Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 72 guests online
Visitors834354

GLAZBENO DRUŠTVO "STJEPAN RADIĆ"

There are no translations available.

        Pred sam početak Prvog svjetskog rata 1911. godine, na Privoru u Gornjoj Žrnovnici se osniva „Žrnovačka limena glazba“ koja djeluje do 1914. godine i nakon toga prestaje sa radom.
Pod imenom „Stjepan Radić“ se ponovno obnavlja 1937. godine a početkom Drugog svjetskog rata prestaje svako njeno djelovanje i opet se 1941. godine gasi.
Glazbari, 01. prosinca 1939. godine
1942. godine, početkom NOR-a, na dan 12. listopad po čemu je kasnije glazbi promjenjeno ime, 21 glazbar organizirano zajedno sa svojim instrumentima odlazi u vojsku kao Druga dalmatinska brigada, u čijem sastavu se bori i djeluje do kraja rata. Tako glazba ostaje bez četvorice svojih članova koji su poginuli za vrijeme rata a to su: Ivan Jerković Martinov, Slavko Jerković Antin, Kajo Palaversa Antin i Milivoj Roguljić Jerkov.
krajem 1942. godine kao glazba Druge dalmatinske brigade
Glazba se ponovno obnavlja 1955. godine pod imenom Limena glazba „12. listopad“ Žrnovnica i od tada ne prestaje sa radom.
Početkom domovinskog rata 1991. godine glazbari vračaju svoje staro ime „Stjepan Radić“ i pod njim djeluju do danas. Mnogi glazbari su učestvovali kako u antifašističkoj borbi tako i u domovinskom ratu stoga su dobili mnoga priznanja, nagrade i odlikovanja.
u prostoriji glazbe 1997.godine
Danas, unatoč teškom financijskom stanju, mala nekolicina nešto starijih glazbara entuziasta, održava glazbu na životu.
Dušni dan, 2004. godine

 Autor: adm klapa
 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar