Klapa Žrnovnica
 
Anketa
Kakav klapski repertoar najviše volite slušati?
 
Trenutno online
We have 48 guests online
Visitors678241

Klapa Žrnovnica objavila svoj prvi album u suradnji sa Scardonom!

There are no translations available.

Klapa Žrnovnica objavila svoj prvi album zabavne glazbe "KAD SAN ŽEDAN LIPE RIČI" u suradnji sa diskografskom kućom Scardona

27. veljače 2019. godine

Klapa Žrnovnica tijekom deset godina za svoj rad i prezentiranje tradicionalne klapske pisme dobiva brojne nagrade, sudjeluje na mnogim smotrama, festivalima, održala je niz samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Italija, Crna Gora, BiH, Festivalu hrvatske glazbe u Beču - Austrija, Slovenija ....) a ponosi se i učestvovanjem na brojnim dobrotvornim ihumanitarnim događanjima.

Svojim prvim albumom zabavne glazbe "Kad san žedan lipe riči" klapa Žrnovnicaporučuje kad Vam zatreba malo "likarije" posegnite za njihovom pismom jer nema onog što ne može izličiti pisma i lipa rič.

- Izabrati ime za album nije bilo tako teško... izbor je pao na vers "Kad san žedan lipe riči" iz pjesme "Dalmatinska zvona" za koju je autor Branko Slivar na festivalu VDP Kaštela dobio nagradu za najbolji tekst - objasnio je bas/bariton klape Ante Mihanović.

Ovo je treći album klape Žrnovnica s tim da su prva dva bila većinom u a cappella izdanju, ali svakako prvi album u ovom žanru i prvi u suradnji sa diskografskom kućom Scardona.

Klapa je pomno tri godine birala pjesme za album uvjerena da će se svidjeti i njihovim simpatizerima.

- Strogo smo vodili računa da ne podilazimo trendovima koji neće ostaviti traga udalmatinskoj kulturnoj baštini, nastojali smo iznaći osoban i prepoznatljiv zvuk te "ostati što bliže Dalmaciji" inzistirajući na trajnim vrijednostima vokalne višeglasne baštine te se nadamo da će slušatelji to prepoznati i da neće ostati ravnodušni - ističe tenor klape, Filip Maras.

Na albumu je simboličnih 10 pjesama za 10 godina djelovanja. Sve je počelo 2015. godine obradom pjesme "Pod kapom dalmatinskom".

- Možda je malo neobično i nezahvalno da klapa obradi klapsku pismu (mješovita klapa "Filip Dević" je izvela pjesmu na FZG Split 2010.), ali smatrali smo da je pjesma prošla nezapaženo a toliko nam se dopala da smo je željeli donijeti na svoj način. Kontaktirali smo autore Denisa Batinovića Pekmu i Ina Kalašića, izrazili naše želje, dobili dozvolu, Ivica Rabađija nam je napravio vokalni aranžman i pjesma je tu - same početke koketiranja sa zabavnom glazbom pojašnjava Ante Mihanović.

Nakon toga su zaredale festivalske pjesme "Kušin" , "Da je vratit vrime","Dalmatinska zvona", "Po dalmatinski" i "Lipota prominila se nije".

- Pjesmu „Daljina me stiže“ planiramo prijaviti na ovogodišnji festival VDP Kaštela, a radi se o jednoj interesantnoj suradnji koju smo ostvarili sa mladom nadarenom glazbenicom iz Omiša, Lucijom Mušac (violoncello), - ističe Filip Maras i dodaje: - a posebno bi istakao i pjesmu „Tebe nima“, ona je autorski radZvjezdane Čagalj i Ivice Krivića, a vokalno ju je aranžerski obradila Mia Vidović. Pjesma je napravljena po našem guštu, malo drugačija od drugih, a radi se o suradnji sa Mladenom Baučićem Bauchom, živućom legendom i glazbenikom koji je svojim saxofonom pjesmi dao jednu drugu dimenziju.-

Od 2015. godine klapa paralelno kreće i u zabavnu glazbu te u slavljeničkoj 2018. godini svoj zabavni opus zaokružuje na simboličnih deset pjesama te kreće u realizaciju ovog albuma.

Na albumu su snimali: Mladen Baučić Baucho (saxofon), Lucija Mušac(violoncello), Mladen Magud (gitara), Zlatko Brodarić (gitara), Saša Bulić (gitara),Ante Mihanović (mandoline) i Ante Gašpardi (klavir), a koji je ujedno i instrumentalno obradio pjesme. Ton majstor i master Damir Marušić/Studio Deva, osim "Dalmatinska zvona" ton majstor, Željko Šparmajer.

voditelj klape, Marko Marin

- Želim zahvaliti svim bivšim članovima, ne samo onima koji su pjevali na albumu, jer svaki od njih je na svoj način zaslužan da smo mi danas ovo što jesmo, od lipnja 2017. godine klapa djeluje u sastavu koji je i danas: Maja Markovina – prvi tenor, Filip Maras – drugi tenor, Andrija Pivčević – bariton, Ante Mihanović – bas/bariton i Davor Malenica – bas. Voditelj i osnivač klape Žrnovnica je Marko Marin, on je i vokalno obradio većinu pjesama na albumu- naglašava Ante Mihanović.

Klapa Žrnovnica

 

 

 

 

 

 

.

 
Audio galerija

mp3 flash player by undesign website design.

Video galerija

Tekstovi i note
tekst 1
There are no translations available.

tekst 1
Calendar