Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 32 guests online
Visitors804972

Vijesti iz kulture

Article Index
Vijesti iz kulture
Kultura 2013.
Kultura 2012.
Kultura 2011.
Kultura 2010.
All Pages
There are no translations available.

Molitvenik sv Ante

ŽRNOVNICA, 13. lipnja 2018. godine

Nakon „Monografije 17.07.2017.“ Kulturno umjetničko društvo Žrnovnica u svom izdavaštvu ima još jedno izdanje, ovaj put je to „Molitvenik sv. Ante“. Urednik je Marko Marin.
Molitvenik je tiskan u nakladi od 500 komada, a biti će besplatno podijeljen našim župljanima na blagdan svetog Ante, 13. lipnja 2018. godine, prije misnog slavlja kod crkvice sv Ante na Privoru.

 

 

 


 

List Žrvanj - novi broj

ŽRNOVNICA, travanj 2018. godine

Novi broj Žrvnja u prodaji!
15. broj Žrvnja sadrži rekordnih 76 stranica. Bogat je, sadržajan, informativan i edukativan, a obuhvaća različite poglede i stavove na pitanja koja Žrnovčane u zadnje vrijeme muče.

Novi broj dugo se pripremao, a njegovom kupnjom nećete samo dobiti odličan lokalni sadržaj, već ćete i pomoći rad udruge Žrvanj.

Od petka ujutro, 30. ožujka 2018. časopis se može kupiti u bočarskom klubu Fontana u Žrnovnici i u kiosk-pekarnici na Korešnici.

 


Podijeljena monografija

 

Ove nedjelje monografija „17.7.2017.“ je podijeljena i u Župama: Tugare, Srinjine, Sitno Donje, Sitno Gornje, Strožancu, Kučinama, Mravincima ......., a na nedavno održanoj Dječjoj alci u Brnazama našla se u i rukama gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, kojem smo zahvalni na velikoj pomoći i potpori koju nam je iskazao pri tiskanju monografije.

Brnaze, 20. kolovoza 2017. godine

 

 

 


 

U Žrnovnici podijeljena Monografija "17.7.2017."

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2017. godine

U Žrnovnici na blagdan Velike Gospe, nakon svih misnih slavlja, članovi KUD-a Žrnovnica su svojim sumještanima poklonili monografiju "17.7.2017.".
Monografija je tiskana na inicijativu samog urednika g. Marka Marina sa ciljem da bude podsjetnik na strahotu koja se više nikad ne bi smjela dogoditi.

U ostalim župama svih požarom zahvaćenih mjesta knjiga će se dijeliti tokom iduće sedmice.

 

 


 

Monografija 17.7.2017.

ŽRNOVNICA, 14. kolovoza 2017. godine

Na inicijativu g. Marka Marina, koji je ujedno i urednik, a u izdavaštvu Kulturno umjetničkog društva Žrnovnica, tiskana je monografija „17.7.2017.“.

“Kako nekome nakon mjesec dana, nakon godinu dana ili pak više vremena, predočiti sve dimenzije prirodne katastrofe, požara, strahote koja se tog kobnog 17. srpnja 2017. nadvila nad Splitom, Solinom i Podstranom.
Trebalo je dokumentirati, zabilježiti za buduća pokoljenja te događaje, kada je vatrena stihija uništavala sve pred sobom .... “, počeo je g. Marin u svom uvodniku knjige.
Svoje impresije i dojmove sa požarišta, u knjizi su iznijeli: g. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske Županije; g. Andro Krstulović, gradonačelnik Splita; g. Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina te g. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.
Fotografije je ustupila Hanza Meda d.o.o. zajedno sa svim CROPIX-ovim snimateljima koji su prije ili nakon požara ovjekovječili sva požarom zahvaćena mjesta: Tugare, Srinjine, Sitno Gornje i Donje, Žrnovnicu, Kučine, Mravince, Strožanac, Split, Kilu-Karepovac, Mejaše....., a pozivu na ustupanje fotografija za objavu su se odazvali i: Anamarija Ljubos, Andrija Vrcan, Damira Kalajžić, Duje Marin, Ivica Lolić, Jagoda Mihanović i Marin Tijardović.
Teks za knjigu je priredila Sandra Barčot, dok je knjigu dizajnirao Nino Tocigl.
Početna naklada od 1.000 komada je tiskana u SD Print d.o.o.

Želimo i ovim putem zahvaliti na podršci i financijskoj potpori, ponajviše g. Milanu Bandiću, gradinačelniku Grada Zagreba te g. Blaženku Bobanu, županu Splitsko-dalmatinske županije; g. Daliboru Ninčeviću, gradonačelniku Solina; g. Davoru Malenici, Elektra d.o.o. i g. Marku Marinu, jer bez njih sve ovo ne bismo uspjeli objediniti u jednu cjelinu, koja će svima ostati za uspomenu i sjećanje na nešto što se više ne bi smjelo dogoditi.
Na potpori i svesrdnoj pomoći zahvaljujemo i g. Ivanu Kovačeviću, zapovjedniku JVP Grada Splita; g. Andri Krstuloviću, gradonačelniku Splita; don Mario Matkoviću, Martinu Marinu, Jozi Mihanoviću, Nikši Barbariću.... Nadamo se da nismo nekoga nenamjerno izostavili.

U dogovoru sa don Mariom knjigu ćemo u Žrnovnici poklanjati nakon svih misnih slavlja na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Žrnovnice, 15. kolovoza, dok će se mještanima ostalih opožarenih Župa u dogovoru sa župnicima knjiga poklanjati tokom sedmice ili u nedjelju nakon svete misie.

 

 

 


 

Sastanak kod gradonačelnika Zagreba

ZAGREB, 10. kolovoza 2017. godine

Povodom tiskanja monografije „17.7.2017.“, u kojoj su brojnim fotografijama zabilježene sve strahote nedavnog požara koji je zahvatio Split, Solin i Podstranu, a kako je gašenju slanjem brojinih vatrogasnih postrojbi pripomogao i g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zgreba, obratili smo mu se i za pomoć pri tiskanju knjige.

G. Bandić se rado odazvalo suradnji te dogovorio sastanak sa delegacijom kako bi se mogao upoznati sa svim detaljima tiskanja monografije.
U ime izdavača monografije, sastanku u Zagrebu je prisustvovala delegacija u sastavu: Ante Mihanović – tajnik KUD-a Žrnovnica, Martin Marin – DVD Žrnovnica, Jozo Mihanović – DVD Žrnovnica i Nikša Barbarić.

G. Bandiću se svidio projekt te je izrazio želju da pomogne i ovaj put te da se knjiga tiska pod pokroviteljstvom Grada zagreba.

 

 

 


 

Knjiga - požar 17.7.2017.

Kulturno-umjetničko društvo „Žrnovnica“ izdaje knjigu / POŽAR 17. srpnja 2017.

U knjizi će biti objavljen niz fotografija iz: Tugara, Srinjina, Gornjeg i Donjeg Sitnog, Dubrave, Kučina, Mravinaca, Kamena, Šina, Mejaša, Kile ...... kao i drugih dijelova grada Splita koji su bili zahvaćeni ovim neviđenim požarom.

OBAVIJEŠTAVAMO

sve zainteresirane autore fotografija koji žele da i njihove fotografije uđu u konkurenciju za objavu u knjizi, da do petka, 04. kolovoza 2017. godine pošalju svoje fotografije, ime autora, mjesto - lokaciju požara, sve s nazanakom "za knjigu POŽAR 17.07.2017.", na mail adresu:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Planirano je da knjiga bude tiskana do Velike Gospe, 15. kolovoza, a pošto je pred nama jako kratak vremenski period za pripremu, molimo za razumijevanje zbog prekratkog vremenskog perioda koje je navedeno za slanje.
Naravno neće moći sve fotografije ući u konkurenciju za objavu ali ističemo da će selekciju izvršiti profesionalni suradnici s nastojanjem da u knjizi budu zastupljena sva opožarena mjesta.

Unaprijed zahvaljujem!
U ime KUD-a Žrnovnica,
Ante Mihanović, tajnik

Čestitamo Mihaelu!

23. veljače 2017. godine

Čestitamo Mihaelu Marčiću, učeniku 4.a razreda O.Š. Žrnovnica (učiteljica Matilda Peričić), na osvojenoj velikoj drugoj nagradi Goranovog proljeća, literarnog natječaja za mlade pjesnike u kategoriji osnovnih škola.


Muha i gušter
Jedna se muha u guštericu zaljubila
I samo što je nije poljubila.
Gušterica se naljutila i htjela muhu jesti,
A ona joj je na nos htjela sjesti.

Gušterici je to smetalo jako,
Dok je njoj bilo lako.
Na kraju joj je na nos ipak sjela,
A gušterica ju je pojela.

 

 


 

"Glazbari" na TV Jadran

Posjet ekipe Televizije Jadran članovima Limene glazbe iz Žrnovnice, snimka je emitirana u sklopu emisije „Dalmacija moga oka“ voditeljice Sandre Barčot, 30. siječnja 2017. godine.

Emisija "Dalmacija moga oka" / pogledajte

U emisiji su o svom glazbenom putu, financijskim poteškoćama društva te mukotrpnoj borbi za očuvanje tradicije i nastavku rada, govorili članovi HGD „Stjepan Radić“: Tomislav Mihanović, Zlatko Mihanović, Nikola Jerković i Vjeko Jerković.

 

 


 

Upisi 2017./18. - O.Š. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, veljača 2017. godine

Obavijest za roditelje predškolaca - Prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Prijave za upis u 1. razred vrše se preko mrežnih stranica Ureda državne uprave od 6. do 17. veljače elektronskim putem na obrascu prijave www.udu-sdz.hr

Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2010. do 31. ožujka 2011.
- djeca za koju roditelji žele prijevremeni upis
- djeca kojima je 2016./17. rješenjem Ureda odgođen upis
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa

Roditelj, odnosno staratelj obavezno se mora javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2017. radi dogovora o terminu utvrđivanja psihofizičke spremnosti za školu.

Ponedjeljak i srijeda od 8 do 17 sati, a utorak, četvrtak i petak od 8 do 14 sati / ured pedagoginje ili defektologinje/

Dokumentacija :
- preslik domovnice/bez obzira na termin izdavanja/
- preslik rodnog lista/bez obzira na termin izdavanja/
- OIB djeteta

Matija Šitum, ravnateljica škole

 

Upisno područje OŠ Žrnovnica

NASELJE ŽRNOVNICA: Put rakita, Starčevićeva ulica, Mosorska ulica, Put Vrbica, Put Gaja (parni brojevi), Put Vrbovnika, Gaminica, Brdine, Privorska ulica, Radičinka, Korešnička, Put Vrila, Ul. Hrvatskih velikana, Kamena, Ul. Don Rafaela Radice, Aljinovića, Put Sv. Ante, Put Marina, Put Jerkovića, Put Roguljića, Domljanovića, Kružina, Krešimirova ulica, Glavička ulica, Put Kovačića, Put, Sv. Mihovila, Amižića, Dvori, Put Izvora, Put Sv. Jure, Barbarića prilaz, Perunova ulica

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju Gradu Solinu) : Put Libovca, mali dio Mosorske, Put Gaja (neparni brojevi)

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju općini Podstrana): Paštrićeva ulica, Elemova ulica, Krešimirova ulica, Tješimirova ulica, Mosorska ulica

 

 


 

Knjižnica Žrnovnica - likovna radionica

ŽRNOVNICA, 25. veljače 2017. godine

Udruga Tulipan i Mjesni odbor Žrnovnica organiziraju svake druge i četvrte subote u mjesecu s početkom u 10 sati besplatnu likovnu radionicu za djecu.

Radionice su prava mogućnost da vaše dijete razvija kreativnost i maštu, da uči kroz zabavu i igru.
Cilj radionica je potaknuti dječju znatiželju i kreativnost, omogućiti im da se druže i kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Voditeljica radionice je učiteljica Petra Domljanović, a svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 021 472 074
Sljedeća radionice se održava 25. veljače 2017. godine u prostoru knjižnice u centru Žrnovnice.

 

 


 

„Svi nas zovu da sviramo, a nitko za nas nema sluha“ - HGD „Stjepan Radić“ Žrnovnica

ŽRNOVNICA,  01. veljače 2017. godine

Iako muku muće sa financiranjem, ne žele prekinuti dugogodišnju tradiciju sviranja

Žrnovski glazbari 1939.godine

Nakon što smo početkom prosinca prošle godine pisali o glazbarima Limene glazbe Žrnovnica kojima prijeti gašenje zbog nedostatka sredstava za rad, pozivi za angažmanom počeli su stizati sa svih strana. Nažalost, nijedan se nije realizirao.
-Zovu nas sa svih strana, istina, ali jednostavno smo morali svih odbiti jer nismo u mogućnosti vježbati, kao što još uvijek nemamo voditelja koji bi nas uglazbio. Situacija je apsurdna. Nismo mogli svirati ni na tradicionalnom Sajmu u Žrnovnici, odbili smo nekoliko sprovoda u našem mjestu i to kod obitelji čiji su članovi svirali svojedobno kod nas.
Sad smo morali odbiti i poziv na splitski karneval, a ko zna šta ćemo još morati preskočiti i to samo zato što nema sluha za nas – kaže nam Toni Prodan iz jedine limen glazbe na području grada Splita, kojoj gradska uprava nije osigurala niti jednu kunu koja bi nam dala vjetar u leđa i garantirala stalnog maestra jer nitko neće baš volontirati dovijeka.

Za razliku od Žrnovčana, njihove kolege iz Solina, Klisa, Podstrane, Sinja, Trilja, Omiša i drugih, imaju financijsku potporu svojih općina. Jedino im je Županija splitsko-dalmatinska lani izašla u susret s 8 tisuća kuna namjenjenih potpori mladim glazbenicima, no to su nedostatna sredstva za opstanak ove tradicionalne skupine u kojoj se generacijama izmjenjuju članovi žrnovskih obitelji ito neovisno imaju li kakvu prethodnu glazbenu izobrazbu.

Limena glazba Žrnovnica, 1997. godine

-Naša glazba stara je čak 105 godina. Imamo iza sebe toliko nastupa kojima smo uveseljavali pučanstvo, plakali s njima na sahranama, sudjelovali na proslavama raznih blagdana i događanjima od šireg interesa. Naši mještani znali bi dati svoje donacije jer nas poštuju.
Svaka im čast, ali ne možemo ovisiti o tome. Grad Split bi se trebao pobrinuti za nas. Evo, jedina nada nam je natječaj za program javnih potreba u kulturi koji će nadam se, ići krajem veljače. Ako tu ne prođemo, onda smo gotovi. Bila bi prava sramota da se posve ugasi jedna ovakva glazba – s tugom u glasu kaže naš sugovornik.

Izvor: slobodnadlamacija.hr / Merien Ilić


OSNOVNA ŠKOLA „ŽRNOVNICA“

Popis učenika po razredima u školskoj godini 2015./2016.

Razred: 1.a, 16 učenika
Učiteljica: Zorana Goreta

1. Barbarić Nina
2. Bešić Luka
3. Bučević Toma
4. Domljanović Duje
5. Đonlić Šimun
6. Jerković Duje
7. Markovina Gabrijela
8. Purar Nina
9. Radovanić Zoran
10. Roguljić Marin
11. Roso Helena
12. Strunje Greta
13. Suzić Nina Leona
14. Svaguša Ana Paola
15. Treskavica Marin
16. Turić Ivan

Razred: 1.b, 17 učenika
Učiteljica: Ankica Dobrović

1. Blažević Toni
2. Dajak Roko
3. Gulić Lovre
4. Kovačević Mia
5. Kozina Marino
6. Kuduz Mare
7. Lalić Ante
8. Lolić Mate
9. Lovrić Karlo
10. Lučić Marko
11. Marić Anđela
12. Miličević Tina
13. Muštra Daniel
14. Poljak Vinko
15. Radan Antonio
16. Ugrin Marino
17. Vlajić Kate

Razred: 2. A
Učiteljica: Marija Ugrin, 19 učenika

1. Amižić Frane, 2008.
2. Bjekić Gabrijel, 2007.
3. Cvitanić Joško, 2007.
4. Čagalj Duje, 2007.
5. Čagalj Lovre, 2007.
6. Duvnjak Ilija, 2007.
7. Hodak Irena, 2008.
8. Ibrahimović Dino, 2008.
9. Jelavić Duje, 2007.
10. Kovačević Lana, 2007.
11. Kovačić Luka, 2007.
12. Majić Petar, 2007.
13. Marin Lana, 2007.
14. Palaversa Jakov, 2008.
15. Pavić Ana, 2007.
16. Pavić Kristijan, 2007.
17. Peričić Vlatka, 2007.
18. Perišić Ante, 2007.
19. Vlajić Manuela, 2007.

Razred: 2. B
Učiteljica: Mira Šetka, 18 učenika

1. Amižić Tonći,2007.
2. Babić Josipa,2008.
3. Barbarić Nena,2007.
4. Bartulović Sara,2007.
5. Čavala Ante,2007.
6. Ćurić Luka,2007.
7. Ivanković Nikola,2007.
8. Kalaš Josip,2007.
9. Krželj Josip,2008.
10. Ljubos Ivan,2007.
11. Markovina Ivan,2007.
12. Modrić Roko,2008.
13. Piplica Antonio,2007.
14. Radić Rina,2007.
15. Reljić Mia,2007.
16. Sinovčić Marko,2007.
17. Vuković Lara,2008.
18. Zeljko Ante,2007.

Razred: 3. A
Učiteljica: Matilda Perčić , 21 učenik

1. Aljinović Megi,2006.
2. Bešlić Eni,2006.
3. Borojević Lucija,2006.
4. Čavlina Luka,2006.
5. Drinić Marino ,2005.
6. Grubišić Duje,2006.
7. Hodak Luka,2006.
8. Halilović Lana,2007.
9. Jerković Ana,2006.
10. Jovanović Lovro,2006.
11. Juričić Deniz,2006.
12. Marača Lucija,2006.
13. Marčić Mihael,2006.
14. Marić Nicole,2006.
15. Mihanović Marijeta,2006.
16. Nikolić Lena,2007.
17. Poljak Lea,2006.
18. Rubić Luna,2006.
19. Stanić Dominik,2007.
20. Šubašić Lara,2006.
21. Vuco Ana,2006.

Razred: 3. B
Učiteljica: Ružica Zrno, 24 učenika

1. Barbarić Stipe,2006.
2. Barić Marija,2006.
3. Biočić Marin,2006.
4. Blažević Karla,2006.
5. Bošković Klara,2007.
6. Bota Simona,2006.
7. Bratim Ante,2006.
8. Đonlić Lucija,2007.
9. Ereš Marija,2005.
10. Gadžić Ana,2006.
11. Grubišić Mladen,2006.
12. Gulić Katarina,2007.
13. Ibrahimović Sara,2007.
14. Juras Ivona,2006.
15. Marin Lucija,2006.
16. Marjani Duje,2006.
17. Mihanović Bruno,2006.
18. Mihanović Lara,2006.
19. Perković Laura,2006.
20. Piplica Emanuela,2007.
21. Ribičić Marta,2007.
22. Santica Toma,2006.
23. Strunje Lucija,2007.
24. Štrbac Luka,2006.

Razred: 4.a
Učiteljica: Ivana Madir, 22 učenika

1.Amižić Ante (Tomin),2005.
2.Bogdan Luka,2005.
3.Bratim Tina,2006.
4.Bulić Lucija,2005.
5.Galić Bruna,2005.
6.Jerčić Luka,2005.
7.Jerković Lara,2006.
8.Jurić Matea,2005.
9.Kalinski Ivan,2004.
10.Lučić Tina,2005.
11.Mandušić Lucia,2005.
12.Marić Ivano,2006.
13.Matijaš Lucija,2005.
14.Mihanović Ante,2005.
15.Mihanović Marin,2005.
16.Miličević Ivan,2005.
17.Nikolić Leon,2005.
18.Perić Bepo,2005.
19.Perišić Tea,2005.
20.Rubić Marija,2006.
21.Sallahaj Shkembim,2005.
22.Žurić Frane,2005.

Razred: 4.B
Učiteljica: Mila Labaš, 22 učenika

1.Amižić Ivan, 2005.
2.Amižić Petra, 2006.
3.Aljinović Blaž, 2006.
4.Bartulić Dora, 2005.
5.Blažević Maja, 2006.
6.Čelić Marko, 2005.
7.Čudina Marija, 2005.
8.Duvnjak Ivana, 2005.
9.Ivanković Filip, 2005.
10.Jerković Ivan, 2005.
11.Jerković Lana, 2005.
12.Jurenić David, 2005.
13.Kovačević Roko, 2005.
14.Lozo Luka, 2005.
15.Majić Lovre, 2005.
16.Majić Roko, 2005.
17.Markovina Ivana, 2005.
18.Mihanović Stipe, 2005.
19.Sinovčić Gabrijela, 2006.
20.Tomas Antonio, 2006.
21.Treskavica Lara, 2005.
22.Volarević Tonia, 2005.

Razred: 6.a
Razrednica: Ani Korčulanin, 26 učenika

1. Barić Marina, 2004.
2. Bartulić Toma, 2003.
3. Bratim Lovre, 2003.
4. Čotić Ivan, 2003. Dubrava
5. Domikulić Klara, 2003. Dubrava
6. Džanko Andrea, 2003
7. Illjazović Petar, 2003.
8. Javorčić Ivo, 2003.
9. Jerković Antonio, 2004.
10. Jerković Marijeta, 2003.
11. Juginović Dea, 2003. Dubrava
12. Juginović Luka, 2003. Dubrava
13. Jukić Lara, 2003
14. Juras Tea, 2003.
15. Medvidović Mirjam, 2004.
16. Mihanović Josip Duje, 2003.
17. Milić Daria, 2004.
18. Mravak Mia, 2003.
19. Nogalo Lucija, 2002.
20. Opuhač Lara, 2003.
21. Perković Gabriel, 2003.
22. Tomaš Karmen, 2003.
23. Ugrin Mina, 2003.
24. Uzinić Nikolina, 2003. Dubrava
25. Vuković Lucija, 2004.
26. Vukušić Cvita Mia, 2004.

Razred: 6.B
Razrednica: Sandra Jelavić, 24 učenika

1. Aljinović Ante, 2004.
2. Amižić Lucija, 2003.
3. Barbarić Iva, 2004.
4. Barišić Mara, 2003.
5. Bartulin Luka, 2003. Sitno Gornje
6. Sinovčić Ivan, 2003.
7. Brstilo Frane, 2003.
8. Franić Ana, 2004.
9. Jerković Jerolim, 2003.
10. Jerković Nina, 2003.
11. Krželj Ana, 2004.
12. Listeš Gabriela, 2004.
13. Markovina Viktorija, 2003.
14. Mihanović Lucia, 2003. Sitno Donje
15. Mihanović Mihaela, 2003. Sitno Donje
16. Povh Heribert,2003. Sitno Gornje
17. Ribičić Luciana, 2003.
18. Skelin Toni, 2003.
19. Stepinac Josip, 2004. Sitno Donje
20. Stipica Ante, 2003.
21. Šegvić Lucija, 2003.
22. Vuco Roko, 2003.
23. Vuleta Mateo, 2004. Sitno Donje
24. Vuletić Laura, 2004.

Razred: 7.a
Razrednica: Lidija Đerek, 18 učenika

1. Berisha Ardit, 2002.
2. Grekša Josip, 2002.
3. Gruica Josipa, 2002. Gornje Sitno
4. Juretin Ivan, 2003. Gornje Sitno
5. Kalinski Hana, 2003.
6. Kovačić Klementina, 2002.
7. Ljubos Mihael, 2002.
8. Mandušić Ante, 2002.
9. Marača Karlo, 2002.
10. Miličević Karmen, 2002.
11. Peričić Leona, 2002. Gornje Sitno
12. Rodić Ivana, 2002.
13. Sinovčić Anđela, 2002.
14. Vickov Marta, 2002.Donje Sitno
15. Vickov Vjeko, 2003. Donje Sitno
16. Vlajić Marin, 2002.
17. Vuco Nika, 2002.
18. Žurić Toni, 2002.

Razred: 7. b
Razrednica: Anita Mihanović, 20 učenika

1. Amižić Roko, 2003.
2. Barbarić Duje, 2002.
3. Barić Tina, 2002.
4. Bašić Anđela, 2002. Dubrava
5. Bašić Ivan, 2002. Dubrava
6. Domikulić Milan, 2003. Dubrava
7. Duvnjak Bože, 2002.
8. Čotić Franić Ela, 2003. Dubrava
9. Jeličić Dolores, 2002.
10. Jerković Antonio, 2003.
11. Komić Marta Anastazija, 2003. Dubrava
12. Kovačić Roza, 2003.
13. Prnjak Nina, 2002.
14. Rako Barbara, 2002.
15. Sallahaj Shpejtim, 2001.
16. Stipica Ivan, 2002.
17. Šimić Tina, 2002.
18. Vukušić Mislav, 2002.
19. Zrno Josipa, 2003.
20. Zrno Magdalena, 2003.

Razred: 8.a
Razrednica: Dijana Mihanović, 18 učenika

1. Bogdan Ivan, 2001.
2. Čotić Branimir, 2002. Dubrava
3. Čotić Franić Ante, 2001. Dubrava
4. Domikulić Frane, 2002. Dubrava
5. Jerković Duje, 2001.
6. Jerković Marija Antea, 2001.
7. Juginović Pave, 2001. Dubrava
8. Križić Josip, 2002.
9. Kuko Ella, 2001.
10. Lolić Petra, 2000.
11. Majić Maja, 2001.
12. Milanović Ante, 2001.
13. Milić Oskar, 2001.
14. Radica Toni, 2001.
15. Stričević Josip, 2001.
16. Šegvić Jadranka, 2001.
17. Vuco Mia, 2001.
18. Vuletić Hrvoje, 2001.

Razred: 8.B
Razrednica: Ingrid Jurković, 23 učenika

1. Amižić Nina, 2001.
2. Berisha Arbnor, 2001.
3. Cvitanić Anđela, 2001.
4. Čagalj Ignacija, 2000.
5. Franić Ivan, 2001.
6. Jerković Roza, 2001.
7. Jozinović Josip, 2001.
8. Juras Tin, 2001.
9. Majić Bruno, 2002.
10. Marin Mia, 2001.
11. Markovina Ivan, 2001.
12. Marušić Marija, 2001.
13. Mihanović Nikola, 2001.
14. Miloš Tonći, 2001.
15. Parać Šime, 2002. Gornje Sitno
16. Peričić Duje, 2001. Gornje Sitno
17. Peričić Josip, 2001. Gornje Sitno
18. Peričić Zdenko, 2001.
19. Povh Ella Nicole, 2002.Gornje Sitno
20. Roguljić Mili, 2001.
21. Sivčević Sara, 2002.
22. Vickov Jere, 2001. Donje Sitno
23. Volarević Luka, 2001.

 

 


 

"Mosorskom zvoncu" treće mjesto na županijskoj smotri učeničkih zadruga

SPLIT, 13, travnja 2016. godine

U srijedu, 13. travnja 2016. godine u City Centar One u Splitu održana je 28. Smotra učeničkih zadruga Splitsko-dalmatinske županije.
Tema ovogodišnje smotre bija je lavanda i izrada keramičkih predmeta.

Učenička zadruga „Mosorsko zvonce“ Osnovne škole „Žrnovnica“ osvojila je treće mjesto.
Uratke zadruge predstavile su učenice Gabrijela Aljinović, Laura Vuletić i Mia Mravak te pokazale oblikovanje gline za dobivanje keramičkih predmeta.

Državna smotra učeničkih zadruga održat će se od 11. do 13. svibnja 2016.godine u Zagrebu.

 

 


 

"Projektni dan" u osnovnoj školi

ŽRNOVNICA, 18. ožujka 2016.godine
U petak, 18. ožujka 2016. godine u našoj školi održan je Projektni dan na temu „Maslina“. Projektni dan - dan bez knjiga, je dan kreativnosti, učenja i druženja, a učenici svih razreda su kroz različite radionice pokušali dočarati ljepotu, značaj i uporabu masline.

U atriju škole su izloženi zanimljivi učenički uradci pa se putem prezentacije cijelom nastavnom kolektivu i učenicima tumačilo njihovo značenje.


Međunarodno natjecanje Klokan bez granica 2016.

Žrnovnica, 17. ožujka 2016. godine
Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2016. godine u 12 sati i 30 minuta održat će se u O.Š. Žrnovnica, po jedanaesti put, Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".
Prijavilo se ukupno 68 učenika od drugog do osmog razreda.
Svima želimo puno zabave i uspjeha u rješavanju!

"Zvjezdica" Ela Jerković, uvjerljivo u drugi krug natjecanja

Zagreb, 02. ožujka 2016. godine
Ela Jerković, petnaestogodišnjakinja iz Žrnovnice je na najljepši mogući način zaokružila glazbenu priču druge epizode nove sezone dječjeg glazbenog show-a “Zvjezdice”.
Njena izvedba pjesme „Carusa“ Lare Fabian zasluženo dobila svih pet stolica.

“Tako si lijepo kontrolirala glas i emociju, sve je bilo puno mjere, doze, sve je taman“, komentirao je Elin nastup Luka Nižetić.
„Uvijek slušam muškarce kako pjevaju ovu pjesmu, nisam nikad čula ženu. Ovo je fantastično, toliko je nježno, drugačije, posebno, totalno si interpretirala pjesmu na svoj način. To me oduševilo“, komentirala je izvedbu Alka Vuica.
„Kod tebe smo podigli kriterije na najvišu moguću razinu, tamo do plafona. Ja od tebe očekujem još više, ali bez kontrole, ne proračunato nego samo iskreno. Nemoj imati sve pod kontrolom. Sad si bila besprijekorna, ali ja želim više jer znam da to možeš“, kazao je maestro Šljivac.

Ela Jerković - Caruso

Ela kaže da joj je show pomogao da upozna jednu drugu sebe ....... da je imala tremu i da inače puno bolje izvodi tu pjesmu. Zanimljivo je da se lijepa žrnovka nije sama prijavila na „Zvijezdice“ već je to umjesto nje uradio prijatelj. Kaže da joj nije žao, da je upoznala predivnu ekipu i da joj je želja da napreduje, u ćemu će joj ovo iskustvo zasigurno pomoći.
Sritno Ela!

UUpisi u 1. razred O.Š. “ Žrnovnica“, šk. god. 2016./17.

ŽRNOVNICA, 04. veljače 2016. godine

Obavijest za roditelje predškolaca - Prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Prijave za upis u 1. razred vrše se preko mrežnih stranica Ureda državne uprave od 8. do 19. veljače 2016. elektronskim putem na obrascu prijave objavljenom na stranici www.udu-sdz.hr Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2009. do 31. ožujka 2010.
- djeca rođena od 1. travnja 2010. do 31. prosinca 2010., za koju roditelji žele prijevremeni upis
- djeca kojima je 2015./16. rješenjem Ureda odgođen upis
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa

Roditelj, odnosno staratelj obavezno se mora javiti školi u vremenu od 7. do 14. ožujka 2016. radi dogovora o terminu utvrđivanja psihofizičke spremnosti za školu.
Ponedjeljak i srijeda od 8 do 17 sati, a utorak, četvrtak i petak od 8 do 14 sati u ured pedagoginje ili defektologinje/psihologinje.

Potrebna dokumentacija :
- preslik domovnice/bez obzira na termin izdavanja/
- preslik rodnog lista/bez obzira na termin izdavanja/
- OIB djeteta
Matija Šitum, ravnateljica škole

Upisno područje OŠ Žrnovnica:
NASELJE ŽRNOVNICA: Put rakita, Starčevićeva ulica, Mosorska ulica, Put Vrbica, Put Gaja (parni brojevi), Put Vrbovnika, Gaminica, Brdine, Privorska ulica, Radičinka, Korešnička, Put Vrila, Ul. Hrvatskih velikana, Kamena, Ul. Don Rafaela Radice, Aljinovića, Put Sv. Ante, Put Marina, Put Jerkovića, Put Roguljića, Domljanovića, Kružina, Krešimirova ulica, Glavička ulica, Put Kovačića, Put, Sv. Mihovila, Amižića, Dvori, Put Izvora, Put Sv. Jure, Barbarića prilaz, Perunova ulica

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju Gradu Solinu) : Put Libovca, mali dio Mosorske, Put Gaja (neparni brojevi)

GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju općini Podstrana): Paštrićeva ulica, Elemova ulica, Krešimirova ulica, Tješimirova ulica, Mosorska ulica


Božićni koncert u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 19. prosinca 2015. godine

U subotu navečer u atriju O.Š. Žrnovnica održan je koncert koji je organiziralo GD "Stjepan Radić", a osim njihove limene glazbe, nastupili su: klapa Sv. Florijan, zbor Župe UBDM Žrnovnica te mlada pjevačica Ela Jerković.

Žrnovska limena glazba je osnovana 1911. godine, a iako su zadnji instrumenti nabavljeni još 1965. godine glazbeno društvo neumorno radi, a svoje znanje trude se prenijeti i na mlade. Društvo broji 25 članova, a treba im pribrojiti i deset novih članova, učenika osnovne škole. Nastupaju na raznim manifestacijama, a nadaju se da će Božićni koncert prerasti u tradiciju.


Održana "Večer matematike"

ŽRNOVNICA, 2. prosinca 2015. godine

U srijedu  2. prosinca 2015. godine, u O.Š. Žrnovnica održana je „3. Večer matematike“ koja u školi već postaje tradicionalni događaj.

Večer je prošla vrlo uspješno s čak 230 sudionika.
Ove godine učenicima od prvog do četvrtog razreda pridružili su se učenici petih i šestih razreda i njihovi roditelji.
Učenici su se lijepo zabavljali i uvidjeli da matematika ne mora biti teška i dosadna. Svi su željeli riješiti zadane matematičke probleme i dati sve od sebe da u tome uspiju.
Večer je protekla u ugodnoj atmosferi i veselom druženju.

 


Izložba u sklopu projekta "Poveži se bojom, približi se slikom"

SPLIT, 5. - 30. studenog 2015. godine

U četvrtak, 05. studenog 2015. godine otvarena je izložba "Poveži se bojom, približi se slikom" na kojoj je, između ostalih, izložena i tapiserija koju su marljivo izrađivali učenici naše škole uz malu pomoć štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, a koja je nastala prema likovnom radu našeg šestaša Ive Javorčića.

Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1, Split) od 05. do 30. studenog.

Nadamo se da ćete uživati u ovoj zanimljivoj nesvakidašnjoj izložbi!

 

 

 


Tomislav Mihanović ovoga puta prijetelje počastio "Kruvom i vinom"

ŽRNOVNICA, travanj 2015.godine
Tomislav Mihanović izdao je petu knjigu aforizama. Nakon "Kruva i salama", "Kruva i paštete", "Kruva i pršuta" te "Kruva i masti", ovoga puta na redu je "Kruva i vina".
Mihanović, umirovljeni pravnik, bivši direktor splitskih Parkova i nasada, predstavio je svoju petu zbirku aforizama „Kruva i vina“ te je tako «bacio petardu».

 

Predstavljanje pete knjige aforizama uz dobro korčulansko crno i bilo vino održano je u Žrnovnici u Restoranu Rus. Na promociji su o knjizi britkih aforizama govorili Mladen Vuković i Jadran Marinković,  promociju je vodio Duško Čurlić, a aforizme čitao Damir Mihanović Čubi.
A kako je bilo na promociju uz poneki aforizam moglo se čuti i u nedjeljnoj emisiji «Kad se smijah tad i bijah» na HR Radio Splitu.


Toniju Opuhaču prvo mjesto iz Osnova informatike

SPLIT, 20. veljače 2015. godine
Na Županijskom natjecanju iz Osnova informatike „Infokup 2015.“ održanom 20. veljače u Splitu, učenik 8. razreda Osnovne škole „Žrnovnica“, Toni Opuhač između 36 natjecatelja osvojio je PRVO MJESTO. Toni se za natjecanje pripremao pod mentorskom palicom učiteljice Snježane Nižetić, a po privremenim rezultatima, prvo mjesto je zaslužio osvojivši 32 od ukupno 40 bodova.
Bravo Toni!

Natjecanje se održalo na županijskoj razini, a 2101 učenik se bori za odlazak na Državno natjecanje koje će se održati od 16. do 19. ožujka 2015. godine.
Konačni popis učenika pozvanih na državno natjecanje biti će objavljen do 4. ožujka 2015. godine.

U današnjem svijetu, računala i informatika svuda su oko nas, počevši od najjednostavnijih digitalnih satova, pa sve do velikih bankovnih sustava i superračunala korištenih za simulacije stvarnog svijeta. Svi ti sustavi zasnivaju se na istim osnovama – osnovama informatike.


UPISI U 1. RAZRED ŠK. GOD. 2015./16. - O.Š. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, veljača 2015.godine
Obavijest za roditelje predškolaca - Prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji - Prijave za upis u 1. razred vrše se preko mrežnih stranica Ureda državne uprave od 16. do 27. veljače elektronskim  putem na obrascu prijave www.udu-sdz.hr

Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2008. do 31. ožujka 2009.
- djeca za koju roditelji žele prijevremeni upis
- djeca kojima je 2014./15. rješenjem Ureda odgođen upis
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa

Roditelj, odnosno staratelj obavezno se mora javiti školi u vremenu od 9. do 16. ožujka 2015. radi dogovora o terminu utvrđivanja psihofizičke spremnosti za školu.
Ponedjeljak, srijeda i četvrtak od 8 do 17 sati, a utorak i petak od 8 do 14 sati / ured pedagoginje ili defektologinje/

Dokumentacija :
- preslik domovnice/bez obzira na termin izdavanja/
- preslik rodnog lista/bez obzira na termin izdavanja/
- OIB djeteta
Matija Šitum, ravnateljica škole

Upisno područje OŠ Žrnovnica
NASELJE ŽRNOVNICA: Put rakita, Starčevićeva ulica, Mosorska ulica, Put Vrbica, Put Gaja (parni brojevi), Put Vrbovnika, Gaminica, Brdine, Privorska ulica, Radičinka, Korešnička, Put Vrila, Ul. Hrvatskih velikana, Kamena, Ul. Don Rafaela Radice, Aljinovića, Put Sv. Ante, Put Marina, Put Jerkovića, Put Roguljića, Domljanovića, Kružina, Krešimirova ulica, Glavička ulica, Put Kovačića, Put, Sv. Mihovila, Amižića, Dvori, Put Izvora, Put Sv. Jure, Barbarića prilaz, Perunova ulica      
GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju Gradu Solinu) : Put Libovca, mali dio Mosorske, Put Gaja (neparni brojevi)  
GRAVITIRAJU ŽRNOVNICI (pripadaju općini Podstrana): Paštrićeva ulica, Elemova ulica, Krešimirova ulica, Tješimirova ulica, Mosorska ulica


"Maškare ča mogu maškare....." - O.Š. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 17. veljače 2015. godine
Na pokladni utorak, 17. veljače 2015. godine održane su maškare u Osnovnoj školi „Žrnovnica“.
U atriju škole, okupile su se vesele, strašne, umiljate i smiješne maske, te pokazale svu svoju kreativnost. Učenici i roditelji uložili su mnogo truda i mašte u izradi maski te je šrkolom prošetala vesela povorka šarenih maškara.
Obilježavanje maškara završilo je veselim plesom pod maskama.

 

 

 

 

 


Photo: Anamarija Ljubos


Glasilo Žrvanj - br. 13

ŽRNOVNICA, prosinac 2014. godine

 

U sklopu 3. Žrnovskog sajma u petak 05. prosinca 2014. godine u atriju OŠ Žrnovnica promoviran je 13 broj lista Žrvanj.

List Žrvanj je glasilo istoimene udruge iz Žrnovnice, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice i koja je tom prigodom proslavila i svoju 10 obljetnicu djelovanja.
Čestitamo im i ovim putem!

„Žrnovnica, Žrvanj.... pred Vama je novi broj glasila Udruge ispunjen Vama i protkan velikom ljubavlju sviju nas koji smo ga pisali, uređivali, oblikovali i dali mu dušu. Ovom prigodom želio bi se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli Žrvnju i meni osobno da ovaj projekt uopće ugleda svjetlo dana nakon mnogo neprospavanih noći ......“ kaže između ostalog predsjednik uduge Petar Amižić u predgovoru novog lista.

Udruga je na čelu s novim predsjednikom vrlo aktivna, tako je i u ovom broju objavila pregršt zanimljivih tema.
Ugodnu zabavu, do idućeg broja!


Karlu Loliću nagrade za planinsku fotografiju

SPLIT, 02. prosinca 2014. godine
U utorak, 02. prosinca 2014. godine u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Mosor u Fotoklubu Split otvorena je 14. natječajna izložba planinske fotografije pod nazivom 'Tako se voli planina'. Izložba će se moći pogledati do 11. prosinca.

Na natječaj raspisan od HPD-a Mosor prispjelo je 1135 fotografija od 91 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Najbolji hrvatski alpinist Stipe Božić i renomirani splitski fotograf Branko Ostojić činili su komisiju koja je izabrala najuspješnije fotografije u šest kategorija.

Naš žrnovčanac Karlo Lolić osvojio je 1. nagradu za temu Alpinizam i 2. nagradu na ukupnoj izložbi.
Karlo, čestitamo!

Evo popisa nagrađenih djela:
1. nagrada ukupno Tomislav Marković, Zagreb: Veselje
2. nagrada ukupno Karlo Lolić, Žrnovnica: Ana u Vilanjskom Perunu
3. nagrada ukupno Salvatore Milano, Split: Runolist

"Ana u Vilanjskom Perunu" - Karlo Lolić / photo

1. nagrada u kategoriji Alpinizam, penjanje i turno skijanje
Karlo Lolić, Žrnovnica: Ana u Vilanjskom Perunu
1. nagrada u kategoriji Speleologija - Marin Gluščević, Split: Fakin – Kita Gaćešina
1. nagrada u kategoriji Planinski pejzaži - Mirsad Mujanović, Travnik: Ispod Paljenika
1. nagrada u kategoriji Biljni i životinjski svijet - Salvatore Milano, Split: Runolist
1. nagrada u kategoriji Čovjek u planini - Tomislav Marković, Zagreb: Veselje
1. nagrada u kategoriji Apstrakcija – Vlasta Štalekar, Zagreb: Divokoza, Island


OŠ Žrnovnica "sluša kako zemlja diše"

ŽRNOVNICA, 04. prosinca 2014. godine
U četvrtak 04. prosinca 2014. godine OŠ Žrnovnica proslavila dobivanje nagrade HRT-a za najljepši školski vrt Primorske Hrvatske u sklopu projekta Slušaj kako zemlja diše HRT-a.
Djecu je posebno razveselio dolazak Mladena Kušeca, omiljenog dječjeg pisca, novinara i osvjedočenog prijatelja djece koji je neumorno s njima razgovarao i usput snimio materijal za svoju radijsku emisiju....

Mladen Kušec s djecom

Svečanosti u školskom atriju je prisustvovala urednica emisije Hrvatskog radija i organizatorica projekta „Slušaj kako zemlja diše“ Lidija Komes te je u prigodnom programu uručila plaketu i novčanu nagradu ravnateljici OŠ Žrnovnica Matiji Šitum.
– „Priznanja dodjeljujemo jako dugo, obišli smo puno lijepih mjesta i baš sam radosna što je jubilarna, dvadeseta nagrada došla baš u Žrnovnicu. Naše povjerenstvo strogo je i zahtjevno, stoga budite ponosni. Vrt vam je uistinu prekrasan. Uzor ste svim ostalim školama i samo nastavite s radom!“ – poručila je Komes okupljenim učenicima i njihovim nastavnicima.

Na izgled terasastog vrta posebno je ponosan i njegov projektant, poznati splitski arhitekt Dinko Kovačić, ali i školska ravnateljica Matija Šitum.
– „Velika nam je čast primiti ovakvo priznanje. Naš vrt, osim estetske, ima i gospodarsku i edukativnu vrijednost. Brinući se o biljkama, naučili smo biti strpljivi i ustrajni. Pobrinuli smo se da se i tijekom ljeta o vrtu vodi računa, a njegovali smo i kulturološko naslijeđe, pa je okoliš pun autohtonog mediteranskog bilja“ – dodala je Šitum.

– „Baš kako smo vam rekli, naš vrt je predivan, a škola u Žrnovnici najbolja je škola u gradu i okolici. To vam je sigurno. Volim učiti, ali rad na zemlji posebno mi je drag i o vrtu ću se sigurno brinuti i kada odem iz škole“ – rekla nam je sedmašica Anđela Cvitanić.
S tim se slaže i njezin prijatelj iz razreda Šime Parač.
– „I kod kuće pomažem u vrtu, a uzgajamo puno toga: šipak, šljive, kruške i jabuke. U školi beremo masline, tako da imam dovoljno znanja o poljodjelstvu i uvjeren sam da mi je to prednost jer kolege iz drugih škola najčešće pojma nemaju o zemlji“ – odlučan je Šime.
Izvor: slobodnadalmacija.hr / T.Marović, photo: B. Vukičević


Večer matematike u OŠ "Žrnovnica"

ŽRNOVNICA, 03. prosinca 2014 godine
U srijedu 03. prosinca 2014. godine u 17 sati u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u OŠ „Žrnovnica“ održati će se Večer matematike – matematičke igre za učenike od prvog do četvrtog razreda i njihove roditelje.

Prošle godine Večer matematike u našoj školi ocijenili su odličnim ocjenama uz napomenu i želju kako učenika tako i roditelja, kako bi rado ponovno sudjelovali u ovakvim aktivnostima.
Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Pridružite se, čeka vas ugodno druženje uz zabavne matematičke igre i zadatke.
Autor: os-zrnovnica-st.skole.hr


Air footage Duje Marina - Central Dalmatia cultural Mecca

SPLIT, 25. studenog 2014. godine
U Muzeju grada Splita, u utorak 25. studenog 2014. godine, TZ Splitsko-dalmatinske županije predstavila dva nova turistička filma i njihove autore, a riječ je o filmu posvećenom dalmatinskoj zagori Dalmatian hinterland undiscovered beauty, te filmu o kulturnom turizmu centralne Dalmacije, Central Dalmatia cultural Mecca.
Joško Stella direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, kaže da je za oba filma TZ SDŽ izdvojila oko 130 tisuća kuna, a osim na njihovim web stranicama, u budućnosti će ih moći vidjeti i turistički djelatnici i budući gosti diljem svijeta na specijaliziranim sajmovima, ali i na festivalima turističkog filma.

CENTRAL DALMATIA – CULTURAL MECCA
the place where history lives on

SREDNJA DALMACIJA – KULTURNA MEKA
mjesto gdje se povijest živi
Pod redateljskom palicom Augustina Tina Bilandžića i u produkciji splitske kuće As media, nastao je turistički film, Central Dalmatia cultural Mecca.
Zbog raznolikosti film je podijeljen u tri dijela, pa su tako prvo prikazali kulturnu baštinu i ljepote Unesco-om zaštićene lokalitete, drugi dio filma su prilagodili turistima kojima su htjeli pokazati rekonstrukcije bitki koje su se u povijesti odvijale na području Splitsko-dalmatinske županije, a u trećem dijelu naglasak su dali na mlađu populaciju, odnosno urbanu kulturu koja podrazumijeva glazbene manifestacije poput Ultra Europe. Film se snimao dva mjeseca i pokušalo su prikazati što više kroz četiri minute.

 

 

Air footage (zračne snimke) za spomenuti video uradak snimio je naš sumještanin Duje Marin, inače dugogodišnji aktivni član klape Žrnovnica.

Duje se već duže vrijeme bavi avio-modelarstvom, pa se tako sa avio maketa prebacio na multirotore a kako je po struci fotograf, spojio je te svoje dvije ljubavi u jednu.
Uz pomoć prijatelja, znanja i strojeva, izradio je letjelicu koju koristi za snimanje i fotografiranje iz zraka. Model letjelice je X8 svijetu poznat kao (dron ili multirotor), a to znaci da ima 8 motora, 8 reglera i 8 propelera koje pokreću 2x5000mAh baterije, povezenih u paraleli radi sigurnosti.
Vrijeme letenja je od 15 do 18 minuta. Letjelicom se upravlja daljinski (stanica), koja šalje podatke odnosno naredbe u (prijemnik), uz direktan prijenos slike na LCD ekranu (slika vidljiva u realnom vremenu).
Kamera koju trenutno koristi je GO PRO 4, a mogu se koristiti i DSLR aparati, kamere i sl. Video se snima u 4k rezoluciji, što je 4x bolje od HD Video rezolucije. Također u isto vrijeme postoji mogućnost fotografiranja iz zraka.

Duje Marin s letjelicom X8

Ukoliko Vam trebaju usluge videosnimanja i fotografiranja iz zraka, želite kadrove koje malo tko može napraviti iz perspektive koja oduzima dah, slobodno se javite na 091 333 45 05091 333 45 05 , Duje


Vrt osnovne škole Žrnovnica najljepši je u Primorskom dijelu Hrvatske

 

U  petak, 21. studenog 2014. godine u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije održala se 20-ta obljetnica projekta „Najljepši školski vrtovi“ emisije „Slušaj kako Zemlja diše“ pod vodstvom dugogodišnje novinarke Lidije Komes. OŠ Žrnovnica je osvojila prvu nagradu za najljepši školski vrt u primorskom dijelu RH dok se OŠ Petrinja podičila istom titulom, ali za kontinentalni dio Hrvatske.  Svečanosti je prisustvovao i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Tako je odlučilo stručno povjerenstvo sastavljeno većinom od članova po struci biologa, agronoma, florista i pejzažnih arhitekata koji su istom kao pojedinci ili dolaze iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava  i  Agencija za odgoj i obrazovanje pa je u studiju uz učenike, ravnatelje škola i voditelje uzornih školskih vrtova iz cijele Hrvatske te donatore ovog projekta, bio i ravnatelj Agencije, Vinko Filipović  kao i pomoćnica ministra Sabina Glasovac. Na pozornici HRT-a  u programu   nastupio  je  naš  učenik Josip Peričić iz 7.b razreda, na gitari izveo  je valcer  Adrinita  Juana Buscaglia. Josipov mentor  je poznati glazbeni pedagog Neno Munitić iz Omiša.

ravnateljica škole, Matija Šitum na dodjeli nagrade

Vrt osnovne škole „Žrnovnica“ veličine je 7 000 m2, većim dijelom  smješten na južnoj strani škole „Žrnovnica“. Pektirao ga je kao i samu školu poznati splitski arhitekt Dinko Kovačić. Koncipiran je u obliku tematskih terasa s mediteranskim bijem, i gredicama sa začinskim biljem. Ravnateljica škole, Matija Šitum, već godinama,  rado prima stručne savijete  oko izbora sadnica od najpoznatije stručnjakinje iz ovih krajeva, prof. Ivne Bućan, koja je ujedno i  članica prosudbenog povjerenstva.
Učitelji, učenici i roditelji sudjeluju u  sadnji, kreiranju njegovog izgleda. Vrijedne  ruke naših spremačica su također  doprinjele  njegovoj ljepoti,  a zadnjih godina ga marljivo uređuje školski domar Željko Petričević uvijek uz naputke ravnateljice Šitum  i  pomoći vrijednih zadrugara iz školske zadruge „Mosorsko zvonce“.  

Voditeljica školske zadruge Paula Podrug, prof. biologije
OŠ „Žrnovnice“ – Split


437. Milenijska fotografija Šime Strikomana
„Od A do Ž“

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
Neobično mjesto susreta - kamenolom, neobičan motiv - jegulja zbog svoje migoljivosti pretvorena u slovo Ž, čija pak kvačica predstavlja žrvanj, zatvara međusobno povezani simbolični niz asocijacija na Žrnovnicu, slikovito mjesto u blizini Splita. Svojim položajem podno Mosora s jedne strane i brda Perun s druge strane, zbog prelijepog okoliša izaziva divljenje i ponos svih stanovnika.
Da bi se priča o lijepoj Žrnoovnici, proširila i izvan granica mjesta, zadržala i još više nadahnjivala ljepotom, brinu se članovi Udruge Žrvanj iz Žrnovnice, čiji puni naziv: Prijatelji kulturne i prirodne bašitne Žrnovnice – Žrvanj, objašnjava njihove ciljeve i motive rada.
Okupljanje na platou Lavčevićevog kamenoloma na brdu Perun, pokrenuli su zbog nastojanja, da se zaustavi nastanak divljih odlagališta smeća, a da netaknuta predivna priroda, stijene koje dodiruju nebo i zelenilo koje odmara dušu ljubitelja prirode i dalje budu sačuvani kao predivni darovi prirode.

VIDEO - kako se snimala milenijska fotografija

U ovu lijepu priču uključio nas je Petar Amižić, predsjednik Udruge Žrvanj, pozvavši nas na već dobro osmišljen i pripremljen događaj. Pošto se radi o stjenovitom i nepristupačnom terenu, dogovorili smo se da nećemo angažirati dizalicu, već ću snimati s obližnje stijene. Da bi sve proteklo u potpunoj sigurnosti, obratio sam se, dobrom znancu Vinku Prizmiću iz HGSS, koji je na snimanje uputio Slobodana Bijelića iz Stanice Split, da me sigurnosnim pojasevima osigura za vrijeme snimanja.
U kamenolom iznad Žrnovnice pozvani su svi njeni stanovnici, a posebno zahvaljujem ravnateljici OŠ Žrnovnica Matiji Šitum. koja je na snimanje došla sa učenicima i nastavnicima svoje škole.

Bilo je zanimljivo razvijati ovu ekološku priču, baš zbog same slikovite lokacije, ali i poruke

437. Milenijske fotografije Šime Strikomana,
kojom stanovnici članovi Udruge Žrvanj, učenici i nastavnici škole Žrnovnica, ali i stanovnici svih uzrasta, u dobrom rasploženju zadnjeg, osunčanog, listopadskog dana, iskazuju ljubav prema svoje zavičaju, a na taj način i zajedništvo, poštovanje jednih prema drugima.
Na najljepši način ispričali su priču koja će zadržati anguju (jegulju), da spretno vrluda u čistim vodama, a svaku nepravilnost u trenu će poput žrvnja u kamenolomu, samljeti, pregaziti i ispraviti, da bi u sačuvanom okolišu, uz pjesmu i druženje, mogli zadovoljno uživati!
Šime Strikoman


Žrnovačka limena glazba pred novim zamahom

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
Limena glazba Žrnovnica, osnovana davne 1911. godine, opet je u modi. Nakon niza apstinencijskih godina, iz njihovih prostorija na Korešnici, ponovno se čuju budnice, pod paskom novog maestra Ivana Mrmića.

- Izrazito sam zadovoljan potencijalom žrnovačke Glazbe. U dva tjedna okupilo se dovoljno starih snaga za novi početak. U samo nekoliko proba već smo spremni za prvi javni nastup nakon dugo vremena, kojeg najavljujemo za subotu na žrnovačkom mjesnom groblju, povodom blagdana Svih svetih.

Početak je predviđen za 15,30 sati i zapravo predstavlja obnovu tradicije sviranja Limene glazbe u Žrnovnici na taj dan – kazuje nam novi maestro.

zadnji nastup glazbara u čast sv. Ante na Privoru 2010.godine

Bogata povijest Limene glazbe: nastupi za Svetog Duju, na Danima Radunice…

Žrnovačka glazba u svojoj bogatoj povijesti imala je niz zapaženih nastupa, od onog na otvaranju obnovljene Marmontove ulice, pa do nastupa na događajima poput otvaranja splitskog McDonaldsa. Dugo su svirali i na brojnim gradskim feštama poput proslave Svetog Duje i Dana Radunice, a u Žrnovnici su tradicionalno nastupali za Veliku Gospu, maškare... Osim na feštama, bili su uz Žrnovčane i u tužnim trenucima, kad bi svojim sviranjem dostojno ispraćali preminule mještane na posljednji počinak. Nerijetko su nastupali i u drugim krajevima Hrvatske, iz čega se izrodilo i bratimljenje sa Limenom glazbom iz Desinića.
- Za sada nas na probe dolazi dvadesetak i svi smo oduševljeni što smo se ponovno okupili.

Svakako želim istaknuti da je onu ključnu, motivacijsku ulogu, imao Petar Amižić, predsjednik Udruge Žrvanj, kao i ravnateljica osnovne škole „Žrnovnica“ Matija Šitum, koja nam je odmah ponudila suradnju, ali za sada školsku djecu, na žalost, još uvijek ne možemo pozvati na školu glazbe u naše prostorije jer nam nedostaje instrumenata na kojima bi mogli vježbati – kazuje nam Antonio (Toni) Prodan, jedan od mlađih glazbara.

Video isječak iz TV serije "Ča Smo Na Ovon Svitu"
1973. godina

Kronični problem – nedostatak novih instrumenata

Dolazimo tako i do možda najvećeg problema s kojim se Limena glazba Žrnovnica danas susreće, a to je kronični nedostatak novih instrumenata.
- Stari instrumenti s kojima raspolažemo u jako su lošem stanju, pa se nadamo da ćemo uskoro pronaći načina za nabavku novih. Svi drugi uvjeti su izvrsni, prostor je primjeren za održavanje probi i u jako dobrom stanju – zaključuju glazbari.
Predsjednik Limene glazbe Veljko Jerković kazuje nam da je rado prihvatio inicijativu nekolicine mlađih glazbara za ponovno okupljanje, te se nada da će žrnovačka Glazba ponovno zasjati u punom sjaju, što s obzirom na svoju tradiciju i značenje koje je kroz povijest imala na ovom području, svakako i zaslužuje. A o tome koliku tradicijsku vrijednost žrnovačka Glazba zapravo predstavlja, dovoljno govori i raritetni podatak da u svojim redovima ima i dva člana, Tomislava Mihanovića i Nikolu Jerkovića, koji su u ovoj Glazbi prvi puta zasvirali 14.12.1954. godine, dakle, prije skoro šezdeset godina.

Limena glazba Žrnovnica održava probe dva puta tjedno, te pozivaju sve one koji su ranije svirali u Glazbi, kao i druge potencijale svirače, da im se pridruže svakim ponedjeljkom i četvrtkom od 19 sati u njihovim prostorijama u zgradi Doma kulture na Korešnici.
Izvor: dalmacijanews.hr / Marin Mihanović


Šime Strikoman snima milenijsku fotografiju u žrnovskom kamenolomu

ŽRNOVNICA, 31. listopada 2014. godine
U petak 31. listopada 2014. godine u Žrnovnici (ex. kamenolom Lavčević) na brdu Perun, Šime Strikoman snima svoju 437-mu milenijsku fotografiju. Snimanje je zakazano za 13 sati.

Pozivaju se svi Žrnovčani i Žrnovčanke te svi prijatelji našeg lipog mista, da se pridruže snimanju nove 437. milenijske fotografije renomiranog snimatelja, gospodina Šime Strikomana.

Šime Strikoman je rođen 01. travnja 1957. godine u Vodicama. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Tanhofera, likovni umjetnik fotograf, član ULUPUH-a, ZUH-a, DFRH-a, DNH-a i HFS-a.
Do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu .
Dobitnik je nagrade kao fotograf i novinar "Poleta" i "Studentskog lista", te za kameru u filmu "Za prošle dane Pišta bači".
Šime Strikoman učinio je niz milenijskih fotografija, među kojima i najpoznatiju splitsku, na Poljudu za stogodišnjicu Hajduka, 2011. godine.


Jagoda Mihanović - Tišina paralelnih svjetova

SPLIT, 28. listopada 2014. godine
U utorak 28. listopada 2014. godine u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, u Splitu - Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija umjetnice Jagode Mihanović pod nazivom Tišine paralelnih svjetova.

Izložbu će otvoriti akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, a moći će se pogledati do 11. studenog 2014. godine.
„Ono što je nekoć bila dvostruka ekspozicija, danas je uglavnom digitalna obrada. Tim postupcima transparencije, gotovo paradoksalno, stvara potpuno nove motive, jednu neprirodnu čipku satkanu upravo od samih elemenata prirode. Stablo tako postaje oblak a nebo dobiva krošnje, trave rastu na nemogućim mjestima. Voda prožima sve, kao što inače kruži u ciklusima, kroz naša tijela, kroz biljke i zemlju, kroz zrak, kao nevidljiva koprena pare ili kao tvrda hladnoća leda. Ove fotografije govore i o tome kako je u prirodi sve međusobno povezano i isprepleteno, kako nema izdvojenih, kako je sve dio jednog, zajedničkog svijeta.
Priroda nam je također i utočište, zaklon od svakodnevnog frenetičnog tempa i grubosti suvremenog svijeta. Ona je mjesto gdje se odmaramo od svake buke: buke zvukova, buke misli, buke vlastitih emocija…“
Hrvoje Marko Peruzović

O autorici:
Jagoda Mihanović rođena je u Splitu 1967.
Fotografkinja koja jednako strasno fotografira i izrađuje kolaže.
Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i samostalno, fotografje i kolaže, a ovo je njena 7. samostalna izložba.
Član HDLU-a. Dobitnica više fotografskih nagrada i priznanja.
Izvor: fotogard.com


NOVA ŠKOLSKA GODINA, SRETNO PRVAŠI!

OSNOVNA ŠKOLA „ŽRNOVNICA“
Šk. god. 2014./2015.
Nova je nastavna godina u našoj školi počela u veselom tonu, a kako i ne bi kada smo bogatiji za 44 prvašića.
U ponedjeljak 8.rujna 2014. održao se svečani prijem prvaša.

Prigodni svečani program pripremili su bivši učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama. Pjesmom, recitacijama i igrokazom izmamili su osmijehe na usplahirena lica prvašića, ali i njihovih roditelja. Male plesačice, članice plesne skupine 2. a i b razreda, razveselile su prisutne spretnom izvedbom Kiki-plesa.

Ravnateljica škole prof. Matija Šitum, prigodnim je govorom novim učenicima i njihovim roditeljima zaželjela uspjeh u školovanju.
Nakon blagoslova svećenika, ravnateljica je predstavila učiteljice prvaša: Marija Ugrin i Mira Šetka.
U prigodno urešenim učionicama, uz osmijeh i upoznavanje, učenike su čekali pokloni, a roditelje upute o potrebama prvaša na početku školovanja.
Našim prvašima želimo da rastu u radosti i mudrosti kako bi  jednoga dana bili na čast i ponos svojim roditeljima, svom narodu i svima nama koji smo tračak na njihovom putu prema uspjehu.
Dobro nam došli i sretno!

POPIS UČENIKA ZA UPIS U PRVI RAZRED
Razred: 1. A
Učiteljica: Marija Ugrin,  19 učenika (6 Ž, 13 M)

1.      Amižić Frane
2.      Bjekić Gabrijel
3.      Cvitanić Joško
4.      Čagalj Duje
5.      Čagalj Lovre
6.      Duvnjak Ilija
7.      Hodak Irena
8.      Ibrahimović Dino
9.      Jelavić Duje
10.  Kovačević Lana
11.  Kovačić Luka
12.  Majić Petar
13.  Marin Lana
14.  Palaversa Jakov
15.  Pavić Ana
16.  Pavić Kristijan
17.  Peričić Vlatka
18.  Perišić Ante
19.  Vlajić Manuela

Razred: 1. B
Učiteljica: Mira Šetka, 18 učenika (6 Ž, 12 M)

20.  Amižić Tonći
21.  Babić Josipa
22.  Barbarić Nena
23.  Bartulović Sara
24.  Čavala Ante
25.  Ćurić Luka
26.  Ivanković Nikola
27.  Kalaš Josip
28.  Krželj Josip
29.  Ljubos Ivan
30.  Markovina Ivan
31.  Modrić Roko
32.  Piplica Antonio
33.  Reljić Mia
34.  Rodić Rina
35.  Sinovčić Marko
36.  Vuković Lara
37.  Zeljko Ante
Ravnateljica: Matija Šitum, prof.

E-DNEVNICI U ŠKOLI

U novu školsku godinu u Eko O.Š. Žrnovnica kreće i sa uvođenjem e-Dnevnika.
Tako je na splitskom području postala treća škola koja ima za cilj postići status e-škole.
Nakon O.Š. Kman i O.Š. Mejaši uvela je e-Dnevnike u odjele matične škole ali i u 3 odjela u područnim školama (Sitno Donje i Sitno Gornje).
Kompjutersku opremu škola je nabavila većinom od sredstava koje je sama uprihodila, najmom sportske dvorane.

PROMETNI POLICAJCI U PRVOM RAZREDU

Kako bi naši prvašići bili što sigurniji na putu od kuće do škole,17. rujna 2014. u posjet su im došli prometni policajci.
Kratkim, korisnim predavanjem i razgovorom učenici su upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.
Na kraju predavanja prometni policajci su im poklonili sigurnosne reflektirajuće naramenice koje bi djeca trebala svakodnevno nositi na svom putu do škole i natrag, ali i u bilo kojoj drugoj situaciji kada aktivno sudjeluju u prometu.

Tekst: Marija Ugrin i Mira Šetka
Foto: Dražen Vukičević
Izvor: os-zrnovnica-st.skole.hr


Izložba slika - Ivo Tomažin

SPLIT, 03. srpnja - 18. srpnja 2014. godine

U Splitu u galeriji «Vinko Draganja» u Dominikanskom samostanu, u četvrtak 03. srpnja 2014. godine biti će otvorena izožba slika / ulje i akrilik na platnu i lesonitu, slikara Ive Tomažina. Početak otvaranja je u 20 sati. Svečanost otvaranja pismom će uveličati klapa Žrnovnica.

Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Splita, a može se razgledati do 18. srpnja.
Ivo Tomažin pripada onom toku stvaralaštva koji ide prema definiranom stilu i liniji – gdje protagonisti imaju svoju jasno izraženu ličnost koju uvijek treba naročito podcrtati. Gledajući njegova dostignuća na polju portret karikature i slikarstva, jasno je njegovo nastojanje da odredi središte svoga «ja», iz kojeg proizlaze definicije jednog tijela, jedne duše.
Postavljeni radovi su radiklani obrat u dosadašnjem pristupu stvaranju. Ne može se kazati da je to akademski preokret, jer Ivo je lišen akademskih utjecaja, ali uočava se povratak slikarskim počecima.
Ivo Tomažin je rođen u Splitu gdje živi i radi.
Slikarstvom kao svojim «drugim» svijetom bavi se od rane mladosti.
Ova izložba je dvanaesta samostalna izložba i osma u tehnici ulja.


ŽRNOVSKA GLAZBENA PRIČAONICA

ŽRNOVNICA, 21. prosinca 2013. godine
U susret Božiću u Žrnovnici, 21. prosinca (subota) 2013. godine s početkom u 18 sati u atriju osnovne škole biti će upriličena  ŽRNOVSKA GLAZBENA PRIČAONICA
red pisme, red smija, red plesa, red iznenađenja ....

U glazbenoj pričaonici sudjeluju: muška klapa Sv. Florijan, ženska klapa Marjan, plesni studio Sirena i plesna skupina Talent.
Ali Žrnovnica ima i mnoge skrivene talente tako da će nam: priče pričati Ivica Mihanović –Šmaco, čitati aforizme Tomislav Mihanović, svirati violinu Lucija Amižić te pjevati Ela Jerković

Ulaz je slobodan.
Svi ste dobrodošli!

Podržite i akciju Crvenog križa Solidarnost na djelu.
Sa sobom možete ponijeti prehrambene artikle i higijenske potrepštine, prema Vašim mogućnostima, samo neka je od srca.


Školski vrt u Žrnovnici najljepši u Hrvatskoj, Mladen Kušec posjetio Smojin grob

ŽRNOVNICA, 29. studenog 2013. godine
Osnovna škola Žrnovnica i ove se godine natjecala za najljepše školske vrtove u Hrvatskoj. Svečanost proglašenja  upriličeno je na Hrvatskoj radioteleviziji u Zagrebu, 22.studenoga.  Istoga dana, upravo u školi, bilo je i svečano otvaranje 2. Žrnovskog sajma.

Zbog nemogućnosti preuzimanja priznanja, školu su osobno u srijedu posjetili i uručili priznanje gospoda urednici s HRT-a:  inicijatorica  projekta "Najljepši školski vrt" Lidija Komes koja je ujedno i  urednica emisije "Slušaj kako zemlja  diše" te  književnik Mladen  Kušec, urednik radijskih emisija i jedan od nepresušnih autora dječje literature.

 Iskoristili su priliku zapaliti svijeće na grobu Miljenka Smoje, a nisu propustili priliku i prikupiti materijale s mještanima Žrnovnice za svoje radijske emisije. Izuzetno smo ponosni i počašćeni njihovom posjetom kao i priznanjem koje je dobila škola u Žrnovnici.
Autor: dalmacijanews.com / Matija Šitum, Photo: V. Aljinović Veki


Promocija Smojine "Skitan i pitan" na II žrnovskom sajmu

ŽRNOVNICA, 23. studenoga 2013. godine
Slobodna Dalmacija je za 70. rođendan izdala i predstavila knjigu Miljenka Smoje „Skitan i pitan“. Smojine još uvijek svježe beside, ukoričene su u knjizi izabranih reportaža iz malih i velikih mista, kolumni i humoreski objavljivanih u "Slobodnoj" u njegovom plodnom 40 -godišnjem novinarskom razdoblju (1953. - 1993.)

Knjigu će predstaviti i na II žrnovskom sajmu, promocija će se održati u subotu 23. studenoga 2013. godine u 19 sati, u atriju osovne škole u Žrnovnici.
Knjiga "Skitan i pitan" će se moći kupiti po simboličnoj cijeni od 30 kn.
Svi ste pozvani, opustite se i zabavite u Smojinom stilu našeg malog mista ....


Tomislav Mihanović namazao u Žrnovnici "Kruva i masti"

ŽRNOVNICA, 07. veljače 2013. godine
Neki možda misle da je mast izašla iz mode, dica više ne marendaju kruva, masti i cukra, nego Nutelu, pa kuvari više ni u pašticadu ne meću mast nego ulje. Ali, varate se ako misilte da je mast izgubila svoju upotrebnu vridnost. Ajde, recite vi meni kako se nekome utirat, ako se nisi dobro namaza ili još bolje, ako nisi premazan svim mastima – kazao je burno pozdravljen Tomislav Mihanović, predstavljajući u srijedu navečer svoju četvrtu knjigu aforizama nazvanu "Kruva i masti".
Diplomirani pravnik i od 1993. do 2001. godine direktor splitskih "Parkova i nasada", već je napisao tri knjige aforizama – "Kruva i salama" (2007.), "Kruva i paštete" (2008.), te "Kruva i pršuta" (2010.) , a četvrtom, tiskanom ove, 2013. godine stavio je 65-godišnji Tomislav Mihanović, kako je to zgodno opisao Mladen Vuković, i četvrtu nogu za svoj bogati stol aforizama, "tog najbritkijeg književno-satiričkog izraza" jer je "u top formi za zabijanje strelovitih golova".
Knjigu su zajedno s autorom, pred krcatim auditorijem restorana "Rus" u Žrnovnici, predstavili novinari Mladen Vuković i Jadran Marinković, te poznati slikar Zvonimir Mihanović, koji je sve četiri knjige ilustrirao svojim crtežima. Program su vodili Damir Mihanović – Ćubi i Duško Ćurlić, koji je za ovu promociju "potegao" iz Zagreba. Na kraju je sve pjesmom oduševio Pero Panjković, koji je zapjevao zajedno sa Čubijem. Da sve bude na mistu, kako i spada, Ćubi je već na početku više nego uspješne večeri počeo odlično zabavljati brojnu publiku:
- Pozdravljam vas sve, a posebno mog suvoditelja Duška Ćurlića. Morate znati, navikao sam ja uglavnom uza sebe imat voditeljicu, a ne voditelja, ali sada su došla takva vrimena, zdravstveni odgoj i to.., pa sam se i ja prilagodio - upoznao je Ćubi sve prisutne.
Smijeha dakako, nije falilo. Ćubi i Ćurlić su, uz vlastite skečeve, čitali i duhovite i britke aforizme Tomislava Mihanovića, stalno iznova izazivajući oduševljenje nazočnih. Odlični su bili i Zvonimir Mihanović i Jadran Marinković. I – naravno – autor Tomislav Mihanović:
- Skinija sam brnjicu i namaza mašću i laži dvoličnost, i glupost i besmislenost, i životne promašaje, pa onda umiša cukra da bude manje masno, da lakše prođe. Nisam se tija maknit sa raskrižja da svima ne budem na putu. Ja činim fintu da slabo vidim, da su mi se razbile očale, da je na semaforu uvik zeleno. Pa di puklo da puklo!
Jadran Marinković ekskluzivno je otkrio publici da Tomo već sprema i petu knjigu aforizama, radnog naziva "Kruva i kruva", jer kako nam je krenulo, ostat ćemo i bez masti. Zahvalivši autoru na odličnoj knjizi aforizama, Jadran Marinković je Tomislavu Mihanoviću darovao – teglu masti, "dok je još imamo".
Uslijedilo je potom druženje u restoranu "Rus" uz glazbu, te vrhunsko iće i piče, do kasno u noć, a oduševljeni posjetitelji su na knjizi osim Tomislavu Mihanoviću, čestitali i njegovoj supruzi Anki, te sinovimaDeanu i Vici. Čestitamo i mi, uz savjet svim našim čitateljima: nastojte knjigu nabaviti, i pročitati je. Izličit će vas!
A kakvim britkim i satiričnim aforizmima Tomislav Mihanović liči svit, najbolje se za kraj uvjerite sami u nekoliko njih iz "Kruva i masti":
- Dok su neki čekali u redu za domovnicu,
neki su domovinu već napuštali.
- Što manje snage, više ulizivanja.
- Pozivanje na najširu javnost
obično je iz najužih interesa.
- Guzica je sreća, obraz i karakter.
Govno ne valja držati u sebi, a ne valja ni kraj sebe.
- Lakše je bilo trpit u braku kad je
Otac sinu bira ženu.
Barem se sam nisi zajeba.
- Pravom poltronu nije važno tko je na tronu.
- I među svinjama ima prasaca.
Autor: Joško Dadić Photo: Dražen Biljak


"Priča iz trgovačkog centra" u atriju OŠ Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 01. veljače 2013. godine
Svi željni malo smijeha i opuštanja dobrodošli na predstavu Sinjskog pučkog kazališta "Priča iz trgovačkog centra" ovog petka, 01. veljače 2013.godine, u atrij OŠ Žrnovnica s početkom u 19:30 sati. Ulaz je slobodan.
Priča je to o emotivnom susretu dvoje gastarbajtera iz istog sela koji se susreću poslije 30-tak godina i koji kroz priču otkrivaju najintimnije trenutke svog života.
"Priča iz trgovačkog centra" je drama nabijena emocijama koje i u smiješnim situacijama ne gube svoju snagu.
U predstavi nastupaju Marija Cvrlje Radović (kao puc frau Mara koja je za život zarađivala i kao plesačica u noćnim klubovima) i Željko Viculin (emigrant i bivši skojevac, a sada nacht baehtungen-noćni čuvar u velikoj robnoj kući u Njemačkoj)...
Udruga Žrvanj i Sinjsko pučko kazalište žele vam dobru zabavu!


ART & ARTIZAM Stipe Ivanišević: Sve je više umjetnika, a sve je manje - umjetnosti

SPLIT, 07. siječanj 2013. godine
Sreća je kad među slikarima naiđete na one rijetke koji imaju potrebe i nešto reći o svom djelu, ali dakako i trenutku u kojemu stvaraju. Praksa uči kako nastojanja da se likovnjacima približite obično zapinju na mudroj krilatici “moje je da slikam, a ne da govorim”. Jasno, ima iznimaka, pa i ondje gdje ih ne očekujete. Stjepan ili Stipe Ivanišević je vjerojatno najtraženiji splitski slikar, recimo tako, srednje generacije.
Povod je izložba u Galeriji Vinka Draganje u dominikanskom samostanu na Pazaru. A o samosvojnom slikaru, za uvod, uopćeno tek toliko da, mimo očekivanja, ne pripada ni sfumatu, ni kolorističkoj školi, da inklinira lirici i realizmu, no...
- Ne pripadam nikakvom likovnom krugu. Pripadam svima koji zagovaraju kreativnost, osjećaje, ljubav, humanost, dobrotu, artizam, inspiraciju, autentičnost, crtež, kompoziciju, a većina ovoga danas je potisnuta u drugi plan.
Može li se i kroz vaš primjer svjedočiti kako klasično slikarstvo nije ustuknulo pred novim medijima, da nije u krizi, da ne izumire, kako se mislilo krajem 20. stoljeća?
- Tko uopće kaže da je slikarstvo ustuknulo pred novim medijima ili da je u krizi? Slikarstvo je samo jedan od načina izražavanja. Ono je kao medij sporo, ali u potpunosti sažima neke druge mogućnosti i situacije, uzimajući u obzir današnje vrijeme. Slikarstvo, kao i muzika, ima jednu jako dobru osobinu, ono u trenu razotkriva netalentiranog čovjeka, čovjeka koji u tome mediju nema što reći, koji ne vlada materijom, koji mu se nije spreman potpuno posvetiti. Ono vas traži u potpunosti i mnogi koji osjete taj problem, a nemaju nešto od gore navedenog, pođu nekim drugim lakšim putem, gdje tragovi nisu toliko vidljivi i gdje se mnoge stvari mogu prikriti. Povijest slikarstva je jedno veliko akumulirano znanje, koje ne možete tek tako izbrisati. Još uvijek, ako se ičemu istinski radujem, to je dobra slika.
- Kad posjetite Pariz, London ili neki drugi grad, vidite da za sve ima mjesta, da slikarstvo živi svoj puni život. To što je ono ovdje u medijima gurnuto u drugi plan, a određeni krug ljudi diktira što i kako bi se trebalo raditi, jer to radi tamo netko drugi, zaista je smiješno. Danas se mladom čovjeku teško sačuvati od agresivnih teorijskih koncepcija, umjetnog usmjeravanja pulsa umjetnosti. Problem je i u ljudima koji bi trebali pisati o slikarstvu, koji ga razumiju, prepoznaju i osjećaju. Nema ih, odnosno ima ih jako malo, i tihi su kao i samo slikarstvo. Ono egzistira u tišini. Mene osobno veseli da nas još ima koji još vjerujemo u medij slikarstva. Citirat ću akademika Zlatka Kesera: “Očito u slikarstvu još tinja nešto vrlo važno”, a ja bih dodao: Gori!
Kakav ste slikar, angažiran s porukom ili slikar uspomena i lijepoga, postoje li dvije razine iščitavanja?
- Biti angažiran s porukom? Zar je to neko mjerilo da će nastati umjetničko djelo? Znam bezbroj tekstova, muzičkih brojeva, slika, instalacija angažiranih i s porukom, a koji nemaju veze s umjetnošću. Slikar uspomena?! Pa svi ih imamo, one nas dijelom određuju. I ova prethodna rečenica već je uspomena. Slikar lijepoga? Prije bih rekao slikar ljubavi prema životu. Razine iščitavanja, pak, prepuštam promatraču. Kad jednom slika iziđe iz ateljea, dolazi sudu javnosti i svakom promatraču ponaosob. Zašto ne bi svatko tražio u njoj svoju istinu i ostvarivao svoj doživljaj? I što je vrlo važno, njima ne trebaju hrpe tekstova koje bi opravdale njihovo postojanje ili objašnjavali što je slikar htio reći.
Dalmacija i zaobalje, kako im likovno najjednostavnije prići a da se na isklizne u pretjeranu opisnost?
- Dok radim, uvijek sam sam. Pokušavam maknuti svu vanjsku i čuti svoju unutrašnju buku ili tišinu, svejedno. Najčešće ne znam što ću slikati, krenem i tražim. U sukobima same magme boja, tekstura, kompozicije određuje se put često uvjetovan slučajnošću. Motiv u mojim slikama mora biti, pa ma koliko pojedini fragmenti slike bili apstraktni. Ono što mi je važno jest da slika mora imati svoju unutarnju energiju koja je održava na životu.
Kakav je likovni trenutak u sredini kojoj svjedočite, je li Ivanišević u manjini?
- Zahvaljujući onima koji pišu u i o kulturi, te njihovu neznanju, riječ umjetnik, umjetnost, se profanirala. Mislim da nikad nije bilo više umjetnika, a manje umjetnosti nego danas. To ne mislim samo na sredinu gdje živim, nego znatno šire. Postoje ljudi koji rade dobro, kvalitetno, a nema ih nigdje. Ne mislite valjda da nekolicina povjesničara, teoretičara ili selektora baš najbolje zna prepoznati djelo u trenutku nastanka i pronaći mu mjesto u budućoj povijesti koje mu pripada. Strašna je arogancija s kojom se danas nešto proglašava umjetnošću budućnosti. Možda bi o umjetnosti koja upravo nastaje najpoštenije bilo reći: da, to je ono što želim gledati. Ako sam u manjini, to mi je izniman kompliment.

Što tematizira izložbu koje se dotičemo?
Ja slikam iz unutarnje potrebe i izložba mi nikada nije bila motiv da počnem slikati. Obično izlažem tamo gdje me pozovu i ako mi taj prostor ili atmosfera odgovaraju i, naravno, ako imam što pokazati. Poziv prijatelja Ike Mateljana nisam htio odbiti, a kad sam počeo razmišljati što izložiti, odmah su mi se nametnule slike koje su tematski bliske, a koje su nastale u protekle dvije-tri godine. U galeriju sam ih donio 30-ak i tamo napravio odabir. U Splitu sam izlagao prije deset godina, tako da je ovo izložba s potrebom. U katalogu ovaj put nema predgovora, ali ima jedna pjesma, “Stablo s pticama”, koja predivno komunicira s mojim slikama, a napisala ju je pjesnikinja Božica Jelušić.
Slikar ste i pedagog, čemu učite đake, čemu vas oni uče?
Kao i svaki učitelj, učim ih osnovama, disciplini koju mora imati svatko tko se želi baviti ovim poslom sa željom da se razvija kao slikar i kao čovjek. Oni mene uče strpljivosti.
Kako se nametnuti izvan regije, ima li načina da slikar s juga probudi metropolu?
Naša mnogoljudna zemlja je ogromna, razvedena, prostrana s reljefom kakav je i teško je između svih tih brežuljaka i tog mnoštva ljudi vidjeti nekoga, prepoznati nešto. Teško je i putovati. U mnogim dijelovima zemlje još uvijek vukovi poštu nose, a dobre vijesti teško prolaze. I kad sve to nabrojim, ne znam zašto uopće nekog buditi, prekidati san i snove.
Prikovan uz Prado
Dok sam studirao u Zagrebu, imao sam sreću da su predavači bili Parać, Kulmer, Biffel, Seder, Jordan, Ružić, da je u potkrovlje svaki dan dolazio Tartaglia, te sam od svih ponešto primao. Imao sam sreću da mi je povijest umjetnosti predavao iznimno zanimljiv i elokventan čovjek Matko Peić. Koji je na umjetnost gledao očima slikara. U to vrijeme za mene je od velike važnosti bio posjet Pradu gdje sam danima, od otvaranja muzeja pa do zatvaranja, stajao pred Velasquezom, Goyom, El Grecom...
Pred kraj studija s prof. Biffelom smo posjetili Ljubljanu gdje sam se susreo s djelima Gabrijela Stupice, koji me oduševio. Poslije je došla velika retrospektivna izložba Ive Dulčića, zatim Ljube Ivančića. Izostavit ću veliki broj imena koja volim pogledati i ako mogu ponešto naučiti.
Autor: Igor Brešan / slobodnadalmacija.hr


 


Glasilo "Žrvanj" - broj 12

ŽRNOVNICA, prosinac 2012. godine
Od studenog 2012. godine u prodaji je 12 broj lista Žrvanj.
List Žrvanj je glasilo istoimene udruge iz Žrnovnice, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice.
Udruga je vrlo aktivna, tako je i u ovom broju objavila pregršt zanimljivih tema.

U 12 broju glasila možete čitati; o izgradnji kanalizacijske i vodovodne mreže – Žrnovnica, o problemima legalizacije objekata, Strategiji razvoja Žrnovnice, o povijesnoj baštini „Žrnovničkom reljefu“, o područnom Crvenom križu i klubu dobrovoljnih davatelja krvi, o vatrenom ljetu u Žrnovnici, o 10-to godišnjici udruge Oblica kao i o 10-to godišnjici WEB Žrnovnice, ali i o mnogo drugih interesantnih tema.
Ugodnu zabavu, do idućeg broja!


Božićni koncert "Ususret Božiću"

ŽRNOVNICA, 22. prosinca 2012. godine
Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana, puhački orkestar sa više od sto godina glazbene tradicije, poziva sve ljude dobre volje na koncert „Ususret Božiću“, koji će se održati u subotu, 22. prosinca 2012. godine u dvorani OŠ Žrnovnica. Početak koncerta je u 18 sati. Koncert je organiziran u suradnji HKGD Podstrana, Vijeća mjesnog odbora Žrnovnice, udruge Žrvanj i OŠ Žrnovnica. Uživajte u svevremenskim Božićnim hitovima obrađenim za puhački orkestar u drugom od tri božićna koncerta u nizu.
Nastupaju:
Puhački orkestar HRVATSKO KATOLIČKO GLAZBENO DRUŠTVO PODSTRANA
Ženska klapa ANKORA
Muška klapa PRASKA
Muška klapa SVETI FLORIJAN
PROGRAM IZNENAĐENJA
Radujemo se Vašem dolasku!
Izvor: web.zrnovnica


Izložba slika slikara, Stipe Ivaniševića

SPLIT, 29. studenog 2012. godine
U Splitu 29. studenog bit će otvorena izložba slika našeg mještanina, slikara, Stipe Ivaniševića. Izložba je postavljena u galeriji „Vinka Draganje“ u Dominikanskom samostanu u Splitu, a otvaranje je predviđeno za 19 sati.
Izložba će se moći razgledati do siječnja 2013. godine.

Stipe Ivanišević je rođen 19. svibnja 1960. godine u Splitu, u Hrvatskoj gdje je završio Školu primjenjenih umjetnosti 1979. godine. Iste godine upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu koji već slijedeće godine napušta. Želja za slikanjem bila je jača.
Moj život slikara obilježava samo predan rad, ustajanje uglavnom u zoru, svakodnevne sitne radosti, ništa od onakvog glamura i spektakularnosti kakvom se predstavljaju moderni gurui trendova. Spektakularan je odlazak u zoru na planinu da osjetim tišinu ili osjećaj kad se na platnu dogodi onaj trenutak lucidnosti a ja ga prepoznam, osjetim, kaže sam autor izložbe, Stipe Ivanišević.


IGRA SLOBODE, KOLOPLET SNOVA, izložba kolaža Jagode Mihanović

SPLIT, 04.rujna 2012. godine
U prostoru Gradske Knjižnice Marka Marulića u Splitu, svoju četvrtu samostalnu izložbu upriličit će naša sumještanka Jagoda Mihanović.
Izložba će biti otvorena 04. rujna s početkom u 18:30 sati.
Ovaj put će se Jagoda predstaviti sa svojim kolažima a posjetitelji će ih moći razgledati do 18. rujna.
Izložbu će otvoriti Toni Horvatić. Predgovor za katalog je napisala Barbara Gaj, a na otvaranju će sve prisutne pjesmom počastiti klapa Sv. Florijan.
„Prije više od dvadeset godina, Jagoda Mihanović je krenula na put prema mjestu iz svojih snova; na put prema samoj sebi. Njezina ljubav prema fotografiji nije se zadržala samo na klasičnom kadriranju ili „hvatanju“ trenutaka kakvi jesu već nam je rekomponirajući stare fotografije u neobične kolaže, simbolično ispričala svoju životnu priču.
Od svog prvog kolaža There`s A City In My Mind, nastalog na zakovit datum 8. ožujka 1992. od novinskih isječaka i fotografija građevina poznatih i nepoznatih mjesta pa sve do danas, svoja je djela Jagoda slagala poput bilješki, sjećanja i pjesama; njezini radovi su kao stranice dnevnika, uspomene zapisane kroz slike koje govore više od riječi.“ Barbara Gaj


III Smotra klapa - ŽRNOVNICA 2012.

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2012. godine
U srijedu, 15. kolovoza 2012. godine s početkom u 20 sati u Žrnovnici će se održati 3. po redu smotra klapa u sklopu Žrnovačkog kulturnog ljeta.
Izvođači koji će Vas zabavljati na smotri su:
Klapa Sveti Florijan - Žrnovnica,
Dubrava - Dubrava,
Znamen - Kaštela,
Ankora - Podstrana,
Stobreč - Stobreč,
Morbin – Donji Humac,
Tamarin - Vranjic,
Mriža - Split,
Kamen - Kamen,
Signum - Čapljina,
Cambi - Split,
Šufit - Split
Voditelji programa su Edita Lučić i Ivica Bebić.
Organizatori smotre su MO Žrnovnica i klapa Sv. Florijan. Ulaz je slobodan


Predstavljanje monografije slikara Stipe Ivaniševića u Zagrebu

ZAGREB, 28. ožujka 2012. godine   MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT
U srijedu, 28. ožujka 2012. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu s početkom u 19 sati biti će predstavljena MONOGRAFIJA slikara Stipe Ivaniševića.
Njegova monografija naslovljena “Strofe krajolika i uspomenski život” na dvjestotinjak stranica daje relevantan uvid u zavidan likovni opus tijekom 25 godina rada.
Storija o dalmatinskom slikaru koju je znalački i reprezentativno oblikovao dizajner Neven Marin, a tiskao splitski “Dalmacijapapir”, ispisana je perom koprivničke pjesnikinje Božice Jelušić. Promotori monografije uz samog autora su već spomenuta, Božica Jelušić, te Marino Baldini i Igor Brešan.

Modra je ipak boja kojoj je Ivanišević više posvećuje od ostalih u spektru, no uvijek negdje, u nevažnosti, paluca znamen, tinja neki znak života i radosti, svijetli komplement. More je izvor nadahnuća i veselje okrjepe, slikaru, ali i bezdan što izaziva poštovanje i respekt. Slikar je na znalački način, vjerujući u svoju osobnost i kreativnost, svojim radovima premostio bogato naslijeđe hrvatske moderne, od zemljaških konotacija, do apstraktne lirike.

Slikar Stipe Ivanišević, živi i radi u svom ateljeu u Žrnovnici, rođen je 1960. godine u Splitu, gdje je završio Školu primjenjenih umjetnosti 1979. godine. Iste godine upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu koji već slijedeće godine napušta. Želja za slikanjem bila je jača.
Slikarstvo je diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu 1985. godine. Poslije studija dok je pokušavao preživjeti i slikati, prihvaćao je različite poslove. U tom razdoblju dosta je radio na obnovi i restauraciji javnih i sakralnih objekata.

Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1988. i do danas ih je skupio dvadesetak. Od 1988. do 1992. bio je u statusu samostalnog umjetnika. Njegovi radovi se nalaze u sakralnim objektima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a izvedeni su gotovo u svim klasičnim slikarskim tehnikama (zidna slika, ulje, mozaik, vitraž). U međuvremenu, stigao je i raditi u Školi Likovnih Umjetnosti i na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1999. do 2008.
Ostalo vrijeme je proveo u svom ateljeu u Žrnovnici.


Glazba za sve

 

 

Glazba govori ono što se ne može izraziti, smiruje um i daje mu odmora, lijeći srce, čini ga cijelim, teče s neba u dušu.

U prostorijama udruge Žrvanj (stari vrtić) u Žrnovnici
Za sve uzraste od 4 do 60 godina
Satovi violine, viole, mandoline
Satovi za početnike gitare, klavira

Informacije:
mob. 0981909961
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Antoniji Dori Pleško back vokal Ljiljana Nikolovska

studeni 2011. godine
U pripremi je izlazak albuma jazz standarda koji je Antonia snimila ovo ljeto u studiju u Hollywoodu s višestruko nagrađivanim Grammyjevcem Kevinom O'Nealom.

U pripremi je izlazak albuma jazz standarda koji je Antonia snimila ovo ljeto u studiju u Hollywoodu s višestruko nagrađivanim Grammyjevcem Kevinom O'Nealom.
Pjesme su snimane u swing maniri, vrlo ležerno ali u vrhunskoj produkciji s tim da su aranžmani posebno prilagođeni Antoniji i njenoj osobnosti koja je osvojila čitav produkcijski tim.
Na albumu su svoj dio odradili redom vrhunski glazbenici: Kevin O’Neal – piano, akustični & električni bass, govor, aranžman, Quentin Denard – bubnjevi, Henry Mejias –udaraljke i posebna gošća u izvedbi klasika Summertime gospođica Patrice Quinn. Čitav album produciran je u sklopu Rhythm Village projekta i producenata Josepha Zamberlina i Kent Stevensona. Ovo je samo najava, kratki dijelovi snimljenih pjesama koje će se ubrzo naći na albumu koji bi trebao predstaviti Antoniju široj javnosti. Njene pop pjesme koje su snimljene također u Los Angelesu uskoro bi jednako trebale ugledati svjetlo dana nakon što budu miksane u studiju u Milanu i producirane od strane talijanskog producenta Christiana De Waldena i Kennyja O’Briena koji osim Antonije radi na albumima talijanskog trojca Il Volo, Michaela Bubblea i ostalih velikih zvijezda današnjice te uz pomoć naše pjevačice u inozemstvu Ljiljane Nikolovske koja je nesebično pomogla kod snimanja back vokala.
Autor: novatv.hr


 Novi broj lista Žrvanj

ŽRNOVNICA, rujan 2011. godine
U prodaji je novi, 11 broj lista Žrvanj. List Žrvanj je glasilo istoimene udruge „Žrvanj“ iz Žrnovnice, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice.
Udruga se u posljednjih nekoliko godina iskazala vrlo aktivnim radom, tako je i za ovaj broj prikupila i objavila članke o pregršt zanimljivih tema.

S toga, u ovom 11 broju možete čitati; o poučnim stazama, božičnoj jabuci kao brand-u mjesta, o tome kako do Općine Žrnovnica – Stobreč – Šine, model Primošten kao mogući uzor, o stogodišnjici glazbe. Zatim, u listu se nalazi i podlistak o ovogodišnjoj proslavi Blagdana Velike Gospe, te zbornik sa simpozija „Perunov Žrvanj i jurjevo koplje“ i još mnogo interesantnih tema.
Zabavite se, do idućeg broja!
Autor: adm klapa

Klapa DVD-a Žrnovnica SV. FLORIJAN izdala album prvjenac

Pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records, u četvrtak 13. listopada 2011. godine, naši sumještani,  klapa DVD-a Žrnovnica SV. FLORIJAN izdala je svoj debitantski album „I dok Žrnovnica spava“.
Album sadrži deset novih pjesama među kojima je i pjesma pobjednica splitskog festivala „Kako ću joj reć da varim“ te dvije bonus pjesme. Prva je a cappella verzija pjesme „Nestalo je sve“, a druga pjesma „Osta san čovik“ je duet s Tedijem Spalatom.
Klapa je već do sada, nekoliko pjesama koje će se naći na albumu popratila i video uradcima u režiji Nina Barišića.

Promocija njihovog albuma prvjenca će se održati 22. listopada 2011. godine u klubu Emotion hotela Le Meridien Lav. Početak je predviđen za 21 sat.
Gost promocije će biti klapa Neverin, a sam program će voditi Edita Lučić Jelić i Joško Elezović.
Autor: adm klapa


Antonia Dora Pleško: "San mi je postati velika zvijezda"

- U Ameriku sam otišla na poziv Matta Lincira iz studija Alvas i Maye Bristow iz Hrvatskog kulturnog centra u Los Angelesu kako bih našim iseljenicima dočarala dašak Dalmacije - pojašnjava naša sumještanka, 12-godišnja Antonia Dora Pleško koja dvije godine nakon svog televizijskog debija živi san svakog zabavljača.
Nadarenoj djevojčici iznimno odraslog “crnačkog” glasa i finalistici prve sezone “Supertalenta” nije dugo trebalo da zapne za uho svjetski uspješnih glazbenih producenata i krene na put prema uspješnoj pjevačkoj karijeri. Na to uzbudljivo putovanje Antonia se uputila prije tri tjedna, kad je s mamom Dubravkom otišla u Los Angeles.

– Plan je bio da se susretnem s producentima dječje serije “Rhythm Village” i pokušamo dogovoriti snimanje serijala - započela je priču Antonia Dora koja se vratila s dvotjednog boravka u Americi. Da podsjetimo, Dora je prošlo ljeto u spomenutoj seriji dobila ulogu djevojčice koja dolazi iz Europe u bakinu kuću prepunu tajni, a iako su je na aerodromu u LA-u dočekali producenti Joseph Zamberlin i Kent Stevenson, njen plan i raspored neočekivano su se promijenili.
– Sljedeće jutro imala sam prvi nastup pred našim iseljenicima u crkvi Mary Star of the Sea u San Pedru, a nakon toga čekao me party Meet and Greet u Alvas studiju, gdje smo se neobvezno družili i pjevali. Ondje sam upoznala neke od najvećih svjetskih glazbenika kao što su basist Kevin O’Neal, višestruki dobitnik Grammyja, pjevačica Melanie Burke, kći pokojnog velikana Solomona Burkea, te producent i aranžer, grammyjevac Kenny O’Brien, a imala sam i čast pjevati s njima – kaže Antonia i nastavlja:
- Sutra smo se smjestili u kući Kennyja O’ Briena, a za neobveznog posjeta njegova poslovnog partnera i producenta Christiana De Waldena Kenny je organizirao malu audiciju – otkrila je 12-godišnjakinja.
Ono što je uslijedilo, nije mogla zamisliti ni u najluđoj mašti.
– Kada je čuo kako pjevam, De Walden je odlučio snimiti album sa mnom! Za mog boravka snimili smo tri predivne pop pjesme: “My Love”, “Kiss Goodnight” i “Not That Kind of Girl” s kojima će me predstaviti javnosti te dogovorili daljnju suradnju.
No, uzbuđenjima tu nije bio kraj. Priliku da napravi materijal s djevojčicom iznimnih glasovnih mogućnosti nije propustio ni Kevin O’Neal, a Antonia je dobila priliku raditi s producentom Céline Dion i Enriquea Iglesiasa. U studiju Kennyja O’ Briena snimili su tri jazz standarda te nekoliko klasika u jazz aranžmanu, poput “Wonderful World”, “Somewhere Over The Rainbow”, “Summertime”, “Fly Me to the Moon” i “Isn’t She Lovely”.

– Ni na kraj pameti mi nije bilo da će se stvari odviti takvom brzinom i da ću se iz Amerike vratiti s novim pjesmama snimljenim s vrhunskim glazbenicima - priznaje mlada pjevačica i plesačica. Uspjeh u zemlji mogućnosti naveo ju je da njezine ambicije postanu još veće.
– San mi je postati velika pop zvijezda kakve su Justin Bieber i Selena Gomez. Najveći uzor ipak mi je Lady Gaga, jednostavno je obožavam! Divim joj se jer sama piše tekstove i glazbu, a najdraža mi je “You And I”. Osim toga, i ona je počela raditi jazz glazbu.
No, Antonia o svjetskoj slavi zasad samo mašta jer još nije spremna zauvijek se preseliti u daleku Ameriku.
– Previše bi mi nedostajali obitelj i prijatelji! Ali, kad odrastem, voljela bih ondje živjeti i mislim da bih tamo bila sretna. Los Angeles je predivan, baš onakav kakvim sam ga zamišljala – zaključuje Antonia koja je dan nakon što se vratila iz sunčane Kalifornije krenula u sedmi razred. Prijatelji i profesori zasuli su je pitanjima o američkoj avanturi, a nadarena učenica uz sve lijepe priče nije im prešutjela ni jednu stvar koja ju je smetala.
– Nikako se nisam mogla naviknuti na promjenu vremenske zone pa bih se budila u tri ujutro i žalila se mami da ne mogu spavati. To je stvarno bilo koma – iskreno će Antonia Dora.
Autor: večernji.hr

2. Smotra klapa ŽRNOVNICA

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2011. godine
U Žrnovnici će se 15. kolovoza (ponedjeljak) s početkom u 20:30 sati održati 2. Smotra klapa Žrnovnica.
Smotra će biti održana u centru Žrnovnice (Bašta), a u slučaju nevremena u školskoj dvorani.
Na smotri će se predstaviti klape:
KAMEN - Kamen
KURJOŽE – Podstrana
MORBIN – Donji Humac
NEVERIN – Kaštela
PASIKA - Kostanje
PRISKA – Split
STOBREČ - Stobreč
SVETI FLORIJAN – Žrnovnica
ŠUFIT - Split
TUGARE (pučki pivači) - Tugare
ŽRNOVNICA – Žrnovnica
Voditeljica programa: Edita Lučić – Jelić

U organizaciji M.O. Žrnovnica (kulturno vijeće) i klape Sveti Florijan

Zelena zastava podignuta četvrti put

ŽRNOVNICA, 15. lipnja 2011. godine - O.Š. Žrnovnica

 

 

 

U Žrnovnici, 15. lipnja 2011. godine, u osnovnoj školi svečano je pod budnim okom ravnateljice škole Matije Šitum, po četvrti put podignuta zelena zastava EKO ŠKOLE, nakon što je u Zagrebu dobiven brončani certifikat.
Zadnji dan nastavne godine iskorišten je za zahvalu roditeljima i mještanima koji su i materijalno pomogli školi i bili dobri domaćini učenicima, gostima iz Zagreba i Italije.
Koordinatorica RETE CROAZIA tj. MREŽE HRVATSKA, ravnateljica škole, profesorica Matija Šitum dodijelila je zahvalnice i za materijalnu podršku i potporu organizaciji projekta Mir, kojoj je O.Š. Žrnovnica pristupila još 2006. godine i od tada je aktivni sudionik. Obveza škole je daljnje širenje mreže, tj. učlanjivanje svih škola, tako su O.Š. Josip Pupačić, O.Š. Čišla i O.Š. Dugi Rat posadili u znak prijateljstva žižulu, planiku i lovor, te je ovo početak zajedničkih projekata u budućnosti.

Dječji mandolinski orkestar KUD-a Žrnovnica

U prigodnom programu uz školski zbor i igrokaz pod nazivom „Bistra rijeka“, nastupili su i učenici osnovne škole koji sviraju u Dječjem mandolinskom orkestru KUD-a Žrnovnica, s dvije izvedbe pod stručnim vodstvom maestra Ivice Rabadžije.
Na samom kraju je u prostorijama škole za sve goste i uzvanike upriličen prigodni domjenak.

    

Autor: adm klapa     Photo: M. Marin

Treća samostalna izložba, Jagode Mihanović Miličić - INKOGNITO

SPLIT, 17. svibnja 2011. godine
U Splitu u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, 17. svibnja 2011. godine u 19 sati bit će uprilićeno otvaranje izložbe fotografija, naše sumještanke Jagode Mihanović Miličić.

Jagoda je rođena 1967. godine u Splitu. Živi i radi u Žrnovnici. Završila je srednju umjetničku školu, smjer fotografija. Sudjelovala je na nekoliko „zajedničkih“ izložbi. Na 20-toj općinskoj izložbi 1988. godine u galeriji foto kluba Split dobiva (nagradu) diplomu za fotografiju.
Ovo je Jagodina treća po redu samostalna izložba. Svoje prvo samostalno izlaganje je imala 2010. godine u Galeriji Doma kulture Zvonimir u Solinu, a drugo 2011. godine u Galeriji Foto – kluba Split u Splitu.
Izložbu fotografija pod nazivom „Inkognito“ otvorit će Mr. sc. Ita Praničević-Borovac, viši predavač na umjetničkoj akademiji, dok će samo otvaranje izložbe svojim nastupom s nekoliko glazbenih brojeva uveličati Zdravko Bajan.
Autor: adm klapa

18. PORIN: Hit godine - nominacije

BIOGRAD, 15. svibnja 2011. godine
U nedjelju, 15. svibnja, u Biogradu će se održati 18. po redu Porin.
Za Hit godine i ove je godine kandidirano 6 pjesama koje su se tijekom 2010. najviše sviđale publici i urednicima radijskih postaja u Hrvatskoj.

O konačnom pobjedniku ipak odlučuju samo glasovi publike. Zato je ova posebna kategorija glazbenicima i posebno draga.
Nominirane pjesme čekaju glasove publike od 18. travnja sve do posljednjih trenutaka svečane završne dodjele diskografske nagrade u Biogradu 15. svibnja.

Klapa DVD-a Žrnovnica "Sv. Florijan" na proglašenju pobjednika na 50. splitskom festivalu

Među nominiranima je i mlada žrnovska klapa, klapa DVD-a Žrnovnica „Sv. Florijan“ i Čedo Martinić sa ovogodišnjim hitom, pjesmom pobjednikom 50. splitskog festivala: „Kako ću joj reć da varin“
Za HIT Godine još su nominirani:
Sexymotherfuckers – Ajme meni nije mi dobro
Lea Dekleva feat. Mladen & Saša od TBF-a – Dogodila se ljubav . . .
Jelena Rozga – Bižuterija
Kinoklub – Za nju
Gibonni - Žeđam
Autor: adm klapa


"Samo zvijezde nikad ugasiti se neće", Njegovan Popadić

ŽRNOVNICA, 03. svibnja 2011. godine

U utorak, 03. svibnja 2011. godine s početkom u 19 sati u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žrnovnica, a u sklopu obilježavanja Dana vatrogasaca i njihova zaštitnika svetog Florijana, održati će se promocija knjige „Samo zvijezde nikad ugasiti se neće“, autora Njegovana Popadića.
Sudionici promocije uz samog autora biti će, pjesnik i književni kritičar, prof. Tomislav Najev, pjesnik, Ljubomir Šperkov Birin, dok će promociju svojom pjesmom uveličati klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan. Program će voditi Ivica Lolić Kajica. Organizatori promocije su udruga Žrvanj i sam autor knjige.
Njegovan Popadić je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Završio je srednju kemijsko-tehnološku školu. Dolaskom u Žrnovnicu gdje i stanuje, razvila se ljubav prema dalmatinskom kršu koju iskazuje kroz rad u udruzi planinara, a iza sebe ima i 31-godišnje vatrogasno iskustvo, što je i jedan od poriva koji su ga natjerali da se okuša u literarnom djelu.
Knjiga „Samo zvijezde nikad ugasiti se neće" je novela u kojoj je opisano ono, što više manje proživljava svatko tko se suoči sa opšnošću požara, unutrašnji nemir, stres, kao i neki lijepi trenutci s dozom humora i ono najbitnije, a to je prijateljstvo vatrogasaca. Da se upusti u pisanje ove novele ponukala ga je, nažalost, kornatska tragedija, pa je stoga, poginulim kolegama i posvetio ovu knjigu.

Autor: adm klapa


"Čudesni svijet ptica" Ivice Lolića

 

 

 

 

 

 

 

U prostoru Osnovne škole Žrnovnica u Žrnovnici u utorak 19. travnja , s početkom u 19 sati, bit će otvorena izložba fotografija „Čudesni svijet ptica“ autora i ornitologa Ivice Lolića.

Ivica Lolić je naš sumještanin, rođen 1967. godine. Njegova ljubav prema pticama seže daleko u njegovo djetinstvo a s vremenom je preraslo u uzgoj ptica i brigu o njima. Ivica je i suradnik Zavoda za orintologiju HAZU-a.

Na izložbi će se predstaviti kao autor sedamdeset i tri fotografije ptica snimljene na prostoru Dalmacije, od pučinskih otoka do obale, od Zadra do ušća Neretve, na Biokovu, Mosoru i Dinari. Fotografije je izložio s ciljem da dočara i približi bogatstvo i ljepotu ornitofaune dalmatinskog prostora.
Izložene fotografije popraćene su odgovarajućom knjižicom kao vodičem kroz izložbeni materijal. Uz fotografije knjižica na svojih 160 stranica sadrži i kratke popratne tekstove. Zahvaljujući džepnim dimenzijama i preglednom sadržaju, knjižica može poslužiti i kao terenski vodič idealan za upoznavanje s ne samo životnim navikama ptica već i s područjem gdje su fotografije nastale.
Organizator izložbe je Udruga Žrvanj. U zabavnom programu otvaranja izložbe sudjelovat će klapa DVD-a Žrnovnica "Sveti Florijan" i dječji plesni ansambl "Vodarice" uz voditeljicu Antoniju Doru Pleško.

Autor: adm klapa     photo: Ivica Lolić

PORIN 2011.:"Kako ću joj reć da varin" u izvedbi Klape DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan i Čede Martinića nominirana za HIT GODINE

Osamnaesta po redu dodjela nagrada za hrvatsku diskografsku nagradu Porin održat će se 15. svibnja u Biogradu.

Najveći broj nominacija, 11, osvojili su Jinx - 10 za svježi "Diksilend" i jednu za najbolje reizdanje - "Sextaszy". 10 nominacija osvojio je Gibonni s albumom "Toleranca". Visok broj nominacija prikupio je i TBF - 7 sa svojim koncertnim albumom "Perpetuum fritule" i 3 zahvaljujući suradnji s Leom Deklevom na hit singlu "Dogodila se ljubav...

Za HIT GODINE i ove je godine kandidirano 6 pjesama koje su se tijekom 2010. najviše sviđale publici i urednicima radijskih postaja u Hrvatskoj.

O konačnom pobjedniku ipak odlučuju samo glasovi publike. Zato je ova posebna kategorija glazbenicima i posebno draga.
Tko je od 6 izvođača (među kojima je iznenađujuće velik udio novih glazbenih imena!) i kojom pjesmom zaslužio ulazak u ovu glazbenu arenu?

Evo kandidata za Hit godine, abecednim redom prema imenu pjesme:
1. Sexymotherfukckers - AJME MENI NIJE MI DOBRO - Ova pjesma dolazi s albuma "Didonanu". Glazbeni producenti su članovi samog sastava, nakladnik je Menart.
 2. Jelena Rozga - BIŽUTERIJA - Pjesma dolazi s istoimenog albuma. Glazbeni producenti su Tonči i Vjekoslava Huljić, izdavačke kuće su Hit Records i Tonica.
3. Lea Dekleva feat. Mladen & Saša od TBF-a - DOGODILA SE LJUBAV - Pjesma dolazi s nosača zvuka "100% najbolje", produkciju potpisuje Lea Dekleva, a nakladnik je Aquarius Records. 
3. Klapa Sveti Florijan i Čedo Martinić - KAKO ĆU JOJ REĆ DA VARIN - Pjesma se nalazi na nosaču zvuka "50. festival zabavne glazbe Split 2010. Glazbeni producenti su Ernest Pelajić i Nikša Krpetić, a izdavačka kuća je Croatia Records.

Klapa Sv. Florijan nakon proglašenja pobjednika 50-tog Splitskog festivala

5. Kinoklub - ZA NJU - Pjesma dolazi s albuma "Ajmo klinci", produkciju potpisuju Miroslav Lesić i Faruk Buljubašić, iudavačka kuća je Aquarius Records.

6. Gibonni - ŽEĐAM - Pjesma se nalazi na albumu "Toleranca"; glabu potpisuje Gibonni, izdavačka kuća je Dallas Records.
Autor: www.porin.info


U Žrnovnici obnovljena i ženska klapa "Pricviće"

Već dva mjeseca pri Kulturno – umjetničkom društvu „Žrnovnica“ uz mušku klapu i dječji mandolinski sastav djeluje i ženska klapa.
Predsjednik KUD-a "Žrnovnica" g. Marko Marin došao je na ideju da nakon 22 godine ponovno obnovi tj. oživi i žensku klapu „Pricviće“.
Naime, žensku klapu „Pricviće“ je 1987. godine osnovao g. Marko Marin. Klapa je djelovala dvije godine i nakon toga prestaje sa radom. Za njezina djelovanja su se u radu izmjenila tri voditelja: g. Petar Cvitanović - Beda, g. Mario Antunović i g. Tomislav Veršić. Na samom početku, klapa je brojila šest članica: Sanja Reljić – I sopran, Matilda Palaversa – II sopran, Katica Jerković – I alt, Katija Markovina – I alt, Karolina Aljinović – II alt i Maja Markovina – II alt, a poslije se klapi pridružilo još nekoliko cura
( više o radu klape iz tog doba možete vidjeti na našoj web stranici u rubrici  KULTURA / ŽENSKA KLAPA „PRICVIĆE“ )
siječanj 2011. godine, probe ženske klape 
Ženska klapa „PRICVIĆE“ je obnovljena 20. siječnja 2011. godine i djeluje već dva mjeseca.
Glazbeni voditelj klape je g. Pero Klišmanić. Kroz audiciju za klapu je prošlo dvadesetak djevojaka, a ženska klapa trenutno radi u slijedećem sastavu:
Sanda Pešić, I sopran
Maja Reljić – Beara, II sopran
Maja Peričić, II sopran
Kornelija Selak – Pavić, II sopran
Nikolina Giljanović, I alt
Josipa Bosnić, I alt
Marina Sinovčić, I alt
Katica Amižić, II alt
Ana Ribičić, II alt
Tatjana Bukilica Vidović, II alt
Zahvaljujemo mjesnom župniku, don Luki Joziću što je omogučio i ženskoj klapi održavanje probi i rad u župnom prostoru!

  

  

Sve najljepše i mnogo uspjeha u daljnjem radu ženskoj klapi "Pricviće"!
Autor: mmaar      Photo: Marko Marin


Jagoda Mihanović Miličić:

Izložba fotografija SJENE MISLI ODSJAJ OSJEĆAJA

SPLIT, 11. - 25. ožujka 2011. godine
U Galeriji foto kluba Split u Marmontovoj, u petak 11. ožujka u 20 sati, naša draga sumještanka Jagoda Mihanović Miličić priredit će otvaranje izložbe fotografija pod nazivom SJENE MISLI ODSJAJ OSJEĆAJA. Na otvaranju izložbe će zapjevati klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan.

 

"Stihovi su sjene naših misli i odsjaj naših osjećaja" ovo je jedan od status moga Fb prijatelja i pjesnika Salamona Jazbeca (Matitjahu Benagram) koji mi se jako svidio i koristim ga kao naslov svoje izložbe ... fotografije su sjene mojih misli i odsjaj mojih osjećaja, pojašnjava Jagoda.


Jagoda živi i radi u Žrnovnici. Završila je srednju umjetničku školu, smjer fotografija. Sudjelovala je na nekoliko „zajedničkih“ izložbi. Na 20-toj općinskoj izložbi 1988. godine u galeriji foto kluba Split dobiva (nagradu) diplomu za fotografiju. Svoje prvo samostalno izlaganje je imala 2010. godine u Galeriji Doma kulture Zvonimir u Solinu.
Ovo će biti Jagodina druga samostalna izložba, a posjetitelji će je moći pogledati do 25. ožujka.
Autor: adm klapa


Maškare opet i u Žrnovnici

 

Žrnovnica, ovaj put u organizaciji MO službeno vrača maškare u „svoje malo misto“.
Taj veseli događaj predviđen je za 06. ožujka (nedjelja) kada će maškarana povorka u 13 sati krenuti sa Okladnica preko Korešnice do Žrnovnice.
U samom centru mjesta negdje oko 18 sati uz muziciranje limene glazbe „Stjepan Radić“ predviđen je doček povorke, koja će na kraju presuditi i spaliti uvijek i za sve okrivljenog „Krnju“.
Nakon tog „tužnog čina“ predviđena je prigodna zabava uz ples i bogatu lutriju, a naravno, veselo i maškarano društvo će ovom prigodom zabavljati „Maškare bend“, zato maškarajte se, dođite i lipo se zabavite.
Autor: admin klapa


Audicija za ŽENSKU KLAPU

Ženska klapa ŽRNOVNICA ( u osnivanju )

Kulturno – umjetničko društvo „Žrnovnica“, poziva sve zainteresirane djevojke, cure, žene, da se odazovu na audiciju koja će se održati 11. siječnja ( utorak ) i 14. siječnja ( petak ) 2011. godine u 18 sati u prostoriji župne garaže u Žrnovnici ( Hrvatskih velikana 61 ).

Audiciji će prisustvovati voditelj ženske klape u osnivanju, gospodin Pero Klišmanić i voditelj muške klape Žrnovnica, gospodin Marko Marin.

Za sve ostale upite i informacije možete se javiti tajniku KUD-a Žrnovnica, gospodinu Marinu Mihanoviću na broj 0981858182

 


O. Š. Žrnovnica napokon dobila sportsku dvoranu

ŽRNOVNICA, 16. prosinca 2010. godine
U četvrtak 16. prosinca 2010. godine upriličena je svečanost otvorenja sportske dvorane u sklopu O.Š. Žrnovnica, koja je 14-tog prosinca, nakon trinaest godina od izgradnje, dobila uporabnu dozvolu.
Ovaj čin najviše uveseljava naše školarce jer su se do sada kojekako snalazili u odrađivanju školskih tjelesnih aktivnosti dok su generacije i generacije djece prije njih bile zakinute za sportsku dvoranu.
Otvaranjem školske sportske dvorane, koja će nadamo se biti više funkcionalna, i škola i cijela Žrnovnica dobivaju prostor koji će podići na višu razinu i sportski ali i kulturni ( društveni ) život Žrnovnice.
Osim sportske dvorane, dovršene su i četiri učionice za razrednu nastavu.
Troškovi izgradnje cijelog projekta stajali su negdje oko sedam milijuna kuna, a financirali su ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, grad Split i Svjetska banka.
  
Dvoranu je svečano otvorila ravnateljica škole Matija Šitum zajedno sa dogradonačenicom Anđelkom Visković, a objekat je blagoslovio mjesni župnik don Luka Jozić.
    
Za sve goste i uzvanike nakon same svečanosti otvaranja, bio je upriličen i bogati domjenak uz obilje dobre spize i pića, koji se održao u samoj sportskoj dvorani, a da bi svečanost otvorenja protekla u što zabavnijem tonu pobrinuli su se učenici osnovne škole „Žrnovnica“ i klapa Ježinac iz Splita.

Čestitamo ravanteljici Matiji, svim djelatnicima škole, svim učenicima, mještanima Žrnovnice, ali i svima zaslužnima što se napokon dogodio ovaj svečani čin!

  

Autor: adm klapa        Photo: Martin Marin

Polufinalna večer "SUPERTALENT 2010."

Marin Radica i u drugom nastupu izvrstan!

ZAGREB, 03. prosinca 2010. godine
Marin Radica iz Žrnovnice je nastupio u petoj polufinalnoj večeri Supertalenta 2010., koja se emitirala uživo na programu nov@ TV, 03. prosinca 2010. godine. U polufinalnim večerima žiri izravno ne odlučuje o prolazu kandidata već se finalisti biraju isključivo pozivima publike.
Nažalost naš Marin, zbog nedovoljnog broja telefonskih glasova nije ušao u finale što nikako ne umanjuje vrijednost njegovog nastupa.
On je u svom drugom televizijskom nastupu oduševio brojnu publiku u studiu, žiri, gledatelje ispred malih ekrana, kao i nas same. Tako je i naša popularna pjevačica Nina Badrić, inače članica žirija izjavila: „ Ovo je bila najbolja večer polufinala, svi kandidati su bili izvrsni i jako je teško odlučiti, ali moj osobni favorit je bio Marin Radica“.
Marin je 21-godišnji student, plesom se bavi već sedam godina, matična plesna skupina mu je „D`N`F“. Uz Electro boogie ples, trenira i brake dance.
Nakon prvog nastupa je izjavio da se prijavio u ovo natjecanje da vidi koliko može i koje su mu granice, a svojim nastupima je pokazao da su mu granice više i dalje nego je to ova polufinalna večer potvrdila.
Marine još jednom čestitke na izvrsnim nastupima, bilo je odlično!!!!
Autor: adm klapa

Emisija Hrvatskog radija "A SADA MI ", uživo iz Žrnovnice

ŽRNOVNICA, 28. studenoga 2010. godine
U nedjelju, 28. studenoga 2010. godine, na prvom programu Hrvatskog Radija, od 20 sati, iz Žrnovnice je uživo emitirana emisija "A SADA MI".
Emisija je snimana u prostorijama DVD-a Žrnovnica, a povod gostovanju emisije je uspjeh naših sumještana, klape DVD-a Žrnovnica „Sveti Florijan“, koja je uz razgovor o klapi u toku emisije, uživo otpjevala nekoliko pjesama.
Kroz emisiju je širem slušateljstvu predstavljena Žrnovnica, kroz razna njena područja: o povjesti i budućnosti mjesta govorio je predsjednik MO Žrnovnica Jerko Aljinović, u ime DVD-a Žrnovnice sve vatrogasce je pozdravio Milan Barbarić, o proslavi 100-te godišnjice Limene glazbe u Žrnovnici koja se slavi iduće godine govorio je njen predsjednik Vjeko Jerković, Ivica Lolić je u ime Udruge „Žrvanj“ istaknuo brojne ekološke i turističke potencijale mjesta, o župi i župljanima Žrnovnice, istaknuvši kako je u protekloj godini bilo više krštenja nego sahrana, govorio je mjesni župnik don Luka Jozić, Osnovnu školu je predstavila njena ravnateljica Matija Šitum, a poseban gost emisije je bila mlada nadarena pjevačica Antonija Dora Pleško premjerno otpjevavši duet sa klapom Sveti Florijan „Kao nekad na Božić“.

Ekipa Hrvatskog radija je bila predvođena voditeljem Eduardom Gracinom, a repriza će biti emitirana na Radio Splitu 02. prosinca 2010. godine, četvrtak, od 18 sati.
Autor: adm klapa


"Moj tajni vrt" - Jagoda Mihanović - Miličić

SOLIN, 12. studenoga 2010. godine

 

 

 

 

 

 

 

U Solinu u Domu kulture Zvonimir otvorena je izložba fotografija " Moj tajni vrt" Jagode Mihanović - Miličić.

Siniša Miličić, Gabrijela Mihanović Crmarić, Jagoda Mihanović Miličić, mr.sc. Barbara Gaj

 

To je Jagodina prva samostalna izložba, a posjetitelji će je moći razgledati do 21. studenoga 2010. godine. Program otvaranja izložbe je vodila Gabrijela Mihanović Crmarić. Uzvanike je pjesmom zabavila klapa Žrnovnica, a svojom poezijom, Gabrijela ih je uvela u "Jagodin tajni vrt".

Osvrt na Jagodin rad iznjela je mr.sc. Barbara Gaj:
"Svaka Jagodina fotografija jedan je mali svemir, uvećani mikrokozmos koji nam otvara pogled u svijet kraj kojeg prođemo i najčešće ne vidimo. To nam se počinje događati onda kad izgubimo ono bezazleno i djetinje u sebi, kad nas životne okolnosti udalje od dodira sa samim sobom i kad nas liše toga da pronalazimo ljepotu u svakodnevnim stvarima."
  
Autor: adm klapa     Photo: Pavlimir Ugrin, Jagoda Mihanović Miličić 


Jagoda Mihanović - Miličić, otvaranje prve samostalne izložbe fotografija

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe fotografija naše drage sumještanke Jagode Mihanović Miličić.
Jagoda će izlagati u Solinu u galeriji Doma kulture Zvonimir, a otvaranje će biti 12. studenoga 2010. godine u 19 sati.
Izložbu će otvoriti mr.sc. Barbara Gaj.
Na otvaranju će uzvanike i sve posjetitlje zabaviti klapa Žrnovnica.

Jagoda Mihanović Miličić, je rođena 02. siječnja 1967. godine u Splitu, živi i radi u Žrnovnici.

 

Završila je Srednju umjetničku školu, smjer fotografija. Do sada je sudjelovala na nekoliko „skupnih“ izložbi. Na 20. općinskoj izložbi fotografija 1988. godine u galeriji foto – kluba Split dobiva, nagradu – diplomu za fotografiju.
Ovo je njena prva samostalna izložba fotografija.
JAGODA MIHANOVIĆ – MILIČIĆ „Moj tajni vrt“
  
Uhvaćeni trenutak, komadić ljepote pokraj koje prolazimo svaki dan i koju rijetko zapažamo, djelić je priče koje nam donose Jagodine fotografije.
Njezina priča je jedno drugačije viđenje prirode, života i ljepote ispričano sa sasvim osobnog stajališta; viđeno njezinim očima i prenešeno preko njezinog fotografskog objektiva.

Stara mudra izreka kaže da je „ljepota u oku promatrača“. Ljepotu vidimo ako je i sami nosimo u sebi.
„U mjeri u kojoj ljubav u tebi raste, raste i tvoja ljepota, jer ljubav je ljepota duše“, misli su jednog od velikih teologa srednjeg vijeka, Aurelija Augustina koji je izjednačavao ljepotu s ljubavlju.
Barbara Gaj

Autor: Jagoda Mihanović - Miličić

"SUPERTALENT 2010."

Marin Radica oduševio Electro boogie plesom

 

 

 

Naš sumještanin, Marin Radica, 21-godišnji student elektrotehnike, predstavio se publici na audiciji za Supertalent 2010. nov@ TV, demonstrirajući Electro boogie stil plesa. Plesom se bavi već sedam godina, a ovo je bio njegov prvi televizijski nastup iako je već javno nastupao po brojnim festivalima.
Matična plesna skupina mu je "D`N`F" koja se također kao grupa prijavila na ovo natjecanje, a učitelji su mu prošlogodišnji finalisti, članovi skupine Unit-X.
Marin trenira i brake dance, a kaže kako će se plesom baviti dok god bude mogao. Prijavio se u ovo natjecanje, kako kaže: "Da jednostavno vidim koliko sam mogu i koje su moje granice", a po onome što smo imali priliku vidjeti granice su vrlo visoko te mu želimo puno uspjeha da ode što dalje u natjecanju.
Autor: adm klapa

Znanstveni skup PERUNOV ŽRVANJ I JURJEVO KOPLJE

ŽRNOVNICA - PODSTRANA, listopad 2010. godine

 

 

 

 

 

 

 

Udruga "Žrvanj" iz Žrnovnice u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Podstrana i Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba u okviru projekta "Sakralna interpretacija krajobraza" organizira znanstveni skup.
Planirano je da se program tog znanstvenog simpozija održi u Podstrani i Žrnovnici od 08. do 10. listopada 2010. godine.
Kao predavači pozvani su brojni eminentni domaći i strani znanstvenici, a na skupu će kao izlagači sudjelovati: akademik Radoslav Katičić, prof. emeritus dr. sc. Vitomir Belaj, akademik Mislav Ježić, dr. sc. Goran Pavel Šantek, prof. dr. sc. Vladimir Gross, dr. sc. Ante Milošević, prof. emeritus dr. sc. Nikola Jakšić, dr. sc. Suzana Marjanić, prof. dr. sc. Andrej Pleterski iz Ljubljane, dr. sc Tomo Vinšćak, dr. sc. Bozidar B. Yerkovich, Mario Katić, Ivica Kipre te Lujo Medvidović, arheolog Vedran Barbarić, Ivica Lolić, Ivan Aljinović . . .

Gora PERUN, s lijeve strane Žrnovnica s desne strane Podstrana

Žrnovnicu i Podstranu povezuje gora Perun, koja je dobila ime po staroslavenskom bogu gromovniku Perunu, a koja je bila polazna točka dosadašnjih istraživanja. Otkriveni su toponimi poput Žminjače, Tribišća, Kamene, Drognjuša, Vučipoja, Rakita ... a daljnjim multidisciplinarnim istraživanjima upotpunila bi se slika staroslavenskoh/starohrvatskog svetog prostora i omogućio bi se uvid u jedan neotkriveni dio hrvatske povijesti.

PROGRAM ZNANSTVENOG SKUPA:
Prvi dan, 08. listopada 2010.(petak) hotel Lav, dvorana Brač, PODSTRANA:

09:00 Otvorenje skupa

09:30 Vitomir Belaj: Jurjevi koraci po Žminjači

10:00 Lujo Medvidović: Mitraizam i kršćanstvo na hrvatskom tlu

10:30 Mario Katić: Mirila - moguće porijeklo i značenje

11:00 Suzana Marjanić: Mitološka i mitotovorna priča o poveznici perunika - Perun

11:30 Stanka

12:00 Ivica Kipre: Mitska topografija Župe dubrovačke

12:30 Nikola Jakšić: Još o hramovima sv. Vida i sv. Ilije kao supstitutima slavenskih svetišta

13:00 Vladimir Goss: Panončev hommage Don Anti Škobalju

13:30 Andrej Pleterski: Pojati vrv. Pomen vrvi v teritorializaciji staroslavenske župe

14:00 Rasprava i zaključak

16:30 Obilazak kulturno-povijesnih mjesta Podstrane

 

Drugi dan, 09.listopada 2010.(subota) OŠ Žrnovnica, ŽRNOVNICA:

09:00 Pozdravni govori

09:15 Radoslav Katičić: Jurjevo koplje i Jurjev mač

09:45 Mislav Ježić: Krsna podiže brdo Govardhanu - pobjeđuje li to u indijskoj inačici Veles Peruna?

10:15 Vedran Barbarić: Silvanov reljef iz Barbarića

10:45 Ante Milošević: Žrnovska ploča kao vrijedan europski spomenik

11:15 Stanka

11:45 Goran Šantek: Žrnovnica u kontekstu starohrvatskih sakralnih prizorišta

12:15 Tomo Vinšćak: Perunove gore i žrnovačke vode - tragovi naše pretkršćanske starine

12:45 Bozidar Yerkovich: Tehnokratski monokulturalizam: Zmijski kamen oko Perunova vrata

13:15 Ivan Aljinović: Žrnovnica poslije simpozija - Perunov grom ili tek iskra
Ivica Lolić: Perunovim stazama prema kulturnom turizmu

13:45 Rasprava i zaključak

16:30 Obilazak Žrnovnice


Treći dan, 10. listopada 2010.(nedjelja):

10:00 Završna rasprava i smjernice za daljnja istraživanja - svečanost zatvaranja skupaORGANIZACIJSKI ODBOR:

Ivan Aljinović
Joško Belamarić
Zoran Jurišić
Tibor Komar
Ivica Lolić
Neven Marin
Ante Milošević
Maja Munivrana
Dario Radović
Tomo Vinšćak, organizator


POKROVITELJI SKUPA:

- Matica Hrvatska; Odjel za arheologiju i etnologiju
- Općina Podstrana
- Grad Split
- Županija splitsko - dalmatinska
- Vijeće mjesnog odbora Žrnovnica


SKUP POTPOMOGLI:

- Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
- Cestar d. o. o. - Split
- Turistička zajednica Podstrana
Autor: adm klapa

Klapa Sv. Florijan - "Nedamo te pismo naša" - Poljud

SPLIT, 12. rujna 2010. godine
Nakon uspješnice splitskog festivala "Kako ću joj reč da varin", naši sumještani Klapa Sveti Florijan su gosti na brojnim koncertima. Jedan kojeg bi posebno izdvojili je spektakl klapske pisme "Nedamo te pismo naša" koji se 12. rujna 2010. godine održao na poljudskoj ljepotici.

nastup klape Sv. Florijan na Poljudu

Koncert je trajao nešto manje od tri sata, a zamišljen je kao uvodno slavlje 100. rođendana splitskoh nogometnog kluba Hajduk. Nastupile su klape Grdelin, Šufit, Kampanel, Sinj, Vokalisti Salone, Maslina, Sv. Juraj, Tomislav Bralić i Intrade. Gost koncerta je bila klapa Sv. Florijan sa a cappella izvedbom pobjedničke pjesme splitskog festivala "Kako ću joj reč da varin". Između klapskih pjesama nastupio je Ante Sikirić sa nekoliko šaljivih anegdota s dalmatinskom tematikom. Ovim koncertom započela je i proslava šezdesetog rođendana KUDŽ-a Filip Dević. Njihova klapa je otpjevala dvije pjesme a folklorni ansambl otplesao završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta".
Nakon klapa publiku je već tradicionalno oduševio trogirski slavuj Vinko Coce otpjevavši nekoliko navijačkih i dalmatinskih hitova.

nastup klape Sv. Florijan u Motovunu

Prije ovog koncerta Klapa Sv. Florijan uspješno je gostovala na Koncertu Klape Intrade u Motovunu, a kao gost zabavljala je publiku za vrijeme glasovanja na 6. Festivalu klapa uz gitare i mandoline u Makarskoj
Autor: adm klapa 

Promocija 10. ŽRVNJA, glasila Udruge Žrvanj

ŽRNOVNICA, 07. rujna 2010. godine
U Žrnovnici ( utorak ) 07. rujna 2010. godine Udruga Žrvanj upriličuje promociju svog glasila, 10. broja lista ŽRVANJ. Promocija će se održati u atriju O. Š. Žrnovnica s početkom u 19 i 30 sati.
 
Udruga Žrvanj se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine Žrnovnice i u posljednjih nekoliko godina se iskazala vrlo aktivnim radom, jedan vid aktivnosti udruge je izdavanja njenog glasila koje također nosi naziv Žrvanj a koji se tiska dva do tri puta na godinu.
Tako je na red došlo i izdavanje ovog desetog jubilarnog broja lista čije teme i inače obuhvaćaju, povjest, ekologiju, kulturu, umjetnost i mnoge druge grane.
Na promociji će se posjetiteljima obratiti članovi Udruge, govorit će se o aktualnim temama koje se ujedno i nalaze u ovom jubilarnom broju, a neke od njih su: vodovod, izbori, Velika Gospe i smotra klapa, pobjeda klape sv. Florijan na splitskom festivalu . . ., dok će gost Udruge, dr. Tomo Vinšćak sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu najavit znanstveni simpozij "Perunov žrvanj i Jurjevo koplje" koje će se 8., 9. i 10. listopada održati u Podstrani i Žrnovnici.
Promocija će imati i zabavni dio programa gdje će sve prisutne pjesmama uveseliti: zvijezda prve sezone "Supertalenta", Antonija Dora Pleško, klapa Sv. Florijan i klapa Žrnovnica, a također po samom završetku promocije bit će upriličen i prigodni domjenak.
Autor: adm klapa 

Održana Smotra klapa u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2010. godine
 
U Žrnovnici na Blagdan Velike Gospe, zaštitnice našeg mjesta a ujedno i Dan Žrnovnice, 15. kolovoza 2010. godine, održala se Smotra klapa. Smotru su organizirali Mjesni Odbor Žrnovnica i klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan.
Prije početka smotre zasvirala je i žrnovska limena glazba "Stjepan Radić".  Uvodnu riječ i pozdravni govor su održali predsjednik V.M.O. Žrnovnice g. Jerko Aljinović i mjesni župnik don Luka Jozić.

  

Na smotri su između ostalih nastupile i dvije domaće klape: klapa Sv. Florijan i klapa Žrnovnica.
Klapa Žrnovnica
 Redosljed kojim su klape nastupale:
1. Klapa Žrnovnica

2. Klapa Mucigote

3. Klapa Stobreč

4. Klapa Kampaneli

5. Klapa Morbin

6. Klapa Sv. Florijan

7. Klapa Tragos

8. Klapa Kamen

9. Vokalisti Salone

10. Klapa Šufit

11. Klapa Cambi
Voditelji programa su bili Edita Lučić i Robert Kurbaša.
Klapska večer je potrajala do dugo u noć na radost brojnih posjetitelja, a nakraju same smotre klapa Sv. Florijan je izvela pjesmu, pobjednicu splitskog festivala, KAKO ĆU JOJ REĆ DA VARIN.
                                                               Klapa Sv. Florijan

Autor: adm klapa 

 Smotra klapa - Žrnovnica

 

 

 

 

Na  Blagdan Velike Gospe,  zaštitnice župe a ujedno i  Dan Žrnovnice, 15. kolovoza u 20:30 sati, održat će se smotra klapa. Ovaj glazbeni događaj, u organizaciji Mjesnog Odbora Žrnovnica, održat će se u centru Žrnovnice, bašta.

 

Na smotri nastupa jedanaest klapa, među kojima i nekoliko velikih imena iz svijeta klapske pisme:

 1. CAMBI - Kaštel Kambelovac

 2. KAMEN - Kamen

 3. KAMPANELI - Donja Kaštela

 4. MORBIN - Donji Humac, Brač

 5. MUCIGOTE - Split

 6. STOBREČ - Stobreč

 7. ŠUFIT - Split

 8. TRAGOS - Trogir

 9. VOKALISTI SALONE - Solin

10. ŽRNOVNICA - Žrnovnica

11. SV. FLORIJAN - Žrnovnica
Program će voditi Edita Lučić i Robert Kurbaša.
Nakon smotre bit će uprilićena fešta sa zabavnim programom.
Autor: adm klapa 

Početak karijere: Antonia Dora Pleško dobila ulogu u Hollywoodu!

Zvijezda prve sezone 'Supertalenta' naša sumještanka, Antonia Dora Pleško ostvarila svoje snove.

Antonija Dora Pleško mnogima je ostala u sjećanju kao zvijezda prošlogodišnjeg showa 'Supertalent'. Iako ima tek jedanaest godina, ova talentirana djevojčica je već dobila izvanrednu priliku – odlazi u Hollywood snimati dječju seriju.
Simpatična, Antonija Dora uskoro kreće na put za Ameriku gdje je čeka pravi izazov. Putuje na Bahame gdje će snimati dječju seriju 'Rhythm Village' producenata Josepha Zambelina i Kenta Stevensona.
Nakon što su vidjeli njene brojne snimke na YouTube-u, producenti serije su se odlučili upravo njoj ponuditi ulogu.
Antonija Dora bi trebala glumiti djevojčicu koja iz Europe stiže u bakinu kuću prepunu tajni te istražujući zajedno s mačkom dolazi do vrlo zanimljivih otkrića. „Moja djevojčica nema ime, ali zato ima perzijska mačka Meefa, s kojom se družim na setu“, Antonijin je komentar.
Veselu Antoniju Doru u Ameriku će pratiti mama Dubravka, i zajedno će odsjesti u hotelu Carlyle. Antonija se jako obradovala kada je čula da hotel ima i bazen, jer bazene jednostavno obožava. 
Antonija Dora u zagrljaju mame Dubravke
Ovih dana je snimila i televizijsku reklamu za vodu Jana u kojoj pleše, pjeva i glumi. Antonija nimalo ne žali što u showu 'Supertalent' nije osvojila prvo mjesto, tvrdi da je samo htjela svima pokazati što zna.
Čini se da je i uspjela, jer pred Antonijom Dorom je blistava karijera.
Autor: adm klapa   photo: N. Stipaničev

Gostovanje predstave GKM Split u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 09. srpnja 2010. godine

 

 
Večeras, 09. srpnja 2010. godine u 21 sat u atriju O.Š. Žrnovnica u organizaciji MO Žrnovnica i O.Š. Žrnovnica ( ravnateljica Matija Šitum ) upriličit će se predstava u izvedbi GKM Split. Ulaz BESPLATAN.
„KAZALIŠNI SAT“ Jasen Boko, u režiji Vanče Kljakovića.
Igraju: VLADIMIR DAVIDOVIĆ, FILIP RADOŠ, FRANKO STRMOTIĆ, NADA KOVAČEVIĆ, TRPIMIR JURKIĆ / VINKO MIHANOVIĆ
Kazališni sat jest dramska predstava o tome kako nastaje dramska predstava! Upoznavanje publike s funkcioniranjem kazališta i nastankom predstave od dobivanja dramskog teksta i odabira glumaca, pa sve do premijere - izvršeno je dramskim sredstvima, s izbjegavanjem naracije i predavačkog stila. Predstava ujedno ukazuje na važnost individualnog pristupa po kojem je jedan te isti tekst, zavisno od volje i viđenja redatelja, može na sceni poprimiti oblik tragedije, komedije ili pak drame. Riječ je o dinamičnoj, poučnoj i duhovitoj predstavi koja je do sada izvedena oko 500 puta.
 
Autor: adm klapa 

50. Splitski festival

GRAND PRIX 50. jubilarnog Splitskog festivala po odluci publike pripao je našim sumještanima, klapi DVD-a Žrnovnica Sveti Florijan i Čedi Martiniću koji su nastupili s pjesmom „Kako ću joj reć da varim“ za koju je glazbu napisao Ernest Pelaić, tekst Nikša Krmpetić a aranžman Vinko Didović.
Klapa Sveti Florijan i Čedo Martinić
Druga nagrada publike pripala je Mladenu Grdoviću koji je izveo pjesmu "Ako sutra ne svane mi zora“. Treću nagradu publike dobila je klapa Sol izvodeći pjesmu "Teštament", a oni su ujedno dobili i prvu nagradu stručnog žirija. Druga je pripala Zorici Kondži koja je otpjevala pjesmu "Luda đelozija", a treća nagrada stručnog žirija otišla je u ruke Gorana Karana koji je nastupio s pjesmom "Nevera".
Nagradu za najbolje stihove je dobila pjesma „Otok s blagom“ koju je otpjevao Tedi Spalato, najboljim debitantom proglašena je Ivana Kovač s pjesmom „Ulice života“, kojoj je ovo prvi nastup nakon odlaska iz grupe Magazin. Nagrada za najbolji aranžman pripala je Jošku Banovu za pjesmu "Luda đelozija" u izvođenju Zorice Kondže.
Do dugo u noć slavili su Klapa DVD-Žrnovnica Sveti Florijan i Ante Čedo Martinić koji su ispričavši šaljivu priču o škveru, pobijedili, na opće oduševljenje publike na Prokurativama koja ih je bodrila uz transparent u skladu sa stihovima pjesme na kojem je pisalo „Mi ćemo vam prat trliše“.
Jelena Rozga primila je treću godinu za redom priznanje od HDS ZAMP-a za najizvođeniju pjesmu Splitskog festivala, a najizvođenija u 2009. godini bila je pjesma „Rodit ću ti ćer i sina“. Glavno iznenađenje večeri bilo je pojavljivanje Miše Kovača koji je dobio nagradu "Zlatni Split" koju mu je dodijelio i uručio sam direktor festivala, Neno Ninčević.
 Autor: adm klapa 

 IVO TOMAŽIN / izložba slika /

SPLIT, 18. lipnja 2010. godine
U petak, 18. lipnja 2010. godine u galeriji "Vinko Draganja" pri Dominikanskom samostanu, u Hrvojevoj ulici u Splitu, održano je svečano otvaranje izložbe slika " Moje su oči na sliku sunca date ...", našeg sumještanina, slikara IVE TOMAŽINA.

     

program sa otvaranja izložbe                                               slikar, Ivo Tomažin
Na izložbi su predstavljeni radovi u kombiniranoj tehnici, ulje i akrilik na platnu i lesonitu.
"Što sam ja konačno, nego dijete zadovoljno, zvukom svog vlastitog imena, i očima na sliku sunca date . . ." Walt Whitman
Klapa i naš sumještanin, slikar, Ivo Tomažin
Samu svečanost otvaranja izložbe je svojim nastupom uveličala Klapa Žrnovnica.
Autor: adm klapa 

 I GLAZBA ZASVIRALA NA PRIVORU

Nakon dugo godina limena glazba, Glazbenog društva "Stjepan Radić", svojim nastupom, u čast blagdana sv. Ante, oživila Privor, mjesto odakle je prije 99 godina i potekla. 

  

  

 Autor: adm klapa

 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar