Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
Trenutno aktivnih Gostiju: 28 
Visitors835531

Vijesti iz mista

ŽUPANIJSKA CESTA STROŽANAC - ŽRNOVNICA OTVORENA ZA PROMET!

ŽRNOVNICA, 24. studenoga 2018. godine

U subotu, 24. studenoga 2018. godine, u 13 sati pušten je promet županijskom cestom ŽC 6142 na dionici od Strožanca do Žrnovnice.
U petak i subotu asfaltirano je 1500 metara ceste.
Sljedeći tjedan nastavit će se postavljanje javne rasvjete te izrada horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.
I dalje je na snazi ograničenje brzine na gradilištu od 30 km/sat.
Zahvaljujemo građanima na iznimnom strpljenju i razumijevanju koje su pokazali ova dva dana, kao i proteklih osam mjeseci.

 

 

 

 

 


Žrnovnica dobila svoj prvi bankomat

ŽRNOVNICA, 18. travnja 2018. godine

U centru Žrnovnice u Ulici Kralja Petra Krešimira (pokraj frizerskog salona), postavljen je bankomat.
Bankomat još nije stavljen u upotrebu, ali svakako se nazire da će uskoro u funkciju.

 

 

 


Snijeg najavio proljeće

ŽRNOVNICA, 21. ožujka 2018. godine

Na prvi dan proljeća padine Mosora nad Žrnovnicom i Korešnicom zabijelio snijeg.

 

 

 

 

 

 

 

 


Žrnovčanima stižu novčane kazne Hrvatskih šuma

ŽRNOVNICA, 17. ožujka 2018. godine

Ako će Hrvatske šume spasiti mojih 80 kuna, neka im! Ja želim imati čistu savjest - ogorčen je Leo Amižić, jedan od stanovnika Žrnovnice kojima je ova državna institucija nakon katastrofalnog požara u srpnju prošle godine ovih dana poslala lijepu čestitku - upozorenje pred pokretanje optužnog prijedloga zbog "ilegalne sječe" alepskog bora.
Naime, cijeli problem je nastao jer su mještani Žrnovnice u situaciji kada su pred vatrenom stihijom spašavajući golu egzistenciju bili prisiljeni ispiliti prijeteće borove pod nadležnošću Hrvatskih šuma, koje su nakon sanacije požarišta uklonili sa svojih parcela, jer djelatnici ove državne tvrtke to mjesecima nakon elementarne nepogode nisu učinili.

- Ja sam platio najmanje, jer nisu imali nikakav dokaz, nikakvu fotografiju, već je lugar izmjerio promjer debla i proizvoljno zaključio kako se radi o njihovu boru. Ja ispadam u ovom slučaju državni neprijatelj! Malo je reći da sam poludio, ne samo poludio, kad sam vidio njihov dopis, pomodrio sam - žena je mislila da će me srce strefit!
Stavljaš svoj potpis na nešto što nisi vidio?! Pa gdje toga ima? Rekao sam tom lugaru da bi mu bilo bolje da obilazi požarni put koji je u očajnom stanju, nego da ulazi ljudima u drvarnice i broji debla. Kao da nam nije bilo dosta katastrofe koju smo doživjeli. Taj nesretni bor koji sam platio ispilio je moj sin za vrijeme požara, jer mi ja vatra već bila napuvala stiropor od kuće! - ponovo je izgubio živce naš sugovornik iz Amižića.
Ogorčenja ne fali ni Marku Kovačiću kojemu je kuća na Kovačića putu. Čovjek je još vatrogasac i još uvijek ne može doći k sebi nakon što su mu Hrvatske šume otuđenje drva procijenile na 400 kuna. - Red borova na Gračiću poviše potoka ispilili smo dok smo gasili požar da spasimo svoje kuće.
Ta ispiljena debla koja su bila bačena u potok i svuda okolo, stajala su tako tri mjeseca, a da nitko iz Hrvatskih šuma nije došao i pokupio ih. Lugar je jednom u tom razdoblju bio i rekao da će oni to srediti. Mi smo nakon toga posjekli dva bora. Svakako, ja ne namjeravam platiti iznos od 400, nego maksimalno 200 kuna, jer ta dva bora toliko vrijede. Ne želim se ni s kim kačiti, ali ako ćemo navlačiti mak na konac, kako Hrvatske šume znaju da su to njihova drva? Moga sam ih kupit na nekom drugom mjestu - rezonira Kovačić.

Pavenka Kovačić, Markova strina koja živi do njega, kazuje nam kako je iznenađena postupanjem splitske šumarije, posebice lugara koji je uvijek bio srdačno primljen te navodi kako njoj nije došla nikakvo upozorenje. Povjerila nam se da joj je sin jedva izvukao živu glavu za vrijeme prošlogodišnjeg požara kada je doslovno spašavao vlastiti krov nad glavom, kada je jedan bor skoro pao na njega. Neke su borove, kaže odnijeli, neke grane nisu.
- Pa neće valjda čekati do sljedećeg ljeta da opet plane? - pita se u nevjerici. Susreli smo i jednog gospodina koji je nakon sanacije šume koju je obavila slovenska tvrtka uredno od Hrvatskih šuma kupio drva za ogrjev. Ipak, držimo da je u ovom slučaju državna institucija mogla pokazati malo dobre volje i donirati im svu količinu otpiljenih stabala, umjesto da im naplaćuju kazne i prodaju ostatke. Uostalom, Žrnovčani su borove pilili iz teške potrebe i nevolje, a ne da se okoriste situacijom i rade od toga biznis.

 

'Vjerujemo svom lugaru'
Iako su se Hrvatske šume u svom priopćenju očitovale o ovom slučaju, još jednom smo nazvali Antu Melvana, voditelja Uprave šuma podružnice Split koji nam je rekao kako Hrvatske šume nisu neposredno nakon požara mogle ukloniti sva srušena stabla, jer su prije toga morali provesti postupak javne nabave sanacije.
- Uostalom, drva su uzeta u desetom mjesecu, a požar je bio u sedmom i radi se o drvima koja su ušla u evidentiranu masu - kazao nam je Melvan i dodao kako nema razloga da sumnja u svog lugara.
Podsjetimo, Hrvatske šume su izvijestile javnost da je bilo tri slučaja sječe njihovih stabala zbog spašavanja imovine za vrijeme požara, te da tim ljudima Hrvatske šume nisu slale nikakve kazne. Navode dalje kako su četvorica Žrnovčana iskoristili tu priliku te posjekli stabla oko svojih okućnica nakon požara te ih iskoristili kao ogrjev, što se smatra krađom državne imovine.

Arhiva: slobodnadalmacija.hr
Piše: Nikolina Lulić
Foto: Duje Klarić


Započeli radovi na cesti Strožanac - Žrnovnica

SPLIT, 28.veljače 2018. godine

Započeli milijunski radovi na rekonstrukciji ceste od Strožanca do Žrnovnice: evo što će se do kraja godine raditi na opasnoj prometnici

 

Na cesti od Strožanca do Žrnovnice danas su službeno započeli radovi na rekonstrukciji vrijedni 19 milijuna kuna. Ta cesta je, kao što je većini poznato, jedna od najprometnijih kojom u ljetnim mjesecima dnevno zna proći i više od 14 tisuća automobila.
Projektom, kojeg uz Županijsku upravu za ceste Split financira Općina Podstrana, Hrvatska Elektroprivreda te splitski Vodovod i kanalizacija, planiraju se izgraditi i nogostupi, šest autobusnih ugibališta i javna rasvjeta, riješit će se i odvodnja oborinskih voda, a dijelom rekonstruirati i postojeća, vodovodna, telekomunikacijska i elektromreža.


Župan Blaženko Boban vozače i obližnje stanovnike zamolio je za strpljenje jer će radovi biti nešto dugotrajniji, točnije rečeno trajat će devet mjeseci ne računajući prekid za vrijeme turističke sezone koji će najvjerojatnije stupiti na snagu od polovine lipnja i trajati sve do prve polovine rujna.
Računajući sezonsku obustavu izvođenja radova, cesta duga kilometar i pol a vrijedna gotovo 20 milijuna kuna bit će završena do kraja 2018. godine, doznajemo od načelnika Općine Podstrana Mladena Bartulovića.
Glavni nositelj izrade projektne dokumentacije je tvrtka „Geoprojekt“, izvođač je Poduzeće za ceste Split, a za stručni nadzor bit će zadužena tvrtka tvrtka „Institut IGH“.
- Ovaj projekt koliko znam traje već sigurno 7-8 ako ne i više godina. Zbog pripreme i usklađivanja svih dijelova projekta, postupaka ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, rješavanja imovinsko pravnih odnosa i provođenja postupaka javne nabave, početak radova se čekao dulje od planiranog - izjavio je načelnik Bartulović od kojeg doznajemo i da će se radovi izvoditi uz odvijanje prometa koji će biti reguliran privremenom prometnom signalizacijom, odnosno semaforima.

 

- Zbog nepreglednosti, nedostatka nogostupa, rasvjete i autobusnih ugibališta, ta je cesta iznimno opasna za promet te se povremeno na njoj događaju i pogibelji, ali ćemo investicijom oko 19 milijuna kuna u njezinu obnovu dobiti 1,5 kilometara moderne prometnice na kojoj će biti uklonjene dosadašnje opasnosti. Nakon završetka radova dobit ćemo modernu prometnicu, opremljenu svom potrebnom infrastrukturom, nogostupom širokim dva metra, autobusnim ugibalištima i javnom rasvjetom koja će poboljšati sigurnost i ubrzati komunikaciju ovim prometnim pravcem. Dobit ćemo bolju povezanost ovih mjesnih odbora s gradom Splitom, kroz Općinu Podstrana pod čijom je nadležnosti ova cesta - rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste u Splitu Petar Škorić.
Inače za ovaj projekt Županijska uprava za ceste je osigurala pet milijuna kuna iz sredstava Ministarstva unutarnjih poslova.
- Ova prometnica nam je jako važna i nužna prije svega zbog sigurnosti pješaka a i turista koji ljeti tu prolaze. Također prometnica je važna zbog povezivanja ova četiri kotara i kao alternativa Jadranskoj magistrali sve do Omiša u ljetnom razdoblju. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i izradi projekta, koji je još jedan dokaz da nastavljamo i dalje s izgradnjom vitalnih prometnica - rekao je župan Boban.

Arhiva: slobodnadalmacija.hr
Piše Nina Glučina
Foto Duje Klarić/HANZA MEDIA

 

 

 


.Božićne jaslice - Korešnica

 

I ove godine nekolicina sumještana planira izraditi „Božićne jaslice na Korešnici“.
Također će biti organiziran doček dječje Nove godine za najmlađe mještane.

Za uspješnu realizaciju potrebna im je financijska i dobrotvorna potpora!

Više informacija možete dobiti na:
099 421 62 11 - Ante Roguljić (Car)
098 936 75 59 - Martin Marin

 

 


 

Proslava Blagdana Velike Gospe i Dana mjesta

 

 

 

 

 


 

"Okretište" bez voznog reda!?

21. veljače 2017. godine

"Slobodna Dalmacija" opet donosi priču o našem novom okretištu.

Tko čeka, ne dočeka!
Žrnovčani upozoravaju da „Promet“ nastavlja s dugogodišnjom lošom praksom zbog koje kasne na posao i u škole:
ČEMU OKRETIŠTE KAD AUTOBUSI I DALJE KRUŽE BEZ VOZNOG REDA?

Iako su radovi na novom okretištu kod groblja u Žrnovnici konačno završeni, „Promet“ još uvijek nije uspostavio točno vrijeme polazaka linije br. 27, iz tog mjesta prema našem gradu, kao i za presjedanja na pruge prema susjednim poljičkim naseljima, što je trebala biti glavna svrha toga komunalnog objekta.

VAN REGULE
Požalili su nam se na taj problem i sami Žrnovčani pišući nam kako je javni prijevoznik ipak uveo nekakvo fiktivno vrijeme kada autobusi polaze iz njihova mjesta, što je zapravo samo okvirno predviđanje kada bi „pruga“ trebala naići, jer linija i dalje funkcionira kao kružna.
Naši čitatelji napominju kako autobusi uopče ne dolaze u tom terminu, nego kasne po desetak minuta ili dođu ranije, s tim da se samo novoizgrađeno okretište ni ne koristi, osim za vozilo koje prometuje prema Dubravi, pa čeka putnike koji presjedaju.
Točnost zapažanja putnika, koji zbog toga znaju kasniti na ugovorene obaveze u gradu, potvrdili su nam i u „Prometu“, svjesni da novi režim prometovanja autobusa na tom području još nije točno određen. Kako je istaknuo Željko Mitrović, voditelj razvojnog sektora u javnom prijevozniku, glavni razlog zbog čega fiksni vozni red još nije profunkcionirao jest činjenica da u Korešnici još nisu označena stajališta u oba smjera, kako bi stanovnici toga naselja imali gdje uči, odnosno izići iz autobusa.
OBOJITE STAJALIŠTA!
„Linija broj 27 za sada je i dalje kružna te od kamenoloma prometuje preko vatrogasnog doma i nastavlja prema Korešnici te se preko mosta na Žrnovnici vraća prema Splitu. Kada sva spomenuta stajališta budu u funkciji, promijenit će se trasa navedene linije, koja će iz smjera grada odmah preko mosta skretati prema Korešnici, nakon čega će autobus prometovati do novog okretišta, gdje će vozilo stati, iskrcati putnike i čekati polazak u suprotnom smjeru prema voznom redu.
Tako će i građani koji čekaju autobus u Korešnici u smjeru Splita znati kada je on krenuo iz Žrnovnica“ kazao je Mitrović i dodao kako je zahtjev za označavanje stajališta dostavljen Gradu.
Kako smo doznali u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i redarstvo, uskoro će biti izdan nalog tvrtki „Cestar“ gradskom koncesionaru za održavanje prometnica, da obilježi navedena stajališta, s tim da će se na jednoj postojećoj obnoviti izblijedjela horizontalna signalizacija.

Izvor: slobodnadalmacija.hr / Nikolina Lulić - Paun Paunović


Postavljene nove pumpe i automatika na Korešnici!

ŽRNOVNICA, 20. veljače 2017. godine

Poznato je da su neki dijelovi Korešnice , pogotovo u ljetnim mjesecima, u potpunosti ostajali bez vode, nadamo se da će problem u budućnosti biti bar djelomično riješen.

„Postavljene su nove pumpe i automatika na Korešnici!
Nadam se da će se barem djelomično ublažiti problemi u vodoopskrbi tog dijela Korešnice. Želim zahvaliti svim mještanima koji su imali strpljenja, te pročelniku g. Filipu Butoroviću koji je imao razumijevanja za naš problem.
Nažalost, bez izgradnje nove vodovodne i kanalizacijske mreže neće biti velikih promjena na bolje.
Godinama iščekivani početak izgradnje je odgođen zbog spora na Upravnom sudu u Splitu....
Čekamo i dalje....“ riječi su predsjednika MO Žrnovnica, g. Milana Stojića.

 

 


 

Proširenje groblja u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 11. sijećnja 2017. godine

Toliko očekivano proširenje mjesnoga groblja u Žrnovnici konačno se pomaknulo s mrtve točke. Naime, gradska uprava odlučila je otkupiti 1812 kvadrata privatnog zemljišta u vlasništvu Ante Betina po cijeni od 965.000 kuna, odnosno u protuvrijednosti iznosa od 71 euro po metru četvornom.

Komunalna tvrtka "Lovrinac", koja upravlja posljednjim počivalištem Žrnovčana, u studenome prošle godine podnijela je zahtjev Banovini da se otkupi spomenuta parcela, smještena zapadno od groblja, radi njegova proširenja. Ovlašteni sudski vještak Franjo Veig procijenio je ukupnu vrijednost nekretnine na gotovo 1,1 milijun kuna, odnosno 79,86 eura po metru četvornom.

No, Grad je početkom minulog prosinca zaprimio pismo namjere vlasnika zemljišta Ante Betina u kojemu je teren ponudio ciljanom kupcu po cijeni od 71 euro po kvadratu, što za cijelu površinu iznosi 965.000 kuna. Lokalna vlast nije se dvoumila i prihvatila je sklapanje ugovora s aktualnim vlasnikom parcele, a sve kako bi se u Žrnovnici napokon povećao broj ukopnih mjesta.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazali su i sami Žrnovčani, svjesni kako im se mjesto ubrzano širi, a u njihovo je ime Milan Stojić, predsjednik Mjesnog odbora, izrazio nadu da priča neće stati samo na kupnji zemljišta te da će uskoro započeti i konkretni radovi na tom važnom projektu.

- Nedostatan kapacitet groblja u postojećim granicama godinama nam je velik problem, o čemu svjedoče brojni i česti upiti naših mještana, kojima, nažalost, do sada nismo bili u mogućnosti udovoljiti. Posljednje dvije godine bio sam u kontaktu s Petrom Bilobrkom, direktorom "Lovrinca", kao i vlasnikom zemljišta gospodinom Betinom, pa sam gradskoj komunalnoj tvrtki poslao popis u kojem navodim da se mjesnom odboru prijavilo 146 osoba zainteresiranih za kupnju grobnica, s time da najstariji zahtjevi sežu još od 1988. godine, dakle gotovo puna tri desetljeća - potvrdio nam je Stojić i dodao kako je Mjesni odbor vrlo aktivan i želi rješavati nakupljene probleme u Žrnovnici.

- Želim zahvaliti svima koji su pomogli da konačno pokrenemo ovu važnu komunalnu točku u Žrnovnici, a posebno direktoru Bilobrku koji je imao razumijevanja za pronalaženje rješenja - zaključio je prvi čovjek Mjesnog odbora.

Izvor: slovbodnadalmacija.hr / N. Lulić - M. Stojić

 


 

Dječji doček Nove godine!

ŽRNOVNICA, 31. prosinca 2016. godine

Dragi roditelji, mame, tate, bake, djedovi, tetke, strine.... dovedi te Vašu dječicu 31. prosinca 2016. godine – subota, na doček Dječje Nove godine.

Mjesto radnje: Jaslice na Korešnici,
Početak od 11 sati pa nadalje,
Zabavljać: DJ Ivica Javorčić - Zambata,
Meni: vruči čaj, bombončići, lizalice i neizostavni dječiji šampanjac.

Dođite i neka se djeca lijepo zabave i dočekaju prvu Dječju Novu godinu u Žrnovnici - Korešnici. Sretna nova 2017 godina

 


 

Čišćenje i uređenje mista

ŽRNOVNICA, listopad - prosinac 2016. godine

Lijepo je vidjeti skoro svakodnevni napredak našeg mjesta, u bilo kojem obliku i prostoru.
„Parkovi i nasadi“ su sredili živice i zelenilo,
„Hrvatske vode“ su izmjenile dotrajale ograde i gazišta na mostićima uz rijeku,
„Županijske ceste“ su postavile zaštitne ograde ograde na više djelova uz cestu,
napravila se čekaonica na okretištu ispod groblja, a sve to uz dogovor i angažman našeg Mjesnog odbora.

 

 

 

 

 

 

Photo: Vjekoslav Aljinović - Veki

 

 


 

"Pošta je život, nećemo po kuverte i pakete u Stobreč!"

ŽRNOVNICA, 18. prosinca 2016. godine

Razvojem svakog mjesta lokalno stanovništvo očekuje, a konačno i zaslužuje da ih prati potrebna infrastruktura. No, u Žrnovnici stvari malo zapinju, među ostalim i po vječnom pitanju slabašnog vodovoda i nedostajuće kanalizacije, ali i po pitanju poštanskog ureda koji već punih 90 godina djeluje u otužnim, neuvjetnim prostorijama, dok puno primjereniji prostor, udaljen tek 30 metara, zjapi prazan iako je osiguran isključivo za potrebe – pošte.

– Prije nekoliko godina iz poštanskog ureda u Žrnovnici dostava se obavljala za Gornje i Donje Sitno, Kamen, Šine, Stobreč i Srinjine, a unatrag tri godine sve se, zbog centralizacije pošte, preselilo u Stobreč. Sada ured radi ograničeno, ali za svaki prigovor ljudi moraju ići u Stobreč ili Split. Odavno se govori o preseljenju pošte u nove prostore, koji su u blizini, ali se odgodi zbog promjene vlasti kako na čelu Grada, tako i na čelu "Hrvatske pošte". Slažem se s većinom da Žrnovnica zaslužuje novu poštu – govori nam Marin Markovina, nekadašnji zaposlenik pošte koji je udaranjem žigova pratio mnoge sudbine svojih sumještana.

I njemu sada, kao i ostalima, paketi stižu s poštanskim brojem 21311 Stobreč, nalijepljenim preko broja 21251 koji ima Žrnovnica. Na takav detalj upozorava nas i Martin Marin prigovarajući što u današnje doba, kada u njihovu mjestu živi više od 3500 ljudi svih generacija, pogotovo mladih, imaju ured u kojem se boja na ulaznim vratima ogulila prije nekoliko desetljeća, a prozorska okna još se samo čudom pridržavaju za okvir.

– Jedva tri čovika stanu u tu poštu koliko je mala, ima jedva 20 kvadrata, a drže je otvorenu iako nema ni vode ni WC. Nema nigdi ni bankomata, a zna se da većina penzionera prima novce priko Hrvatske poštanske banke... Nama pošta znači ka i apoteka, škola ili vrtić – dodaje Anđelko Čavlina, jedan od mještana bojeći se najgoreg scenarija – zatvaranja pošte koja im život znači.

Mjesni odbor već je uputio nekoliko dopisa nadležnoj državnoj tvrtki sa zahtjevom da se priča riješi na korist i pošte i Žrnovnice. U dogovoru s Gradom, za tu je namjenu "rezerviran" prostor od gotovo 50 kvadrata po povlaštenoj najamnini, i to u obližnjim prostorijama bivše mesnice. Ako se postojeći ured oslobodi, na toj bi se lokaciji mogao urediti mali turistički ured za koji se javlja sve veća potreba zbog sve većeg broja iznajmljivača

– Apeliramo na nadležne u "Hrvatskoj pošti" da riješe naš dugogodišnji problem i da prihvate ponudu gradskih vlasti, te presele poštanski ured u adekvatnije prostorije. Uostalom, oba prostora su gradska, pa je stvar jednostavnija. Znači, rješenje smo našli, te ne vidimo zapreka da Žrnovnica dobije poštu kakvu zaslužuje – poručuje Milan Stojić, predsjednik Mjesnog odbora, koji je uoči našeg dolaska još jednom dobio potvrdu iz Banovine da je gradska prostorija u središtu Žrnovnice "rezervirana" za poštanski ured.

Tako bi konačno, umjesto s brojem 21311, Žrnovčanima stizala pisma s njihovim poštanskim brojem 21251.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 


 

Prijavite se na 5. Žrnovski sajam

ŽRNOVNICA, prosinac 2016. godine

U namjeri da otkrije barem dio bogatstva i ljepota naše Žrnovnice, njenu prirodu, kulturnu baštinu, gastronomsku ponudu te sportsko-rekreacijske sadržaje, Udruga „Žrvanj“ 5. put za redom organizira izložbeno-prodajni SAJAM.

Sajam će se i ove godine održati u O.Š. Žrnovnica i to u periodu od 9. do 12. prosinca 2016. godine.

 

I ove godine su pripremljena zanimljiva predavanja, natjecanja i radionice te zabavni sadržaj, a o svemu ćete biti naknadno informirani.

Također, svoje sudjelovanje za izlaganje možete prijaviti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na mob: 091 524 12 12

 


 

Proslava Dana mjesta - blagdana Velike Gospe

ŽRNOVNICA, 15. kolovoza 2016. godine

U petak, 12. kolovoza 2016. godine povodom blagdana Velike Gospe i Dana mjesta održati će se svečana sjednica MO Žrnovnica, koju će voditi predsjednik VMO Žrnovnica g. Milan Stojić, struč.spec.oec.

Sjednici prethodi polaganje vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju, a nakon sjednice biti će upriličen svečani ručak.

U petak u župnoj crkvi počinje i trodnevnica Velikoj Gospi. Ispovijed i krunica su u 18:30 sati, a sveta misa u 19 sati.

procesija 2015. godine

U subotu, 13. kolovoza, s početkom u 17:30 sati održat će se finale boćarskog turnira B.K. Fontana.
Po proglašenju pobjednika na zogu za balote u centru mjesta održati će se pučka fešta uz glazbu i jelo gratis.

balotaški turnir 2015. godine

U nedjelju, održat će se 7. smotra klapa na lokaciji izletište Benzona „Antoničin mlin“. Radi se o prekrasnoj lokaciji uz povijesnu mlinicu na rijeci Žrnovnici, gdje se smotra održava posljednjih godina. Osam klapa predstavit će publici izvorne klapske pjesme, a organizator sprema i posebno iznenađenje za 7. izdanje smotre koja počinje u 20,30. Među klapa koje nastupaju su Cambi K. Kambelovac, Filip Dević, Sveti Florijan, Kamen, Kurjože... Voditeljica smotre je Lidija Šegvić.

Na blagdan Velike Gospe, u ponedjeljak, svete mise su u 8, 10 i 19 sati, a navečer u centru Žrnovnice slijedi pučka fešta s koncertom grupe Tip Top. Na fešti će zapjevati mladi iz udruge Zlatni mikrofon Split: Ela Jerković, Roko Blažević i Sara Andrić.

Svi ste dobrodošli u Žrnovnicu!


Dušan Radica, najstariji aktivni frizer i brijač u Dalmaciji

ŽRNOVNICA, 11. travnja 2016. godine

U ponedjeljak 11. travnja 2016. godine u emisije „Dalmacija moga oka“ na Televiziji Jadran emitiran je prilog o našem sumještaninu Dušanu Radici, jednom od najstarijih frizera i brijača u Dalmaciji.

Dušan Radica sa svojih 87 godina u životnom kalendaru, još uvijek frizira svoju rodbinu i prijatelje, a koliko dugo će još to raditi možete pogledati u isječku iz emisije OVDJE.

Repriza emisije je na programu TV Jadran, u ponedjeljak 18. travnja u 18:10 sati.

 

 


 

Završena katastarska izmjera u K.O. Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 4. prosinca 2015. godine

U petak  4. prosinca 2015. godine u centru mjesta, micanjem table katastraske izmjere u K.O. Žrnovnica, koja je tu stajala 11 godina, simbolično obilježen završetak katastraske izmjere.

 

 

Nakon 11 godina Žrnovnica je dobila najsuvremeniji model katastra. Objedinjeni su podatci na razini zemljišno-knjižnog suda i katastra od čega će korist imati sami građani, ali i Grad Split.
U modernizaciju katastra je osim vremena, zahvaljujući kreditu Svjetske banke uloženo preko pet milijuna kuna. Naručitelj je bila Državna geodetska uprava, a izvršitelj Geodetski zavod Rijeka.


Otvoren 4. Žrnovski sajam

ŽRNOVNICA, 27. i 28. studenog 2015. godine

Na 4. Žrnovskom sajmu u dvorani OŠ Žrnovnica preko 60 izlagača ugostit će sve zainteresirane posjetitelje do subote navečer

U Žrnovnici se 27. i 28. studenog 2015. godine održava 4. Žrnovski sajam s temom "Žrnovnica, mjesto mogućnosti" kojeg organizira udruga Žrvanj pod predsjedavanjem Petra Amižića te kao suorganizator OŠ Žrnovnica.
Sajam je otvorila direktorica TZ Splita Alijana Vukšić, a bio je nazočan i predstavnik grada Splita, Igor Baković te predstavnik županije, Tomislav Đonlić. Na otvaranju je nastupala klapa Sv. Florijan.

Prvog dana su upriličena i dva zanimljiva predavanja:
1. Radovi u masliniku nakon berbe i čuvanje maslinovog ulja nakon prerade / Željko Kovačić dipl.ing.agronomije, Udruga „Oblica“
2. Uloga šišmiša u poljoprivredi / g. Ivan Ljubić, Park šuma „Marjan“

Drugog dana, u subotu je na rasporedu plesni program TSM Dance i Plesni studio Sirena. U 15 sati zasvirat će limena glazba GD „Stjepan Radić“ iz Žrnovnice, dok će g. Slobodan Prosperov Novak održati predavanje i promovirati svoju knjigu.
Sajam je otvoren od 8:30 do 19 sati. Svi posjetitelji mogu pregledati ponudu ukupno 60-tak izlagača. Ulaz je besplatan. Dobrodošli!


Program proslave blagdana Velike Gospe

12 .kolovoz / srijeda
18:30 – KRUNICA I ISPOVIJED
19:00 – SVETA MISA

13. kolovoz / četvrtak
12:15 – polaganje vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima
12:30 – svečana sjednica VMO Žrnovnica
17:00 – finale boćarskog turnira B.K. „Fontana“/ dodjela nagrada
18:30 – KRUNICA I ISPOVIJED
19:00 – SVETA MISA
20:30 – pučka fešta

14. kolovoz / petak
18:30 – KRUNICA I ISPOVIJED
19:00 – SVETA MISA
21:00 - 6. Smotra klapa u Žrnovnici

15. kolovoz / subota, BLAGDAN VELIKE GOSPE
08:00 – SVETA MISA
10:00 – SVEČANA SVETA MISA S PROCESIJOM
19:00 – SVETA MISA
20:00 – koncert, G.D. „Stjepan Radić“
20:45 – pučka fešta
21:00 – koncert, Marko Pecotić Peco
23:00 – DJ Zamba & Bebić

16. kolovoz / nedjelja BLAGDAN SV. ROKA
10:00 – SVETA MISA
19:00 – koncert, Klapa Žrnovnica

 
22. kolovoz / subota
17:00 – start, 5. uspon do zvijezda (od 16 sati prijave)
21:00 – proglašenje pobjednika


 


Svjetski dan planeta Zemlje - Žrnovnica

ŽRNOVNICA, 22. travnja 2015.godine
Svjetski dan planeta Zemlje, 22. travnja 2015.godine, udruga Žrvanj u suradnji sa OŠ Žrnovnica, DVD Žrnovnica, Čistoćom Split, udrugom Codium te ŠRD Žrnovnica planira obilježiti radnom akcijom.

 

Fokus je rijeka Žrnovnica, kao i čišćenje šetnice na potezu od stadiona NK Mosor, do ušća u Stobreču.
Pozivaju se svi zainteresirani ljude dobre volje se pridruže akciji koja starta u srijedu ujutro u 8 sati iz Pricvića od mosta kod stadiona.
Vozila možete parkirati kod kamenoloma, a sa sobom ponesite zaštitnu opremu (rukavice, čizme…. ). Planirano vrijeme trajanje akcije je cca. 3-4 sata.


CRAZY SHOW "ELDORADO" u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 26. veljače 2015. godine
Putujući CRAZY SHOW " ELDORADO " na turneji po Hrvatskoj, sa svojim atraktivnim programom predstavit će se i u Žrnovnici.

U četvrtak, 26. veljače 2015. godine, u atriju O.Š. „Žrnovnica“ s početkom u 18 sati zabavljat će vas: komičari, mađioničari, fakiri, hipnotizeri, iluzionisti, artisti, kaskaderi i razne druge atrakcije..... ovo je obiteljski cirkus iz Zlatara koji putuje po cijeloj Europi!
Uz cijeli program zabavljati će vas komičar Bimbo.

Ulaznica:
za djecu 20,00 kn, za odrasle 30,00 kn.
Dobrodošli!


Ljubitelj životinja: Mijini golubovi za ljubav mladencima

ŽRNOVNICA, 08. veljače 2015. godine
Mijo Marić iz Žrnovnice, čovjek kojega život nije mazio, spas je našao kao uzgajivač životinja. Predsjednik je i osnivač Udruge uzgajivača malih životinja Split, a bavi se uzgojem golubova i kunića. Počelo je terapeutski, a pretvorilo se u zanimljiv biznis.


Mijo je nakon teških životnih udaraca zadovoljstvo našao u kavezima s kunićima, za koje se već ovjenčao nagradama kao uzgajivač, te u onom s golubovima. A da bi pokrio troškove hrane, lijekova, kotizacija za natjecanja i drugih koje prate bavljenje "beštijicama", domislio se simpatičnom "biznisu": golubove iznajmljuje za – vjenčanja!

– Golubovi su vam čudo, oni su "atlete s mozgom"! Ravnaju se po gravitacijskom polju, a kući se vraćaju pouzdanije od Lesija! Ova opcija za vjenčanja, pak, kod nas nije postojala, a kako ja imam četrdeset bijelih ljepotana, pomislio sam: zašto ne? – veli Mijo, koji odnedavno po simboličnoj cijeni uveseljava mlade parove na ulasku u bračnu luku. Jer kad iz ruku (pred crkvom ili matičarem, svejedno) kao uvertira u novo životno poglavlje prhne par otmjenih letača koji simboliziraju mir i ljubav, tradicija i priziv dobroga ne mogu biti nezadovoljeni...

– Golubovi su moji prijatelji i moja terapija. Nakon svega što sam proživio, pregrmio sam i ugriz poskoka koji me je umalo stajao glave, baš kad sam hranio kuniće. Naravno, život mi je donio i ono lijepo – moju devetogodišnju kćerkicu, na primjer – a i meni je drago ako mogu golubovima nekoga razveseliti – kaže Mijo.

– Možda niste znali da su golubovi bili važni glasnici u vrijeme bez razvijenih telekomunikacija, a poruke su prenosili čak i u Drugom svjetskom ratu jer su bili neupadljivi i mogli su preletjeti bojište. Veoma su izdržljivi, ne smetaju im ni vjetar ni kiša, a mogu i bez hrane neko vrijeme. Bijeli pismonoša nastao je, kao i ostale vrste, iz goluba pećinara, žive do 20 godina (rijetko i duže), a za ovo što radim s njima potrebno je oko tri mjeseca dresure. Prstenujem ih oko osmog dana života, pa ih tako praktički sve znam. Imam tridesetak kunića, nekoliko papigica, dva kraljevska pekinezera, mačke...

Vjerojatno niste znali da je i boksač Mike Tyson veliki zaljubljenik u golubove, ima ih preko 4000! Vidite, a nas dvojica smo isto godište, 1966. Ima tu nešto – namiguje naš sugovornik, Mijo Marić iz Žrnovnice kod Splita.
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Lenka Gospodnetić, Photo: Tom Dubravec / CROPIX

3. Žrnovski sajam - tri dana bogata ponudom i programom

ŽRNOVNICA, 05.-07. prosinca 2014. godine
U petak, 05. prosinca 2014. godine, otvara se 3. Žrnovski sajam - sajam gospodarstva, gastronomije, poljoprivrede, rukotvorina, ekologije, turizma i sporta.
Organizatori sajma su udruga „Žrvanj“ i OŠ „Žrnovnica“.
Sajam će se održati u velikoj sportskoj dvorani osnovne škole i trajati će tri dana, 05., 06. i 07. prosinca (petak, subota i nedjelja).

Svečano otvaranje bit će upriličeno u petak 05. prosinca u 12 sati, a ulaz na sajam i sva događanja je besplatan.

Tema ovogodišnjeg, trećeg sajma je Žrnovnica kakvu želimo.... kulturna i povijesna baština Žrnovnice – Perun.
Naglasak je stavljen  na tragove praslavenske mitologije na prostoru Žrnovnice i njihovo mjesto u njenom kulturnom i gospodarskom potencijalu.
Raspored događanja
Petak, 05. prosinca (od 12 do 19 sati)
12:00 sati – svečano otvaranje sajma uz nastup klape Sveti Florijan
14:30 sati – predavanje „Čistoća“ d.o.o. - Udruga Sunce na temu razvrstavanja otpada
15:15 sati – predavanje „Parkovi i nasadi“ d.o.o. na temu dalmatinskih vrtova
17:00 sati – školska priredba za djecu i roditelje
18:15 sati - predstavljanje knjige, „Sveti trokuti“ - Topografija hrvatske mitologije te predavanje autora, etnologa dr. sc. Vitomira Belaja, prof. emeritusa s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju iz Zagreba i arheologa dr. sc. Juraja Belaja s Instituta za arheologiju
19:15 sati – promocija 13. broja časopisa „Žrvanj“ i obilježavanje 10 godina djelovanja Udruge „Žrvanj“ uz nastup klape Žrnovnica i prigodni domjenak
Subota, 06. prosinca (od 09 do 19 sati)
13:15 sati – nastup limene glazbe „Žrnovnica”
17:00 sati – obilježavanje blagdana sv. Nikole uz dječji program, predstava „Artur i Pupi“ glumačke družine „Perun“, koja prilikom svakog izvođenja izazva salve oduševljenja kod djece ali i kod odraslih
19:00 sati - projekcija filma "Gangster te voli" (tragikomedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću). Gost Nedjeljko Babić, bračni posrednik koji se brzo proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster.

 


Nedjelja, 07. prosinca (od 08:30 do 15 sati)
08:30 sati –  izložbeno-prodajni sajamski dan

 


Prijavite se na 3. Žrnovski gospodarski sajam

ŽRNOVNICA, 05. - 07. prosinca 2014. godine
Prvog vikenda u mjesecu prosincu održati će se 3. Žrnovski gospodarski sajam

Od 05. do 07. prosinca 2014. godine moći ćete guštati u lokalnim delicijama, proizvodima iz kućnih radinosti, predavanjima, prezentacijama, programima za najmlađe ......

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani izlagači da prijave svoje sudjelovanje
Petar 098 628 737098 628 737 
Tajana 091 524 12 12


Program proslave Blagdana Velike Gospe - Žrnovnica 2014.

ŽRNOVNICA, 13. - 16. kolovoza 2014. godine
U Žrnovnici se 15. kolovoza slavi blagdan Velike Gospe, zaštitnice mjesta.

U čast proslave blagdana u mjestu je organizirano niz događanja:
- 13. kolovoza (srijeda) / u centru mjesta – finale „Boćarskog turnira“ na zogu Kluba „Fontana“, početak u 17 sati, dodjela nagrada u 20 sati, a u 20:30 sati pučka fešta

- 14. kolovoza (četvrtak) / na prostoru iza Antoničine mlinice – jubilarna 5. smotra klapa u Žrnovnici, početak je u 20:30 sati
Nastupaju:
- Kamen (m) Kamen
- Kurjože (ž) Podstrana
- Pasika (m) Kostanje
- Putalj (ž) Kaštel Sućuarc
- Morbin (m) Donji Humac
- Štorija (ž) Kaštel Kambelovac
- Filip Dević (m) Split
- Sveti Florijan (m/mj.) Žrnovnica
Voditeljica programa, Lejdi Oreb
Organizatori: Udruga Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice – Žrvanj i klapa Sveti Florijan.

-15. kolovoz (petak) / Blagdan Velike Gospe – u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, misna slavlja u 8, 10 i 19 sati

Pučka fešta u centru mjesta s početkom u 20:30 sati / koncert Milan Terze u 21 sat / „Aurora Show“ DJ Zamba i Ivica Bebić, početak u 23 sata

- 16. kolovoza (subota) / 4. biciklijada od Žrnovnice do Zvjezdanog sela Mosor preko protupožarnog puta na Mosoru „Biciklom do zvijezda“ – prijave počinju u 16 sati, a start je u 17 sati – proglašenje pobjednika u 21 sat. Organizator BK Timun iz Splita
Koncert rock grupe „Mjesni odbor“ s početkom u 21:30 sati

Organizator: MO Žrnovnica u suradnji s Splitsko-dalmatinskom županijom, Udrugom boćara Žrnovnice Fontana, Udrugom Žrvanj i BK Timun
Dobrodošli u Žrnovnicu!


DRUGI ŽRNOVSKI SAJAM

ŽRNOVNICA, 22. - 23. studenoga 2013. godine

II žrnovski sajam održati će se u petak 22. i subotu 23. studenoga 2013. godine u dvorani O.Š. Žrnovnica.
Izložbeno - prodajni sajam obuhvača područja: gastronomije, gospodarstva, ekologije i poljoprivrede, turizma i razvoja, rukotvorina i umjetničkih ostvarenja, sporta i rekreacije

Tema ovogodišnjeg sajma je Razvojna strategija Žrnovnice do 2020. godine s naglaskom na turizam, urbanizam, poljoprivredu, zaštitu okoliša.
Za vrijeme sajma održavati će se natjecanja, radionice, predavanja.....

Neke od aktivnosti i natjecanja vezanih uz sajam:

- svečano otvaranje - 22 studenoga u 12 sati
predavanje - profesor dr. Ivica Veža i suradnici o strategiji razvoja Žrnovnice te prigodni domjenak

- lipa moja okućnica - 22. studenoga u 17 sati
izbor za najljepšu okućnicu Žrnovnice te predavanje oselektiranju otpada i kompostiranju

- after party - 22. studenoga od 20 sati do ....
sajamski after party u Restoranu RUS uz DJ-a za sve izlagače i njihove goste

- turnir u šahu - 23. studenoga u 10 sati
Šahovski savez SDŽ i 2. žrnovski sajam pozivaju vas 23. studenoga u 10 sati na 1. otvoreni rapid turnir. Pravo sudjelovanja imaju svi igrači, članovi FIDE, uz upisninu 50 kn (prijave najkasnije na dan turnira do 9:30 sati ili osobno g. Kruni Kalinskom). Vidi OVDJE

- biciklijada - 23. studenog u 10:30 sati
pridružite se akciji BK Timun te dovedite svoje bicikle na pregled i sudjelujte u utrci od škole do ušća. Prijave u subotu 23. studenoga do 10 sati. Vidi OVDJE

- ulje naše zlatno - 23. studenog u 17 sati
kategorizacija maslinovog ulja, analiza, kušanje ulja te predavanje o EU fondovima

- prezentacija knjige - 23. studenoga u 19 sati
u atriju osnovne škole prezentacija knjige Miljenka Smoje „Skitan i pitan“. Vidi OVDJE

- zeleni banak
sajam sa preko 80 izlagača – Obiteljska poljoprivredna gospodarstva te ostali građani obogatit će sajam sa svježim voćem i povrćem te brojnim proizvodima iz kućne radinosti
Organizatori: Vijeće mjesnog odbora, Udruga Žrvanj, O.Š. Žrnovnica
Pokrovitelji: Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska, TZ SDŽ, Udruga Sunce, Kova promet, Restoran RUS, KIA Amižić, Javni prijevoz Vedran Cigić


U Žrnovnici otvoren prvi laboratorij za dinamička ispitivanja potresa u Hrvatskoj

ŽRNOVNICA, 18. veljače 2013. godine
Laboratorij za potresna ispitivanja Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu svečano je otvoren u ponedjeljak, 18. veljače, u Žrnovnici, kada je puštena u rad platforma za dinamička (potresna) ispitivanja konstrukcija, jedina takva u Hrvatskoj.
Kako je istaknuo prof. dr. sc. Jure Radnić, voditelj Laboratorija i šef Katedre za betonske konstrukcije i mostove na FGAG-u, radi se o izuzetno vrijednoj i sofisticiranoj opremi, koja po svojim mogućnostima spada među najrenomiranije u Europi. Platforma može vjerno reproducirati proizvoljna ubrzanja podloge, odnosno realne potrese. Između ostalog, očekuje se da platforma doprinese edukaciji studenata građevinarstva i arhitekture iz područja potresnog inženjerstva, zamahu istraživačkog rada te unaprjeđenju inženjerske prakse i regulative u gradnji potresno otpornih građevina.
U ime Sveučilišta svoje zadovoljstvo otvaranjem ove platforme izrazio je prof. dr. sc. Roko Andričević, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost, međunarodnu i međusveučilišnu suradnju te upravljanje kvalitetom. Naglasio je da ovakva kapitalna oprema pomaže u obrazovanju kadrova te generiranju kvalitetnih projekata koji će dolaziti sa Sveučilišta.
Okupljenima su se obratili i prof. dr. sc. Alen Harapin, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije izrazivši nadu da će ova platforma pružiti dragocjene informacije kako bismo dobili što sigurnije građevine u slučaju potresa, te prof. dr. sc. Jakša Miličić, utemeljitelj Fakulteta, koji je ustvrdio kako je ova platforma iskorak Sveučilišta prema društvu.
Svečanom otvaranju Laboratorija za potresna ispitivanja nazočili su Visko Haladić, splitsko-dalmatinski dožupan, Jure Šundov, splitski dogradonačelnik, predstavnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, brojni predstavnici struke, profesori FGAG-a.
Autor: unist.hr


Predavanje o legalizaciji objekata

ŽRNOVNICA, 15. siječnja 2013. godine

 

U utorak, 15. siječnja u knjižnici „Marko Marulić“ u Žrnovnici održati će se predavanje o aktualnoj problematici legalizacije.
Predavanje će održati projektni biro KONSTRUKTOR d.o.o., a u organizaciji VMO Žrnovnica i Udruge Žrvanj.
Početak je u 18 sati, ulaz slobodan.


PRVI ŽRNOVSKI SAJAM

ŽRNOVNICA, 23. - 24. studenog 2012. godine
U Žrnovnici se 23. i 24. studenog 2012. godine u prostorijama OŠ „Žrnovnica“ (sportska dvorana), održava 1. Žrnovski sajam.
Glavna tema sajma je revitalizacija „žrnovske jabuke“, ali Žrnovnica će na ovaj način svojim mještanima, ali i svim ostalim posjetiteljima, po prvi put predstavili svu raznolikost ponude i to u više kategorija, od gospodarstva, poljoprivrede, ekologije, preko umjetničkih ostvarenja i sporta do gastronomije i turizma.
Organizatori sajma su MO Žrnovnica, OŠ „Žrnovnica“ / Zadruga „Mosorsko Zvonce“ i Udruga „Žrvanj“.

Dvodnevni program 1. Žrnovskog sajma:

23. studenog (petak):

12:00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA
- nastup Glazbenog društva „Stjepan Radić“ Žrnovnica
- predavanje o „žrnovskoj jabuci“, dr. sc. Mira Radunić
- nastup, Klape DVD Žrnovnica „Sv. Florijan“
prigodni domjenak , Catering „Imenjak“/ sala za vjenčanja

14:30 BICIKLISTIČKI KLUB „TIMUN“
- predstavljanje projekta – biciklističke staze Žrnovnice

16:00 PREDAVANJE
- predpristupni program EU – IPARD program (mjere za razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti), Božena Beljan, dipl. ing. arg. Viša stručna savjetnica za ruralni razvoj i EU programe

18:00 STRATEŠKI RAZVOJ ŽRNOVNICE
- važnost donošenja ovog dokumenta prof. dr. Ivica Veža

Gastronomska ponuda:
Brujet od anguja
Kiseli kupus
Domaća kobasica
Domaća pura
SOPARNIK
Štrudel od „žrnovske jabuke“

AKCIJA CRVENOG KRIŽA
- Crveni križ Žrnovnice provodi besplatno mjerenjekrvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi (u slučaju velikog interesa građana, akcija će se provoditi i u subotu)

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SJEĆANJA“, Vjekoslav Aljinović – VEKI

IZLOŽBA TROFEJA DIVLJAČI (koja obitava na području Mosora), Lovačko društvo „Mosor“

24. studenog (subota):

10:00 NASTAVAK SAJMA
- nastup, djeca OŠ „Žrnovnica“

11:00 PAINTBALL klub
- predstavljanje rada Paintball kluba i natjecanje u gađanju

12:00 ZVJEZDANO SELO MOSOR
- predavanje: značenje Zvjezdanog sela Mosor za širu zajednicu

13:00 Udruga CROMETEO
- predavanje članova udruge: Ivan Toman, profesor nautike „Crometeo prognostičke karte i mreža automatskih meteo postaja!“, Rade Popadić, osnivač udruge „Klima i vrijeme Žrnovnice i Mosora“

15:00 MASLINOVO ULJE
- ispitivanje kvalitete djevičanskog maslinovog ulja – praktični prikaz kušanja, dr. sc. Mirella Žanetić

17:00 Udruga „ŽRVANJ“
-    projekt poučnih staza Žrnovnice, Ivica Lolić

Gastronomska ponuda:
Boćarski klub „FONTANA“ / svježa pastrva s roštilja
Restoran „RUS“ / lovački paprikaš
ponuda „žrnovskog soparnika“
cijelo vrijeme

19:00 UMJETNOST ZA SVE
- Monodrama „Ispit savjesti“ ROBERT KURBAŠA / autorski projekt

Voditelj programa: Ivica Bebić

POPIS IZLAGAČA:
Visoko potkrovlje
Deutch
Stivadur Franić
Petar Amižić
Vedran Cigić
Martin keramika
Frane-gumeni proizvodi
Moto Amižić
Roga motor sport
Mario Franić „Stirodom“ d.o.o.
Litograd
Edo i Strunje
Ivan Aljinović Antonica
Siniša kapula
Oblica
Vibor
Šmaco
Žrvanj
OŠ Žrnovnica
Crometeo
Klapa Sv. Florijan
Strunje (geodet)
Karlo Lozo
Blanka
Tajana
Hrvoje Čagalj
Ojdanić – kameni vrtovi
Marija ikone
Zdenka Amižić
Mladen stolar
Anisija Čavlina Jerković
Dule Popadić – suveniri
Restoran RUS
Imenjak
Fontana
Denis Aljinović
Bjanka Braić
Autor: adm klapa


Održan prvi sastanak u vezi održavanja "Žrnovskog gospodarskog sajma"

ŽRNOVNICA, 12. listopada 2012. godine
U petak 12. listopada, kako je i bilo zakazano, održan je prvi sastanak u svezi budućih aktivnosti i dogovora oko organizacije održavanja prvog „Žrnovskog gospodarskog sajma“.
Pozivu na sastanak se odazvalo dvadesetak mještana, koje je predsjednik VMO Žrnovnica, Ivan Aljinović upoznao sa ovlastima i planovima mjesnog vijeća, ali i o smislu i svrsi samog sajma. A to su, mogučnosti razvoja kao i plasman proizvoda preko kojih bi se Žrnovnica sa svojim mještanima nametnula kao važan gospodarski subjekt.

Glavna tema sajma će biti „žrnovska božićna“ jabuka i mogučnost njenog pretvaranja u brand mjesta. U sklopu sajma, na temu jabuke i o njenoj popularizaciji predavanje će održati dr. sc. Mira Radunić.
Dr. Radunić će u sklopu sajma, zajedno sa Mjesnim vijećem, organizatorom i pokroviteljem, te udrugom „Žrvanj“ i rasadnikom „Vibor“ organizirati i prodaju 500 sadnica „žrnovske jabuke“.

Na prvom sastanku je izabrana i grupa, tj. radno tijelo koje će uz predsjednika vijeća, Ivana Aljinovića i ravnateljicu škole Matiju Šitum, voditi sve potrebne organizacijske poslove u svezi samog sajma, a to su: Petar Amižić, Marija Božinović i Hrvoje Čagalj.

Ovim putem se još jednom pozivaju svi zainteresirani mještani da se pridruže u radu i organizaciji sajma.
Idući sastanak je u utorak, 23. listopada u 19 sati u prostorijama DVD Žrnovnica.


Od danas WEB Žrnovnica na novoj adresi www.zrnovnica.hr

ŽRNOVNICA, 11. listopada 2012. godine
Danas je puštena je u rad službena stranica Žrnovnice na web adresi www.zrnovnica.hr.
Radi se o redizajniranoj stranici koja se od sada može otvoriti na .hr domeni, što nije bio slučaj do sada. Web Žrnovnica je jedna od vrlo rijetkih web stranica u zemlji koja ima službeni status i funkcionira kao News portal.
Stranica je do ljeta 2012. godine bila u vlasništvu DVD-a Žrnovnice i udruge Žrvanj, no sada je spala pod domenu Mjesnog odbora Žrnovnica i tome dobila službeni status. Usprkos ovoj promjeni, web stranica o Žrnovnici zapravo radi punih deset godina. Osnovali su je 2002. tadašnji studenti Duje Barbarić i Rade Popadić, a na stranici postoje i brojni suradnici. Dio stranice vezan uz DVD Žrnovnicu uređuje tajnik društva Marin Mihanović.

- Kada smo krenuli krajem 2002. godine nismo ni slutili da će jednog dana ovo postati službena web stranica Žrnovnice. U početku nije bilo lako, nailizali smo na silan otpor od strane nekih političkih struktura kojima nije bilo u interesu da se pojavi virtualno mjesto u kojem će svatko moći izraziti svoje mišljenje. Ipak uz pomoć dobrih ljudi, koji su prepoznali naše namjere da promoviramo Žrnovnicu i svijetu pokažemo njene ljepote, a njenim stanovnicima omogućimo koliko toliko redovito informiranje o svim bitnim stvarima vezanim uz naše mjesto, web stranica o Žrnovnici je zaživjela i čita se čak i izvan Hrvatske - rekao je Duje Barbarić, pokretač ove web stranice.

- Ponovno pokretanje ove stranice je vrlo bitno jer će ona biti svojevrsni servis građana i način kako mjesna vlast komunicira s njima. Redovito ćemo naše građane informirati o svim temama bitnim za mjesto, te ponuditi izvještaje o sastancima Vijeća Mjesnog odbora Žrnovnica. Ne želimo ljudima samo ponuditi informaciju već i dati mogućnost da izraze svoje mišljenje, stavove, prijedloge rekao nam je Ivan Aljinović, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica.

- Za ponovno pokretanje Web Žrnovnica, ovoga puta na službenoj razini, svoje ruke su digli svi vijećnici aktualnog saziva VMO Žrnovnica krajem rujna ove godine, dodao je Aljinović.
Autor: zrnovnica.hr


Sudjelujte i podržite "Žrnovski gospodarski sajam"

ŽRNOVNICA, 12. listopada 2012. godine
U studenom 2012. godine u organizaciji Mjesnog vijeća, održati će se Prvi žrnovski gospodarski sajam.

U petak, 12. listopada s početkom u 19 sati u prostorijama mjesnog odbora održati će se sastanak u vezi daljnjih aktivnosti.
Organizator moli sve zainteresirane po bilo kojoj osnovi da dođu na ovaj inicijativni sastanak i podrže održavanje ovog sajma.

Sajam je predviđen kao mjesto na kojem će mještani imati priliku izložiti, reklamirati i prodati svoje proizvode i usluge. Sajam će se održati u dvorani osnovne škole.

Na jednom mjestu će se naći sve ono što Žrnovnica može ponuditi, te ovaj sajam može, ako bude interesa, prerasti u žrnovski sajmeni dan.
Na sajmu će kroz stručno predavanje biti predstavljena žrnovska „božićna“ jabuka i na raspolaganju će biti 500 sadnica namjenjenih prodaji.

Za sve informacije nazovite na telefon: Ivan 095 911 7780, Matija 091 597 4461 i Mjesni odbor 021 471 005021 471 005 .


Program proslave blagdana Velike Gospe - Žrnovnica 2012.

ŽRNOVNICA, 12. - 18. kolovoza 2012. godine
Pod pokroviteljstvom Vijeća mjesnog odbora Žrnovnice, ove godine u trajanju od 12. do 18. kolovoza bit će upriličeno više manifestacija, a sve povodom proslave blagdana Velike Gospe, zaštitnice mjesta.


Predsjednik Josipović posjetio raketnu bazu u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 17. listopada 2011. godine (Hina)


Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH prof. dr. sc. Ivo Josipović posjetio je 17. listopada 2011. godine mornaričku raketnu bazu u Žrnovnici. Nakon posjeta je rekao kako mornarica na visokoj razini održava svoja postrojenja i borbena sredstva.
Predsjednika je zanimalo je li raketna baza ugrožena zbog požara ili neke druge elementarne nepogode, a njegov domaćin zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Tihomir Erceg predočio mu je podatke koji su potvrdili da je sigurna čak i onda ako iznad baze, koja je pod zemljom, plamti vatra.

Na novinarski upit da prokomentira česte požare u tijeku listopada kao i nedavni požar u Žrnovnici u kojem je izgorjelo nešto više od 230 hektara šume, predsjednik Josipović je kazao kako na požare treba reagirati dobrom pripremom.
"Hrvatska vojska je uvijek tu i mislim da je to potvrdio i najnoviji događaj. Vojska je vrlo dobro reagirala. Moguće je da su požari i podmetnuti, no to će policija sigurno istražiti. Treba ih pustiti neko vrijeme da obave svoj posao", odgovorio je Josipović.
S predsjednikom je u posjetu raketnoj bazi bio splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, splitski dogradonačelnik Jure Šundov, načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ivica Tolušić i zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Felicijo Parčina koji je novinarima na karti pokazao izgorjelu površinu u zadnja dva požara u Žrnovnici.
Napomenuo je još jednom kako je u prvih pet mjeseci ove godine broj požara na širem splitskom području porastao za oko 400 posto te ponovno ustvrdio kako je dio njih podmetnut baš kao i zadnji u Žrnovnici.

Parčina je rekao kako se nada da će policija i inspekcija uskoro utvrditi tko je podmetnuo požare koji su umalo ugrozili ljudske živote i njihovu imovinu te da će počinitelji biti primjereno kažnjeni. Ponovio je kako je za strožu zakonske propise prema onima koji izazivaju požare. Požar u Žrnovnici stoji više od dva milijuna kuna", upozorio je Parčina.

Hina
Izvor: braniteljski-portal.hr
Photo: Vjekoslav Aljinović VEKI

Opet  gorilo u Žrnovnici

ŽRNOVNICA, 13. listopada 2011. godine

 

 

 

 

 

VATROGASCI su u petak, 14. listopada oko 1:30 sati uspjeli lokalizirati požar i obraniti kuće u Žrnovnici.

Požar je buknuo u četvrtak kasno navečer oko 23 sata na brdu Perun, a vjetar ga je prebacio na brežuljak Kamenu iznad predjela Prcviće. Vatrogasci su cijelu noć radili na sanaciji požarišta. Gašenje je bilo posebno otežano zbog jake bure čiji su udari u nekim trenucima prelazili 100 kilometara na sat.

   

Opožarena Kamena - Žrnovnica 2011.

Opožareno je oko dva hektara niskog raslinja i borove šume. Žrnovnicom se šire priče o podmetanju vatre, jer je ovo već drugi požar u samo tjedan dana.


Photo: Vjekoslav Aljinović VEKI

Vatrogasci zaključili: Požar u Žrnovnici je podmetnut

ŽRNOVNICA, 09. - 10. listopada 2011. godine
Požar u Žrnovnici koji je s nedjelje na ponedjeljak, nošen orkanskim udarima bure poharao 150 hektara borove šume i niskog raslinja, tik uz obiteljske kuće i raketnu bazu Hrvatske vojske, najvjerojatnije je podmetnut.
Požar je izbio u nedjelju, 09. listopada oko 23 sata između naselja Srinjina i Žrnovnice kod Splita i nošen burom proširio se prema Gornjoj Podstrani, a u jednom trenutku je došla na 200 m od raketne baze, no ona nije bila ugrožena
"Baza nije ugrožena. Glavne prostorije objekta su pod zemljom, a bazu čuvaju pripadnici njezine jedinice za zaštitu od požara koji su raspoređeni na terenu", kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postaje Split Zoran Radunić.
Nakon izbijanja požara u Žrnovnici se oglasila sirena za uzbunu. Stanovništvo je upozoreno da preventivno zatvori prozore.
Požar koji se zbog bure širio velikom brzinom u jednom se trenutku u zaseoku Barbarići na 30-ak metara približio kućama koje su vatrogasci uspjeli obraniti od vatre.
Požar je lokaliziran u ponedjeljak u 19 sati, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu i u tijeku je sanacija terena.
Sinoć oko 22 sata nepoznati je počinitelj zapalio novi požar u Žrnovnici, neposredno uz trafostanicu, blizu centra mjesta. Vatra je ugašena za 15 minuta. Dva manja požara su popodne buknula uz cestu na ulazu u Srinjine. Sve upućuje na to da imamo posla s opasnom osobom, počinitelja moramo uhititi, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina.

U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci splitske Javne vatrogasne postrojbe, Državna intervencijska postrojba Split, županijske sezonske snage te Dobrovoljna vatrogasna društva Žrnovnica, Split, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin, Vranjic, Klis, Muć, Dugopolje, Trogir, Seget Vranjica, Dugi Rat, Slatine i Podstrana s ukupno 93 vatrogasca i 23 vatrogasna vozila kojima su se ujutro pridružile i zračne snage, no prema zadnjim informacijama snage zbog jakog vjetra ne mogu gasiti požar te su povučene.

   

Autor: iPress.hr  
Photo: Duje Klarić, Zvonimir Barišin, Tom Dubravec / CROPIX


Stipe Petrina u Žrnovnici predstavio primoštenski model samoupravljanja

ŽRNOVNICA, 26. svibnja 2011. godine
U četvrtak, 26. svibnja u sportskoj dvorani OŠ Žrnovnica održano je predavanje načelnika općine Primošten, Stipe Petrine, na temu "Lokalna samouprava kao financijski stabilan servis za poticanje razvoja lokalne sredine: Model Primošten".

Načelnik općine Primošten, Stipe Petrina, izložio je originalni, novi upravljački model koji je u Primoštenu već zaživio i zahvaljujući kojem Primošten od jedinice lokalne samouprave čije je ukidanje 2000. godine predložio Državni ured za reviziju, u samo deset godina preobrazio u najuspješniju jedinicu lokalne samouprave u Šibensko-kninksoj županiji i to prema službenim podacima iz 2010. godine.
Između ostalog, na predavanju se moglo čuti kako uništenu i prezaduženu jedinicu lokalne samuprave učiniti simbolom uspjeha i brandom lokalne samouprave koji je prepoznat i izvan granica Republike Hrvatske, na čemu treba štedjeti, a u što treba ulagati, te kako postići učinkovitost administrativnog aprata jedinice lokalne samouprave.

Organizator predavanja su MO Žrnovnica, MO Stobreč i Gradski kotar Šine.
Autor: adm klapa


Zbor građana na temu legalizacije bespravno sagrađenih objekata

U ponedjeljak, 21. ožujka s početkom u 17 sati, u O.Š. Žrnovnica održati će se zbor građana.
Tema zbog koje Grad Split saziva skup je „Legalizacija bespravno sagrađenih objekata“.
  
   Žrnovnica              Korešnica
Grad Split donio je akcijski plan i pozvao sve građane koji imaju bespravno sagrađene objekte da ih legaliziraju.
Procjenjuje se da takvih u Splitu i okolici ima oko deset tisuća. Za oko 50 posto snižena je cijena komunalnog doprinosa za istočne kotareve i mjesne odbore, a moguće je njegovo plaćanje u 60 mjesečnih rata, odnosno na rok od pet godina.
Gradski čelnici tvrde da je novac koji će na taj način ući u gradsku blagajnu potreban za urbanizaciju i infrastrukturu tih područja. Neki stanovnici primjerice još nemaju kanalizaciju.
Autor: adm klapa

Proslavljen Blagdan Velike Gospe i Dan Žrnovnice

15. kolovoza 2010. godine

Ovu godinu je na oduševljenje mladih i starih, domaćih i gostiju, naše misto proslavilo Blagdan Velike Gospe i Dan Žrnovnice s brojnim manifestacijama i sadržajima za sve uzraste. Možemo reći da se cili tjedan feštalo na razne načine i bilo je prilipo, kako nama tako nadamo se i brojnim posjetiteljima.

 

Evo sve van je to izgledalo ovako, prvo su se u centru mista, možemo reči paralelno održavala dva turnira jedan u balotama, na zjogu uz riku i jedan u malom balunu, na terenima u centru.

 

Tako se prvo 13. kolovoza, igralo finale u balotama u kojem je ekipa ROYAL pobjedila ekipu ČALE i osvojila turnir, a za najboljeg igrača proglašen je Ratko Kovačević igrač Royala koji je kao nagradu dobio sliku našeg slikara Ive Tomažina. ( opširnije o turniru možete vidjeti na našoj stranici u rubrici SPORT / TURNIR BALOTA FONTANA 2010. ) 

 

Pobjednici. ekipa ROYAL                                           Ratko Kovačević, najbolji igrač turnira
Nakon završetka finala upriličena je pučka fešta na kojoj su hrana i piće bili besplatni, a pobjednici i svi gosti su se mogli zabaviti uz muziku u živo.

 

Drugog dana 14. kolovoza, klapa Žrnovnica je evo drugu godinu zaredom, u čast Velike Gospe svojim sumještanima poklonila samostalni koncert. Koncert je održan u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Gost koncerta je bio Mandolinski orkestar župe Sv. Roko iz Splita.
Klapa Žrnovnica i Mandolinski orkestar Sv. Roko
 
Po završetku koncerta na terenu žrnovskog sportsko - rekreativnog centra u centru Žrnovnice odigralo se finale u malom balunu. U finalu su se sastale ekipe Ford KA i Vuković. U toj tijesnoj utakmici nakon stizanja rezultata od 6 : 2 Ford KA je zasluženo osvojio prvo mjesto ( opširnije o malom balunu možete saznati na našoj stranici u rubrici SPORT / MALONOGOMETNI TURNIR ).  

 

    Pobjednici malonogometnog turnira, ekipa Ford KA i prijatelji
Na Blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, u župnoj crkvi održane su tri mise koje je predvodio mjesni župnik, don Luka Jozić. Prva misa je održana u 8 sati,  u 10 sati svečana misa sa procesijom, u kojoj je svečanom misnom slavlju pridonio i župni zbor kojeg vodi č. s. Roza. U 19 sati održana je misa sa blagoslovom djece.

           Procesija na Veliku Gospu

  

Unošenje Gospina kipa                                         Župni zbor
U večernjim satima slijedila je prava poslastica za ljubitelje klapske pisme. Kao uvertira, sve posjetitelje je svojom muzikom pozdravila Limena glazba "Stjepan Radić" koja dogodine slavi 100-tu obljetnicu postojanja.

      Limena glazba, Glazbenog društva "Stjepan Radić" Žrnovnica
Na smotri klapa su između ostalih nastupile i dvije domaće, klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan i klapa Žrnovnica. Voditelji programa su bili radijska voditeljica Edita Lučić i glumac Robert Kurbaša.

         Klapa Sv. Florijan

        Edita Lučić i Robert Kurbaša

        Klapa Žrnovnica
I za kraj da napomenemo, i ovu godinu, kao u dobra stara vrimena, a naravno na radost najmlađih osim banaka sa zogatulama vratili su se ljuljačke i vrtuljci.

 

Eto tako smo i ovu godinu svi lipo guštali i svetkovali Veliku Gospu a nadamo se tome i dogodine!
Autor: adm klapa     PHOTO: Dražen Vukičević i Martin Marin

 
 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
tekst 1
Calendar