelin Toni, 2003.
19. Stepinac Josip, 2004. Sitno Donje
20. Stipica Ante, 2003.
21. Šegvić Lucija, 2003.
22. Vuco Roko, 2003.
23. Vuleta Mateo, 2004. Sitno Donje
24. Vuletić Laura, 2004.

Razred: 7.a
Razrednica: Lidija Đerek, 18 učenika

1. Berisha Ardit, 2002.
2. Grekša Josip, 2002.
3. Gruica Josipa, 2002. Gornje Sitno
4. Juretin Ivan, 2003. Gornje Sitno
5. Kalinski Hana, 2003.
6. Kovačić Klementina, 2002.
7. Ljubos Mihael, 2002.
8. Mandušić Ante, 2002.
9. Marača Karlo, 2002.
10. Miličević Karmen, 2002.
11. Peričić Leona, 2002. Gornje Sitno
12. Rodić Ivana, 2002.
13. Sinovčić Anđela, 2002.
14. Vickov Marta, 2002.Donje Sitno
15. Vickov Vjeko, 2003. Donje Sitno
16. Vlajić Marin, 2002.
17. Vuco Nika, 2002.
18. Žurić Toni, 2002.

Razred: 7. b
Razrednica: Anita Mihanović, 20 učenika

1. Amižić Roko, 2003.
2. Barbarić Duje, 2002.
3. Barić Tina, 2002.
4. Bašić Anđela, 2002. Dubrava
5. Bašić Ivan, 2002. Dubrava
6. Domikulić Milan, 2003. Dubrava
7. Duvnjak Bože, 2002.
8. Čotić Franić Ela, 2003. Dubrava
9. Jeličić Dolores, 2002.
10. Jerković Antonio, 2003.
11. Komić Marta Anastazija, 2003. Dubrava
12. Kovačić Roza, 2003.
13. Prnjak Nina, 2002.
14. Rako Barbara, 2002.
15. Sallahaj Shpejtim, 2001.
16. Stipica Ivan, 2002.
17. Šimić Tina, 2002.
18. Vukušić Mislav, 2002.
19. Zrno Josipa, 2003.
20. Zrno Magdalena, 2003.

Razred: 8.a
Razrednica: Dijana Mihanović, 18 učenika

1. Bogdan Ivan, 2001.
2. Čotić Branimir, 2002. Dubrava
3. Čotić Franić Ante, 2001. Dubrava
4. Domikulić Frane, 2002. Dubrava
5. Jerković Duje, 2001.
6. Jerković Marija Antea, 2001.
7. Juginović Pave, 2001. Dubrava
8. Križić Josip, 2002.
9. Kuko Ella, 2001.
10. Lolić Petra, 2000.
11. Majić Maja, 2001.
12. Milanović Ante, 2001.
13. Milić Oskar, 2001.
14. Radica Toni, 2001.
15. Stričević Josip, 2001.
16. Šegvić Jadranka, 2001.
17. Vuco Mia, 2001.
18. Vuletić Hrvoje, 2001.

Razred: 8.B
Razrednica: Ingrid Jurković, 23 učenika

1. Amižić Nina, 2001.
2. Berisha Arbnor, 2001.
3. Cvitanić Anđela, 2001.
4. Čagalj Ignacija, 2000.
5. Franić Ivan, 2001.
6. Jerković Roza, 2001.
7. Jozinović Josip, 2001.
8. Juras Tin, 2001.
9. Majić Bruno, 2002.
10. Marin Mia, 2001.
11. Markovina Ivan, 2001.
12. Marušić Marija, 2001.
13. Mihanović Nikola, 2001.
14. Miloš Tonći, 2001.
15. Parać Šime, 2002. Gornje Sitno
16. Peričić Duje, 2001. Gornje Sitno
17. Peričić Josip, 2001. Gornje Sitno
18. Peričić Zdenko, 2001.
19. Povh Ella Nicole, 2002.Gornje Sitno
20. Roguljić Mili, 2001.
21. Sivčević Sara, 2002.
22. Vickov Jere, 2001. Donje Sitno
23. Volarević Luka, 2001.

 

 


 

"Mosorskom zvoncu" treće mjesto na županijskoj smotri učeničkih zadruga

SPLIT, 13, travnja 2016. godine

U srijedu, 13. travnja 2016. godine u City Centar One u Splitu održana je 28. Smotra učeničkih zadruga Splitsko-dalmatinske županije.
Tema ovogodišnje smotre bija je lavanda i izrada keramičkih predmeta.

Učenička zadruga „Mosorsko zvonce“ Osnovne škole „Žrnovnica“ osvojila je treće mjesto.
Uratke zadruge predstavile su učenice Gabrijela Aljinović, Laura Vuletić i Mia Mravak te pokazale oblikovanje gline za dobivanje keramičkih predmeta.

Državna smotra učeničkih zadruga održat će se od 11. do 13. svibnja 2016.godine u Zagrebu.

 

 


 

"Projektni dan" u osnovnoj školi

ŽRNOVNICA, 18. ožujka 2016.godine
U petak, 18. ožujka 2016. godine u našoj školi održan je Projektni dan na temu „Maslina“. Projektni dan - dan bez knjiga, je dan kreativnosti, učenja i druženja, a učenici svih razreda su kroz različite radionice pokušali dočarati ljepotu, značaj i uporabu masline.

U atriju škole su izloženi zanimljivi učenički uradci pa se putem prezentacije cijelom nastavnom kolektivu i učenicima tumačilo njihovo značenje.


Međunarodno natjecanje Klokan bez granica 2016.

Žrnovnica, 17. ožujka 2016. godine
Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2016. godine u 12 sati i 30 minuta održat će se u O.Š. Žrnovnica, po jedanaesti put, Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".
Prijavilo se ukupno 68 učenika od drugog do osmog razreda.
Svima želimo puno zabave i uspjeha u rješavanju!

"Zvjezdica" Ela Jerković, uvjerljivo u drugi krug natjecanja

Zagreb, 02. ožujka 2016. godine
Ela Jerković, petnaestogodišnjakinja iz Žrnovnice je na najljepši mogući način zaokružila glazbenu priču druge epizode nove sezone dječjeg glazbenog show-a “Zvjezdice”.
Njena izvedba pjesme „Carusa“ Lare Fabian zasluženo dobila svih pet stolica.

“Tako si lijepo kontrolirala glas i emociju, sve je bilo puno mjere, doze, sve je taman“, komentirao je Elin nastup Luka Nižetić.
„Uvijek slušam muškarce kako pjevaju ovu pjesmu, nisam nikad čula ženu. Ovo je fantastično, toliko je nježno, drugačije, posebno, totalno si interpretirala pjesmu na svoj način. To me oduševilo“, komentirala je izvedbu Alka Vuica.
„Kod tebe smo podigli kriterije na najvišu moguću razinu, tamo do plafona. Ja od tebe očekujem još više, ali bez kontrole, ne proračunato nego samo iskreno. Nemoj imati sve pod kontrolom. Sad si bila besprijekorna, ali ja želim više jer znam da to možeš“, kazao je maestro Šljivac.

Ela Jerković - Caruso

Ela kaže da joj je show pomogao da upozna jednu drugu sebe ....... da je imala tremu i da inače puno bolje izvodi tu pjesmu. Zanimljivo je da se lijepa žrnovka nije sama prijavila na „Zvijezdice“ već je to umjesto nje uradio prijatelj. Kaže da joj nije žao, da je upoznala predivnu ekipu i da joj je želja da napreduje, u ćemu će joj ovo iskustvo zasigurno pomoći.
Sritno Ela!

UUpisi u 1. razred O.Š. “ Žrnovnica“, šk. god. 2016./17.

ŽRNOVNICA, 04. veljače 2016. godine

Obavijest za roditelje predškolaca - Prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Prijave za upis u 1. razred vrše se preko mrežnih stranica Ureda državne uprave od 8. do 19. veljače 2016. elektronskim putem na obrascu prijave objavljenom na stranici www.udu-sdz.hr Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2009. do 31. ožujka 2010.
- djeca rođena od 1. travnja 2010. do 31. prosinca 2010., za koju roditelji žele prijevremeni upis
- djeca kojima je 2015./16. rješenjem Ureda odgođen upis
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa

Roditelj, odnosno staratelj obavezno se mora javiti školi u vremenu od 7. do 14. ožujka 2016. radi dogovora o terminu utvrđivanja psihofizičke spremnosti za školu.
Ponedjeljak i srijeda od 8 do 17 sati, a utorak, četvrtak i petak od 8 do 14 sati u ured pedagoginje ili defektologinje/psihologinje.

Potrebna dokumentacija :
- preslik domovnice/bez obzira na termin izdavanja/
- preslik rodnog lista/bez obzira na termin izdavanja/
- OIB djeteta
Matija Šitum, ravnateljica škole

Upisno područje OŠ Žrnovnica:
NASELJE ŽRNOVNICA: Put rakita, Starčevićeva ulica, Mosorska ulica, Put Vrbica, Put Gaja (parni brojevi), Put Vrbovnika, Gaminica, Brdine, Privorska ulica, Radičinka, Korešnička, Put Vrila, Ul. Hrvatskih velikana, Kamena, Ul. Don Rafaela Radice, Aljinovića, Put Sv. Ante, Put Marina, Put Jerkovića, Put Roguljića, Domljanovića, Kružina, Krešimirova ulica, Glavička ulica, Put Kovačića, Put, Sv. Mihovila, Amižića, Dvori, Put Izvora, Put Sv. Jure, Barbarića prilaz, Perunova ulica

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju Gradu Solinu) : Put Libovca, mali dio Mosorske, Put Gaja (neparni brojevi)

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju općini Podstrana): Paštrićeva ulica, Elemova ulica, Krešimirova ulica, Tješimirova ulica, Mosorska ulica


Božićni koncert u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 19. prosinca 2015. godine

U subotu navečer u atriju O.Š. Žrnovnica održan je koncert koji je organiziralo GD "Stjepan Radić", a osim njihove limene glazbe, nastupili su: klapa Sv. Florijan, zbor Župe UBDM Žrnovnica te mlada pjevačica Ela Jerković.

Žrnovska limena glazba je osnovana 1911. godine, a iako su zadnji instrumenti nabavljeni još 1965. godine glazbeno društvo neumorno radi, a svoje znanje trude se prenijeti i na mlade. Društvo broji 25 članova, a treba im pribrojiti i deset novih članova, učenika osnovne škole. Nastupaju na raznim manifestacijama, a nadaju se da će Božićni koncert prerasti u tradiciju.


Održana "Večer matematike"

ŽRNOVNICA, 2. prosinca 2015. godine

U srijedu  2. prosinca 2015. godine, u O.Š. Žrnovnica održana je „3. Večer matematike“ koja u školi već postaje tradicionalni događaj.

Večer je prošla vrlo uspješno s čak 230 sudionika.
Ove godine učenicima od prvog do četvrtog razreda pridružili su se učenici petih i šestih razreda i njihovi roditelji.
Učenici su se lijepo zabavljali i uvidjeli da matematika ne mora biti teška i dosadna. Svi su željeli riješiti zadane matematičke probleme i dati sve od sebe da u tome uspiju.
Večer je protekla u ugodnoj atmosferi i veselom druženju.

 


Izložba u sklopu projekta "Poveži se bojom, približi se slikom"

SPLIT, 5. - 30. studenog 2015. godine

U četvrtak, 05. studenog 2015. godine otvarena je izložba "Poveži se bojom, približi se slikom" na kojoj je, između ostalih, izložena i tapiserija koju su marljivo izrađivali učenici naše škole uz malu pomoć štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, a koja je nastala prema likovnom radu našeg šestaša Ive Javorčića.

Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1, Split) od 05. do 30. studenog.

Nadamo se da ćete uživati u ovoj zanimljivoj nesvakidašnjoj izložbi!

 

 

 


Tomislav Mihanović ovoga puta prijetelje počastio "Kruvom i vinom"

ŽRNOVNICA, travanj 2015.godine
Tomislav Mihanović izdao je petu knjigu aforizama. Nakon "Kruva i salama", "Kruva i paštete", "Kruva i pršuta" te "Kruva i masti", ovoga puta na redu je "Kruva i vina".
Mihanović, umirovljeni pravnik, bivši direktor splitskih Parkova i nasada, predstavio je svoju petu zbirku aforizama „Kruva i vina“ te je tako «bacio petardu».

 

Predstavljanje pete knjige aforizama uz dobro korčulansko crno i bilo vino održano je u Žrnovnici u Restoranu Rus. Na promociji su o knjizi britkih aforizama govorili Mladen Vuković i Jadran Marinković,  promociju je vodio Duško Čurlić, a aforizme čitao Damir Mihanović Čubi.
A kako je bilo na promociju uz poneki aforizam moglo se čuti i u nedjeljnoj emisiji «Kad se smijah tad i bijah» na HR Radio Splitu.


Toniju Opuhaču prvo mjesto iz Osnova informatike

SPLIT, 20. veljače 2015. godine
Na Županijskom natjecanju iz Osnova informatike „Infokup 2015.“ održanom 20. veljače u Splitu, učenik 8. razreda Osnovne škole „Žrnovnica“, Toni Opuhač između 36 natjecatelja osvojio je PRVO MJESTO. Toni se za natjecanje pripremao pod mentorskom palicom učiteljice Snježane Nižetić, a po privremenim rezultatima, prvo mjesto je zaslužio osvojivši 32 od ukupno 40 bodova.
Bravo Toni!

Natjecanje se održalo na županijskoj razini, a 2101 učenik se bori za odlazak na Državno natjecanje koje će se održati od 16. do 19. ožujka 2015. godine.
Konačni popis učenika pozvanih na državno natjecanje biti će objavljen do 4. ožujka 2015. godine.

U današnjem svijetu, računala i informatika svuda su oko nas, počevši od najjednostavnijih digitalnih satova, pa sve do velikih bankovnih sustava i superračunala korištenih za simulacije stvarnog svijeta. Svi ti sustavi zasnivaju se na istim osnovama – osnovama informatike.


UPISI U 1. RAZRED ŠK. GOD. 2015./16. - O.Š. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, veljača 2015.godine
Obavijest za roditelje predškolaca - Prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Prijave za upis u 1. razred vrše se preko mrežnih stranica Ureda državne uprave od 16. do 27. veljače elektronskim  putem na obrascu prijave www.udu-sdz.hr

Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2008. do 31. ožujka 2009.
- djeca za koju roditelji žele prijevremeni upis
- djeca kojima je 2014./15. rješenjem Ureda odgođen upis
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa

Roditelj, odnosno staratelj obavezno se mora javiti školi u vremenu od 9. do 16. ožujka 2015. radi dogovora o terminu utvrđivanja psihofizičke spremnosti za školu.
Ponedjeljak, srijeda i četvrtak od 8 do 17 sati, a utorak i petak od 8 do 14 sati / ured pedagoginje ili defektologinje/

Dokumentacija :
- preslik domovnice/bez obzira na termin izdavanja/
- preslik rodnog lista/bez obzira na termin izdavanja/
- OIB djeteta
Matija Šitum, ravnateljica škole

Upisno područje OŠ Žrnovnica
NASELJE ŽRNOVNICA: Put rakita, Starčevićeva ulica, Mosorska ulica, Put Vrbica, Put Gaja (parni brojevi), Put Vrbovnika, Gaminica, Brdine, Privorska ulica, Radičinka, Korešnička, Put Vrila, Ul. Hrvatskih velikana, Kamena, Ul. Don Rafaela Radice, Aljinovića, Put Sv. Ante, Put Marina, Put Jerkovića, Put Roguljića, Domljanovića, Kružina, Krešimirova ulica, Glavička ulica, Put Kovačića, Put, Sv. Mihovila, Amižića, Dvori, Put Izvora, Put Sv. Jure, Barbarića prilaz, Perunova ulica      
GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju Gradu Solinu) : Put Libovca, mali dio Mosorske, Put Gaja (neparni brojevi)  
GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju općini Podstrana): Paštrićeva ulica, Elemova ulica, Krešimirova ulica, Tješimirova ulica, Mosorska ulica


"Maškare ča mogu maškare....." - O.Š. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 17. veljače 2015. godine
Na pokladni utorak, 17. veljače 2015. godine održane su maškare u Osnovnoj školi „Žrnovnica“.
U atriju škole, okupile su se vesele, strašne, umiljate i smiješne maske, te pokazale svu svoju kreativnost. Učenici i roditelji uložili su mnogo truda i mašte u izradi maski te je šrkolom prošetala vesela povorka šarenih maškara.
Obilježavanje maškara završilo je veselim plesom pod maskama.

 

 

 

 

 


Photo: Anamarija Ljubos


Glasilo Žrvanj - br. 13

ŽRNOVNICA, prosinac 2014. godine

 

U sklopu 3. Žrnovskog sajma u petak 05. prosinca 2014. godine u atriju OŠ Žrnovnica promoviran je 13 broj lista Žrvanj.

List Žrvanj je glasilo istoimene udruge iz Žrnovnice, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice i koja je tom prigodom proslavila i svoju 10 obljetnicu djelovanja.
Čestitamo im i ovim putem!

„Žrnovnica, Žrvanj.... pred Vama je novi broj glasila Udruge ispunjen Vama i protkan velikom ljubavlju sviju nas koji smo ga pisali, uređivali, oblikovali i dali mu dušu. Ovom prigodom želio bi se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli Žrvnju i meni osobno da ovaj projekt uopće ugleda svjetlo dana nakon mnogo neprospavanih noći ......“ kaže između ostalog predsjednik uduge Petar Amižić u predgovoru novog lista.

Udruga je na čelu s novim predsjednikom vrlo aktivna, tako je i u ovom broju objavila pregršt zanimljivih tema.
Ugodnu zabavu, do idućeg broja!


Karlu Loliću nagrade za planinsku fotografiju

SPLIT, 02. prosinca 2014. godine
U utorak, 02. prosinca 2014. godine u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Mosor u Fotoklubu Split otvorena je 14. natječajna izložba planinske fotografije pod nazivom 'Tako se voli planina'. Izložba će se moći pogledati do 11. prosinca.

Na natječaj raspisan od HPD-a Mosor prispjelo je 1135 fotografija od 91 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Najbolji hrvatski alpinist Stipe Božić i renomirani splitski fotograf Branko Ostojić činili su komisiju koja je izabrala najuspješnije fotografije u šest kategorija.

Naš žrnovčanac Karlo Lolić osvojio je 1. nagradu za temu Alpinizam i 2. nagradu na ukupnoj izložbi.
Karlo, čestitamo!

Evo popisa nagrađenih djela:
1. nagrada ukupno Tomislav Marković, Zagreb: Veselje
2. nagrada ukupno Karlo Lolić, Žrnovnica: Ana u Vilanjskom Perunu
3. nagrada ukupno Salvatore Milano, Split: Runolist

"Ana u Vilanjskom Perunu" - Karlo Lolić / photo

1. nagrada u kategoriji Alpinizam, penjanje i turno skijanje
Karlo Lolić, Žrnovnica: Ana u Vilanjskom Perunu
1. nagrada u kategoriji Speleologija - Marin Gluščević, Split: Fakin – Kita Gaćešina
1. nagrada u kategoriji Planinski pejzaži - Mirsad Mujanović, Travnik: Ispod Paljenika
1. nagrada u kategoriji Biljni i životinjski svijet - Salvatore Milano, Split: Runolist
1. nagrada u kategoriji Čovjek u planini - Tomislav Marković, Zagreb: Veselje
1. nagrada u kategoriji Apstrakcija – Vlasta Štalekar, Zagreb: Divokoza, Island


OŠ Žrnovnica "sluša kako zemlja diše"

ŽRNOVNICA, 04. prosinca 2014. godine
U četvrtak 04. prosinca 2014. godine OŠ Žrnovnica proslavila dobivanje nagrade HRT-a za najljepši školski vrt Primorske Hrvatske u sklopu projekta Slušaj kako zemlja diše HRT-a.
Djecu je posebno razveselio dolazak Mladena Kušeca, omiljenog dječjeg pisca, novinara i osvjedočenog prijatelja djece koji je neumorno s njima razgovarao i usput snimio materijal za svoju radijsku emisiju....

Mladen Kušec s djecom

Svečanosti u školskom atriju je prisustvovala urednica emisije Hrvatskog radija i organizatorica projekta „Slušaj kako zemlja diše“ Lidija Komes te je u prigodnom programu uručila plaketu i novčanu nagradu ravnateljici OŠ Žrnovnica Matiji Šitum.
– „Priznanja dodjeljujemo jako dugo, obišli smo puno lijepih mjesta i baš sam radosna što je jubilarna, dvadeseta nagrada došla baš u Žrnovnicu. Naše povjerenstvo strogo je i zahtjevno, stoga budite ponosni. Vrt vam je uistinu prekrasan. Uzor ste svim ostalim školama i samo nastavite s radom!“ – poručila je Komes okupljenim učenicima i njihovim nastavnicima.

Na izgled terasastog vrta posebno je ponosan i njegov projektant, poznati splitski arhitekt Dinko Kovačić, ali i školska ravnateljica Matija Šitum.
– „Velika nam je čast primiti ovakvo priznanje. Naš vrt, osim estetske, ima i gospodarsku i edukativnu vrijednost. Brinući se o biljkama, naučili smo biti strpljivi i ustrajni. Pobrinuli smo se da se i tijekom ljeta o vrtu vodi računa, a njegovali smo i kulturološko naslijeđe, pa je okoliš pun autohtonog mediteranskog bilja“ – dodala je Šitum.

– „Baš kako smo vam rekli, naš vrt je predivan, a škola u Žrnovnici najbolja je škola u gradu i okolici. To vam je sigurno. Volim učiti, ali rad na zemlji posebno mi je drag i o vrtu ću se sigurno brinuti i kada odem iz škole“ – rekla nam je sedmašica Anđela Cvitanić.
S tim se slaže i njezin prijatelj iz razreda Šime Parač.
– „I kod kuće pomažem u vrtu, a uzgajamo puno toga: šipak, šljive, kruške i jabuke. U školi beremo masline, tako da imam dovoljno znanja o poljodjelstvu i uvjeren sam da mi je to prednost jer kolege iz drugih škola najčešće pojma nemaju o zemlji“ – odlučan je Šime.
Izvor: slobodnadalmacija.hr / T.Marović, photo: B. Vukičević


Večer matematike u OŠ "Žrnovnica"

ŽRNOVNICA, 03. prosinca 2014 godine
U srijedu 03. prosinca 2014. godine u 17 sati u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u OŠ „Žrnovnica“ održati će se Večer matematike – matematičke igre za učenike od prvog do četvrtog razreda i njihove roditelje.

Prošle godine Večer matematike u našoj školi ocijenili su odličnim ocjenama uz napomenu i želju kako učenika tako i roditelja, kako bi rado ponovno sudjelovali u ovakvim aktivnostima.
Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Pridružite se, čeka vas ugodno druženje uz zabavne matematičke igre i zadatke.
Autor: os-zrnovnica-st.skole.hr


Air footage Duje Marina - Central Dalmatia cultural Mecca

SPLIT, 25. studenog 2014. godine
U Muzeju grada Splita, u utorak 25. studenog 2014. godine, TZ Splitsko-dalmatinske županije predstavila dva nova turistička filma i njihove autore, a riječ je o filmu posvećenom dalmatinskoj zagori Dalmatian hinterland undiscovered beauty, te filmu o kulturnom turizmu centralne Dalmacije, Central Dalmatia cultural Mecca.
Joško Stella direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, kaže da je za oba filma TZ SDŽ izdvojila oko 130 tisuća kuna, a osim na njihovim web stranicama, u budućnosti će ih moći vidjeti i turistički djelatnici i budući gosti diljem svijeta na specijaliziranim sajmovima, ali i na festivalima turističkog filma.

CENTRAL DALMATIA – CULTURAL MECCA
the place where history lives on

SREDNJA DALMACIJA – KULTURNA MEKA
mjesto gdje se povijest živi
Pod redateljskom palicom Augustina Tina Bilandžića i u produkciji splitske kuće As media, nastao je turistički film, Central Dalmatia cultural Mecca.
Zbog raznolikosti film je podijeljen u tri dijela, pa su tako prvo prikazali kulturnu baštinu i ljepote Unesco-om zaštićene lokalitete, drugi dio filma su prilagodili turistima kojima su htjeli pokazati rekonstrukcije bitki koje su se u povijesti odvijale na području Splitsko-dalmatinske županije, a u trećem dijelu naglasak su dali na mlađu populaciju, odnosno urbanu kulturu koja podrazumijeva glazbene manifestacije poput Ultra Europe. Film se snimao dva mjeseca i pokušalo su prikazati što više kroz četiri minute.

 

 

Air footage (zračne snimke) za spomenuti video uradak snimio je naš sumještanin Duje Marin, inače dugogodišnji aktivni član klape Žrnovnica.

Duje se već duže vrijeme bavi avio-modelarstvom, pa se tako sa avio maketa prebacio na multirotore a kako je po struci fotograf, spojio je te svoje dvije ljubavi u jednu.
Uz pomoć prijatelja, znanja i strojeva, izradio je letjelicu koju koristi za snimanje i fotografiranje iz zraka. Model letjelice je X8 svijetu poznat kao (dron ili multirotor), a to znaci da ima 8 motora, 8 reglera i 8 propelera koje pokreću 2x5000mAh baterije, povezenih u paraleli radi sigurnosti.
Vrijeme letenja je od 15 do 18 minuta. Letjelicom se upravlja daljinski (stanica), koja šalje podatke odnosno naredbe u (prijemnik), uz direktan prijenos slike na LCD ekranu (slika vidljiva u realnom vremenu).
Kamera koju trenutno koristi je GO PRO 4, a mogu se koristiti i DSLR aparati, kamere i sl. Video se snima u 4k rezoluciji, što je 4x bolje od HD Video rezolucije. Također u isto vrijeme postoji mogućnost fotografiranja iz zraka.

Duje Marin s letjelicom X8

Ukoliko Vam trebaju usluge videosnimanja i fotografiranja iz zraka, želite kadrove koje malo tko može napraviti iz perspektive koja oduzima dah, slobodno se javite na 091 333 45 05091 333 45 05 , Duje


Vrt osnovne škole Žrnovnica najljepši je u Primorskom dijelu Hrvatske

 

U  petak, 21. studenog 2014. godine u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije održala se 20-ta obljetnica projekta „Najljepši školski vrtovi“ emisije „Slušaj kako Zemlja diše“ pod vodstvom dugogodišnje novinarke Lidije Komes. OŠ Žrnovnica je osvojila prvu nagradu za najljepši školski vrt u primorskom dijelu RH dok se OŠ Petrinja podičila istom titulom, ali za kontinentalni dio Hrvatske.  Svečanosti je prisustvovao i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Tako je odlučilo stručno povjerenstvo sastavljeno većinom od članova po struci biologa, agronoma, florista i pejzažnih arhitekata koji su istom kao pojedinci ili dolaze iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava  i  Agencija za odgoj i obrazovanje pa je u studiju uz učenike, ravnatelje škola i voditelje uzornih školskih vrtova iz cijele Hrvatske te donatore ovog projekta, bio i ravnatelj Agencije, Vinko Filipović  kao i pomoćnica ministra Sabina Glasovac. Na pozornici HRT-a  u programu   nastupio  je  naš  učenik Josip Peričić iz 7.b razreda, na gitari izveo  je valcer  Adrinita  Juana Buscaglia. Josipov mentor  je poznati glazbeni pedagog Neno Munitić iz Omiša.

ravnateljica škole, Matija Šitum na dodjeli nagrade

Vrt osnovne škole „Žrnovnica“ veličine je 7 000 m2, većim dijelom  smješten na južnoj strani škole „Žrnovnica“. Pektirao ga je kao i samu školu poznati splitski arhitekt Dinko Kovačić. Koncipiran je u obliku tematskih terasa s mediteranskim bijem, i gredicama sa začinskim biljem. Ravnateljica škole, Matija Šitum, već godinama,  rado prima stručne savijete  oko izbora sadnica od najpoznatije stručnjakinje iz ovih krajeva, prof. Ivne Bućan, koja je ujedno i  članica prosudbenog povjerenstva.
Učitelji, učenici i roditelji sudjeluju u  sadnji, kreiranju njegovog izgleda. Vrijedne  ruke naših spremačica su također  doprinjele  njegovoj ljepoti,  a zadnjih godina ga marljivo uređuje školski domar Željko Petričević uvijek uz naputke ravnateljice Šitum  i  pomoći vrijednih zadrugara iz školske zadruge „Mosorsko zvonce“.  

Voditeljica školske zadruge Paula Podrug, prof. biologije
OŠ „Žrnovnice“ – Split


437. Milenijska fotografija Šime Strikomana
„Od A do Ž“

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
Neobično mjesto susreta - kamenolom, neobičan motiv - jegulja zbog svoje migoljivosti pretvorena u slovo Ž, čija pak kvačica predstavlja žrvanj, zatvara međusobno povezani simbolični niz asocijacija na Žrnovnicu, slikovito mjesto u blizini Splita. Svojim položajem podno Mosora s jedne strane i brda Perun s druge strane, zbog prelijepog okoliša izaziva divljenje i ponos svih stanovnika.
Da bi se priča o lijepoj Žrnoovnici, proširila i izvan granica mjesta, zadržala i još više nadahnjivala ljepotom, brinu se članovi Udruge Žrvanj iz Žrnovnice, čiji puni naziv: Prijatelji kulturne i prirodne bašitne Žrnovnice – Žrvanj, objašnjava njihove ciljeve i motive rada.
Okupljanje na platou Lavčevićevog kamenoloma na brdu Perun, pokrenuli su zbog nastojanja, da se zaustavi nastanak divljih odlagališta smeća, a da netaknuta predivna priroda, stijene koje dodiruju nebo i zelenilo koje odmara dušu ljubitelja prirode i dalje budu sačuvani kao predivni darovi prirode.

VIDEO - kako se snimala milenijska fotografija

U ovu lijepu priču uključio nas je Petar Amižić, predsjednik Udruge Žrvanj, pozvavši nas na već dobro osmišljen i pripremljen događaj. Pošto se radi o stjenovitom i nepristupačnom terenu, dogovorili smo se da nećemo angažirati dizalicu, već ću snimati s obližnje stijene. Da bi sve proteklo u potpunoj sigurnosti, obratio sam se, dobrom znancu Vinku Prizmiću iz HGSS, koji je na snimanje uputio Slobodana Bijelića iz Stanice Split, da me sigurnosnim pojasevima osigura za vrijeme snimanja.
U kamenolom iznad Žrnovnice pozvani su svi njeni stanovnici, a posebno zahvaljujem ravnateljici OŠ Žrnovnica Matiji Šitum. koja je na snimanje došla sa učenicima i nastavnicima svoje škole.

Bilo je zanimljivo razvijati ovu ekološku priču, baš zbog same slikovite lokacije, ali i poruke

437. Milenijske fotografije Šime Strikomana,
kojom stanovnici članovi Udruge Žrvanj, učenici i nastavnici škole Žrnovnica, ali i stanovnici svih uzrasta, u dobrom rasploženju zadnjeg, osunčanog, listopadskog dana, iskazuju ljubav prema svoje zavičaju, a na taj način i zajedništvo, poštovanje jednih prema drugima.
Na najljepši način ispričali su priču koja će zadržati anguju (jegulju), da spretno vrluda u čistim vodama, a svaku nepravilnost u trenu će poput žrvnja u kamenolomu, samljeti, pregaziti i ispraviti, da bi u sačuvanom okolišu, uz pjesmu i druženje, mogli zadovoljno uživati!
Šime Strikoman


Žrnovačka limena glazba pred novim zamahom

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
Limena glazba Žrnovnica, osnovana davne 1911. godine, opet je u modi. Nakon niza apstinencijskih godina, iz njihovih prostorija na Korešnici, ponovno se čuju budnice, pod paskom novog maestra Ivana Mrmića.

- Izrazito sam zadovoljan potencijalom žrnovačke Glazbe. U dva tjedna okupilo se dovoljno starih snaga za novi početak. U samo nekoliko proba već smo spremni za prvi javni nastup nakon dugo vremena, kojeg najavljujemo za subotu na žrnovačkom mjesnom groblju, povodom blagdana Svih svetih.

Početak je predviđen za 15,30 sati i zapravo predstavlja obnovu tradicije sviranja Limene glazbe u Žrnovnici na taj dan – kazuje nam novi maestro.

zadnji nastup glazbara u čast sv. Ante na Privoru 2010.godine

Bogata povijest Limene glazbe: nastupi za Svetog Duju, na Danima Radunice…

Žrnovačka glazba u svojoj bogatoj povijesti imala je niz zapaženih nastupa, od onog na otvaranju obnovljene Marmontove ulice, pa do nastupa na događajima poput otvaranja splitskog McDonaldsa. Dugo su svirali i na brojnim gradskim feštama poput proslave Svetog Duje i Dana Radunice, a u Žrnovnici su tradicionalno nastupali za Veliku Gospu, maškare... Osim na feštama, bili su uz Žrnovčane i u tužnim trenucima, kad bi svojim sviranjem dostojno ispraćali preminule mještane na posljednji počinak. Nerijetko su nastupali i u drugim krajevima Hrvatske, iz čega se izrodilo i bratimljenje sa Limenom glazbom iz Desinića.
- Za sada nas na probe dolazi dvadesetak i svi smo oduševljeni što smo se ponovno okupili.

Svakako želim istaknuti da je onu ključnu, motivacijsku ulogu, imao Petar Amižić, predsjednik Udruge Žrvanj, kao i ravnateljica osnovne škole „Žrnovnica“ Matija Šitum, koja nam je odmah ponudila suradnju, ali za sada školsku djecu, na žalost, još uvijek ne možemo pozvati na školu glazbe u naše prostorije jer nam nedostaje instrumenata na kojima bi mogli vježbati – kazuje nam Antonio (Toni) Prodan, jedan od mlađih glazbara.

Video isječak iz TV serije "Ča Smo Na Ovon Svitu"
1973. godina

Kronični problem – nedostatak novih instrumenata

Dolazimo tako i do možda najvećeg problema s kojim se Limena glazba Žrnovnica danas susreće, a to je kronični nedostatak novih instrumenata.
- Stari instrumenti s kojima raspolažemo u jako su lošem stanju, pa se nadamo da ćemo uskoro pronaći načina za nabavku novih. Svi drugi uvjeti su izvrsni, prostor je primjeren za održavanje probi i u jako dobrom stanju – zaključuju glazbari.
Predsjednik Limene glazbe Veljko Jerković kazuje nam da je rado prihvatio inicijativu nekolicine mlađih glazbara za ponovno okupljanje, te se nada da će žrnovačka Glazba ponovno zasjati u punom sjaju, što s obzirom na svoju tradiciju i značenje koje je kroz povijest imala na ovom području, svakako i zaslužuje. A o tome koliku tradicijsku vrijednost žrnovačka Glazba zapravo predstavlja, dovoljno govori i raritetni podatak da u svojim redovima ima i dva člana, Tomislava Mihanovića i Nikolu Jerkovića, koji su u ovoj Glazbi prvi puta zasvirali 14.12.1954. godine, dakle, prije skoro šezdeset godina.

Limena glazba Žrnovnica održava probe dva puta tjedno, te pozivaju sve one koji su ranije svirali u Glazbi, kao i druge potencijale svirače, da im se pridruže svakim ponedjeljkom i četvrtkom od 19 sati u njihovim prostorijama u zgradi Doma kulture na Korešnici.
Izvor: dalmacijanews.hr / Marin Mihanović


Šime Strikoman snima milenijsku fotografiju u žrnovskom kamenolomu

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
U petak 31. listopada 2014. godine u Žrnovnici (ex. kamenolom Lavčević) na brdu Perun, Šime Strikoman snima svoju 437-mu milenijsku fotografiju. Snimanje je zakazano za 13 sati.

Pozivaju se svi Žrnovčani i Žrnovčanke te svi prijatelji našeg lipog mista, da se pridruže snimanju nove 437. milenijske fotografije renomiranog snimatelja, gospodina Šime Strikomana.

Šime Strikoman je rođen 01. travnja 1957. godine u Vodicama. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Tanhofera, likovni umjetnik fotograf, član ULUPUH-a, ZUH-a, DFRH-a, DNH-a i HFS-a.
Do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu .
Dobitnik je nagrade kao fotograf i novinar "Poleta" i "Studentskog lista", te za kameru u filmu "Za prošle dane Pišta bači".
Šime Strikoman učinio je niz milenijskih fotografija, među kojima i najpoznatiju splitsku, na Poljudu za stogodišnjicu Hajduka, 2011. godine.


Jagoda Mihanović - Tišina paralelnih svjetova

SPLIT, 28. listopada 2014. godine
U utorak 28. listopada 2014. godine u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, u Splitu - Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija umjetnice Jagode Mihanović pod nazivom Tišine paralelnih svjetova.

Izložbu će otvoriti akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, a moći će se pogledati do 11. studenog 2014. godine.
„Ono što je nekoć bila dvostruka ekspozicija, danas je uglavnom digitalna obrada. Tim postupcima transparencije, gotovo paradoksalno, stvara potpuno nove motive, jednu neprirodnu čipku satkanu upravo od samih elemenata prirode. Stablo tako postaje oblak a nebo dobiva krošnje, trave rastu na nemogućim mjestima. Voda prožima sve, kao što inače kruži u ciklusima, kroz naša tijela, kroz biljke i zemlju, kroz zrak, kao nevidljiva koprena pare ili kao tvrda hladnoća leda. Ove fotografije govore i o tome kako je u prirodi sve međusobno povezano i isprepleteno, kako nema izdvojenih, kako je sve dio jednog, zajedničkog svijeta.
Priroda nam je također i utočište, zaklon od svakodnevnog frenetičnog tempa i grubosti suvremenog svijeta. Ona je mjesto gdje se odmaramo od svake buke: buke zvukova, buke misli, buke vlastitih emocija…“
Hrvoje Marko Peruzović

O autorici:
Jagoda Mihanović rođena je u Splitu 1967.
Fotografkinja koja jednako strasno fotografira i izrađuje kolaže.
Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i samostalno, fotografje i kolaže, a ovo je njena 7. samostalna izložba.
Član HDLU-a. Dobitnica više fotografskih nagrada i priznanja.
Izvor: fotogard.com


NOVA ŠKOLSKA GODINA, SRETNO PRVAŠI!

OSNOVNA ŠKOLA „ŽRNOVNICA“
Šk. god. 2014./2015.
Nova je nastavna godina u našoj školi počela u veselom tonu, a kako i ne bi kada smo bogatiji za 44 prvašića.
U ponedjeljak 8.rujna 2014. održao se svečani prijem prvaša.

Prigodni svečani program pripremili su bivši učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama. Pjesmom, recitacijama i igrokazom izmamili su osmijehe na usplahirena lica prvašića, ali i njihovih roditelja. Male plesačice, članice plesne skupine 2. a i b razreda, razveselile su prisutne spretnom izvedbom Kiki-plesa.

Ravnateljica škole prof. Matija Šitum, prigodnim je govorom novim učenicima i njihovim roditeljima zaželjela uspjeh u školovanju.
Nakon blagoslova svećenika, ravnateljica je predstavila učiteljice prvaša: Marija Ugrin i Mira Šetka.
U prigodno urešenim učionicama, uz osmijeh i upoznavanje, učenike su čekali pokloni, a roditelje upute o potrebama prvaša na početku školovanja.
Našim prvašima želimo da rastu u radosti i mudrosti kako bi  jednoga dana bili na čast i ponos svojim roditeljima, svom narodu i svima nama koji smo tračak na njihovom putu prema uspjehu.
Dobro nam došli i sretno!

POPIS UČENIKA ZA UPIS U PRVI RAZRED
Razred: 1. A
Učiteljica: Marija Ugrin,  19 učenika (6 Ž, 13 M)

1.      Amižić Frane
2.      Bjekić Gabrijel
3.      Cvitanić Joško
4.      Čagalj Duje
5.      Čagalj Lovre
6.      Duvnjak Ilija
7.      Hodak Irena
8.      Ibrahimović Dino
9.      Jelavić Duje
10.  Kovačević Lana
11.  Kovačić Luka
12.  Majić Petar
13.  Marin Lana
14.  Palaversa Jakov
15.  Pavić Ana
16.  Pavić Kristijan
17.  Peričić Vlatka
18.  Perišić Ante
19.  Vlajić Manuela

Razred: 1. B
Učiteljica: Mira Šetka, 18 učenika (6 Ž, 12 M)

20.  Amižić Tonći
21.  Babić Josipa
22.  Barbarić Nena
23.  Bartulović Sara
24.  Čavala Ante
25.  Ćurić Luka
26.  Ivanković Nikola
27.  Kalaš Josip
28.  Krželj Josip
29.  Ljubos Ivan
30.  Markovina Ivan
31.  Modrić Roko
32.  Piplica Antonio
33.  Reljić Mia
34.  Rodić Rina
35.  Sinovčić Marko
36.  Vuković Lara
37.  Zeljko Ante
Ravnateljica: Matija Šitum, prof.

E-DNEVNICI U ŠKOLI

U novu školsku godinu u Eko O.Š. Žrnovnica kreće i sa uvođenjem e-Dnevnika.
Tako je na splitskom području postala treća škola koja ima za cilj postići status e-škole.
Nakon O.Š. Kman i O.Š. Mejaši uvela je e-Dnevnike u odjele matične škole ali i u 3 odjela u područnim školama (Sitno Donje i Sitno Gornje).
Kompjutersku opremu škola je nabavila većinom od sredstava koje je sama uprihodila, najmom sportske dvorane.

PROMETNI POLICAJCI U PRVOM RAZREDU

Kako bi naši prvašići bili što sigurniji na putu od kuće do škole,17. rujna 2014. u posjet su im došli prometni policajci.
Kratkim, korisnim predavanjem i razgovorom učenici su upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.
Na kraju predavanja prometni policajci su im poklonili sigurnosne reflektirajuće naramenice koje bi djeca trebala svakodnevno nositi na svom putu do škole i natrag, ali i u bilo kojoj drugoj situaciji kada aktivno sudjeluju u prometu.

Tekst: Marija Ugrin i Mira Šetka
Foto: Dražen Vukičević
Izvor: os-zrnovnica-st.skole.hr


Izložba slika - Ivo Tomažin

SPLIT, 03. srpnja - 18. srpnja 2014. godine

U Splitu u galeriji «Vinko Draganja» u Dominikanskom samostanu, u četvrtak 03. srpnja 2014. godine biti će otvorena izožba slika / ulje i akrilik na platnu i lesonitu, slikara Ive Tomažina. Početak otvaranja je u 20 sati. Svečanost otvaranja pismom će uveličati klapa Žrnovnica.

Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Splita, a može se razgledati do 18. srpnja.
Ivo Tomažin pripada onom toku stvaralaštva koji ide prema definiranom stilu i liniji – gdje protagonisti imaju svoju jasno izraženu ličnost koju uvijek treba naročito podcrtati. Gledajući njegova dostignuća na polju portret karikature i slikarstva, jasno je njegovo nastojanje da odredi središte svoga «ja», iz kojeg proizlaze definicije jednog tijela, jedne duše.
Postavljeni radovi su radiklani obrat u dosadašnjem pristupu stvaranju. Ne može se kazati da je to akademski preokret, jer Ivo je lišen akademskih utjecaja, ali uočava se povratak slikarskim počecima.
Ivo Tomažin je rođen u Splitu gdje živi i radi.
Slikarstvom kao svojim «drugim» svijetom bavi se od rane mladosti.
Ova izložba je dvanaesta samostalna izložba i osma u tehnici ulja.


 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar