Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 55 guests online
Visitors837493

ŽUPNI ZBOR

There are no translations available.

Po usmenoj predaji pok. župnika Žrnovnice don Srečka Peroša i još nekih mještana davno je u župi postojao muški pjevački zbor. Osnovao ga je pok. don Bartul Ganza koji je bio župnik u Žrnovnici od 1910. do 1921. godine i uz pomoć samih pjevača kupio je harmonij za župu. Izvrsno je i pjevao i vodio zbor i to se pjevanje u jednom dijelu održalo do danas u pučkim napjevima.
        Zbor je često gostovao u susjednim mjestima na primjer za sv. Martina odlazio je u Vranjic, na «Ime Marijino» išlo se u Solin na prvu nedjelju iza Male Gospe, te bi se tamo zapjevalo i počastilo. Zbor se rasformirao početkom II svjetskog rata. Za vrijeme rata i poslije u crkvi je pjevao puk.
 Zbor od oko 20-tak pjevača obnovio je 1958. godine don Srečko Peroš, a vodio ga je franjevac o. Mijo Tomašinec, zvan Miško. Nažalost zbor se održao samo godinu dana, jer je sudskim rješenjem župniku oduzet harmonij.
Sve do 1969. u crkvi je pjevao puk, tada je ponovo kupljen harmonij i osnovan mali mješoviti pjevački zbor koji vode časne sestre Službenice Milosrđa. Po prvi put je nastupio za Uskrs 1973. godine. Od tada pa do danas bilo je uspona i padova, kako u vodstvu tako i u članstvu, pa shodno tome i u kvaliteti pjevanja. Bilo je i većih lomova pa jedno vrijeme nije bilo muških pjevača.
Zbor, 11. svibnja 2003. godine
Godine 2002. na inicijativu don Ivana Barišića, ponovno se okuplja mješoviti zbor koji u izmjenjenom sastavu djeluje i danas. Sada zbor broji oko tridesetak članova svih dobnih skupina i svih glasova, a i uvijek rado prima nove članove.
        Voditelji koji su vodili zbor tokom njegovog višegodišnjeg postojanja su: don Bartul Ganza, o. Mijo Tomašinec - Miško, č. s. Ozana, č. s. Ruža, Marko Marin, Danijela Radović, Ivan Marčić, č.s. Mara, Marijana Sinovčić i č. s. Roza.
07. listopad 2007. godine
don Luka Jozić, voditeljica - Marijana Sinovčić, nadbiskup msgr. Marin Barišić,
voditeljica - č. s. Mara i Župni zbor

 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar