Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 9 guests online
Visitors121773

NOVITADE

Article Index
NOVITADE
Arhiva novitade 2013.
Arhiva novitade 2012.
Arhiva novitade 2011.
Arhiva novitade 2010.
All Pages
There are no translations available.


Humanitarna manifestacija "U korak s kolicima" - 10 godina Udruge PINO, Split

SPLIT, 26. travnja 2014. godine
U Splitu, 26. travnja 2014. godine (subota) Udruga Pino ove godine obilježava 10 godina postojanja te organizira prigodni program na Matejušci i Rivi.

Na Matejušci s početkom u 10:30 sati počima akcija čišćenja Mandraća s roniocima OSI i odvoz glomaznog otpada (povodom svjetskog dana zelene akcije), nakon akcije slijedi domjenak u sklopu kojeg će nastupiti i klapa Žrnovnica.

Program na Rivi počima u 12 sati, obuhvača program za djecu OSI i djecu roditelja OSI, u 15:30 sati slijedi štafeta OSI. Nakon toga u 17 sati će se održati utrka kolicima nakon koje će se uprilićiti dodjela pehara.
U simboličnoj štafeti mogu sudjelovati sve osobe u invalidskim kolicima (obična, električna i kolica uz pratnju), a dionica će biti (od Rive do rotora na zapadnoj obali i natrag) podijeljena na više etapa; svaka između 150 i 200m.

Manifestacija završava kulturno-umjetničkim programom koji započima u 18 sati a u sklopu kojeg također nastupa klapa Žrnovnica.


Uskrsni koncert u Hanu kod Sinja

HAN, 21. travnja 2014. godine
U sportskoj dvorani O.Š. „Ivan Mažuranić“ na Hanu na uskrsni ponedjeljak, 21. travnja 2014. godine održati će se 2. Uskrsni koncert.

U blagdanskoj glazbenoj večeri uz folklornu sekciju KUD-a „Vrilo“ predstavit će se:
Klapa „Sinj“
Klapa „Sv. Luka“ Otok
ženska klapa „Vrilo“
muška klapa „Vrilo“
Klapa „Garbin“ Makarska
Klapa „Žrnovnica“
Početak koncerta je u 20 sati.


Koncertna večer će se održati u organizaciji KUD-a „VRILO“ - OBROVAC SINJSKI, a pod pokroviteljstvom GRADA SINJA.


Vikend snimanje u studiu

SPLIT, 05. - 06. travnja 2014. godine
Klapa Žrnovnica je ovaj vikend provela radno i to na snimanju u Studiu DEVA, Dade Marušića u Splitu.

Filip, Dino, Maja, Ante i Duje na snimanju

 

  

Filip Maras - II tenor, II mandolina              Duje Marin - bas, gitara

Voditelj klape, Marko Marin i Dado Marušić

  

Dino Dabro - II tenor                     Ante Mihanović - bariton, I mandolina

Damir Marušić - Studio DEVA, SPLIT

 

  

Maja Markovina - i tenor, gitara                 Mislav Peović - bas, kontrabas

Duje Marin i voditelj, Marko Marin na pauzi snimanja

 

Dado, Filip, Duje, Mislav i Ante

 


Održan Korizmeni koncert na Pujankama u Splitu

SPLIT, 06. travnja 2014. godine
U Župi svetog Pavla u Splitu na Pujankama održan je korizmeni koncert.
Nakon popodnevne nedjeljne mise, 06. travnja župljanima su se duhovnim repertoarom prestavili:
„MOST“ zbor mladih Župe Pujanke, voditeljica: Sara Dodig
•    Tebe žeđa duša moja – V. Vuletin
•    Hvalite Gospoda – Š. Marović
Klapa „MAESTRAL“, voditeljica Helena Pelić, prof.
•    Milost, tradicionalna - obrada B. Galli
•    Častimo Te – A. Vidaković
Klapa „SERPENTINA“, voditelj: Branimir Vukorepa
•    Ja sam uskrsnuće i život – Š. Marović
Klapa „MURTELA“, voditelj: Vito Balić, prof
•    Down in the river to pray – crnačka duhovna
•    Joshua fit the battle of Jericho – crnačka duhovna

Klapa Žrnovnica, travanj 2014. godine:
Filip Maras - II tenor, Dino Dabro - II tenor, Maja Markovina - I tenor, Ante Mihanović - bariton, Mislav Peović - bas i Duje Marin - bas

Klapa „ŽRNOVNICA“, voditelj: Marko Marin, prof.
•    Tebi pjevam – Sedlak-Komarevski
•    O Bože nisam vrijedan – M. Haydn
•    Krist na žalu – K.Woytila-C.Gabarain

VIDEO //    Klapa Žrnovnica - TEBI PJEVAM


Klapa „ĆAKULA“, voditeljica: Helena Pelić, prof.
•    Na rajskom drvu – K.Kolb
•    Ja se kajem – V. Novak
•    Ja sam slab – crnačka duhovna


Otvoreni 10. Dani kršćanske kulture i izložba "Put križa" akademskog slikara Josipa Botterija Dinija

SPLIT, 05. travnja 2014. godine
U subotu, 5. travnja u palači Milesi u Splitu svečano su otvoreni 10. Dani kršćanske kulture, a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je tom prigodom istaknuo važnost manifestacije u doprinosu kršćanskoj kulturi koja se već desetu godinu odvija u organizaciji nakladne kuće Verbum.

Ističući vrijednost manifestacije za čije je održavanje neophodan velik trud, upornost i entuzijazam, što je vidljivo i samim bogatim programom i u jubilarnoj godini održavanja, istaknuo je važnost inkulturacije evanđelja i evangelizacije kulture.
Govoreći o izložbi mozaika "Put križa" akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, čije je otvaranje uslijedilo po otvaranju manifestacije, mons. Barišić je rekao kako je uočljivo da njome dominira križ i kako je križ ono što je u temelju svakog ljudskog života te mu se stoga trebamo sve više približavati u potrazi za odgovorom.

Dogradonačelnik grada Splita Goran Kovačević čestitao je na održavanju jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture, uz želje da se isto nastavi i u budućnosti, a splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić istaknuo je važnost održavanja manifestacije koja govori o dubokoj ukorijenjenosti kršćanstva koje je na ovim prostorima primljeno u 7. stoljeću i traje do današnjeg dana.
U ime domaćina u prostorima palače Milesi, u kojoj je smješten Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nazočnima se obratio i akademik Radoslav Tomić koji je rekao da bi Split zasigurno bio mnogo siromašniji u kulturnom smislu kad se u njemu ne bi održavali Dani kršćanske kulture koji već 10. godinu osim u Splitu i u Dubrovniku i Šibeniku bogatstvom programa daruju sugrađanima mnoštvo vrijednih i zanimljivih sadržaja poput ovogodišnje projekcije kultnog filma "Babbetina gozba" ili održavanja poznate Mozartove "Velike mise u C molu" u izvedbi sedamdesetak izvođača ili još poznatije "Stabat Mater dolorosa" Giovannija Battiste Pergolesija, kao i organizacije gostovanja poznatih autora poput Mira Gavrana, a Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pravo je mjesto kojem pripadaju ovi kulturni sadržaji.
Obraćajući se nazočnima u ime glavnoga organizatora manifestacije nakladne kuće Verbum, ravnatelj manifestacije Miro Radalj istaknuo je zadovoljstvo zbog održavanja ovogodišnjih jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture čiji bogat program govori o velikom broju umjetnika koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a kojima je zahvalio na sudjelovanju u programu manifestacije.
Ovogodišnja obljetnica manifestacije, u sklopu koje se dodjeljuje nagrada za doprinos kršćanskoj kulturi "Andrija Buvina", poklapa se s obilježavanjem 800. obljetnice postavljanja vratnica splitske prvostolnice koje su djelo upravo akademskog kipara Andrije Buvine istaknuo je Radalj te dodao da mu je zadovoljstvo što i manifestacija daje svoj mali obol toj velikoj obljetnici. Također, istaknuo je i kako mu je osobito zadovoljstvo što je u programu jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture izložba Josipa Botterija Dinija, čijom su izložbom otvoreni i 1. Dani kršćanske kulture, a sam Botteri Dini kao član Savjetodavnog vijeća manifestacije svih proteklih godina dao je svoj obol održavanju manifestacije.
Po otvorenju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe mozaika pod nazivom "Put križa" akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić koji je istaknuo kako i ovom izložbom osobitost Botterijeva izričaja dolazi do izražaja.
Ono što je osobito vidljivo i u ovom "Putu križa", a obzirom na to koliko je toj tematici posvetio vremena i jedna postaja mogla bi se slobodno nazvati po Botteriju, ona u kojoj kao Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ, zaključio je Špoljarić.
Na samom kraju nazočnima se obratio i Josip Botteri Dini koji je ovaj "Put križa" posvetio Andriji Buvini, prvom imenu hrvatske likovne umjetnosti uopće. Uoči 800. obljetnice postavljanja vratnica splitske prvostolnice koje je izradio Andrija Buvina, kojem sve više pozornosti posvećuju i domaći i strani stručnjaci osobito u literaturi. Botteri je ovom prigodom istaknuo važnost tog velikog umjetničkog djela koje još uvijek stoji na vratima splitske katedrale. Pod tim je vratima rastao i umjetničkom smislu oblikovao svoj rad sam Botteri, te ovih 14 postaja križnoga puta posvećuje obilježavanju Buvinina velikoga rada za koji kaže da bi mu se za njega svi trebali zahvaliti i pred tim vratima se pokloniti, jer je cijeli hrvatski narod njima zadužio u umjetničkom i duhovnom smislu.

Program svečanog otvaranja Dana kršćanske kulture i otvaranja izložbe Josipa Botterija Dinija, koja se u palači Milesi može razgledati do 15. travnja, pjesmom je uveličala KLAPA ŽRNOVNICA pod vodstvom Marka Marina koja je izvela korizmeni pučki napjev ISPOVIDAJTE SE te duhovne skladbe TEBI PJEVAM, TEBE TRAŽIM i KRIST NA ŽALU.
Od 5. do 15. travnja Dani kršćanske kulture obilježit će ne samo kulturni život Splita, nego Dubrovnika i Šibenika, kroz šezdeset različitih događaja, koje će pratiti na tisuće posjetitelja.

Zadnjeg dana manifestacije, 15. travnja bit će proglašenje dobitnika godišnje nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnji dobitnik je Bernhard Meuser, katolički publicist i autor projekta za mlade YOUCAT.
Izvor: verbum. hr


Korizmeni koncert u crkvi Sv. Pavla u Splitu

SPLIT, 06. travnja 2014. godine
U Splitu u crkvi Sv. Pavla na Pujankama u nedjelju 06. travnja 2014. godine održati će se korizmeni koncert.
Na koncetru će uz zbor mladih „Most“, sudjelovati klape:
-    Maestral
-    Serpentina
-    Rusula
-    Murtela
-    Žrnovnica
-    Ćakula
Početak koncerta je u 20 sati, a koncertu će prethoditi sveta misa s početkom u 19 sati.


Otvaranje manifestacije "Dani kršćanske kulture" i izložba "Put križa" Josipa Botterija Dinija u Splitu

SPLIT, 05. travnja 2014. godine

 

U Splitu, u subotu 05. travnja 2014. godine biti će upriličeno otvaranje manifestacije „Dani kršćanske kulture“. Manifestaciju će otvoriti dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u prostorijama HAZU u palači Milesi. Početak otvaranja je u 11 sati.
U glazbenom dijelu programa, duhovnim skladbama svečanost će uveličati klapa Žrnovnica pod vodstvom g. Marka Marina.

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture prvi put se održala 2005. godine u Splitu i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu.

Ciljevi Manifestacije su, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, Manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Odmah nakon otvaranja manifestacije, a također u programu 10. "Dana kršćanske kulture" biti će otvorena izložba „Put križa“ akademskog slikara Josipa Botterija Dinija. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

Botteri je umjetnik dubokog vjerskog uvjerenja te svoj dar slikarskog talenta, kroz djelo, upućuje Bogu. Istinski proživljava svaki redak Evanđelja te u njemu vidi više od doslovnosti motiva. Tematiku kršćanske ikonografije opredmećuje u situacije i stanja u kojima duhovna dimenzija djela dolazi u prvi plan.


Održan Peti "Vatromet djetinjstva"

SPLIT, 19. veljače 2014. godine
U Centru „Juraj Bonači“ u Splitu, u srijedu 19. veljače održao se peti po redu „Vatromet djetinjstva“.

U LANCU PRIJATELJSTVA su bili: Društvo“Naša djeca“ Split, klapa Žrnovnica, štićenici centra „Juraj Bonači“, dječji vrtići „Šareni svijet“, „Pinokio“ i „Calimero“, Osnovna škola „Trstenik“, mnogi roditelji, odgajatelji, učitelji i voditelji .... još jednom su se splele ruke, povezala srca, podijelili osmijesi i zagrljaji ....... nadamo se da će trajati, trajati, trajati .........

Savez Društava "Naša djeca" Hrvatske

  

Na početku se ravnateljica Centra „Juraj Bonači“ Esmeralda Sunko obratila prisutnima nakon čega je slijedio prigodni program svih sudionika kroz koji nas je vodila prof. Zvjezdana Čagalj, idejni začetnik i organizator projekta.

Hvala svima koji su prepoznali povezivanje djece svih kategorija i koji su udružili srca, ruke, glasove i dodali svoju kariku u duuuuuugi lanac koji krasi atrij centra.


"Vatromet djetinjstva" u Centru "Juraj Bonači" u Splitu

SPLIT, 19. veljače 2014. godine
U Splitu u Centru za odgoj i obrazovanje osoba sa poteškoćama u razvoju „Juraj Bonači“ u srijedu 19. veljače 2014. godine od 9 do 10:30 sati u sklopu već tradicionalne akcije VATROMET DJETINJSTVA i dalje ćemo učiti uvažavati i štovati različitost, družiti se i kreativno raditi.

Slijed događanja:
1. Nastup djece Dječjih vrtića: „RADOST“, „ŠARENI SVIJET“ i „CALIMERO“
2. Nastup djece Centra „JURAJ BONAČI“
3. Zabava uz klapu ŽRNOVNICA

4. Kreativna radionica: "LANAC PRIJATELJSTVA"- gdje će zajedno sva djeca (vrtići, Centar), roditelji, odgajatelji, voditelji biti u zajedničkoj aktivnosti kroz izradu lanca prijateljstva. Cilj ovih radionica je upravo postizanje zajedništva, empatije, suradnje, moguće pomoći i davanje jednakih prava i važnosti svoj djeci bez obzira na tzv. kategorije.

Inicijatorica, kreatorica i voditeljica projekta (akcije) je odgajateljica savjetnica, dramska pedagoginja prof. Zvjezdana Čagalj.


Klapa Žrnovnica osvojila DRUGO MJESTO na Festivalu "Spavaj mali Božiću" u Sesvetama

ZAGREB, Sesvete, 11. siječnja 2014. godine
Klapa Žrnovnica se vratila iz Zagreba sa nagradom za osvojeno DRUGO MJESTO na festivalu (natjecanju zborova, KUD-ova i klapa) "Spavaj mali Božiću".

Centar za kulturu Narodnog sveučilišta "Sesvete" je u subotu, 11. siječnja organizirao natjecanje zborova, KUD-ova i klapa u pjevanju tradicijski božićnih pjesama „SPAVAJ MALI BOŽIĆU“.
Koncert se održao u dvorani sveučilišta, a program je tekao po slijedećem redoslijedu:

1. Zbor „ANASTAZIS“
Rođenom – trad., iz kantuala
Preveliku radost – trad., Murter, J. Ćaleta
U se vrijeme – trad., Trogir

2. KUD „SV. MIHOVIL“
Spavaj Ditiću – trad. B. Perić
Tri su kralja prišli – Biserka Perić
Dete milo – B. Perić

3. KUD „KLEK“ Ogulin
Spavaj, spavaj Ditiću – trad., Iž, J. Ćaleta
Poslan bi arkanđeo svet – trad., Tounj, J. Ćaleta
Oj mladosti, plemenita – trad., Lastovo, J. Ćaleta

4. VA „VATROSLAV LISINSKI“
Spavaj mali Božiću – trad., Bačka, M. Martinjak
O, slavna betlehemska – trad., S. Jurić
Narodi nam se – trad., Jospi, degl Ivellio

5. Klapa ŽRNOVNICA
Zdravo budi mladi kralju – trad., Lj. Stipišić
Svim na zemlji – trad., N.Buble
Radujte se narodi – trad., Lj. Stipišić

VIDEO - Radujte se narodi

Klapa Žrnovnica, siječanj 2014. godine

6. ŽVS „KLENCARICE“  
Sklopi blage očice – trad., S. Župančić, Maslać
O, Detešce moje drago – trad., Međimurje, S. Župančić, Maslać
Spavaj, spavaj Djetiću – trad., Chitara octochorda, Župančić

7. HOKUD „SLOBODA“
Spavaj Sinko – trad., Franjo Dugan
Oj, Detešce moje drago
Narodi nam se

8. MPS „SINOVI ATARA“
Spavaj mali Božiću – trad., Turopolje, Z. Posavec
O Isuse poljubljeni, slatki sine moj – trad., Klakar, Slavonija, Z. Posavec
Ajte braćo da idemo – trad., Baranjsko Petrovo, Z. Posavec

Po završetku natjecateljskog dijela programa, kad se žiri povukao na vječanje, svaki izvođač je imao priliku predstaviti se i s jednom pjesmom po slobodnom izboru.

Ove godine u žiriju su bili mo. Robert Homen i mo. Tomislav Habulin te su u sklopu natjecanja dodijelili tri nagrade.

Pobjednik natjecanja tj. Prvo mjesto za izvanredno prezentiranje tradicijskog načina glazbovanja dodjeljeno je Kulturno-umjetničkom društvu „Klek“ iz Ogulina koje je nastupilo pod ravnanjem maestra Joška Ćalete.

Prvo mjesto - KUD "Klek" Ogulin / mo. Joško Čaleta prima nagradu

Član žirija, mag. mus. Tomislav Habulin za nastup klape Žrnovnica dao je slijedeći glazbeni osvrt: „Jedan vrlo lijep nastup u odličnoj glazbenoj izvedbi. Pet sigurnih pjevača koji lijepo donose svaku glazbenu frazu. Odličan drugi tenor, krasnog timbra i glasovne lakoće. Niste sasvim dobro pročitali propozicije, ali vas je vaša intonacijski besprijekorna izvedba dovela do nagrade.“
Zbog odlaska nekih članova ali nažalost i zbog bolesti klapa Žrnovnica nije bila u mogućnosti nastupiti u kompletnom sastavu. Pod vodstvom maestra Marka Marina u Sesvetama su pjevali: Filip Maras, Dino Dabro, Maja Markovina, Ante Mihanović i Duje Marin te su sjajnim izvedbama svih triju pjesama zasluženo osvojili drugo mjesto na natjecanju.

Drugo mjesto - Klapa Žrnovnica / Duje Marin na dodjeli nagrade

Vrlo zanimljivim izvedbama mješoviti pjevački zbor „Vatroslav Lisinski“ iz Zagreba zaslužio je treće mjesto.

Treće mjesto - VA "Vatroslav Lisinski" Zagreb

Nakon zbilja ugodne pjevačke večeri uslijedio je veseli domjenak gdje smo se svi međusobno družili, naravno uz pjesmu.

  
Kalendar nastupa

21. travnja

2. Uskrsni koncert - HAN kod SINJA26. travnja

"U korak s kolicima" - 10. godišnjica Udruge PINO - Riva, SPLIT18. svibnja

VINKOVCI13. lipnja

5. Susret klapa SV ANTE Privor ŽRNOVNICA (međunarodni susret klapa)14. lipnja

Koncert "Klapa Žrnovnica i prijatelji" Peristil, SPLIT

Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija
Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar